Dotazník PAS v 18 m. Kdy jste ho dostaly?

25. říj 2022

Dobrý večer maminky,jdu si sem pro rady, zkušenosti a možná povzbuzení. Mám syna 17 měsíců,zatím jen z doslechu a Fb miminkovské skupiny vím, že se v 18 měsících dělá jakýsi test ohledně autismu,dnes jsem si hledala informace na internetu a píšou tam, že dotazník má pediatr vydat s předstihem a nesete ho vyplněný na 18m prohlídku. To je první věc co mě zajímá,kdy jste ho dostávaly? Mě o něm pediatr ještě ani nic neřekl, snad by na to nezapomněl 🤔
No a mimo jiné mě zajímalo na co se v tom dotazníku ptají a musím říct, že jsem z toho celý den úplně nesvá,protože z těch teď nevím kolika otázek jsem pozitivně odpověděla snad jen na 3 a to takové ty "primitivní" jako třeba,že mi dítě opětuje úsměv,nebo že leze po nábytku a průlezkách. Neukazuje,na jméno slyší,ale reaguje jen když chce. Když na něco ukazují já,většinou se nepodívá tím směrem,ani na prst. Hračku mi přinese jen když je potřeba ji zapnout, nikdy ne se zájmem,aby mi ji ukázal. Je pravda,že je o 5 týdnů dřív narozený, možná se na to ještě bere ohled,a má ještě měsíc čas,ale stejně mě to dost vystresovalo. Je tady někdo kdo byl na tom podobně a dobře to dopadlo? Co následuje když dítko v testu "neuspěje"? Děkuji

veru181
25. říj 2022

Test jsem dostala až na 18měsíční kontrole, měla jsem ho vyplnit v čekárně, pak si ho vzala doktorka a zavolala si nás za chvilku s výsledkem. Otázky už si bohužel nepamatuju. Při “pozitivním” výsledku se myslím pak dělá ještě nějaké doplňkové vyšetření.

73nica73
25. říj 2022

Dobry den, akorat dneska jsme absolvovali 18mesicni prohlidku…a dotaznik jsme dostali do cekarny na vyplneni pak jsme sli k mudr a ta ho s nama jeste prośa a vse ok…pak jeste kontrolovala syna. Mam ho vyfoceny chcete poslat? ☺️

levandule_k
25. říj 2022

Zatím bych nepanikařila, že máš doma autistu, nezapomeň, že děti jsou osobnosti, ne cvičené opičky.

glk
25. říj 2022

Já už ho mám doma od září a 18 měsíců bude mít v prosinci. Doktorka mi kladla na srdce vyplnit to opravdu až den před kontrolou a zbytečně se teď nestresovat prý je to děti pak můžou dělat ze dne na den 🙂

emillyhk
25. říj 2022

Test jsme dostali na 18m prohlídce, vyplnili jsme v čekárně po očkování. Ale já jsem si už předtím vyplnila online, věděla jsem, že nás to čeká. A protože syn je už od miminka trochu "jiný", tak jsem počítala s tím, že všechno nebude úplně ok. Syn vůbec nelezl na prolézačky, schody, apod. a neukazoval. Další kontrolu máme naplánovanou ve dvou letech. A můžu říct, že syn mezitím všechno dohnal, i když jsem to nečekala. Nicméně pokud by dotazník vyšel hodně špatně, pediatr doporučí objednání na další vyšetření.

vercaaevzen
25. říj 2022

Dělala jsem ho, když jsem byla s dcerou na 18m prohlídce. Máme vyšší riziko autismu. Ve 2 letech jsem šla vyplnit dotazník znovu.

ekou
25. říj 2022

Tento test jsem delala se sestrickou v ramci 18m kontroly...zadny formular domu jsem nedostala

jako_mala_holka
25. říj 2022

Manžel chystal malou na prohlídku a já vyplňovala se sestrou dotazník, pak nám jen řekla, že je vše ok, měli jsme "plný počet"

klokanka31
25. říj 2022

My dostali dotazník až v ordinaci na preventivce, doktor prohlížel malou, s ní byl manžel, a já u stolu vyplnila dotazník. Doktor na to kouknul, řekl že všechny otázky OK a bylo.

autor
25. říj 2022

@levandule_k já nemyslím,že by byl autista, spíš bych řekla ,že bude mít nějakou hyperaktivitu a možná poruchu pozornosti,po tátovi. Jenže do tabulek bohužel úplně nespadá, on je opravdu osobnost, ale bojím se,že tímhle testem úplně neprojde, každopádně je fajn,že se po nějaké době opakuje znovu,to zase věřím,že dožene. Potřebuje na všechno víc času, učí se rychle,ale jen to,co sám uzná,že se mu hodí umět 😁😏

autor
25. říj 2022

@emillyhk právě,taky myslím,že je syn trošku jiný,v dobrém, ale testem asi napoprvé neprojde. Je svůj, je hodně živý,nevydrží na jednom místě, s lezením my problém nemáme to spíš naopak mám problém udržet ho na zemi 😁 Ale to ukazování apod., je to trošku ignorant. Jsem ráda,že se alespoň test znovu opakuje,to si taky myslím,že do dvou let se to doučí,připadá mi jinak dost chytrej a šikovnej(jestli to není jen maminkovský dojem 🤔😁) , jen si dělá co chce

fifinka2020
25. říj 2022

Nebojte se toho, popisujete to jako přijímačky na střední🙂
Nejde o to, jestli projde, nebo ne, ale aby dr vyhodnotil možné riziko... je ještě malý a autismus se většinou víc řeší az kolem 3 let, někde jsem četla, že snad každé dítě má aspoň nějaký autisticky rys, tedy i když něco dela/ nedělá, doktor se na to třeba jen zeptá, aby zjistil, co a jak, jsou to totiž dost obecně otázky. A projde každý🙂, jen si případně doktor zapíše, aby vás víc hlídal. Jo a s hyperaktitou se tam nic neřeší, je opravdu malinký... syn zřejmě má poruchu pozornosti a trošku se to začíná řešit až v 5 letech, ale spis až jako u predskolaka

emillyhk
25. říj 2022

Já taky od všech poslouchám, jak je šikovný 😄 On je, např. hodně brzy skládal pěnové puzzle, dlouho vydrží u jedné činnosti, ale naopak se nechtěl skoro vůbec nosit, chovat, apod. (ani jako miminko). No a vůbec neukazoval, neměl potřebu požadovat pomoc, hodně si při hře vystačil sám. Teď má 21 měsíců a je to neskutečný mamánek a mazel, pořád něco ukazuje, za ruku mě odvede, kde mě chce mít (i kdybych se jenom měla dívat, jak se dívá z okna 😄). Lezení na prolézačky ho pořád nezajímá, ale to bude mít asi po mě - já si taky vydržela hodiny hrát a neměla jsem potřebu někam lézt 🤷‍♀️
Takže i kdyby vám dotazník nevyšel úplně dobře, ber to jenom jako informaci. Pokud by vyšel hodně blbě, pošle vás nejspíš pediatr na nějaká doplňující vyšetření i dřív. Já osobně jsem třeba za tenhle screening ráda. PAS je široké spektrum, nějakou formu má i spousta dospělých, ale dřív se o tom moc nevědělo, často se děti zaškatulkovaly jako nějakým způsobem problematické a nazdar. Dneska už víme, že při včasné diagnostice a práci s dítětem můžeme "korigovat" určité projevy, víme, jak s takovým dítětem jednat, jak ho učit, že potřebuje jiný přístup, než "normální" dítě.

me_druhe_ja
25. říj 2022

Mě ten dotazník přijde strašně nešťastně resenej. :( Tady ve Francii se nedela, ale koukala jsem na něho na netu a většina těch otázek je zvláštních....u spousty z nich jsem fakt nevěděla, protože mě nikdy nenapadlo to sledovat nebo tak....A taky v 18m mi to přijde brzo. Osobně bych to posunula na dva roky. Což je zase problém v českým systému prohlídek, kdy se chodí v 18m a pak az tři roky. A tři roky je pozdě zase že. Tady se chodí 16m, 20m a dva rok. A pak co půl roku (do kdy ještě nevím 😀)

ferda90
25. říj 2022

@me_druhe_ja mě to taky přijde málo, kontrola v roce a půl a pak až ve 3 letech🙄

ferda90
Autor odpověď smazal
Zobraz
majaveja
26. říj 2022

A třeba naše doktorka ho nedává vůbec 😀.

glk
26. říj 2022

@ferda90 taky bych přidala kontrolu ještě ve 2 letech..

sirinfirst
26. říj 2022

Mám třetí dítě a ani s jedním jsem žádný dotaznik nevyplňovala. Možná kdybych měla nějaké podezření, že by mi ho doktorka dala, nevím, ale jinak asi nemá potřebu stresovat maminky a hledat znaky autismu, kde nejsou.

muhehehe
26. říj 2022

Vyplň podle pravdy a pak neřeš, nestresuj ;) proto ten dotazník je, aby se případný problém podchytil, a pokud se následně nic nepotvrdí, tak jedině dobře. Pokud dítě problém má a nasledná vyšetření ho potvrdí, tak taky dobře, alespoň rodič ví, na co se zaměřit, a ví to včas. Ale je to jen papír, nic úplně objektivně měřitelného. Myslím že je běžné ho vyplňovat přímo u doktora v rámci 18ti měsíční prohlídky a otázky nejsou typu, že by nad nimi člověk musel složitě premyslet; taky jsem ho nikdy nedostala předem.

leymea
26. říj 2022

U prvniho syna jsem ho dostala pri 18 mesicni prohlidce, vyplnovala jsem v cekarne a pak mi jen doktorka rekla, ze je to v poradku. U druheho syna mi dotaznik nedala. Nevim proc, ale myslim si, ze to bylo tim, ze jsme u pani doktorky byli pomalu jako doma tak ho dost dobre znala a vedela jaky je.

guliii
26. říj 2022

S námi ho vyplnil doktor, jen se ptal na otázky, zaskrtal si je a pak zkontroloval zrak. Pokud by dotazník vyšel špatně opakuje se ve 2 letech. Nic hrozného to není.

guliii
26. říj 2022

Jinak kamarádky se prý doktor zeptal jen asi na čtyři otázky. Zbytek mu tam malá předvedla, uklidila mu stůl a rozházela papíry, tak řekl, že zbytek už viděl a jen si to zaskrtal, že je to v pořádku 😅

xxx3d
26. říj 2022

osobní zkušenost je vykašlat se na dopředu nějaké testy a co by jak mělo a nemělo být
tady je ten dotazník, včetně popisu
https://mchatscreen.com/wp-content/uploads/2016...
já když jsem na něj do poradny k pediatrovi šli jsem se nedívala, zaslechla jsem o tom, ano, ale nedívala jsem se ani na otázky ani na "správné" odpovědi, prostě jsme tam šli, v čekárně jsem to vyplnila a potom se na to mrkla pediatra a když viděla moje odpovědi, jen se dotázala k jednotlivým otázkám, byly 3, já si pamatuji jen jednu ohledně zvuků z vysavače například, a odpověděla jsem na to blbě 🙂 takže doplňující otázka od pediatry... no, takže prostě... já bych na to nekoukala, šla tam, odpověděla v reálný čas, za měsíc ještě může být spousta věcí jinak a uvidíš
🙂

alice180
26. říj 2022

@sirinfirst no my dneska byly s dcerou. Dotazník prošel, ale stejně jsme odcházely s tím že autista být může. Jelikož říká jen táta někdy máma někdy. I když jsem dala, že rozumí všemu co říkám. Umí ukazovat na často těla kde co má. Splní pokyn např. Odnes do koše. Takže má půl roku na to se rozmluvit a pak pomažeme k psychologovi. Taky jsem teď trochu ve stresu.

aspie83
26. říj 2022

U staršího jsme ho dostali na 18 měsíční prohlídce. U mladšího jsme ho snad ani nedostali, nejsem si jistá. Vím jen, že se na 18 měsíční prohlídce doktorka smála, že tady autismus asi nehrozí, protože mladší je strašně ukecany, komunikativní a pořád tam na něco ukazoval, byl zvědavý a povídal 😄
Rozhodně bych se tím dotazníkem nestresovala 😉

urtica
26. říj 2022

Nedostala, tak jsem si ho doma udělala sama. Dá se stáhnout na internetu. Vyšel mi jednoznačně negativní, teď je synovi 3,5 roku a je na spektru...takže osobně bych to za hlavu neházela, ale je to dané mou zkušeností....

autor
27. říj 2022

@aspie83 já bych se určitě nestresovala,kdybych měla dítě jako ty,ale nemám,takže stresuju 😊

autor
27. říj 2022

@me_druhe_ja taky mi to tak přijde 😏

levandule_k
27. říj 2022

Pokud má nějako poruchu autistického spektra, tak je fajn, že se na to přijde brzo, protože to dítě potřebuje pomoc, aby se v tom neplácalo a jednou ho to tolik nelimitovalo. Na druhou stranu, když vezeme nějaké chování, tak úzkostná matka z toho může vyvodit spoustu diagnóza a flegmoušská matka, nechává dítěti prostor pro vlastní tempo a respektuje jeho osobnost, ale může něco podcenit. U tebe spíš vidím toho, že se přehnaně bojíš a tvůj syn bude osobnost, ale je to jen můj pocit na základě diskuze. Mám synovce, když mu byly asi tak 2,5 (plus minus pár měsíců) ,tak do něj začala valit prabička a kolik je ti let, jak se jmenuješ a další otázky. On si hrál s autem a jen se na mě podíval a prababi úplně ignoroval. Ten pohled byl dokonolej, úplně říkal, ti fakt nebudu odpovídat na stupidní otázky. Načež to prababi okomentovala, že on moc nemluví, přitom začal dost brzo opakovat slova, ale zrovna si s ní nechtěl povídat.
Za a) najdi si zlatý střed, ani přehnaně úzkostná, ani přehnaně flegmoušká, aby se něco nepodcenilo a sleduj celý kontext situace, ty prostě také někdy nechceš dělat určité věci, bavit se určitými lidmi a každé dítě má svoje tempo, někdy podědí osobitý charakter po příbuzných.

Nebere se předčasně narozených nějaká korekce vývoje?