Dráždivé dítě a cvičení vojtovky

sebkova
9. čer 2018

Ahoj holky,
tak byli jsme s malým u neurologa a ten nám stanovil diagnozu: dráždivé dítě. Navíc musíme na Vojtovku, jelikož nechce otáčet melounek doleva. Máte někdo zkušenost s tou dráždivostí? Kdy to přechází??? Docházelo každým měsícem k nějakému zlepšení? Nějak nevím, co od toho čekat, slova doktora, že z toho časem vyroste mě docela znervoznili, zejména to ČASEM :D. Už teď máme doma tři měsíce denodenní řev od rána do večera a já se těšila, že třeba třetím měsícem to přejde ale očividně asi ne :D

slimacikmia
9. čer 2018

Áno, časom.... u nás sa to trošku zlepšilo po roku, ale čo sa spánku týka, poriadne spí v podstate až teraz, asi od 2 a pol roka... Takže prajem potrebné nervy a veľa trpezlivosti. Možno by som skúšala obmedziť pobyt vonku, nech má čo najmenej podnetov

slimacikmia
9. čer 2018

A spať myslím v noci, cez deň nechcel spať už pred prvým rokom :( a to je unavený, že nevládze ani chodiť...

sebkova
autor
9. čer 2018

@slimacikmia to mi neříkejte, že po roce 😲, to ho zamorduju😀😀😀 S ním naopak nejde vydržet doma, to řve jak blázen

xxx3d
9. čer 2018

@sebkova ahoj,
nám tedy diagnózu nikdo nestanovil, jen jsem občas tenhle výraz - dráždivé dítě - slyšela od padiatry, když jsem chodili na na kontroly a očkování, protože malej měl pěstičky, i když doma ne, tak u ní je prostě sevřel no 🙂 já si dlouho to slovo nemohla ukotvit, vždycky mi vypadlo z hlavy a když jsem si potom konečně vzpomněla a projela net, tak mi nepřišel, že by byl dráždivej ve smyslu té diagnózy, každopádně na Koníkovi je diskuze na tohle téma:
https://www.modrykonik.cz/forum/staram-se-o-detatko/drazdive-dite-jak-se-vyviji-na-co-dat-pozor/

a to časem, zřejmě znamená tak kolem roku, roku a půl, ale taky to tak být nemusí, každé dítě je jiné
hlavně si se měla zeptat toho neurologa, co to pro vás a malýho znamená, cvičit vojtovku - to buď ráda, i když pokud je dítě dráždivý, doporučují se víc bobatova metoda, ale zase, pokud to máš indikovaný od doktora, kterej reálně viděl dítě, tak věř tomu, co ti doporučil.
A drž se, buď trpělivá a klidná, pro svoje mimi.

slimacikmia
9. čer 2018

Njn, ja som s ním chodil na prechádzky 2x denne, lebo tiež reval, ale potom, keď už začal vnímať, tak mi prišlo, že vonku ho to viac rozruší, ale napriek tomu vyžadoval von... Kým aspoň spal v kočiari, tak som mala chvíľu ticho, ale potom začal revať aj v kočiari :/ čo si budeme vravieť, je možné, že vás čaká dlhé a hrozne náročné obdobie. Ako to máte do spánkom?

sebkova
autor
9. čer 2018

@xxx3d trpěivost rok nemá snad ani ten nejvíc vyrovnaný člověk :D, já se ho ptala, znamená to, že na to nic není a bude prostě řvát dokud nepřestane. Konzervativní podněcování aby otočil hlavu bohužel nefunguje

sebkova
autor
9. čer 2018

@slimacikmia přes den děs, v noci kupodivu spí, což nechápu. Ale uspat ho je zážitek sám o sobě. Musí být svázaný v zavinovačče jak pytel brmbor, hlasitý šum a i tak je to kolikrát dvou hodinová bitka kdy střtídavě vřeští, vzpírá se

habiba_ketta
9. čer 2018

A jak reaguje na nošení v šátku/nosítku?

sebkova
autor
9. čer 2018

@xxx3d vstane, chvíli kouká a pak začne řvát, takže ho musím nosit, položím ho, dvě minuty klid a opět řev. Tak ráda bych někam odešla bez kraválu, ale to neexistuje. Je v neustálém pohybu, pořád mele rukama kope nohama a porád dokola. Zasatvím v autě na červené-řev, zastavím v obchodě kočár-řev, neexistuje, že bych ho třeba vzala ven do parku a četla si třeba na lavičče knížku. Jím jen když spí, v tom kraválu se oprvdu jíst nedá

xxx3d
9. čer 2018

@sebkova no odpověď že to nic není by mě asi neuspokojila, když je net plný článků o psychomotorickém vývoji kojence. Já tě jako chápu, že když řve, vřeštím, že je to hrozný, jenže když si to představíš z jeho pozice, že je nespokojený a neumí to dát najevo jinak, než pláčem, křikem, tak od tebe jako nejbližšího očekává, že ho uklidníš, zbavíš toho, co je mu nelibé.
Takže bych zvolila rituály a časovou posloupnost, klid, stereotyp, taky určitě vypozoruješ, co ho dráždí, co mu vadí, i když zezačátku ti může přijít, že všechno, časem si to sedne.
Tady třeba je článek, zvýšená dráždivost u dětí - https://www.lenkabrunova.cz/inpage/clanky/
docela srozumitelně popsaná, zeptala bych se taky pediatry, co ti doporučí a na té rehabce, až tam půjdeš, tě asi taky nasměrují

Můj malej třeba hodně mlel, sebou, při přebalování, oblékání a tak, tak jsem mu zpívala, teda už od narození, vlastně už chvíli před narozením, doteď to funguje, když se náhodou vzteká na přebalováku, vytáhnu nějakej oblíbenej vál 🙂 většinou se mi mihne v paměti - já do lesa nepojedu, já do lesa nepudu - a zklidní se.
Při jízdě kočárkem musím chodit, což kvituju, ale nevadilo by mi, se třeba na chvíli zastavit, posadit, něco si přečíst, když jsem s ním venku, jenže jemu se to nelíbí 🙂 teď už je to teda mnohem lepší, dřív vyváděl víc a dokud jsme jezdili hlubokým, do jeho cca 9 m. tak téměř hned po vyjetí usnul a spal celou dobu co jsem byla venku, i když kočár stál, takže pohodička 🙂

sebkova
autor
9. čer 2018

@habiba_ketta doma neexistuje, že by v tom byl, to vřeští a div se v tom nepostaví na nohy. Venku usne, což mi ale neřeší problém toho, že doma není minuta klidu :D. Už tak jdu s ním ven kolem jedné nebo dřív a jdu domů až když se má koupat a spát, jinak by mě odvezli do cvokárny. Takže denně jsem s ním 6-8hod, venku a to jsem v neustálém pohybu, auto, kočár nosítko. Těžko říct jak dlouho tohle můžu vydržet. Takže do sebe ráno hodím Activii drink, a pak s ním pořád někde chodím a jím až večer když usne.

sebkova
autor
9. čer 2018

@xxx3d no můj pediatr mii neustále cpal teorii, že je prostě zlobivější a že to třetím měsícem ze dne na den utne-HA HA HA :D. Dle něj tříměsíční kolika což se mě ale nezdálo, nemůže mít bolení denodenně od rána do večera to ať mi nikdo nevykládá. Takže jsem taky projížděla internet a hledala jsem co by to mohlo být. Nakonec jsem se sama objednala k fyzioterapeutovi a ten mi řekl, že mi doporučuje neurologické vyšetření, jelikož břicho není 100% jeho jediný problém. Vřeštěl tam jako blázen. Takže jsem naběhla k pediatrovi a vydupala jsem si žádanku na neurologii a zbytek už známe. Já se mu věnuji plně prakticky stále ale musí čověk pochopit, že si musím umýt alespoň zuby nebo si zajít na WC. Jenže jen ho odložím už sebou začne mlít a za chvíli řve. Opravdu nejde aby na mě visel od rána do večera nehledě na to, že nemá zrovna dvě kilíčka

xxx3d
9. čer 2018

@sebkova ty jako to je model, kterej dlouho neustojíš, myslím to, že jsi s ním 6-8 hodin někde venku, auto, kočárek a tak. Vezmi si, že si na to zvykne, vezme to jako něco, co se děje opakovaně a bude v klidu, a ty? Budeš schopná takto později a dál fungovat?

Nám teda malej po příchodu z porodnice do tří týdnů spal téměř celou noc, od posledního večerního kojení do pěti ráno, od dvou měsíců celou noc, do sedmi až osmi ráno, podle toho jak kterej den a je to tak doteď, má 11m a chlup, přes den spí 3-4 hodiny, podle toho... a ví, že když se probudí, co bude následovat. Hlavně to vím já a to mě dělá klidnější 🙂

xxx3d
9. čer 2018

@sebkova jasně, tříměsíční koliky, na ty se svede kde co 🙂
já bych ti poradila, aby sis nasadila pro něj nějaký řád, jasně, než do toho oba vklouznete, bude to s řevem, ale později to oceníš, a tedy hlavně malej se zklidní.
Hlavní je ten klid, dítě z tebe cítí, přebírá, tak se snaž a vytrvej, stojí to za to, určitě.

slimacikmia
9. čer 2018

Presne, zviazaný bol do 7 mesiacov a aspoň ten biely šum vcelku zabral. Vieš, ak nemáš inú možnosť, tak proste trpezlivá byť musíš... noci ešte môžu byť aj horšie, u nás sa docela dlhú dobu budil medzi 1-3 a 4-5 hodín bol hore a reval 😞 to trvalo celkom dlho, takže keď nastalo obdobie, že vstával o 4 a začal nám deň, tak som bola ešte rada... keď som bola za dr, a hovorila jej, že mi spí za 24h len 5h aj to prerušovane, tak mi povedala, že to u tak malého mimča nie je možné a čo ona s tým mňa akože robiť

sebkova
autor
9. čer 2018

@xxx3d no vydržet to asi nevydržím ale jinak to momentálně nejde jinak by mi prořval naoprosto celý den doma, nebo bych ho musela nosit, takže nevím, co je horší :D

slimacikmia
9. čer 2018

@xxx3d režim sme mali do minúty pevný, každý deň to isté v tú istú hodinu, proste dráždivé dieťa nie je klasické dieťa so zlou náladou... a žeby si zvykol na tie prechádzky nehrozí, to radšej kým to zaberá, je potreba to tak robiť, aby žena neskončila na psychiatrii. Naozaj ten celodenný, celonočný rev je neskutočne náročný na psychiku a ako sa hovorí, tonoucí se stébla chytá. Tiež som hľadala niečo, čo by ho ukľudnilo a pomohlo len drncanie - v kočiari, na gymbale... proste tu nejde o to, či to zvládne, ona nemá inú možnosť, musí to zvládnuť. Pochopia to len tí, ktorí také dieťa majú. Ja mám teraz druhé a ako nám všetci hovorili, že bude za odmenu, tak to aj je. Keď je unavený, tak zaspí, cez deň sa mu nemusím 100% venovať, normálne leží a obzerá sa, alebo si leží pod hrazdičkou a plače naozaj len vtedy, keď má nejakú potrebu... toto som u prvého nepoznala. Ten reval vždy, aj keď všetky jeho potreby boli uspokojené

xxx3d
9. čer 2018

@slimacikmia no pravdou je, že si to neumím představit, že by mi řval celej den, někdy taky, ale že by to bylo celej den, nebo i v noci, to ne. A ano, musí to být náročný, pro maminku. To bez keců. Jsi dobrá, že si to zvládla!

sebkova
autor
9. čer 2018

@slimacikmia no podle mě už má z nás pediatr taky kopřivku, protože vidím, že absolutně neví co s ním. Navíc nikdo neví co s takovým dítětem, každý tě jen utěšuje, že musíš vydržet, že ho to přejde. Jasně, každého všechno jednou přejde oni ho doma nemají, takže je to netlačí

habiba_ketta
9. čer 2018

@sebkova je zvláštní, že doma nosítko nepomáhá, ale nošení na rukou ano :-O (teda jestli jsem to správně pochopila). Dcera taky byla přes den neklidná a přišlo mi, že jí pomohlo, když jsem přestala jíst nezdravě, hlavně hodně omezila cukr. Ale může to být i to, že je starší, to je právě nejhorší, že člověk nikdy neví.

eithelwing
9. čer 2018

Dcera také byla zprvu diagnostikována jako dráždivé dítě. Vojtovku nám nedoporučili. Mně se to nezdálo, otravovala jsem doktory dál, až jsem se dostala k dr. Popperovi z Hradce Králové. Dcera měla zablokovaný krk, poraněné některé svaly. Doktor jí na čtyřech sezeních masáží centroval krční obratel. Určité věci se zlepšily ihned (kojení, největší uřvanost, začala se přetáčet na bříško), další věci chtěly čas.

A k tomu řevu - malá brečela všude. Po pár minutách kojení, na zemi, v kočárku, v posteli, v náručí, a to i ve věhlasném tygříkovi. Usínala jedině tehdy, když minimálně půl hodiny prořvala.

cuuza
9. čer 2018

Nám pomohly rehabky, lépe se naučil ovládat své tělo, tj. otočit se kam chce plus mi doporučila na neuru jist hodně horčíku. Ale pesticky občas drží i teď, hlavně v bazenu při plavani, sice tam zíva ale prvních deset minut s pestičkama

terezapetrova
9. čer 2018

@sebkova pch, ze něžný byt trpělivý/trpeliva rok, jsem živoucím důkazem , ze to tak neni, můj starsi syn s diagnozou potřebuje mega trpělivost a v srpnu mu bude 7let..

terezapetrova
9. čer 2018

Místo něžný neni mozne..

cesnecka
9. čer 2018

Mam takovy exemplar doma. A kdo to nezazil, nepochopi. To ze nekomu spi dite celou noc od narozeni, usne kdekoli, kdykoli, den taky prospi, na to hodte bobek. Vase miminko ma nedozralou cns a bohuzel neumi zpracovat prijmane signaly, ani bolest briska ani unavu, ani hlad nic. Place a place a jedine co zabira je u vas ( i u nas) pohyb (houpani na balone, jizda v kocarku, noseni...) z vlastni zkusenosti vim, ze nepomuze nic nez se pokusit saturovat tyto potreby. Nepomuze ho "odnaucovat", "nastavovat", predelavat - asi vam budou radit zkuste toto, zkuste tamto, pro klid vasi duse to muzete prubnout, ale rekla bych, ze jedine co vam pomuze je se s tim smirit. Opravdu prijmout ze to takto je, nebude to na dosmrti a vsechno se vam to vrati. U nas to trvalo tak do roka, roka a pul. Nekde jsem slysela ze kazdemu se narodi takove dite, jake je schopny zvladnout. To mi celkem pomahalo. A taky plati, ze takoveto drazdive deti jsou velice chytre, bystre. Muzu vam jen poprat pevne nervy a hodne hlidacich babicek, teticek, strycku, kteri vas treba na par minut vysvobodi😉

karlajasmine
9. čer 2018

No a co kojeni? Nema hlad? Nebo potravinova alergie? Nema zablokovanou treba pater z porodu? Nebo zlomenou klicni kost? Obzvlast, pokud neotaci hlavicku.. nechala bych ho vysetrit, jestli tam neni nejaka fyziologicka pricina, taky muze brecet bolesti.

sebkova
autor
9. čer 2018

@karlajasmine hlad nemá je na UM, na alergii prý nemá příznaky. No tu blokaci nevím, víš jak to je nikdo nechce šťourat do děcek. Pořád jsem u pediatra už si připadám jako blázen, v pá jdu k osteopatovi, ten by měl poznat jestli nemá někde blokádu.

karlajasmine
9. čer 2018

@sebkova Pokud nic nezjisti osteopat, zkusila bych jeste zmenu UM 🙂

1nelinka
9. čer 2018

Meli jsme neco podobneho..nase mala je nedonosena a byla extreme precitlivela na vsechno..zacalo se to lamat kolem 6mesice kdy se zacala plazit a dolezla si kam potrebovala a od 1roku kdy byla ve svych ocich samostatna a dosla si a podala si co potrebovala tak od te doby mame doma absolutne zlate dite..ji evidentne hrozne srala ta bezmoc ze nic nemuze..nesnasela kocarek a autosedacku protoze tam byla pripnuta a pritom chtela volnost..ted ji je 16mesicu je opravdu hodne chytra a strasne hodna..dneska je to holcicka za odmenu😍drzim palce at je brzo lepe

queenp
9. čer 2018

Šílený to bylo 4,5 měsíce.To syn jen řval a řval,pořád musel být na rukách.Náročný to ale bylo i tak do roka.Nám právě na neurologii řekli,že kdybysme těch prvních 5 měsíců dostalo vitamin B od pediatry,hodně by to na tu dráždivost pomohlo.My už jsme vitamin neměli,protože nám to řekl právě až v 4,5 měsících a to se začal právě už trošku zlepšovat.