Ahoj maminky, chci se zeptat jestli je to normální.. mam syna, je mu teď přesně 5 měsíců. Cca ve 4 se začal otáčet, pravou stranu má perfektně naučenou, ale levá ho nebaví. Když může, otočí se přes pravou - a když mu to nejde, je třeba tou pravou stranou u stěny, tak si radši zůstane na zádech, aby nemusel přes levou. Ačkoli to nalevo umí - několikrát to přes levou stranu udělal. Když mu zvednu lehce pánev a natočím nalevo, tak už to bez problému dotočí.
Jinak je snad symetrický, hračky bere oběma rukama, vývoj je normální.. jen mě zaráží ta levá strana skrz otáčení no
Zase si říkám, je mu teprve 5 měsíců, takže má čas.. ale i tak mi to vrtá hlavou. Je to normální?
Podporovala bych přetáčení na nepreferovanou stranu, za hračkou a podobně
Řešila jsem to samé před měsícem. Chodíme na fyzio. Byla jsem i u neurologa. Výsledek lehká asymetrie, což spraví cvičení. Víc jsem motivovala na tu stranu, na kterou se mu nechtělo a teď to mrska levá, práva. Na fyzio chodíme dál a jsem ráda, že ho má někdo pod dohledem. Takže fyzio, jak je zmíněno výše. Nejlepší investice jak peněz, tak času.
Díky, zajdeme na tu fyzio
@lociloci já šla k normálně k pediatricce. Ta mi napsala FT poukaz na fyzio do nemocnice a zadanku na neurologii. Já pak šla fyzio, následovala neurologie a naposled prohlídka rehabilitačního doktora v rámci toho fyzia. Takhle to, ale byloy protože nás tak objednali. Koukla bych se na možnosti fyzia soukromého v mém okoli. Řekla bych to na pediatrii uvidíš co poví. Pokud by to nechal být, dohodla bych si fyzio sama.
V tomhle případě bych se asi klidně i vykašlala na neurologa, ale k tomu fyzioterapeutovi bych šla. ... Na jednu stranu je preference jedné strany úplně přirozená (vy taky kopete jednou nohou, odrážíte se do skoku ze stejné nohy, píšete stejnou rukou... dokonce i do tureckého sedu si většina lidí sedá vždycky stejnou nohou nahoru...) ... Jenže zrovna to přetáčení je velikej pohyb, dětské tělo hodně tvárné a ty svaly ho můžou velmi táhnout k jedné straně, takže tohle je dobrý naučit prostě i na druhou. Věřím, že byste to zvládli i doma nějakým lákáním na hračku a pod, ale pod dozorem odborníka je to lepší a člověk si je jistější. (Ps: měli jsme od fyzioterapeta pokyn, že "je normální, že dítě začne nový pohyb dělat na jednu stranu, ale nejpozději do tří týdnů by měl začít používat i tu druhou ." ... pokud se točí měsíc, je "za limitem".)
Díky všem, tento týden jdeme k pediatrovi, ale už jsem nás objednala na fyzio hned jsem klidnější když vím že se to bude řešit, díky za podporu
@lociloci určitě ho nechat zkontrolovat na fyzio. Jednu stranu může více preferovat, ale tu dovednost by měl dělat během 2-3 týdnu stejně i na druhou. Tahle asymetrie se propisuje dal do těla. Neměl i hlavičku více na jednu stranu? Co celkové napětí? Je/byl spoko miminko nebo naopak?