Holky mému Lukášovi je 18 měsíců v noci mi přeleze postýlku a šup je u nás v posteli máte nějakou vychytávku? Uvařit uklidit musím chápete jak to myslím....Úplně zlatíčko ale už začíná být hodně chytrej, nemůžu ho nechat lítat teď v zimě,máme krbová kamna . Tak mám strach aby se nespálil. Jak jste dítko zabaví, vydrží se dívat na telku ale celý den zkrátka nemůže . Tohle období je pro mě nové jako by to bylo moje první 🙈 je jasný že nebude poslouchat nechápe slovu ne ale tohle období je pro mě jaksi horor i když je to miláček kouzelnej.
@gabrielsa01 Máme kolem krbovek zábranu, taková jakoby kovová ohrádka přivrtaná do zdi. Syn je šikulka, přijít na to, jak se otevírá dětská pojistka k dvířkům mu zabralo asi dvě minuty 🙈😆 Takže máme zajištěno zámkem na kolo. Estetika nic moc, ale v necelých dvou letech to bylo jediné řešení.
Sestra měli ohrádku kolem kamen, u nás se děcka naučila, že krb pálí, on ten žár někdy stačil, aby se ani nepřiblížily 🙂 samozřejmě pod kontrolou... ale zvykly si...
Kup ohrádku, využívala jsem kdyz jsem.nepotrebovala aby mi batolátko asistovalo 😀
U staršího syna jsme měli kvůli krbu z obýváku docela opičí dráhu, a asi zbytečně. Mladšímu jsem jednou ukázala, že pálí a fakt to naprosto respektoval, hlídala jsem jen když se s bráchou rozdivočeli. Co vím z okolí, je víc úrazu, když ohrádka kolem kamen je a dítě se jí snaží zdolat.
U nás tedy natvrdo ukázat, že to pálí. Přiblížit hodně blízko, jak to snese. Funguje to už u druhého dítěte. Ohrada u nás nesla, obývákem by se skoro neprošlo.
bacha na to vylezani z postylky... synovi bylo tehdy tolik co tvemu, uspavala jsem ho, uz vypadal ze spi, tak jsem zhasla vse...jenze se postavil a prepadl z postylky jak se na to zabradlicko vesel...
@martinka_33 Ohrádka je stejná jako postýlka, tzn. když vyleze z postýlky, vyleze z ohrádky. Klasickou dřevěnou ohrádku jsme taky měli, malý tam byl v pohodě, ale jakmile poprvé vylezl z postýlky, šla ohrádka z domu a u postýlky pryč ta jedna strana.
Dítě není pes. Má svět poznávat a ty jsi průvodcem začátku jeho života. Takže ukazovat a hlídat. Když jsem něco dělala tak bud mi pomáhaly nebo jsem to dělala když spinkaly. Postýlku jsme měli od narození bez bočnice.
@martinka_33 jestli preleze postylku ani ohradka ho nezastavi😅.
Je potreba ditko naucit a nazorne ukazat nebezpeci.. krb pali az jde s jistenim co nejbliz, at si pomalounku zkusi sahnout prstikem... nemusi se ani dotknout jen priblizit...
A kdyz chodilo ditko do nasi postrle, v tomto veku tak jsme mu poridili uz normalni postel taky a ja pak chodila soat do jeho. Coz pomud mate vrlke letiste tak ani neni tolik potreba, ale ja se ve trech na 140 posteli fakt nevyspala😅
Je velký rozdíl si na horká kamna ze zvědavosti sáhnout (a většina dětí to u fakt rozpálených kamen stejně neudělá, protože to sálající teplo cítí, že) a třeba na ně spadnout celým tělem. To první je holt zkoumání světa, zabolí, ale za chvíli je zahojené. Takže tomu bych nebránila (respektive varovala - ukázala, ale pak už to nechala na něm). Zvážila bych, nakolik hrozí to druhé - protože to mi opravdu nebezpečné přijde a udělat opatření proti tomu třeba je (Ale to jsou obvykle opatření o rozvrhnutí prostoru a zákazu fotbalu v obýváku, že).
A přelézání postýlky... no... většina postýlek má takové ty vyndavací šprušlíky... tak vyndat, ať nemusí horem a zbytečně si nerozbije hlavu. Dítě nebudeš držet v kleci, ne? (Promysli si, nakolik ti vadí, že leze za tebou do postele a nakolik je pro něj tvá postel bezpečná (především padání z ní v polospánku) a nakolik ty se vyspíš, když přijde ... Pokud je problém v tom, že se nevyspíš, začni holt dítě učit rozdělení prostoru na "tvoje a moje" a "když rodič spí, jsi potichu a nešťoucháš do něj" ... oni to chápou překvapivě brzy.)
Ohrádka kolem dítěte nefunguje, ale kolem kamen a nebezpečných věcí celkem ano. Když dítě pochopí, proč tam je a nebude přelézat cíleně (což zvládne už batole), tak zamezí pádu z nepozornosti. A vařit a uklízet může dítě s tebou, je škoda připravovat vás o společné chvilky a dávat kvůli tomu dítě k televizi.
@petrasipkova1 tak není vyloženě celý den v postýlce to by ani nevydržel , je to moje pořád malé miminko ty komentáře pes si odpusťte, jen radu jsem chtěla jak zabezpečíte ty krbovky nebo postýlku jaké hračky dítě bavilo atd zatím tu zábranu u krbovek nemám a neumím si představit aby k tomu šlo blíž brr to není panelákové topení to je žár . Tak děkuji za odpovědi 🫤
@petrasipkova1
Jedna vec je zabrana kolem krbu, ale v 18m uz prece neni v postylce, kdyz varis nebo uklizis…
Dát ohrádku kolem kamen a nedržet dítě v kleci, to je nesmysl. To má 1,5 roční dítě být v postýlce celou dobu, než matka udělá domácí práce? Ano jsou okamžiky, kdy je to třeba nutné, ale není to podstatná část dne. To dítě se musí pohybově rozvíjet a to v postýlce moc nejde.
@hojda ano četla jste ten příspěvek poradně ? Ptala jsem se jestli nemáte nějakou vychytávku když mi večer vylézá z postýlky a 2 otázka byla jak se vaše dítko zabaví prostě tu ohradku koupime, teď jste ze mě udělali matku co drží dítě v kleci. malej není zvyklý být v postýlce vůbec jen večer před spaním, když je jen trošku hezký litá na zahradě
@gabrielsa01 Já bych tu postýlku nechala otevřenou, aby ji nemusel nebezpečně přelézat. Co lepšího chceš vymyslet? 🤷🏼♀️🙃
@gabrielsa01 Pokud malý není na ohrádku zvyklý, tak v roce a půl už ti tam nejspíš nebude chtít být ani na chvíli. A ohrádky jsou obvykle stejně vysoké jako postýlka, takže je opravdu velké riziko, že ti uteče i ohrádky. Takže jak jsem psala výš, spíš kupte tu zábranu kolem krbu 😊
@gabrielsa01 Tuhle zábranu ke krbu máme my: https://onlinehrackarstvi.cz/produkt/6477-detsk...
Jak jsem psala, branku syn dokáže otevřít, ale dá se to zajistit buď zámkem na kolo nebo takovou tou plastovou stahovací páskou (kvůli přikládání se přes zábranu jenom nakloním).
@gabrielsa01 ano četla: 1.)Uvařit uklidit musím chápete jak to myslím.... 2.) nemůžu ho nechat lítat teď v zimě,máme krbová kamna 3.) Jak jste dítko zabaví, vydrží se dívat na telku ale celý den zkrátka nemůže Toto fakt není o večerním vylézání z postýlky. Rada je jasná, koupit ohrádku ke kamnům, padlo to tu několikrát. Nechápu, co je na tom nejasného. Přijde mi to jako logická věc.
Syn se opařil o vodu, když ho měl v náručí manžel a malý se rozmáchnul - bylo mu 10 měsíců a stalo se to dva dny před Štědrým dnem 😔 . Bude to rok a syn od té doby, jakmile se řekne pálí, zopakuje to a jde od toho. Dítěti musíš říkat pálí a pokud máte možnost, použijte zábranu. U našeho funguje jen to, že se mu s tím něco stane - neustále mě tahal za vlasy a vydržela jsem to asi dva měsíce, neustále říkala, že to bolí. On nic a tak, když jsem ho lehce zatáhla, pochopil a už to neudělal. Jinak, pokud vylézá z postýlky, tak vidím dvě možnosti - udělat novou zábranu a nebo ho dát prostě do postele, kde si sám odejde. Syna mám o pár měsíců staršího a regulérně mi pomáhá a nebo si vezme hračky a hraje si, i třeba na zemi u mých nohou v kuchyni. A co ho fakt baví je lepení samolepek. U toho je klidně půl hodiny 🙂
@emillyhk tak jsem ji objednala je opravdu pěkná děkuji
@hojda jo opravdu jsem to asi napsala blbě,a prostě jen hledám radu když malej spí a uklízím v patře máme opravdu velký dům ,,,, tak mám z toho strach že vyleze a půjde k těm kamnům toho se strašně moc bojim taky postel máme dost vysokou kdyby mi přelezl tu postýlku tak by spadl z postele proto jsem se ptala jestli nemáte nějakou vychytávku a nemohl z ní vylézt nebo co by ho zabavilo no nevím co je k nepochopení.
Můžu se zeptat, jak nízko tu postýlku máte? Já jen, že syn je jen o něco mladší a dáváme ho tam občas i přes den, když třeba je ospinkaný, případně je i v ohrádce, ale zatím nám vždycky přišla bezpečnější postýlka. Do toho předěláváme byt, takže volný pohyb je teď bohužel právě omezen :(
A ještě mě napadá, jestli by nepomohla aspoň trochu chůvička s kamerkou? Že by aspoň člověk stihl snad doběhnout. Jasně, nezachytí ho, ale zas by byl třeba lepší přehled 🙂
1) Ke kamnum bych dala ohradku.
2) Zrusila bych postylku a poridila postel se zabranou nebo z postylky dala par pryc bocnic.
3) pouzivala bych chuvicku,minimalne se zvukem
4) tak ten pokoj zamkni a kdyz ti dite necekane vstane,tak ti nedojde ke kamnum. Samozrejme k tomuto to chce tu chuvicku
5) naucit,ze kamna pali. Nasi tchanovci maji krbovky a mam dve deti a mame taky neter a nikdy na ty krbovky nesahly. Ucily jsme,ze pali a on je ten zar opravdu citit...
@erchia právě že jí mám úplně v ty nejnižší poloze , prostě ji přeleze i když jsem ty šprecle vytáhla překloní se a je venku. , už jednou z ní spadl, jela jsem na pohotovost naštěstí mu nic nebylo ale boule teda jako hrom. Proto jsem asi opatrnější ono s dětmi stačí chvilka a je malér. Ale určitě nemám syna jako psa v postýlce to fakt ne je tam jenom když spí
@gabrielsa01 nedávat ho do ohrádky. My žádnou neměli, děti se mnou "vařili" od malička. Hrnec, vařečku a už to jelo, nebo se dívali jak vařím, pomáhali a uklidem-podat kolíček i prádlo při věšení, syn hrozně rád vysává. A nemůžu říct, že by někdo z nich seděl na zadečku, jsou to torpéda.Rozdil mezi nimi je 2r a 1m.Tchyne má krbovky, měli obyčejnou zábranu a ohradku, děcka v ní vůbec nebyly, vše prozkoumávali,vysvětlovali jsme. Oba mi pomáhají to vaření, vždy měli židli u linky a koukali, míchali.Od 3 let si umí obalit řízek,pro syna byla nejlepší televize strouhání brambor na bramboráky,kam že mizí nastrouhaná brambora, oba mají malé ostré nože se kterými krájí třeba salám, sýr (to málem moji mámu a tchýni křísili,když jsme řekli,že mají svoje malé ostré nože).Děti nelze uchránit od všeho,ale když se zapojí do chodu,tak je to dle mě ku prospěchu všech. Synovi je 5,5r, dceři bude 8.
Zrušit postýlku,pořídit postel se zábranou, to nevypadne
@erchia můžu tě uklidnit, že ne každý dítě preliza postýlku. Ani jedno moje dítě to nedělalo. Starší dostal velkou postel na třetí narozeniny a mladší dostane taky. Má tři roky v únoru, je obrovská, už má přes metr, pohybově velmi zdatná, ale prostě postýlku nepreliza. 🙂
Naučit dítě, že krb pálí - nebo dát kolem krbu ohrádku / mříž.