Dokdy nechat pít dítě z lahvičky?

25. lis 2024

Ahojky maminky , prosím o Vaše názory, dokdy jste nechávaly Vaše děti pít z lahvičky ?náš syn měl v říjnu 3 roky a pořád chce pít Sunar ráno a před spaním z lahvičky. Už jsme to zkoušeli nahradit kakaem nebo čajem ,ale zatím bez úspěchu. Přes den pije vodu normálně ze skleničky. Předem děkuji,za každou odpověď.

misha31
25. lis 2024

Tak jako asi bych se s tim nikde "nechlubila", je uz velky....ale...stoji to za ty nervy? Jedtli je to opravdu jen rano/vecer, zuby mu to nezkrivy apod, je stastny ...ono ho to do 18 prejde 😁

gruyerre
25. lis 2024

Do kdy bude chtít. Umělé mléko vůbec není ke škodě, naopak, jsou tam živiny, minerály, vitamíny. Flaška dvakrá denně taky nevadí. Hlavně, že umí pít i normálně a že jí i normální jídlo 😀
U nás jedno dítě taky dlouho pilo UM, pak mu někdy po tom třetím roce ze dne na den přestalo chutnat.

alianan
25. lis 2024

Moje tříletá to má stejně, neřeším, jednou lahvičku odloží.
Jeden můj blízký snídal lahvičku se Sunarem ještě v první třídě a nijak ho to neovlivnilo.😅

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
25. lis 2024

@alianan moc děkuji

autor
25. lis 2024

@gruyerre moc děkuji

biciklissie
25. lis 2024

Já se musím přiznat, že bych nedala. Nic špatného na tom asi není, ale vlastně proč dávat dítěti um, když už ji plnohodnotnou stravu a z láhve, když už umí pít z hrnečku a klasických lahví. Ale je to můj názor a já se snažím děti sunout k nějakému běžnému dětskému, ne miminkovskemu, fungování co nejdřív. Takže bez dudlíku, plen, um, kočárků, atd. Ne vždy se mi to vedlo a ne vždy to bylo výhodné, ale celkově to tak mám.

alianan
25. lis 2024

@biciklissie Právě, ne vždy je to pro mě výhodné.
Dítě vstává v půl šesté ráno a přiznávám, že tuto hodinu nemám na to s ním řešit hysterák kvuli lahvičce a vymýšlet mu alternativy Sunaru. Dostane lahvičku, posadím ho před pohádky a jdu se dospat.
A večer u lahvičky usíná, jo má vyčištěné zuby a dá si Sunar na noc, všechny moje děti to tak měly a kazy žádné, tak snad to projde i tomuto dítěti. U lahvičky usíná a není potřeba uspávat, prostě krkavčí matka, co jí nechce dítě večer uspávat a radši si třeba zaleze do vany.
Když to tak po sobě čtu, jsem fakt děsná matka, chudáci děti, matku jim nahrazuje Sunar.😅

daasqua
25. lis 2024

Obě moje děti přestaly s mlékem z lahvičky tak po 3 roce, prostě jsem to nechávala na nich a neřešila to. Kojila jsem obě do necelého 1,5r. Pily přes den normálně, mlíko měly ráno a večer. Obecně jsem dost věcí nechávala na nich (třeba nočník - nechala jsem to na nich a naučily se to pak hned bez nehod, než abych se s tím rok crcala).

cilkat
25. lis 2024

Je to prostě určitý rituál. Lehnout si k flašce je tak pohodlné a uklidňující...
Sama jsme pila "snídani" z lahve se savičkou ještě v první třídě... akorát jsme nepili UM, ale normální mléko, koktejl nebo kakao. Ano, byl to rituál prostě na doma a šlo fakt o ten pocit pohody a že u toho můžeš pohodlně ležet... ... s trochou nadsázky můžu tvrdit, že půlka lidí akorát kolem dvaceti přejde na svůj termohrnek s kávou...
Nevidím důvod, proč by ten rituál měl být škodlivý, pokud s obsahem lahve počítáte ve výživové hodnotě toho dne. Nevidím úplně důvod brát rituál tříletému dítěti, které zrovna prochází poměrně velkým emočním vývojem a často i dost změnami v podobě školky. Myslím, že je důležité, že umí pít z normální skleničky a že venku může prostě pít normálně ... ale jinak "za pohodu domova není důvod se stydět a každý ji navozuje jinak".

me_druhe_ja
25. lis 2024

Děti měli rituál lahvičku s mlékem (klasickým teda) večer v posteli před spaním dlouho: vzala jsem jim je někdy začátkem října, když obe savicky byly totálně rozkousany a já jim dlouho rikala, že pokud to rozkousou, tak končí. 😀 dcera měla víc než tři a půl a syn skoro 5 (ale on je nemocný, celkově má jiný/opožděný vývoj).
Nicméně pokud normálně ji, pije ze skleničky přes den nevidím v tom absolutně žádný problém.

marketa1218
25. lis 2024

Jsem asi extrém, ale dcera občas pije kakao z lahvičky ještě dneska, je jí 5 a když má chuť, nemám problém jí ho do té lahvičky udělat. Je to pro ní relax a rozhodně jí to v ničem neomezuje, krásně mluví, zoubky má zdravé a je to šikovná, samostatná holka. Do 18 chtít lahvičku nebude 😄. Já zase nemám ráda takové ty maminy, co z malého prcka chtějí mít hned dospěláka. Ale to je věc názoru, malí jsou jenom jednou.

autor
25. lis 2024

Jeee holky všem moc děkuji za Vaše zkušenosti ,moc jste mě pomohly. Ještě jednou díky

prejeta_zaba
25. lis 2024

@biciklissie A proč vlastně? Já třeba nechápu takové ty ctižádostivé matky, jak se potřebují chlubit (netvrdím, že jsi to přímo ty, chápu, že některé děti to tak mají samy od sebe), že jejich dítě bylo v roce bez plen, bez kočárku, bez spaní po obědě atd. Neříkám, že má dítě být na plenkách až do školy, to je zas druhý extrém. Ale do toho 3. roku nevidím žádný problém v usnadnění života v podobě kočárku, plen nebo třeba právě toho UM. Život přece není soutěž. Než se celodenně vztekat s nevrlým batoletem, které vstalo v půl 6. ráno a nedostalo své UM, takže odmítá spát, to bych mu ho velice ráda dala a měla ještě 2 hodiny klid. Stejně ty ambice ve výsledku nikdo neocení. 😅

tereziezavily
25. lis 2024

@prejeta_zaba To ale vůbec není o ambicích. Je to o tom, že dítě nemáš udržovat v nějaké vývojové fázi, do které už dávno nepatří, jen proto, že je ti to tak pohodlné. Kvůli dítěti, ne kvůli jeho rodičům. Ano, všechny věci jako lahev, kočárek nebo pleny jsou o nějaké zralosti, ale normální je směřovat to dítě k tomu dalšímu vývojovému stupni, ne se alibisticky plácat po ramínku, jak je v pořádku v pěti letech usínat s gumovou náhradou prsu v puse nebo se nechat vozit v kočáře místo toho, aby se dítě věnovalo tomu úplně nepřirozenějšímu pohybu, co existuje - chůzi.

zuzkasim
25. lis 2024

Já si nemyslím, že jsi špatná matka, spíš mi to vyznívá jako vlastní pohodlnost. Z dlouhodobého hlediska se mi vždycky vyplatilo děti vést dopředu, ocenit jejich pokroky, motivovat k samostatnosti, nedělat z nich "mimina" a to i v přeneseném slova smyslu. Teplo domova si představuju asi trochu jinak 😉 Já jsem celkově typ, který děti spíš vedl dopředu s ohledem na jejich schopnosti a zájmy, tak to ber jako jiný názor. Pro mě bylo pohodlnější zvyknout je ráno tak, abych nemusela brzy vstávat a dělat někomu Sunar, ale chápu, že to máme každý jinak.

petulkadodo
25. lis 2024

@tereziezavily Kde je určeno, kdy je dítě na co zralé? Některé děti jejich maminky kojí třeba jednou v noci i ve 3,4 letech. Pro dítě je to stejný rituál jako ta lahev. Stejně tak pleny. Některé děti fyziologicky dozrají až kolem třetího roku a plenu pak sami odloží a rovnou bez nehod. Stejně tak kočár. Tříleté dítě nepotřebuje chodit kilometry dlouhé pochody. Většina dětí stejně ujde kilometr a pak je rodiče různě nosí apod. Děti se zcela přirozeně tyto věci naučí samy bez drezury rodičů.

eviicka
25. lis 2024

Moje dítě lahvičku nemělo nikdy, ale na usnuti jsem kojila (během dne už ne). Kolem třetích narozeninách jsem chtěla odstavit, jakože "by se to už mělo" a neprošlo to... jako jo, ale cena byla vysoká, když pak přišla nemoc a dovolená rezignovala jsem...

Po necelém roce šlo najednou vše v klidu po domluvě. A já si uvědomila, že jsem zbytečně stresovala sebe i dítě. Ale uznávám, že jsem tak trochu pohodlná matka...

teate
25. lis 2024

Moje děti už nemají dávno, jedna odložila snad v 1.5 roce a druhá neměla lahev nikdy. Ale já měla ráno do postele flašku s kakaem ještě když jsem chodila do první třídy - doteď si to pamatuju. Mamka na to vždycky řekne, že jsem byla nevychovatelná, tak se se mnou nechtěla ráno ještě nervit. Pak mě to nějak samo přešlo. 🤩 Takže … lidé jsou různí. Dnes piju normálně a zoubky mám krááásný. 😅

biciklissie
26. lis 2024

@alianan Chápu, někdy je to velké vyvažování, co ještě ano a co už ne. Ja taky dlouho dávala synovi um z lahve, protože prostě jinak hysteraky nekonečné. Naštěstí to jakžtakž začal trochu omezovat sám, tak jsem to intenzivně podpořila. I tak to bylo náročné. Ale za mě ve třech letech už je to docela dítě, co se s ním dá jakžtakž domluvit. Takže i to uspavani i to vstávání by možná slo trochu upravit bez um. Ale jinak chápu, pro mě je spánek taky hodně důležitý.

merope
26. lis 2024

Já jen upozorním, že syn jakmile jsem odbourala lahvičku, skoro úplně mi přestal pít mléko. Tak jen na toto pozor. Já to teda už tušila, tak měl lahvičku asi do 4 let. A tušit to více, tak mu ji možná nechám i o něco déle. Protože teď mám 5 leté dítě, co skoro vůbec nepije mléko (a to před tím i půl litru mléka denně).

kolibricek36
26. lis 2024

A co takhle kojení do 4let? Hihi. Asi většina z vás se bude chytat za hlavu. 🤭🤭🤭

gruyerre
26. lis 2024

@kolibricek36 a proč jako? Když to těm, kterých se to týká, vyhovuje, tak to přece ničemu nevadí. Mně se děti samy odstavily mezi 1. a 2. rokem, ale kdyby to tak nebylo, sama nevím, jak dlouho bych je kojila. Úplně nevím, co je na tom hihihi, že by zamrzlá puberta? 😀

kolibricek36
26. lis 2024

@gruyerre no, já jsem si vzpomněla na jednu diskuzi tady.

zuzkasim
26. lis 2024

@merope Vadí to? Jestli jí mléčné výrobky, tak mléko úplně pít nepotřebuje, ne? U nás doma se pije mléko minimálně, v podstatě vůbec. Ale děti si dávají mléko do müsli, jíme hodně jogurty, sýry, pomazánky, kde jsou základem mléčné výrobky...

me_druhe_ja
26. lis 2024

@kolibricek36 No a? Já sama si nedovedu představit kojit déle než rok, ale pokud někdo chce, matka i dítě, klidně ať kojí jak dlouho jim to vyhovuje. To samý si říkám i lahvičce, dudlíku, kočárku. Nic není špatně.

kolibricek36
26. lis 2024

@me_druhe_ja proto si myslím, že se vše hroti. Prostě až dítě to nebude potřebovat přestane to vyžadovat. 😊

aneta15
26. lis 2024

Moje dítě odmítá mléčné výrobky, z jogurtu sní jen pribinacka v kapsicce, ale denně mi vypije půl litru čerstvého mléka, ale jen z lahve, ráno a večer. Dělá si u toho pohodu, nemám s tím problém je mu skoro 4,5. Z hrnku si dvakrát cucne a tím to končí.

merope
26. lis 2024

@zuzkasim Jogurtu "najednou" sní asi tak půl kelímku. Termix sní celý, ale to zase není úplně "mléčný výrobek". Mléko do müsli už považuji za "pije mléko". U nás si dá mléko do kuliček - ale poté, co vyjí ty kuličky, zbytek mléka už nevypije (takže víc jak deci mléka nevypije). Sýr si dá taky - jak alternativu k těm kuličkám v mléku - tak jeden plátek sýra. Takže rozhodně bych neřekla, že dá mléčných výrobků tolik, co vypil předtím v mléce.

95newmommy2020
26. lis 2024

Synovi bude v únoru 5 a pije kakao každý ráno a večer z kojenecké lahve. Jednou ho to přejde. Neřešim.