Dítě má extrémní chuť k jidlu

matyldik
18. zář 2019

Ahoj holky,hlásím se opět po delší době. Prosím,ze existuje i nějaké jiné dítě,než to naše,co by neustale jedli od rána do večera??
Jde o dvouletého jedlika. První slova ráno jsou: Ahoj,Hamiii...a cely den poslouchám jen Hami,Papuuuu...jakmile před nim jíme,tak okamžitě loudi,už tedy aspoň nebreci,ale stojí,dokud nedostane ochutnat 🤦🏽‍♀️ Když jdeme mezi deti,některé svaci,tak my musíme taky a nebo chodí skemrat o jídlo k nim. Neustale,dokola..jako jediný pořad vyhledává jen jídlo. Když nemá v puse jídlo,tak si cuca palec. Ted začal zapojovat fantazii,takže doma hrajeme na vaření a následne ochutnávani. Je to proste náročné. V herně místo hraní sleduje co kdo ji. Kdybychom šli do cukrarny s dětským koutkem,tak bude chodit od stolu ke stolu a loudit. Nemá snad nikdy dost 🤦🏽‍♀️Ji,myslím pravidelně a vyváženou stravu,určitě hlad nemá,spis chuť. Ale fakt je to extrém..nemluvim o tom,ze všechno zblajzne okamžitě v par minutách 🙈mám až někdy strach,jestli je vše v pořádku. A jak to budou pak dělat učitelky ve školce,to nevim tedy... je to sice až za rok,ale on je takový od narození ,takže ho to určitě neprejde.

lv
18. zář 2019

A váhu má v normě? Moje mladší dcera s tou svou pažravostí (nadsázka) lehce polevuje teď v 7 letech. Už se se slovy "mám hlad" místo dobré ráno, budí ráno méně často. Už jako kojenec pila po 1h45min, jako hodinky, kojení 12x/24h atd. Bývala malinko baculata, ale i velka, vysoká, žádná křehotinka, ale vytáhla se z toho, je normálně štíhlá. Spalování má asi po manželovi dobrý.

svntvt
18. zář 2019

Jako bych to psala ja 😂 dcera je to same, ale nejhorsi to bylo tak pred pul rokem, to byla schopna cely den stat u lednicky a rvat. Ted uz mi prijde ze to polevuje, ale ji taky porad 😂 jinak se pod to,cos psala,podepisuju 😂🤗

chumlee71
18. zář 2019

@matyldik ahoj,to je jako kdyby jsi psala o našem otesánkovi 😄 taky by pořád jenom něco jedl . 😂

matyldik
autor
18. zář 2019

Váhu má ve dvou letech 11,1 kg,má asi 87 cm,je trochu menší,ale dobre stavěný,žádný hubenour.
Já mám někdy dny,kdy si říkám,ze se snad musím zblaznit. Kdysi jsem četla o nějakém syndromu,ze lidem chybí pocit sytosti,už mi fakt z toho hrabe🤦🏽‍♀️
Snažím se,aby jedl pravidelně,jsem dost přísná,co se týká sladkosti a tučných jídel,říkám si,ze dokud ji všechno a ve velkém,tak raději zeleninu,než rohlíky..myslím jako třeba na odpolední svačinu nebo tak zobat přes den.. do 7mi let,to se asi zblázním 😀ty pohledy maminek a kamarádek,to je vždycky taky příjemný zážitek no..včera kamarádka úplně přestala mluvit,když viděla,ze můj syn vycucnul kapsicku během půl minuty na dva zatahy👀
holky a kolik je vašim dětem?

malytlustyhroch
18. zář 2019

Pro srovnani: syn vazil 11,4kg v roce a pul, kdy meril zhruba 82, tj o 5 cm min nez tvuj. Ted mu jsou tri a je na 50 tym percentilu vahou i vyskou. Vim, ze u dvouleteho uz je ten pomer vahy a visky jiny, ale stejne: nemuze byt to tvoje dite opravdu hladovy? Chapu ze ho nechces cpat rohlikama, nebo sladkostma, ale je i spousta hodnotnych jidel, ktere zasyti vic nez zelenina, namatkou: pohankovy krupky, vareny/peceny maso, vajicko, orechy... (to vsechno u nas mezi druhym a tretim rokem dost frcelo na svaciny a zobani, samozrejme k te zelenine a ovoci).

martinka_33
18. zář 2019

Co by za to daly mámy který výmýšlí všechno možný i nemožný, aby do dítěte dostaly sousto 😂 Ten popis dokonalé sedí na mojeho syna, ten od prvního příkrmu v necelých pěti měsících (který si taky doslova vyřval), snědl úplně všechno, co před ním neuteklo, nikdo nechápal, kam se to jídlo do něj mohlo vejít a taky jsme měli strach, že nás všechny sní a nakonec i sám sebe 😀 Zhruba ve dvou a půl letech se to srovnalo 😉 Teď a ne že by teď jedl málo, ale aspoň už není jídlo jeho jediný zájem 🙂

matyldik
autor
18. zář 2019

Nezdá se mi,ze by měl hlad,ale těžko posoudit.
V 18ti m měl 10kg,takže přibral přes kilo za půl roku,tak si myslím,ze v pořádku.
Těžko se vše popisuje takhle po internetu,jak se chová a jakou má radost z každého jídla,co mu dame..

martinka_33
18. zář 2019

@matyldik menší myslím není, náš jedlik měl ve dvou letech 89 cm, ale přes 13 kilo... Teď v necelých třech letech má 94 cm a 14 kg, ale tlustej není, má takovou statnou postavu, široká ramena, silné zápěstí, prostě chlapák 😀

malytlustyhroch
18. zář 2019

@matyldik Koukni na rustove tabulky, vahu i vysku brano samostatne ma v pohode pro 2 lete dite, ale vahu k vysce ma podle tabulek na 10 percentilu - to znamena, ze jen 10% kluku s jeho vyskou vazi stejne nebo mene nez tvuj syn. Tabulky nejsou vsechno, ale jestli o jidlo projevuje takovy enormni zajem, tak bych takovemu diteti v jidle asi nebranila, i kdybych byla presvescena, ze ji jenom ze zvedavosti a pro zabavu. Deti, ktere se prejidaji kvuli nejake fyzicke nebo psychicke poruse bych rekla ze tloustnou, to mi fakt nepripada jako vas pripad. Jestli tam tedy v tech hodnotach neni nekde preklep.

aurelie34
18. zář 2019

@matyldik můj taky miluje jídlo. Není to tedy takový extrém jako u vás ale řekne si o jídlo i mezi svačinami, ji celkově i velké porce, k obědu je schopný snist 100 g masa a 250 g přílohy, ke svačině 3 kapsičky a třeba ještě brumíka, k večeři velký talíř polévky nebo 300g kaše. Váš syn mi ale váhově přijde celkem podprůmer. Mému je 23 měsíců a má 14,5 kg a 93 cm. Určitě bych mu jídlo neupírala a přidala bych třeba na přílohách nebo dala svačinu navíc.

cuuza
19. zář 2019

Řešit nadměrnou chuť k jídlu u dítěte, které je růstově podprůmerné? To jako fakt? Nenapadlo tě, že opravdu může mít hlad?
Děti jsou různé, některé mají rychlejší metabolismus, některé mají více pohybu než jiné... A kapsičku vycucne devadesát procent dětí během par vteřin, na tom není nic divného.

matyldik
autor
19. zář 2019

Díky za všechny reakce. Hlad to opravdu není,se svým dítětem ziju a vážně vím,kolik toho sní 🙂 vahove je v normě,ba dokonce je mezi ostatními ještě ten nejmohutnější. Je pravda,ze na percentil jsem nekoukala 🙈

cuuza
19. zář 2019

@matyldik Ono to není jen o váze ale o výšce a váze. A na svůj věk je drobný, ale neznáme ani tebe ani tatínka. Jídelníček znáš také jen ty a celkem by mě zajimalo, z čeho vychazis, že ses si jistá, že je ok.

matyldik
autor
19. zář 2019

Tatínek má přes 100 kg a 186 cm,je to kus chlapa. Já také nejsem hubenour,mám 170 cm a 65 kg.
Tak nevim,malinky se narodil ve 34.tydnu,ale během par mesicu už byl rozměrově nadprůměr,takže vše dohnal a stále má potřebu asi dohánět 🤷🏽‍♀️
Vycházím z toho,ze roste i přibírá,tak myslím,ze má živin dost.

sudylichozrout
19. zář 2019

@matyldik To je vtipny. Dceri jsou tri a ctvrt a ma 11,5 kg a 89 cm 😀 Jinak druha dcerka je taky jedlik, zbasti, nac prijde. Pokud je vahove ok, neres to, vyroste z toho 🙂

cuuza
19. zář 2019

Nebo prostě jen zkoumá svět, co má kdo jiného, na tom není nic špatného...

svntvt
19. zář 2019

Jinak dcera 2r 4m ma 93 cm a cca 14 kg... Takze proste ho nech jest kdyz chce jest...

areh
19. zář 2019

@matyldik synovi budou za měsíc 2 roky. Má teď kolem 12 kg. Už od mala, když jsme něco jedli, tak musel klapat pusou taky. Dřív jsem ho ošálila křupkou, teď musí mít, to co já. Takže když něco jím, přemýšlím, jestli mu to budu moct dát taky. 😁 Na druhou stranu, když mu rostly zuby, moc nejedl a to jsem pak strašně řešila jestli má dost, jestli nemá hlad a pod. Takže když baští, je to mnohem lepší 🙂 mezi jídly bych mu dala k dispozici nakrájenou zeleninu, ta mu jen prospěje a jinak buď fakt ráda, že baští. Váhu má krásnou 🙂

zlutykonik
19. zář 2019

@cuuza Myslíte, že tím, že bude cpát jídlo horem dolem, tak vyroste víc, než když jí normálně? Leda do šířky.

@matyldik Máme doma to samé, dcera 3 roky, výškově je na spodní hranici normálu pro svůj věk (nevím přesně, kolik), ale váhu má 15,5 kg. Od prvních příkrmů sní všechno, dokud má co. Sní oběd a hned se ptá, kdy už bude svačina. Je trochu kulatější, má bříško a i přesto, že jsme byli denně venku, se nedařilo ho dát dolů. Všichni mě akorát uklidňují, že to vyběhá. Jak kdyby neexistovaly tlusté děti ve školkách a na základkách. Všechny to prostě nevyběhají. Teď nastoupila do školky a každý den si přidá oběd. Já jsem z toho teda docela zoufalá, taky nevím, co s tím a jestli se to zlepší. Možná jí taky chybí ten hormon sytosti, to mě nenapadlo

hanka_12345
19. zář 2019

@matyldik coze 11kg ve 2 letech a pritom takovej jedlik? My uz tak od cervence 15kg a dva ma az za mesic...ji hrozne malo ale vunec neni tlusty, ani zadny faldiky nema,...takze koukam na vas

matyldik
autor
19. zář 2019

Asi zalezi hodně na stavbě těla 🤷🏽‍♀️Také pokud mají deti více kg a mají pak ve dvou letech přes 90 cm,tak nemusí byt ani oplacane,proste to tak je. Kamarádka má synka,budou mu dva v listopadu a má 92 cm a 14kg a je hubenoucky,má jinou stavbu těla než ten náš..ten má ráno malinky pupík a po snídani už má pod trickem pěkný balonek 😀
Ale prave toho se “děsím”,ze si pak bude ve školce přidávat jídlo,loudit po ostatnich dětech,nevim no..také si nemyslím,ze všechny deti vytáhnou a vše vybehaji..tak se snažím mu dat dobrý základ stravovacích návyků,aby si to tělo zapamatovalo🤷🏽‍♀️Ale nevim,holky,je to proste někdy náročné 😊

fandysek_1
19. zář 2019

@matyldik co napsat vše co sní a konzultovat to s vyzivovou odbornici, která je přes děti. Ty si myslíš, že hlad nemá. Třeba má. Mám syna 2 roky a ten od rána do večera jí. Nedávám sladkosti, ale hodne ovoce, zeleninu, jogurty, maso, ale i pečivo. Ovocné kapsicky je schopný vysat během 2 minut i dvě. Má 83 cm a 11,5 kg.