Nemůžeme se s manželem shodnout. Viděli byste jako reálnou pětihodinovou cestu vlakem s miminkem (aktuálně 4 měsíce, ale i do budoucna)? A kdyžtak nějaké tipy jak takovou cestu zvládnout?
určitě, v pohodě. Moje doporučení je místenka v dětském voze a autosedačka, pokud je mimčo zvyklé jezdit autem 🙂 dá se na sedado a je tuhé....
Ahoj,prave to resime,v patek nas ceka cesta do Prahy,cca 4,5 hodiny. Mala ma 6 mesicu,jedeme regiojetem a mame byznys kupe,abychom tam kdyz tak mohli dat kocar nebo korbicku. Myslim a doufam,ze si mala schrupne a kdyz ne,tak ji dam k prsu nebo budu nosit. Nechtela jsem jet s CD,jezdila jsem casto pracovne a jsou proste spinave a v kupe pro deti jsem nekolikrat narazila na to,ze tam sedi bezdetni cestujici a nelibe nesou treba rev ditka,nebo nemaji ohled a tak. Coz nechapu,ale to je jina vec. Leo expres ma nove mista primo pro kocar,coz je super,akorat jedem i s muzem a ten by musel sedet jinde. Tak uvidime,ale myslim,ze kdyz to maximalne prizpusobis ditku,tak to zvladnout jde.
@jahodi Osobně bych s takhle malým mimčem tak dlouhou cestu nepodnikala. Možná cestu prospí, možná ji prořve, hygiena ve vlaku mizerná... S mladší jsem jezdila cca tříhodinové cesty, ale autem, zastavila jsem si, kdykoli bylo potřeba (hlavně na krmení, plus občas se stalo, že jsem uvízla na D1 a pak bylo potřeba další krmení, nekojila jsem, takže to znamenalo táhnout s sebou komplet flaškovou výbavu - ve vlaku si tu přípravu mléka teda neumím moc představit, tam se kolikrát štítím sáhnout na cokoli...).
@jahodi mají ho skoro všechny dálkové vlaky. U ĆD ti pomůžou naložit kočár do nákladového prostoru, tak se ho zbavíš a pak si jdeš jen s dítětem (to jsem hodně ocenila). Cestuji docela často, sama se dvěma dětma a jezdíme od doby co byli mladší dva měsíce. Fakt se to dá v pohodě, dokud je mimčo malé, tak ho vlak uspí, později je to mazec, ale mobil/tablet/omalovánky, časopis a knížka a dá se to přežít :o)
Cestovala sem s malou od malicka vlakem 2,5 hodky a vzdy naprosto v pohode, vybrala sem si takove misto aby i pri kojeni sem mela klid , mela ji ve vajicku a bud spala nebo byla na prsu. Ted ji je 16 mesicu a uz je to daleko narocnejsi ji zabavit.
@jahodi Právě. Pak ty větší děti už se dají celkem zabavit, naši kamarádi mají děti 2, cestují s nimi vlakem v pohodě, ale začali až zhruba na roce, navíc kámoška kojila, takže to bylo taky tak nějak víc v pohodě.
@jahodi to chce být kapku praktická 🙂 měla jsem připravené flašky na UM. V obou nalitou vodu kojeneckou vychlazenou a v termosce převařenou teplou. přesně odměřený množství UM v kelímku k tomu určenému. Pak jsem jen nalila vodu z termosky do láhve, aby měla dobrou teplotu, nasypala um a bylo hotovo. Ruce si umyješ ubrouskem nebo desinfekcí a po vypití flašku vypláchneš vodou z termosky. Není to ideál, ale když jí pak umeješ na místě určení, tak to je v pohodě.
Čím menší, tím víc v pohodě. My cestujeme s našim chlapečkem od narození, co měsíc 3hod. k rodině, pak různé delší i kratší cesty, v 8měs. autem přes den do Slovinska, byly tři delší pauzy. Vlak mi přijde lepší v tom, že s ním můžete chodit, vzít třeba do nosítka.
Vlastně jsem sama jela s malým přes 3 hod. vlakem, když měl 5 měsíců.
Náš je celkem živý, ale na cestování zvyklý, je to určitě právě tím, že od mala jsme ho všude tahali a cestovali s ním rádi a dost. Držím palce!
Jezdila jsem takhle s dcerou praha - brno od jejího měsíce a úplně v pohodě..jezdila jsem v dětském kupé, kde jsou skládací sedačky, takže se tam vejde kočárek..nebála bych se toho..takhle malá mimča ty cesty většinou prospí.. 😉
@jahodi se synem jezdíváme aspoň 2x za rok trasu Zlín-Praha což je něco kolem 4 h, poprvé jel ve 2měsících a super...
Já jsem jezdila a jezdím vlakem cca 5 hodin. Poprvé bylo malé 5 měsíců. Bylo nám to pohodlnější než autem. Jezdily jsme Regiojetem, Leo vlakem a Pendolínem. Každé má svoje pro i proti záleží, co všechno potáhnete. U nás bylo blbé to, že malá potřebuje na spaní klid, takže na konci cesty už byla dost protivná. Jen za mě bych s tak malým dítětem dětské kupé nevolila. Bývají tam překvapivě 🙂 další děti a ty buď ruší to tvoje nebo to tvé ty cizí a pak nechtěj vidět oči těch naštvaných matek. ;)
Rozhodně jsem jela s miminem radši vlakem , než sama autem. Jako řidič jsem se mohla zbláznit, když dítě řvalo a nešlo zrovna zastavit. A zastavovat každých 10 minut to bych nikam nedojela. Zlatý vlaky:D
Jezdila jsem, mimi v klidu, rizikove a to bych nejela je dite,ktere uz lozi, stoji, ale samo nechodi a jeste ho moc nezabavite. U nas 7- 12-15m, to je na palici. Chce lozit, strkat ty spinave ruce do pusy, hrackama, vyhledem, pohadkou nezabavite a spat uz taky moc nespi. Pozdeji uz je to lepsi a drive neni tak narocne 🙂
S obouma syny jezdím 3,5 hod od jejich třech měsíců.Driv jsme jezdili každý měsíc, ted už méně, ale je to vždy pohoda.Vetsinou jezdím sama a ještě se psem. Vůbec bych se toho nebála 😉 ještě když pojedete dva...já to přezila i bez dětských kupe 😉
Jezdím se synem vlakem od jeho 2,5 měs., hlavně trasu Praha - Brno. Nosím v šátku, ve vlaku většinou ještě chvíli spí, pak ho odvážu, kojím a chovám. Už to máme celkem nacvičeno. 🙂 Na této trase doporučuji Railjet a jeho dětský oddíl s "kinem", příp. dětské kupé v EC.
Jestli jsem dobře hledala, tak u ČD i Regiojet se kočárek musí složit a jen Leo express má místa na sezení s velkým prostorem na kočárek, kde si mimčo může v klidu spát. Máte někdo s Leem zkušenost, je to opravdu tak? 😉 Konkrétní trasa Praha-Ostrava.
Zdravim, koukala jsem tu do diskuse, chystame se jet s 3m miminkem do Polska za pritelovou rodinou, v prosinci, je to zhruba 7,5 hodiny. Jely byste, nejely? Jak nejlepe a cim? Mame vytipovany vlak ve vsedni den rano, ktery by nemel byt plny... Diky!
Já bych se toho nebála. Určitě raději s takto malým miminkem,než se starším,které už leze nebo chodí a člověk mu,že má pět hodin sedět,nevysvětlí...Ale zkušenost vlastní nemám...