Dokojit nebo dát vodu? Nutit flašku?

zuzroko
14. kvě 2020

Ahoj, chtěla bych se zeptat jak to děláte u příkrmů. Zda pak dávate nakojit na žízeň nebo pak po jídle vodu? Dnes mi malá snědla už 120g a tak jsem jí chtěla dát jen vodu na žízeň, ale ona vůbec neví co má dělat s flaškou a ze lžičky mi to plive. Po dokojení je plná a pak akorát zvrací, neví kdy má dost. Prosím o radu, zda dokojit i za cenu toho, ze bude preplácnutá a nebo jí stále nutit flašku s vodou a ona na to přijde? 🙈 mám z té flašky strach, aby pak nechtěla jen flašku.

amazonkajanik
14. kvě 2020

@zuzroko za mě,bych dokojila. Když malý začínal s příkrmy,tak stejně dostal potom mléko,i když UM. Teď už má mléko jen ráno a večer,vyjímečně přes den, ale to jen,když mu byla malá svačina a chtěl by spát. Ale s vodou neměl problémy ani když jsem ještě kojila,pokud pominu,že díky refluxu mi ji vyblinkal

olga_
14. kvě 2020

@zuzroko Kojit klidně před jídlem, aby dítě nešlo k jídlu frustrované hladem - má to být seznamovačka, cílem není nacpat se jídlem. Pak klidně podle potřeby zase kojení. Kojit na požádání a nenahrazovat kojení jídlem, prostě jen doplňovat. Flašku určitě ne, vodu taky není třeba.

zuzita15
14. kvě 2020

@zuzroko kdyz pominu to, ze petimesicni kojene dite uz dostava prikrm, tak bych rozhodne dokojila (ci nakojila pred). Prikrm nema kojeni nahrazovat, ma slouzit k seznameni s jidlem a ma byt ke kojeni doplnkem. V 5m je i zbytecna voda, dite ma dost tekutin z kojeni, i v prikrmu je voda, dalsi voda je zbytecna zatez na ledviny. Vodu staci zavest kolem 8/9m, a to u kojeneho ditete idealne z hrnicku (proc flasku?). Kojene deti umi z hrnicku krasne pit.

me_druhe_ja
14. kvě 2020

Ahoj, syn plně kojeny a začala jsem v 5m. Napřed snědl jen tři, čtyři lžičky, takže jsem logicky dokojovala, ale poměrně rychle se rozjedl a teď už sni až 200g. Už tak od 120-140g jsem nedokojovala, když jsem viděla, že už není hladovej. Po každým obědě teď nabízím pití z uciciho hrnku - zkoušela jsem vodu a absolutne nechtěl. Pak čaj, studenej a taky nic. Tak jsem zkusila čistej rooibos, ale teplej a to konečně trochu spolkne, ale jen někdy a ne moc. Každopádně to zatím neřeším - v prikrmech je voda taky a pak stejně pořád kojim 6-7x za 24h takže tekutin má dost. Ale pořád nabízím a věřím, že časem se rozpije. Pokud už viditelne po těch 120g nemá hlad a ani se nenapije, tak bych mi už nedávala hned prso, když pak zvrací, že je prejezenej. Určitě se neboj, že by byl ziznivej. 🙂 Zkus nabízet pořád, ale nenut. Oni to časem musí přijmout.🙈

blondynka400
14. kvě 2020

@zuzroko jestli sní 120g, tak už bych nedokojovala, zvlášť když píšeš, že pak občas zvrací. Vodu bych nabídla s tím chceš/nechceš. Jednou pochopí, že je dobré se napít. Ale nedávala bych láhev, ideální je třeba netekoucí hrníček od aventu, nebo klidně zkusit cucnout z obyčejné skleničky. Další kojení bych ale zařadila dříve, klidně po hodince, hodince a půl. Záleží, jak má pak režim spánku.

cuuza
14. kvě 2020

Začínala jsem s příkrmy později a osvědčilo se mi dokojit tak půl hoďky až hodinu po příkrmu, jinak se prostě přejedl a šlo to ven. Vodu bych určitě nedávala.

zuzroko
autor
14. kvě 2020

@zuzita15 puvodne jsme chteli zacit v 6m, ale na radu dr jsem zacala uz ted. Za posledni mesic mala pribrala 380g a radsi zacnu s jidlem nez abych dokrmovala UM 😞 zacala i blinkat a pry se to s prikrmama vetsinou spravi.

zuzita15
15. kvě 2020

@zuzroko doktorky rady radi zacit ve 4m, nekdy to ospravedlnuji neexistujicim imunologickym oknem. I mne to radila, i mne kvuli vaze dcerky, zvyklat jsem se nenechala, v pul roce jsem kvuli buzeraci a nesmyslnem prevazovani zmenila pediatru a od te doby mam klid. Dcerka je drobnejsi a drobnejsi pravdepodobne zustane, neni to tabulkove dite a to vetsina pediatru nedokaze prenest pres srdce... Navic kojene deti pribiraji skokove, takze ted treba pribrala mene a dalsi mesic muze zase pribrat vice. Reflux se muze spravit prikrmami, ale take nemusi, nekterym detem se zlepsuje az vekem

puhelin
15. kvě 2020

@zuzroko Vzdyt uz se hodne hybe, ted uz 1 kg za mesic pribirat nebude. Nevim, co ta pediatra ve skole delala... :(
Ja davam hlavne blw, ochutnava vse. Vubec to nemaji na zasyceni, ale na seznameni s chuti, s vuni, se vzhledem toho jidla, barvou atd. Takze normalne kojim jako doted a pro zpestreni ma prikrm.Obe deti mi mezi 4. a 5. mesicem pribraly mezi 250 g a 300 g a nastesti mam normalniho pediatra, ktery nerekl ani slovo.
Jestli si nechce pokazit kojeni, porid si na pozdejsi obdobi lahev s brckem (treba Avent). Ale zadne savicky, dudlikovky apod. A ted urcite vodu davat nemusis, at se to nemicha.

zuzroko
autor
15. kvě 2020

@zuzita15 děkuju, už od narození jsme hraniční. Jen jeden měsíc podle doktorky nám vyšel parádně 😀ze začátku přibrala třeba 120g za týden a správně by měla aspoň 150 a takhle se to s námi táhlo, ale nechtěla jsem sáhnout po UM. I když přibíra pomaleji, přijde mi spokojená od té doby co držíme dietu skrz potravinové alergie. Ale teď jsem si říkala, že už je asi potřeba jí dát jídlo na radu dr. 🙈 nojo příště budu vědět, že není kam spěchat ☺️

zuzroko
autor
15. kvě 2020

@puhelin děkuju, je někde něco podrobněji o bwl? Už jsme o tom slyšela, ale nic úplně podrobného jsem o tom nenašla.
O kojení jsem se dost “nadřela” ze začátku a dost jsme si to prosazovala i když byla malá pořád hraniční na váze, takže bych si to opravdu nerada teď pokazila. Od kdy tak tu lahvičku avent s brčkem? ☺️

puhelin
15. kvě 2020

@zuzroko Dcerka poprve brckem pila, kdyz jsem v jejich 10 mesicich musela akut k lekarce a byla poprve na hlidani. Segra pro ni mela pripravene bananove placky s vajickem (rozmixujes banan s vajickem a na sucho na panvi opeces) a vodu v hrnicku se sirsim obycejnym brckem. Pak jsme na cesty koupili ten Avent s brckem, ale mela to spis az tak v 15 mesicich, kdyz bylo leto. Kojila jsem ji do 28 mesicu (od 22 mesicu uz jen rano).
V knizce "Vim, co jim" je vse popsane (projdi si uloz.to). Ve zkratce jde o to, ze se detem davaji potraviny do ruky. Vubec se neresi poradi, nebo ze se tri dny zkousi jedna potravina a dalsi tri dny jina. Proste kdyz se vari z brokolice, tak se prckovi da par ruzicek podusit na pare, aby to nebylo uplne tvrde a pak si to labuznicky vychutnava. Urcite jeste nesedi, tak si ji dej na omyvatelnou podlozku na zem, nejlepe jen v plence, protoze bude spinava az na nohach (plus nektera zelenina barvi az hruza). Jinou zeleninu zase nakrajis na silnejsi hranolky, aby se to dobre drzelo v rucicce a opet podusis na pare (staci v paracku od knedliku). Dulezite je, aby to neztratilo barvu, chut a pokud mozno i castecne tvar. No a az bude sedet, spolu u stolu se v klidu najite vsichni. Casem se bude snazit jist lzici, to je skvela schopnost a deti na blw to zvladaji rychle. Dobra je treba zidlicka z Ikea (ta bila plastova, kterou ma kazda restaurace), pak ji celou das do sprchy a oplachnes.

cilkat
15. kvě 2020

Přijde mi, že pokud sni 120 ml prikrmu, tak jste s příkrmy nezačali zbytečně brzy - dítě, které jíst nechce, by to prostě nesnedlo. Ale vůbec bych nehrotila, že má u jídla pít (jsou i hlasy, že je to nezdravý zlozvyk). Nebo si po těch 120 ml o to prso řekne?
Ps: ono je dost vody i v tom prikrmu samotném. Není to jako dát si chleba se šunkou. Mixuje se to s velkým podílem vody.

zuzita15
15. kvě 2020

@puhelin to je asi poprve, co se neshodneme 😆, ale ja osobne bych nezavadela ani brcko, i to totiz muze kazit prisati. A to, ze u tveho ditete to zrovna nemelo negativni vliv, bohuzel nic neznamena... Idealni pit z hrnku, ale opravdu az tak 8m staci

zuzroko
autor
15. kvě 2020

@cilkat po jídle si neřekne, ale když jí přiložím “na žízeň” tak pije jakoby vůbec nejedla. A když jsem jí dala jen cucnout a odendala, tak za hodinku už měla hlad. Máme problém, že ona by pila i kdyby jí to mělo téct ušima a neví kdy má dost. Musím jí odendávat a kolikrát i tak se hned pozvrací.

eithelwing
15. kvě 2020

Když toho dcera snědla takto víc, nabídla jsem lahvičku s měkkým pitkem. A kojení to nenarušilo. Ona si stejně cucla, půlku vybryndala, ale byla to pro ni děsná sranda. 🙂
Pokud bych dala hned mléko, poblila by se jak alik. Ověřeno. Mléko jsem nabídla až po hodince třeba, nebo si sama řekla. Ale nemohla jsem příkrm a mléko míchat hned, to byl prostě malér.

zuzita15
15. kvě 2020

@cilkat tady nejde tak uplne o chce/nechce, ale spis o to, ze kolem pul roka dozrava inunitni system a prikrmy, tedy pevna strava, ho dost zasadne ovlivnuji (velka cast imuntniho systemu lezi ve strevech). Nehlede na to, ze dite by melo jevit o jidlo samo zajem, coz neni to same jako “hodne sni”

zuzroko
autor
15. kvě 2020

@zuzita15 co říkáte na hrníček s pítkem? 7-8m jí vychází akorát na léto, takže když bude velké vedro tak bych už asi mohla dát vodu ať jí nemám na prsu pořád.
Děkuji, utvrdila jsem se, že tedy to teď nebudu nějak lámat přes koleno a vodu nechám být a snad ani zácpa jí trápit nebude. ☺️

puhelin
15. kvě 2020

@zuzita15 Ja si myslim, ze v 10 mesicich uz to prisati pokazit nemuze. Driv bych ho taky nezavadela. Ale do te doby jsem nikdy jinou tekutinu nez MM nedavala a ani dlouho po tom zase ne. 🙂 MM staci, verim tomu.

puhelin
15. kvě 2020

@zuzroko Do jidla dej pokazde trochu kvalitniho oleje (ja mam slunecnicovy), pomaha to traveni.

zuzroko
autor
15. kvě 2020

@puhelin dobra, děkuji. Používám i probiotika BioGaia a ty jsou se slunečnicovým olejem.

zuzita15
15. kvě 2020

@puhelin jj, MM urcite staci. Ja zavedla vodu cca kolem 9m, a to si jen tak cucla, spis aby si zvykla, nez ze by pila. Vzhledem k tomu, ze jedla jak vrabec, tak jsem hned po jidle dokojovala a nebyl problem (u nas zrovna). Jinak podle LP se prisati muze zkazit v libovolnem veku 😉 ja osobne s tim nemam zkusenost. Ale dcerce v Podoli po narozeni rovnou frkli lahev s darcovskym MM a taky jsem ji rozkojila a lahev jsme pouzivaly 6 tydnu, ale nebrala bych to jako dogma. Verim, ze jinemu diteti by to prisati mohlo zkazit. Vzhledem k hodne tezce vybojovanemu kojeni jsem rovnou zacala s hrnkem a brcko dostala az asi v roce a pul, to jsem si rikala, ze uz kojeni kdyztak hrotit nebudu

zuzita15
15. kvě 2020

@zuzroko ja bych oleje klidne stridala, v kazdem je neco jineho - olivovy, lneny (tam pozor na skladovani a pripadnou horkost), avokadovy, vlaskoorechovy, konopny attd atd atd

zuzita15
15. kvě 2020

@zuzroko to pitko taky neni uplne idealni, porad z neho musi dite sat. Zkuste ucici hrnecek, takove ty 360•, jakz takz netece a dite z nej normalne pije, nesaje

cilkat
15. kvě 2020

Malýmu se nejlíp pilo z takových těch lahviček, co se prodává třeba "kubík -voda". Prostě zúžené pítko bez membrány. Ale až tak kolem třičtvrtě roku. Do teď (13m) mám pocit, že pije pro zábavu, ne na žízeň. Dá tak deci denně, jinak prso.

lula86
15. kvě 2020

@zuzroko my jsme od 3,5 měsíce plné na umu a synovi dávám um po prikrmu vodu, čaj vypije max 20-30ml víc ne. Mlíčko zvládá při objemu 200ml prikrmu 50-60ml. Určitě bych radila nakojit a ono se to srovná. Málo které dítě pije vodu že mu chutná... Co mám vypozorováno u nás je to že vodu vypije opravdu když má žízeň jinak chce mít pítívmimo mlíka aspoň trochu ochucené. (davam mu roibos nebo bylinkový čaj).