Dítě (1 rok) neleze, nesedí, nestoupá. Kdy to bylo nejpozději u vás?

evelyn777
20. pro 2022

Ahoj, mám dite mělo rok (11m korigo) a jen se plazi.
Chodime na Bobath, jezdime do Hradce k panu Dr Popperovi a vsude mi říkají, že vše bude.
Ale nic tomu nenasvědčuje zatím. Preliza nám přes nohy za telefonem, ale v prostoru nejde na kolinka. Ted se nám táhne třetí týden nemoc, tak to nás ještě dost brzdi.
Ani nesedi, nestoupa.. Mam z toho dost nervy teda. Jak to bylo u vás? Kdy nejpozději vertikalizace přišla? Jinak první dítě vse dělalo brzy, velice. Takže mě zajímá opak.

lutu11
20. pro 2022

@evelyn777 do pul roku vsechno dozene. Nestresovala bych.

mamikry
20. pro 2022

@evelyn777 V klidu, ma svoje tempo. Dulezite je, jestli je vyvojove vse v poradku. Nas maly ma 19 mesicu a jeste nechodi. Dlouho mu trvalo, nez si sedl do sikmeho sedu i nez si stoupl. To pak stal na spickach dobu i na nich obchazel nabytek. Ted pro zmeni lita jak siron po kolenou. Podle doktorky dela vse spravne, jen ma proste pomalejsi tempo. 😉

lilian2111
20. pro 2022

No, mám tři děti a i když nějaký později, v roce minimálně seděly a lezly….
Vývojově je vše v pohodě?

evelyn777
autor
20. pro 2022

@lilian2111 jak to poznám? Dle neurologa a rehabilitačního doktora ano.

me_druhe_ja
20. pro 2022

Pokud jste sledování a cvičite, tak vydrz...prostě má asi pomalejší vývoj. V 11m to ještě není taková tragédie....může to přijít naráz.....Syn má handicap, cvičila jsem od 3m Vojtovku a posadil se a začal lizt kolem 11m. Za měsíc stál u nábytku a za další měsíc obcházel. To šlo hrozně rychle najednou. Samostatně začal chodit až ve 2,5 letech, ale to bylo vyloženě jeho handicapem (jinak dlouhé a tlusté nohy).

squezy
20. pro 2022

@evelyn777 ja bych zacala cvičit vojtovku. S bobathem nemam az takovou zkušenost, ale s vojtovkou ano a jsou tam rychle a viditelné pokroky. Na druhou stranu, jestli jste hlidani u fyzio i neuro, tak bych jim duverovala.

hasara33
20. pro 2022

@evelyn777 Moje dcera - v půl roce se teprve přetočila na břicho, plazení v 11. měsících, lezení ve 13. měsících a chůze v 18. měsících 😉 moje doktorka s tím byla v pohodě a říkala, že některé děti jsou prostě "rozvážnější" a trvá jim vše déle, ale pokud je problém, začíná se řešit až po 18. měsíci. 😉

makovice88
20. pro 2022

U nas to bylo se starsi stejne. Tyden pred prvnimi narozeninami si sedla a stoupla v jeden den. Do te doby se pouze plazila. Chodit zacala v 17 mesicich, nikdy nelezla.
Ted chodi do skolky, uci se pocitat, poznava pismena abecedy, uci se hodiny.
Pokud jste hlidani, tak bych se nebala. 😌

jahodi
20. pro 2022

@evelyn777 U nás lezení po 4 ve 14 měsícch, v 17 měsdících "chodila po kolenou" a pak začala fakt chodit v prostoru ve 20m

skarma007
Autor odpověď smazal
Zobraz
skarma007
21. pro 2022

hlavní je, aby neurolog zjistil, jestli je vše v pořádku. Můžete zkusit i fyzioterapii. Každé dítě je jiné, ale pro klid duše bych chtěla vědět, jestli je dle neurologa v pohodě a pokud ano, dítě má svůj čas 🙂 Naše dcera byla zase o 2 měsíce napřed oproti ostatním dětem, ale chodit začala v podstatě "až" ve 13 měsících, když si vezmu, že jiné děti oproti ní "zaostávaly", tak chodit začala později, až si byla opravdu jistá a měla už zřejmě dostatečně dobře zpevněné svaly (jsem ráda, že začala chodit později, jelikož dle fyzioterapeutky a neuroložky ještě bylo potřeba zádové svalstvo posílit)...

katule1990
21. pro 2022

@evelyn777 Muj syn take v roce ani nelezl, nesedel, jen se plazil. Doktorka nas neposlala ani na neurologii, ani na rehabilitace, ze vse dozene. Zkousela jsem vsemozny rady, aby zacal lezt, ktere ale uspesne ignoroval, zacal proste lezt, az na to byl pripraveny, coz bylo cca ve 13 mesicich. Sednul si poprve v 15 mesicich (ukazkovy sikmy sed), chodit zacal sam od sebe presne v 18 mesicich a 3 dnech. Ctyri dny na to jsme sli na 18m prohlidku, ja cela stastna, ze uz konecne chodi, ale doktroka mela zcela opacnou naladu nez na rocni prohlidce a zprazila me, ze musime na rehabilitace a odbery krve, jestli syn nema svalove postizeni. Rehabilitacni doktror se naledne jen smal, ze synovi opravdu nic neni, rehabilitace nepotrebuje, proste jen zacal chodit pozdeji, nez je prumer. Vysledky krve pak byly skutecne v poradku. Ted jsou mu dva a davno krasne beha, nikdo by nepoznal, kdy zacal chodit. Dulezite je, ze dite dela pokroky, ze se motoricky posouva ve spravnem poradi a ze tam nejsou asymetrie (napr. jednostranne plazeni). Kazde dite potrebuje trochu jiny cas, nestreaovala bych se 😊.

danca9257
22. pro 2022

Můj malej se v roce poprvé přetočil na bříško. Jinak do roka a půl jen ležel a ani se nehl.
Pár dní před 2 narozeninama se u postele postavil na nožičky a ve 2,5 letech udělal první krůčky. V březnu mu budou 4 roky má furt plinky 😏Podle neurolozky na nej nemám chvatat. Denne ho zkouším dávat na nočník, ale i přes to furt plinku vyžaduje 😏 tím jak dlouho i ležel, tak má špatný nohy takže nezvladne běhat jako jiný děti.
Takže vím jaký to je pocit🙄

uzivatelkapetra
22. pro 2022

A ty to vidíš jak? Je zdravý i dle tebe nebo se jen spoléháš na doktory?
Můj syn začal sedět možná kolem 14 měsíce, stoupat až kolem 18m, čistě sám chodit až v 21m. Samozřejmě jsme se byli ukázat i na neurologii a sama doktorka říkala, že je to naprosto zdravý kluk, jen prostě pohodář, nikam nespěchá a přesně tak se jevil i mě, klidná povaha, proč by se někam honil...dnes mu je 4,5 a není pozadu v naprosto ničem.
I porod musel být u něj vyvolávaný, protože prý porod spouštějí děti, ale kdybychom to nechali na něm, asi by tam vegetil ještě dnes.

swan42
22. pro 2022

@evelyn777 zajdi si i za jinyma doktorama.
Mne tvrdili asi 4 pediatri, 2 neurologove a 2 rehabilitacni, ze je vsechno ok a dcera nakonec mela kiss syndrom a da se rict, ze ma i dozivotni nasledky 🤷

muhehehe
22. pro 2022

Mám tři děti, každé to mělo úplně jinak a poslední (ačkoliv se říká, že se ti nejmladší snaží dohnat starší sourozence) to měl taky těžce na háku. Narozen v termínu, žádné diagnózy. Já se ale nestresovala, byl vidět zájem o okolí, bystré oči, komunikace s náma, jen ta motorika byla dost tragická, hlavu jsem podpírala snad do půl roku a v roce možná tak čerstvě a málo lezl (ale zato bez předchozího plazení, nám se neplazilo žádné dítě, možná proto, že úplně všude máme koberce). Pak se nějak postupně postavil u nábytku, sedět začal až potom (cca v době, kdy se naučil chodit, to bylo v 17 měs.. možná že samostatně sedět zvládl dokonce později než chodit, už nevím, ale konkrétně to sezení trvalo skutečně dlouho). Ještě dlouho po roce jezdil v kočáru na zádech v lehu, protože to prostě ,,neuseděl", když se mu záda zvedla, celý se sesunul a zkroutil. No... Ať to neprotahuju, někdy před tím rokem a půl začal chodit, sedl na motorku, ve dvou letech na koloodrážedlo a ve třech na šlapací kolo bez koleček, teď je mu tři a třičtvrtě a opravdu krásně zpívá a tancuje. Nemá žádné špatné držení těla, spadlé kotníky, nic, je naopak velmi šikovný.

evelyn777
autor
22. pro 2022

@danca9257 a co stojí za jeho opozdenim? Hypotonie nebo DMO nebo se na příčinu nepřišlo?

evelyn777
autor
22. pro 2022

@uzivatelkapetra jeví se mi jako zdravy kluk, je velice klidné povahy, oproti prvnímu.. Vydrží si hrát s hrackama sám 2h ale co se týká pohybu to teda ho nějak nebere.. Když už jo něco potřebuje tak se doplazi...je to takový pohoda až jsem z toho nervozni

uzivatelkapetra
22. pro 2022

@evelyn777 no tak to možná bude tím, já byla ráda, že chodil pozdě, říkala jsem mu ať není blbý, že ho čeká celý život na nohou 🙂

eithelwing
22. pro 2022

Dcera začala teprve v 11 měsících lezt. Taky jsme chodili k dr. Popperovi, měla Kiss syndrom, v té době uz odblokovaný. Přesto šel vývoj pomalu. Podporovala jsem ji prelizanim nohy, pak jsem poridila valecek, kdyz zacala perovat, tak jsem ji ukazovala lezeni. Lezla jsem s ní jak blbecek, ona to melatna hakut. 😄 Sedla si ve 13 mesicich, chůze pak přišla pomalu v 16 mesicich.

me_druhe_ja
22. pro 2022

@danca9257 Jo, plinky....taky počítám, že budou tak do 4 nejmíň

luciksima
22. pro 2022

Moje dcera se začla platit v 10 m.sedla si týden před rokem a lézt začala po roce taky jsme cvičili bobatha

danca9257
22. pro 2022

@evelyn777 hypotonie a nějaký vzácný syndrom. Primářka na genetice mi řekla, že se ten syndrom může projevit za pár let 🤦🏻‍♀️

marcicek84
22. pro 2022

@evelyn777 chodit muze az v 18 mesicich a vse je v klidu,pokud jste sledovani nekde nestresuj a jak je na tom s reci,treba je zase sikovny na tohle...

zuzroko
25. pro 2022

Pokud chodite k dr kvuli kiss syndromu urcite necvicte zadnou vojtovku!
Kazdopadne dcera sice stala a pomalu lezla,
ale poprve v 11m si teprve sedla. Muj bratr napr nikdy v zivote nelezl, jen se plazil, vedel jak na to, resilo se to,
Ale proste nechtel 💁🏻‍♀️pak si stoupnul a sel.

andreacantu
26. pro 2022

@evelyn777 vse je v poradku klid! Kazde ditko ma svoje tempo. Kamaradky syn do 14 mesicu nic jen v prostoru na ctyrech a pak najednou ho v ohradce videla sedet a rozlezl se. Hlavne neposouchej a necti ze neci ditko chodilo uz pomalu v porodnici neni to dobre veci uspechat.

rotkapchen
27. pro 2022

U první dcery jsem to mela stejne. Cvicila jsem s ni, byla sledována fyzioterapeuticky, neurologicky. Az v roce začala lezt po kolenou. Asi v 15m si teprve sedla a chodit zacala v roce a půl. Chápu tvoje nervy. Nezbývá Ti ale než cvicit a byt trpělivá. Hlavně nedělat chyby typu vodit dítě za ručičky, posadit dřív atd. Neboj se, u lékařů jsi byla a tak víš, že děláš vše správně. Bobath koncept je skvely, za mě lepší než Vojtovka.