Do kdy jste dávali plenku na noc?

penelopaw
28. kvě 2018

Do kolika let, do jakého období jste dítěti dávali / dávaly plenku na noc? Synovi budou 4, bez plen začal původně spát kolem třetích narozenin, ale po nástupu do školky a narození holčičky se zase začal počůrávat, takže jsme prosadili návrat plenky. Zprvu nechtěl a kolikrát brečel, teď už si ji nechává nasadit bez problémů. Většinou je ráno suchá, ale někdy se počůrá, a když spí hodně tvrdě, tak načůrá hodně a jak spí na břiše, plena se zmáčkne a proteče... Dávala jsem onehdá ložní prádlo vyprat a moje máma, co bydlí nad námi a chodí k nám na návštěvy každodenně několikrát, mne začala kritizovat, že mu musím plenu sundávat, že neexistuje, aby zdravé dítě ve 4 letech čůralo v noci do pleny, že se to nikdy nenaučí a další řeči v podobném duchu. Její argument, že ona v noci taky kolikrát převlékala postel, že ať si nemyslím, že to měla nějak jinak, nezmiňuji. Tak se chci poradit, jak jste to měly / máte Vy - jestli plenku nechávat, dokud se dítě samo neodplenuje (já měla původně předsevzetí, že mu ji budu dávat, dokud celý týden v kuse nezůstane suchá, což zatím nezůstala ani jednou), nebo zda prostě risknout to, že se několikrát po sobě v týdnu v noci probudíte všichni mokří a budete muset převlékat celou postel, složitě to sušit a k prokojeným nocím připojit ještě tuhle „radost“. Mámina kritika mne samozřejmě naježila, nemělo cenu na ni jakkoli reagovat (máme spory už delší dobu), ale zas může být pravda i to, že pokud má syn plenu, prostě to pustí, místo aby mne vzbudil a šli jsme na nočník nebo na záchod (i když mi spíš přijde, že opravdu spí tak tvrdě, že si čůrání neuvědomuje). Navíc mi 4leté dítě ultra „dospělé“ nepřijde, natož když přihlédnu k tomu, že máme doma mimino (spíš díky tomu je ještě víc regresivní, než kdyby byl sám jako předtím)…

natysnovec
28. kvě 2018

Ahoj my mame plenku furt na odpo spani a na noc...a v cervenci nam budou 3 roky...😊takze to docela neresim...

77moona
28. kvě 2018

Do dvou let a dvou měsíců. Nehodu za ten třictvrte rok co ubehl měla asi pětkrát. Jednou sebranou plenu bych už nevracela.

zabicka156
28. kvě 2018

Mám doma 3,5roku starého chlapečka. Ve dvou letech spinkal už bez plínky. Návrat plenky bych nedoporučovala, vydržet každonoční převlékání peřinek, mi jsme to vydrželi a za 14 dní bylo po problému. Začal se pěkně probouzet sám.

fifina86
28. kvě 2018

Starsi mela po narozeni taky nejake nehody,ale nevedlo me to k tomu,ze jsem vratila plinku,to je proste krok zpet.Obzvlast,kdyz ji sam nechtel. Sebrala bych ji,pripadne behem noci dala vycurat.

fifina86
28. kvě 2018

Jinak starsi na noc bez plenky od 2let,mladsi od 26mesicu.

prejeta_zaba
28. kvě 2018

Není to tedy můj případ, ale kamarádka má čtyřletý dvojčata, sice jim nakrásně sebrala plínky kolem 2. roku komplet, ale dodnes několikrát týdně převléká pročůrané postele, už jim samozřejmě všechno jde cítit, protože z těch peřin to prostě důkladně nevypereš, v zimě furt všude prádlo, no nepřijde mi, že by se to tím ty děcka nějak naučily 😒 . Já mám teda mladší dítě, ale na komentáře starší generace "dobrých duší" proč ještě má plínky odpovídám - klidně ti dítě na týden půjčím, ať mi ho odnaučíš od plen. To pak člověku raz dva zmlkne, když si představí mít (nejen) počuraný celý byt. A samozřejmě "dřív" matky nebyly tak líné a děti v půl roce už mluvily, chodily, byly bez plen a jedly guláš, blábláblá... 🙄 Asi bych zkusila třeba pár nocí budit, jestli to pomůže, plínku až v nejzazším případě...

snahnah
28. kvě 2018

@penelopaw Brácha měl plínky na noc snad do 5 let. Školka a sourozenec jsou velká změna, takže z toho důvodu nejspíš došlo k opětovnému pomočování. Před spaním vyčůrat a nedávat moc pít a pak hodně chválit za sucho 🙂 A zkuste o tom přes den mluvit, povzbuzovat.

konidana
28. kvě 2018

Dceru jsem v 1roce přestala kojit v noci a od 14.m mohla být přes noc bez pleny, protože byla suchá. Syn měl plenu na noc do 3 a1/4r a kdybych ho v noci nedávala čůrat, nebudila na čůrání a časem se tak naučil v noci chodit sám (cca v3,5r) tak by měl plenu na noc nejmíň do 6 let😅

penelopaw
autor
28. kvě 2018

@prejeta_zaba Tak takhle jsem to přesně měla s nočníkem, kdy mi bylo nepřímo vnucováno, že jsem v podstatě krkavčí matka, když nedávám dítě na nočník už někde od čtvrt roku. Dala jsem tomu volný průběh, chvíli jsme měli i látkové plenky, a ze dne na den se pak chlapeček rozhodl, že chce chodit na nočník a na záchod. Ale ty řeči kolem... dobrý byl i argument: "on je šikovnej, on to zvládne", jako kdyby šlo o nějaký výkon nebo já nevím... Třeba moje máma mi vyprávěla, že mě dávala do jeslí, kam by mě s plenou nevzali, takže mě nutila chodit na nočník, řezala mne u toho, a pak brečela, protože bylo jasné, že absolutně nepobírám, co po mně chce a nechápu, proč mě za to mlátí. Ale to jsem odbočila 🙂.

jupiter2013
28. kvě 2018

No, já nevím... mému staršímu synovi bylo letos 4 roky a 3 měsíce když se narodil mladší syn a s pomočováním problém nebyl. Ale každé dítě je jiné. Zbaven plenek byl od 2,5 roku a během měsíce se zbavil pleny i na noc. Není to sice dospělák ,ale starší už je, neměl udělat ten krok zpátky.Je škoda, že ste mu vnutili plínky, když je nechtěl. Teď to bude ještě těžší odplenkovat ho podruhé,ale né nemožné. Určit si nějaký den kdy s tím začnete. Bude léto, stačí tričko bez tepláků, bez deky,jenom povlak, prostě aby toho bylo počuranýho co nejméně a dát chránič matrace a taky nepromokavé prostěradlo. Během léta to snad zvládnete.

kaneshiro
28. kvě 2018

Plenku na noc má ještě teď (3,5 roku), ráno je většinou suchá.

barbara04
28. kvě 2018

syn v noci pije a tudíž i cura
pri buzení place, necura na záchod v noci a rve....ma tedy plenu skoro ve 4.... staci ze vstávám 6x k mladší, budit a prat ted nechci . rano je plena uuuplne nacucana.. az k tomu "dozraju" ja tak to proste udelame 🙂
pa: mel období kdy byla i tyden sucha, ale nikdy to nevydrželo
nejpozději az dceru odplinuju tak bude chtit taky 🙂

dofi86
28. kvě 2018

Plenku nedavame na noc asi od 2 let a 4mesicu ;) Jak byla plenka tri noci sucha, prestala jsme davat a od te doby jen dve nehody. Jsou to 4mesice.

nafuka
28. kvě 2018

přes den se mi malá odplenkovala až po druhém roce, taky jsem si užila řečí. Na noc dávám plínu, nemá ještě 3 roky, tak to zatím neřeším. Někdy je suchá, někdy ne.

nafuka
28. kvě 2018

Snažila jsem se od 18 měs. odplínkovat a stejně mi to bylo prd platné. musí chtít i trochu dítě samo.

mysicka_lb
28. kvě 2018

Ahojky, u nás to bylo tak, že jsem tomu nechávala volný průběh a ve 27 měsících mu najednou vše v hlavě ze dne na den přecvaklo a začal si říkat a chodit na WC. Budil se i v noci, když potřeboval, vše bez problémů. Plínky jsem ale ještě asi měsíc na noc dávala, i když byly vždy suché, a přestala jsem je dávat, až když sám řekl, že je nechce. Nehodu nikdy neměl. Dnes jsou mu čtyři roky, a přestože už rok a půl spolehlivě chodí na WC a je opravdu bez nehod, někdy si plínku na noc vyžádá.... a já mu ji dám. Jen tak, pro jeho pocit jistoty. VŽDY je suchá. Chodí teď do školky s mladšími dětmi, které plínku ještě mnohdy mají a často se počůrávají, tak asi proto to chce. Jsme tedy chodícím důkazem toho, že plínka sama o sobě nic nepokazí a odplenkovat se dá i s plínkou🙂

U Tvého syna je podle popisu situace zřejmé, že jde hlavně o psychický problém. A dělala bych tedy vše pro to, aby se cítil co nejlépe. Tedy plínka, žádné buzení a převlékání postelí. A žádná kritika, řeči o tom, že je to ostuda, že už je velký kluk apod. Matku vystřelit někam na Měsíc, aby ses Ty sama cítila co nejvíce v pohodě. Ono se to časem spraví, pokud se to teď nebude nafukovat do obřích rozměrů.... Ale mám zkušenost, že jakmile se z něčeho dělá megaproblém, tak to pak skutečně JE megaproblém.

alboo
28. kvě 2018

Neřeším, dcera pres den od roka a půl bez plen. Teď skoro 4 roky a ještě ve 3 a pul jsme dávali na odpo spaní. Na noc do teď. Někdy se pocura a někdy ne. Taly je období ze ma více než týden suchou plenu, ale pak treba 3 dny za sebou mokrou. Někdy se sama v noci vzbudí a chce curat. Ma konplet nový pokoj a my ložnici, tudíž budu plenu ještě asi dávat hodně dlouho

sarkoc
28. kvě 2018

Dcerka přes den bez plen cca od 20ti měsíců spolehlivě...teď ji je 2 roky a 8 měsíců a na spaní po obědě i na noc ještě plenku má doteď...odpoledne většinou sucha, ráno jak kdy...určitě na ni nechci nějak tlačit, v září jde do školky, v lednu snad prijde sourozenec, takže do te doby to určitě nebudu řešit, pokud na to nepřijde sama a pak se uvidí...☺

hankaros
28. kvě 2018

Dcera cerstve dva roky, pres den bez plinky cca 4 mesice, na noc davam kdyz se hodne napije a nechce na nocnik, ale davam ji az spi. Sama ji nechce, ale do rana nevydrzi, pri buzeni plakala. Na noc zatim neresim, ona do toho dojde.

ladyhacek
28. kvě 2018

Kamarádka do 5 let a někde jsem četla, že do 5-6 let je to v pořádku.
Syn přes den odplenkový 2,5 let a před třetíma narozenina přes noc. Bylo to vlastně ze dne na den. On se pořád v noci budí (1-2x) a tak jsem ho začali posadili na nočník, vyčůral se a pak byla plena suchá, další den také - 4 den jsem mu plenu sundala.
J eto již 5 měsíců a pár nehod bylo. Ale neřeším to - plenu vracet nebudu (1 nehoda za 1-2 týdny? zhruba)
Já dávám synovy na postel přebalovací podložku-látkovou co neprosutí a přes to prostěradlo - když se počůrá vezmu jen to a zbytek postele je OK (matrace je také chráněná spec.prostěradlem).
Už to nevrátíte, ale osobně si myslím, že byla chyba plenu vracet - obzvlášť když jí nechtěl.
Netlačila bych na něho. Pokdu plenu nechce nedávejte - dejte mu najevo, že mu věříte a když se stane nehoda tak ho "nehubujte". Budíte ho v noci? Zkuste ho jendou vzbudit a dát vyčůrat. syn to dělá vlastěn v polospánku (napůl spí -spal - my ho posadili na nočník a říkám jsi na nočníku můžeš čůrat. teď už chodí sám, ale občas se stane, že se počůrá po cestě nebo si "cvrkne" už v posteli - bereme to , že na to "má" ještě právo - no tak se stalo... nevadí Ondrášku přístě to zvládneš....
Na řeči kolem nedej ty jsi matka > pokud už komunikuje tak si s ním klidně sedni a zeptej se ho zda plenu chce, nebo proč se počůrává zda se něčeho bojí?

krive
28. kvě 2018

Syn má teď 18m, takže mu začínám brát plenku přes den, zatím teda z 90% se počůrá na zem i když si sám na nočník sedá, zatleská si, že tam seděl, ale čůrat tam nechce, nechávám ho a na spaní (jak po obědě tak na noc) i na cestování budu dávat dokud bude chtít. Však není na co spěchat, brácha se kompletně odplenkoval těsně před 3. narozeninami ty má v srpnu a v září nastoupil do školky..

penelopaw
autor
29. kvě 2018

@mysicka_lb Jj, myslím, že je to hodně i o chvále a pozitivním dialogu. Včera se stalo, že si chlapeček cvrknul na balkoně - bylo už navečer, trochu chladněji než přes den, šel tam za tátou jen v trenýrkách, asi potřeboval čůrat, ale nezašel si a nechával to na poslední chvíli. A když jsem slyšela a viděla reakci svého muže, vybavilo se mi, jak začal reagovat na to počůrávání na třech letech - zajímavé je, jak moje paměť tohle všechno milosrdně vytěsnila... ☹

puresin
30. kvě 2018

@penelopaw Ahoj, jsem na tom jako Ty, synkovi budou za tri dny 4 roky a bez pleny to v noci nejde. Tyden je treba uplne sucha a pak prijde tyden, kdy je procurany skrz naskrz obden. Ale my zaroven valcime se skolkou, s rutinnimi povinnostmi doma, zkratka skoro se vsim, syn je dost komplikovany, takze plena me zatim nijak netrapi.
Starsi dcera se pleny taky zbavila az pred 4. narozeninami, a to hlavne ze studu, ze se to kamaradi dozvi, proste ze dne na den ji nechtela a uz nikdy pak nemela jedinou nehodu. Tak cekam, az se maly taky srovna a dospeje k tomu sam. 🙂

pavca1982
30. kvě 2018

První syn byl bez plen v roce a půl, druhý ve dvou letech a dcera teď spí bez plenky jen přes den(15m.)v noci zatím s plínkou.

zelenaesmolda
30. kvě 2018

Nic si z toho nedelej,ja se pravidelne pocuravala kazdou noc az nez jsem zacala chodit do skoly,pak jako kdyz utne.Plinku jsem nemela,tenkrat snad jeste ani nebyly takze plinkou to nebude.Hlavne z toho nedelej pred malym zadne drama at z toho nema trauma.Mozna bych to resila s psychologem pokud se to zacalo stavat po narozeni druheho mimca,treba je to psychicke.A na mamu se vykasli,ona starsi generace rada poucuje a moralizuje ze za nich to takhle nebylo.

ehrdlicka
30. kvě 2018

Noční počůrávání je normální až do 5 let. Pokud se dítě i v tomto věku počůrává, tak se to má začít řešit i s urologem.
My jsme malému sebrali noční plínu až ve 30měs., skoro rok po tom, co byl bez pleny přes den.