Dobrý den, jdu si pro ujisteni, že to není tak horké a pro uklidnění.
Prosím maminky, co to měly s miminčama podobně o jejich zkušenosti.
Dnes jsem byla po měsíci na kontrole u dětské. Malé jsou dva měsíce, od začátku moc nepribirala, neefektivně saje, mlaska do toho a bylo to cca 80g týdně. Vlivem toho mi kleslo mleko, takže jsme to tu pak honily s odsavackou a ze začátku drobet dokrmem neu se mi zvýšila laktace, abych nebyla ve stresu, že je hladová. Nakonec měla zase přírůstek mnohem větší a to asi 220 g, takže jsem začala už jen kojit a za měsíc jsme zase tam kde jsme. Porodni váha byla 3740 a nyní má 4260. Je usměvavá a neznám, že by plakala hlady. Mám ji přes den u prsa třeba co hodinu a kojeni trva někdy 20 minut někdy 40, protože na to potřebuje delší čas než si vše vytáhne. V noci mi spi 6h v kuse a doktorka mi minule řekla, že ji budit nemusím a dnes, ze ji nemám nechávat hlady a mam ji dat najist. V noci ji budit co tri hodiny. Jsem z toho hodně špatná, protože ji hlady určitě nenecham a starám se jak nejlépe to jde.
To je první problém. Druhy je, ze doktorka jen mimoděk sdělila, že ma mala drobnou fontanelu a u počítače si zřejmě pro sebe řekla, že to budeme hlídat a kdyztak nas pošle na neurologii. Ja to slyšela, tak jsem se hned ptala, co se děje a vystrasila me s vývojem mozku kvůli tomu, ze nepribira jak má. A jak bude růst aby netlacil mozek na lebku, když má malou fontanelu. Prosim, kdo to měl podobně a jak to dopadlo? Malinké hlava roste mela 34 nyní 37.5
Rikam si, ze kdyby to bylo zlé, posle nas hned někam. Omlouvám se za sloh a styl psaní. Pisu z mobilu a vypadá to všelijak. Dekuji za uklidnění a vaše zkušenosti.
@maaaadlaaaaa S tou fontanelou ti neporadím, ale s tím přibíráním bych asi přemýšlela nad UM...
@klokanka31 já UM dávala při kojení a vracím se k tomu, ale mála mi to často vyhodí, takže musím opatrně a postupně. Děkuji
@maaaadlaaaaa A co zkusit jinou značku jestli to malé nedělá dobře na bříško?
@maaaadlaaaaa neřešila bych um a radši sehnala laktační poradkyni, super je mamila, a řešila správné přisátí. a davat dle potřeby miminka a nehledět na čas.
@veroniquecz laktační mám, už jsme to řešili a srovna se to spis věkem jak bude růst a je to čímdál lepší. UM dávám jen když nevím kolik přesně vypila. Jinak odstrikavam a pak ji dam své, abych měla přehled. Lepší varianta než UM, ale trpí tím vztah matka dcera, kdy je samozřejmě prisata, což mě mrzí , tak se snažím mazlit behem dne.
@klokanka31 předtím to bylo v pořádku, tak uvidíme. Možná ji jen dávám víc než je schopná pojmout. Musim pomalu, doktorka mě akorát rozhodila.
@maaaadlaaaaa a co dokrm cevkou? Láhev kojení kazi 😓 LP byla z Mamily?
@veroniquecz dělám po prste strikackou a mam i lahev pro kojene děti.
Osobně bych se na um vyprdla. Zkusila bych se věnovat technice kojení, pokud ale je malá spokojená, tak je to super. Děti přibírají nárazově. Chce to také vzít v potaz, jak roste.
A sledovat pocurane plinky.
S fontanelou neporadím...
@eithelwing děkuji. No já jsem na začátku vážila , pak jsem začala odstrikavat protože to bylo přesnější a doktorka prave rekla potom 6-8 plinek pocuranych a když jsme byly v váhou ok i po týdnu kdy jsem jen kojila, tak jsem se tím řídila. Malá mi přijde, že nestrada a vypadá dobře. Roste posle tabulek, takže to je také ok.
My máme v 16m fontanelu cca 2x2cm, je opravdu velká,pulzuje a kdž malá míň pije, hned je propadlejší (je to ukazatel, jestli tvé dítě není dehydratované) ... Zarůstá až kolem druhého roku, můžeš podpořit vigantolem 2kapky denně namísto 1k ☺️ je to přirozené, jen je potřeba být na hlavu opatrnější...hlídat se musí obvod hlavičky, ale je to běžná věc
@maaaadlaaaaa U nas syn pribiral snad jeste mene, byl to boj... vzdycky u doktora na spodni hranici. Nastesti doktor nestrasil a nechal tomu volny prubeh. 🙂 muzu mrknout do prukazky na tu fontanelu, ale co jsem kdysi cetla, je to i docela individualni (a nespojovala bych velikost s krmenim, tam se opravdu jen hlida propadlost, ktera byva treba ve vedrech pri dehydrataci).
Spis mi to prijde, ze doktorka je jen opatrna a zminila "to nejhorsi" a ty jsi ted vystrasena. Ja bych taky byla, jsem takovy typ 🙂. Ale kdyby neco vazneho hrozilo, pozve si te driv... nejhorsi je, ze u tech miminek se casto musi proste jen cekat, no...
@fifinka2020 ja tam jdu zase za 14 dní kvůli kontrole váhy. Možná to zmínila jen z toho důvodu, že jak je fontanela drobná nemohla poradne nahmatat jestli je propadla a jen si to sama pro sebe okomentovala. Bohužel ja jsem typ, ze se na vše ptám. Vim, že to jestli srusta nebo jak je veliká nesouvisí s krmením a je to vrozené. Jen mě děsí představa, že by srustala předčasně.
@maaaadlaaaaa ještě dodám, že v tehotenstvi všechny testy v pořádku a vývoj probíhá jak má