Dítě se místo lezení naučilo plazit. Zkušenosti?

aurelie34
15. lis 2020

Hezký den, dceři bude za týden 9 měsíců, umí si sednout přes šikmý sed, válý sudy. Na kolena vůbec nejde, když už se dostane na čtyři tak jen ze sedu a když má vyrazit tak se zase rozplacne na břicho. Teď se naučila plazit a já z toho moc radost nemám. Bojím asi aby vůbec lezla, díky plazení se dostane kam potřebuje. Plazí se asymetricky, což taky není nic moc. Máte někdo zkušenost že se dítě naučilo plazit a pak za chvíli lezlo?

amazonkajanik
15. lis 2020

@aurelie34 ale ony děti se mají nejdříve plazit a pak až lézt. I když syn mi plazení přeskočil a začal rovnou lézt. Jen byl lenoch a nechal si to pomalu do 11měsíců. Na čtyři šel taky ze sedu, do kterého se dokázal dostat z lehu. Převalování na bříško a zpět ho nebavilo,našel si jinou cestu...

karkulka63
15. lis 2020

Syn se naučil lézt i přesto, že se uměl plazit... tak to tak může být klidně i u vás 🙂Spíš tu asymetrii bych zkonzultovala s Dr...

aurelie34
autor
15. lis 2020

@amazonkajanik mě zase říkala Dr. že plazení vlastně není moc žádoucí a je k ničemu, dítě by mělo hlavně lézt. První syn se neplazil, ten šel na čtyři a pak lezl, tak to vůbec neznám.

codal
15. lis 2020

@aurelie34 dcera se začala plazit a za 14dni začala lézt. Plazení ničemu nevadí, ona se to naučí. Zkuste si ji dávat přes nohy, aby musela na kolínka, dejte jí čas, to bude dobrý ❤️.

aurelie34
autor
15. lis 2020

@karkulka63 no ona se většina dětí plazí asymetricky, proto je to taky špatně, spíš mě zaráží že nemá dcera vůbec snahu jít na čtyři. Přitom posílena je dobře, udrží se v trakaři, ruce má silné, ale nechce se jí.

olga_
15. lis 2020

@aurelie34 Můžeš popsat ten způsob plazení? Jedno dvojče za sebou táhlo při plazení nožku, ruce střídalo, druhou používalo taky v pohodě. Konzultovala jsem a bylo mi doporučeno masírovat (při každém přebalování, klidně přes oblečení, po koupání) a do týdne se začal plazit naprosto normálně.

codal
15. lis 2020

@aurelie34 Asi potřebuje čas. Děti se umí plazit velmi rychle, dostanou se, kam potřebují a nemají úplně potřebu. Zkuste ji dávat do cesty překážky, aby musela na ty kolínka. Jako podle mě má čas a je to zatím úplně v pořádku. Lezení by neměla přeskočit, je velmi důležité, ale prostě všechno má svůj čas a posloupnost.

aurelie34
autor
15. lis 2020

@olga_ odstrkuje se jen jednou rukou a jednou nohou. Jakoby se přitáhne, kolikrát má až zadek ve vzduchu. Zatím ji to jde pomalu, zkouší to dva dny. Já to plazení nechci podporovat. Nijak se neposiluje těloy je to vlastně zbytečné, ráda bych aby co nejdřív lezla. Už z toho důvodu že sedí a chci aby co nejvíc posílila záda.

terezfr
15. lis 2020

@codal dcera to měla stejně, jen jí to trvalo asi 3 týdny

codal
15. lis 2020

@aurelie34 tak zajděte za fyzio, ona vám poradí nějaké cviky, které to lezení můžou podpořit. Ale pokud to zkouší dva dny, tak bych ji opravdu dala čas.Teprv teď vůbec přišla na to, že se vlastně může nějak posouvat, takže úplně stejně může za pár dní přijít na to, že může na kolínka.

honzinenka
15. lis 2020

@aurelie34 Ahoj, syn je podobně starý a také se akčně plazí. 🙂 Začínal přitažením se ručičkou do jedné strany a koulením se..Je to v pohodě, tak za týden, dva malá začne pérovat na kolínkách - syn už to tak 14dní dělá, aby posílila potřebné svaly..Hlavně ho to baví po kojení - to si mi klekne na kolena a už péruje..A na všech čtyrech s chutí péruje třeba v jednu, ve dvě v noci. 😂 Hlavně se zatím nestresuj, u každého dítěte je to individuální. Syn řekne už pár slov ( smysluplně - mama a ham, baba), ale zase nejde do šikmého sedu. Některé děti to dělají až když začnou lézt, tak jsme to prý měla i já i moje sestra, jak vím od mamky.. 🙂

honzinenka
15. lis 2020

oprava: aby posílil

aurelie34
autor
15. lis 2020

@honzinenka děkuji za uklidnění. Dcera už právě sedí v přímém sedu, tak že mě celkem zarazilo že první sedí s k lezení se nemá, většinou je to obráceně. Tak snad začne brzy taky alespoň pérovat.

95newmommy2020
15. lis 2020

Ahoooj mám 9 měsíční a dva týdny. No a plazí se od 7 měsíců. Teď si začal stoupat, do lezení se mu furt vyloženě nechce. Ale když je na povrchu, co neklouze. (Podložka, postel) tak se snaží lézt, jakmile ho dam oblečeného na zem (máme všude plovoucky) tak se jen plazí. Tak teď zkousime takový Navleky na kolena, co neklouzaj. A lepší se to.

jana_zofie
15. lis 2020

Mala se plazila skoro mesic. Kdyz jsem si nakonec postezovala doktorce, rekla ze ma cas a mam byt vklidu. Hned druhy den zacala lozit. Pravda, to mela teprv 8 mesicu. Mame doma lino. Ted lozi jak drak, lino nelino. Ale pokud vas to znepokojuje hodne, muzete to zkonzultovat s fyzio. Preci jen to u vas muze vypadat jinak...

katebk
15. lis 2020

Ahojky holky, trošku se vetřu do konverzace.. my cvičíme teda Vojtu kvůli bříšku, ale malá měla teď 10 měsíců a tak 3 týdny se taky plazí, do té doby vůbec nic krom otočení ze zad na bříško. A teď teda ani naznak, že by si sedla jednu stranu má taky lepší, ale jinak je aktivní, živá všechno ale než se začla plazit na 4 jsem ji dostala (doporučila mi fyzio.) ale jak se naučila plazit na 4 prostě nechce, okamžitě se rozplácne na břicho. Jen si říkám... na jednu stranu dlouhá doba na druhou.. Ještě měsíc a půl a bude ji rok a ani si nesedne, netlačím to, jen vnitřně mám trošku strach jestli je vše v pořádku, tak trošku hledám útěchu 🙂

zuzita15
15. lis 2020

@aurelie34 plazeni sice neni zadny stupen vyvoje, ale nevadi, pokud pak samozrejme zacne lezt. Dcerka se taky plazila a navic asymetricky jen pres jednu ruku a jednu nohu. Konzultovala jsem s fyzio, ktera mi poradila trenink na lezeni - kdyz se zacne plazit, zapichnout prst kousek nad solar a tim dite zvednout (zvedne se vicemene samo, pokud ma silu na lezeni). Lezla jsem takhle pred dcerkou pozadu s tim zapichnutym prstem, za chvili uz stacilo jen prstem zvednout na ctyri a lezla sama, za par dni uz lezla uplne.

katebk
15. lis 2020

@zuzita15 možná blbá otázka, ale vůbec nevím, co je to solar?

lida9
15. lis 2020

prvni si sednul, plazil a rovnou vstal, zadne lezeni ( my nepridrzovali, nevodili, vse si natvrdo odpadal, proste vse sam... )... druha uz opet sedi a plazi se vpred, obchazi nabytek, teprve ted po mesici obchazeni zjistila, ze muze i lezt! to bylo u nas slavi😀 vsichni se tesi az zacnou deticky chodit a ja se tesim az zacnou lezt😀 ted ji bude 8m... nepomaham, vse nechavam na detech, kazde dite je jine a svou cestu si najde... pokud se ti neco nezda, sla bych za fyzio🙂

honeya
15. lis 2020

U nás příští týden 10 měsíců a také neleze stále. Přitáhne se do kleku a začíná si pomalu stoupat ale lézt furt ne 😀 Plazí se od 7 měsíců a o sedu ani nemluvím ten také nic, krom takového toho šikmého, ale i tak je to spíš leh než sed. Uvidím, co řekne doktor na kontrole. Jen ještě občas péruje na kolenou,

lolam10
15. lis 2020

Plazeni nevadi,jen lezeni je dulezite nepreskocit.na podporu je dobre davat do cesty polstare,vase natazene nohy apod aby dite bylo prirozene motivovane se zvednout na kolena...

me_druhe_ja
15. lis 2020

Cvičila jsem od 3,5m Vojtovku: po 9m začal zkoušet na 4, ale stabilně se udržel až kolem 10m - teprve tehdy se začal plazit stylem raněného vojáka. Pár dní před 11m si sedl z pozice na 4 a pár dní po 11m začal lezt - leze naprosto ukázkově křížovým vzorem. 🙂 Cca 10dni pred rokem začal stoupat a teď, pár dní po roce zkouší chodit kolem ohrádky. Vůbec bych se v 9m nebála nesymetrickyho plazení - většina dětí se plazi blbě. Na lezení netlač, spíš zkus motivovat. Časem to přijde. 🙂 Mě se taky rozlezl i na kluzke podlaze.

me_druhe_ja
15. lis 2020

@katebk Viz můj předchozí příspěvek: kluk v podstatě začal něco dělat až po 10m a pořádně se rozjel až kolem 11m. Naprosto chápu, že máš obavy, ale zatím zkus být v klidu. I když moc dobře vím, že se to snadno řekne, ale hůř dělá.

emmanessa
15. lis 2020

Ohlidala bych urcite to lezeni,to je velice dulezite,spravne by dite melo lezt 5mesicu...prislo mi to jako silena doba,ale dcera na konec opravdu tech 5mesicu na den presne lezla,pak zacala chodit a je krasne zpevnena,telo ma jak gymnastka,nozicky taky dobre,nikdy nemela ploche nohy nebo neco podobneho...takze fakt lozit,co to jde...oni se pak nektere deti zacnou hned stavit,ale to neni uplne zadouci,pokud predtim nejakou dobu opravdu nelozily. Problemy se muzou objevit az v dospelosti se zady apod. A pokud je tam asymetrie,resila bych s fyzio. Drzim palce..

aurelie34
autor
15. lis 2020

@emmanessa ona normálně asymetrická není, otáčí se na obě strany, sedá si na obě, používá obě ruce, jen to plazení ale tam je to asi tím že to ještě nemá vychytané. A snažím se jí k lezení podporovat každý den, cvičíme na overbalu, dělám a ní trakaty stavím ji na čtyři, přelézá moje nohy, dělám pro to fakt maximum.

emmanessa
15. lis 2020

@aurelie34 jasne,to je super,ja myslim,ze lezt zacne,jen to ma treeba trosku posunute,pokud se teprve zacina plazit...brala bych to jako soucast vyvojoveho obdobi,po kterem pri spravnem vyvoji nastane lezeni...uz si nejak nepamatuju,kdy se dcera zacala plazit,ale vim,ze u nas nastal zlom ve vsem v 9.mesici,to zacala samostatne sedet,lezt a stoupat si..za pet mesicu chodila

aurelie34
autor
15. lis 2020

@emmanessa ona je těžší, má přes 10 kg, tak to ji taky může trošku limitovat. A má od narození diastázu, tak ji bude asi dyl trvat posílit to bříško. Tak snad mě nebude dlouho napínat 😊

emmanessa
15. lis 2020

@aurelie34 tak to urcite dela i ta vaha,dcera je zase naopak drobek a hrozne pohybove zrychlena od mimina,jako divocak myslim🙃A pokud ma jeste diastazu,tak to je jasne,bude potrebovat vic casu,aby zpevnila brisko a svaly.A na fyzio jste nechodili?

aurelie34
autor
15. lis 2020

@emmanessa ne doktorka vždy říkala že má vývoj v pořádku a že prý má diastázu celkem dost miminek a že se sama stáhne tím jak se tělo posilí. Kdyby se nerozlezla do 10 měsíců, tak ji asi k fyzio objednám raději ale zatím si myslím že má ještě chvíli čas.

kosi_cek
16. lis 2020

@aurelie34 mám zkušenost, že 3 z mých 4 dětí se nejprve plazily a pak až lezly, plazily se tedy symetricky, i dcerka s mírnou hypotonií, která byla sledována na neurologii. Dr. říkala, že je to tak v pohodě, ani cvičit nemusela. Každopádně každé mé další dítě se plazilo ještě déle, než dcera s hypotonií (ale zase se začaly plazit dříve). Nejdéle se mi plazil nejmladší, ten se plazil snad celého čtvrt roku! Akorát prvorozený se plazil jen týden a ještě většinou pozadu a pak šel hned na 4. Každopádně všechny děti si zároveň nechaly i dostatek času na všechny 4. Nejrychleji chodil syn, který se prakticky neplazil, ten jediný utekl roku, ale i u toho, který se plazil nejdéle to vypadalo, že bude chtít rychle chodit a stihne to do 1. narozenin, ale v jisté fázi se zasekl a raději pořádně potrénoval lezení a začal chodit o 2 měsíce později. Plazící děti šly všechny do stoje z plazu a do sedu taky nějak z plazu . Akorát fakt nechápu, plazily se tak, že by jim kdejaký voják záviděl a nevadila jim při tom ani celkem objemná látková plena, nevadil jim žádný terén -lino, koberec, prahy, asfalt, tráva, štěrk, daly fakt vše 😂