Dětský bylinkový čaj. Může již obyčejný v 2,5 letech?

27. zář 2022

Ahoj, myslíte si, že v 2.5 letech může pít dítě obyčejný (nedětský) bylinkový čaj třeba šipek, divizna?

amazonkajanik
27. zář 2022

Dávala bych stále dětské. Ono v tomhle věku sice může vyšší spektrum bylin, ale jde o to dávkování. Ono by se mělo správně dávat důraz na dávku i u dospělého. Např kopřivový čaj se smí užívat max týden (jestli si dobře pamatuji). Brusinky taktéž ( neteř měsíc pila čaje s brusinkami a ufachčila si ekzém).

konidana
27. zář 2022

Nikdy jse detem.nedelala specielni dětské caje. Klasicke bylinkove z bylinek ( osobne sbiranych a susenych) jsou uplne nej. Detem jsem delala jen slaboucke. Sipek uplne v pohode, ja kupuji bez ibisku 100%sipek, ibisek je na mne moc kysely. Diviznu , podbel, medunku, bych diteti dala klidne take. Jen proste slabsi, louhovat jen chvilicku.

konidana
27. zář 2022

@amazonkajanik koprivovy a hlavne tedy malinik ( plna puda suseneho listi) jsem pila v puberte na litry nekolik let😎

levandule_k
27. zář 2022

@amazonkajanik Nějaká pauza by u kopřivy být měla, tuším, že je doporučeno tak 14 dní, pak pauza, ale je otázka, jestli neřešíš nějaký problém, kdy dlouhodobé užívání má větší benefit než neužívání. U kopřivy je problém ten, že by se měla sbírat brzy z jara do května. Pak na sebe tahá moc dusíku a to zatěžuje ledviny.

cilkat
28. zář 2022

V tomhle věku bych koukala především na účinek bylin a jak dlouho to pije... Šipek klidně jakýkoliv, s diviznou bych byla opatrnější ... tu bych dlouhodobě nedávala ani v nějaké dětské verzi.

martt
28. zář 2022

Hodně záleží, jaké bylinky zvolíš v jakém poměru a jak dlouho to bude ditko pit. Šipek, maliník, jahodnik apod můž pít normálně. U kopřivy, divizny bych byla hodně opatrná. Co se týká třeba podbělu tak ten bych nedavala takhle malému dítěti vůbec.

martt
28. zář 2022

@konidana U dětí, ale i u chronicky nemocných lidi na podběl pozor. Obsahuje totiž malé množství pyrolizidinových alkaloidů, kdy při delším pití působí toxický a karcinogeně na játra. V směsi by se měl používat max.do 15% , ale ne dlouhodobě. Doporučuje se pít max.4-6 týdnu ročně a ještě rozděleně. A dětem dávat do čajových směsi jen sušené květy.

konidana
28. zář 2022

@martt podbel jsem davala v pripade nachlazeni a nemoci treba 3 kvety do hrnku, max treba 6x behem 3 dni. Dlouhodobe ne. Urcite stridat. Nedokazu si asi u nikoho predstavit ze by pil podbelovy caj furt. Ten mam spojeny spis s nemoci... nebo proste na jare , zmena, najdu a pouziju. Parkrat.

levandule_k
28. zář 2022

Jen otázka do placu, kdysi jsem viděla nějaký pořad o kvalitě uzenin, jestli si dobře vzpomínám, tak to bylo Peklo na talíři. Řešili tam dětskou šunku. Naše legislativa nezná, nebo minimálně v té době neznala pojem dětská šunka. Název dětská šunka byl čistě marketingový. Obsah soli u téhle šunky byl vyšší než u "běžné" šunky.

Je otázka, jestli to není s bylinkovými čaji podobně.

Nevíte někdo náhodou, jestli jsou dětské čaje nějak upravené legislativně, nebo záleží pouze na znalosti účinků bylin výrobce? Třeba tady u složení tohoto čaje mi nepřijde, že by tam bylo něco extra, a proto to má název dětský. https://www.apotheke.cz/pohadkovy-caj-bio-dycha... (Teda píšou tam, že to bylo schváleno Českou pediatrickou společností. Nic proti téhle organizaci, ale já nevím, jak to bylo schvalováno a nevím, jaké znalosti měli lékaři ohledně bylin. Třeba u gynekologů, co jsem zažila, tak nebyli úplně nakloněni k používání bylin na určité problémy, nicméně tohle je moje zkušenost.)

Tenhle dětský čaj obsahuje levanduli https://www.megafyt-pharma.cz/kompletni-nabidka... Já občas piju levandulový čaj, levandule má spoustu pozitivních účinků, dokonce neznám ani vysloveně žádné negativní, nebo že by obsahovala nějaké toxiny, nicméně dítěti bych ji nedala, přijde mi, že má v sobě zvláštní sílu. https://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/rec...

konidana
28. zář 2022

@levandule_k souhlasim. Myslim si, ze u vetsiny produktu s oznacenim "detsky" jde hlavne o marketing a reklamu.