Dítě se otáčí víc na jednu stranu. Je to normální?

lociloci
20. říj 2024

Ahoj maminky, chci se zeptat jestli je to normální.. mam syna, je mu teď přesně 5 měsíců. Cca ve 4 se začal otáčet, pravou stranu má perfektně naučenou, ale levá ho nebaví. Když může, otočí se přes pravou - a když mu to nejde, je třeba tou pravou stranou u stěny, tak si radši zůstane na zádech, aby nemusel přes levou. Ačkoli to nalevo umí - několikrát to přes levou stranu udělal. Když mu zvednu lehce pánev a natočím nalevo, tak už to bez problému dotočí.
Jinak je snad symetrický, hračky bere oběma rukama, vývoj je normální.. jen mě zaráží ta levá strana skrz otáčení no🤔

Zase si říkám, je mu teprve 5 měsíců, takže má čas.. ale i tak mi to vrtá hlavou. Je to normální?

utrikocku
20. říj 2024

@lociloci určitě ho nechat zkontrolovat na fyzio. Jednu stranu může více preferovat, ale tu dovednost by měl dělat během 2-3 týdnu stejně i na druhou. Tahle asymetrie se propisuje dal do těla. Neměl i hlavičku více na jednu stranu? Co celkové napětí? Je/byl spoko miminko nebo naopak?

lociloci
autor
20. říj 2024

@utrikocku Hlavičku víc neměl, jinak se preference neprojevuje, jen u toho přetáčení 🤔 A jinak je to spokojený mimi. Asi na fyzio zajdeme, zmíním to i v poradně příští týden..

lis6
20. říj 2024

Podporovala bych přetáčení na nepreferovanou stranu, za hračkou a podobně

alice180
20. říj 2024

Řešila jsem to samé před měsícem. Chodíme na fyzio. Byla jsem i u neurologa. Výsledek lehká asymetrie, což spraví cvičení. Víc jsem motivovala na tu stranu, na kterou se mu nechtělo a teď to mrska levá, práva. Na fyzio chodíme dál a jsem ráda, že ho má někdo pod dohledem. Takže fyzio, jak je zmíněno výše. Nejlepší investice jak peněz, tak času.

lociloci
autor
20. říj 2024

Díky, zajdeme na tu fyzio 👍

lociloci
autor
20. říj 2024

@alice180 A myslíš někdo na fyzio a pak případně neurolog nebo opačně? My jdeme ještě v týdnu k pediatrovi, tak tam se chci taky zmínit..

alice180
Včera ve 04:32

@lociloci já šla k normálně k pediatricce. Ta mi napsala FT poukaz na fyzio do nemocnice a zadanku na neurologii. Já pak šla fyzio, následovala neurologie a naposled prohlídka rehabilitačního doktora v rámci toho fyzia. Takhle to, ale byloy protože nás tak objednali. Koukla bych se na možnosti fyzia soukromého v mém okoli. Řekla bych to na pediatrii uvidíš co poví. Pokud by to nechal být, dohodla bych si fyzio sama.

cilkat
Včera v 06:47

V tomhle případě bych se asi klidně i vykašlala na neurologa, ale k tomu fyzioterapeutovi bych šla. ... Na jednu stranu je preference jedné strany úplně přirozená (vy taky kopete jednou nohou, odrážíte se do skoku ze stejné nohy, píšete stejnou rukou... dokonce i do tureckého sedu si většina lidí sedá vždycky stejnou nohou nahoru...) ... Jenže zrovna to přetáčení je velikej pohyb, dětské tělo hodně tvárné a ty svaly ho můžou velmi táhnout k jedné straně, takže tohle je dobrý naučit prostě i na druhou. Věřím, že byste to zvládli i doma nějakým lákáním na hračku a pod, ale pod dozorem odborníka je to lepší a člověk si je jistější. (Ps: měli jsme od fyzioterapeta pokyn, že "je normální, že dítě začne nový pohyb dělat na jednu stranu, ale nejpozději do tří týdnů by měl začít používat i tu druhou ." ... pokud se točí měsíc, je "za limitem".)

alice180
Včera v 07:56

@cilkat já třeba byla za neurologicky vyšetření ráda. Raději dvakrát zbytečně, než jednou pozdě.

lociloci
autor
Dnes v 05:20

Díky všem, tento týden jdeme k pediatrovi, ale už jsem nás objednala na fyzio😊 hned jsem klidnější když vím že se to bude řešit, díky za podporu 😊