Zdravím mam dotaz ohledně denního spaní me 10 měsíční holčičky. Zacala mi spát jednou denne, ve 12:30 akorát po oběde.. a spánek se ji z 30-50 minut dvakrát denne změnil na 2 h. jedenkrat. Večer usíná 19:30 -20:00. A vstáva kolem 7 ranní. No asi 14 dni to dopoledne zvládala super, vzdy kolem 10 jdeme na zahradu a o pul 11 do kočáru..tam si odpocne ale neusne. Po 11 jdeme domu a ve 12 papa a 12:30 uz spi. No jenze ted zase asi treti den to dopoledne opravdu je unavena..vcera mi dokonce i usnula na te dopoledni prochazce..spala od 10:30- 12:00 a potom šla az večer v tech 19:30..cely den zvládala, zacala byt hotova az v 17 h. a to ji spinkat dávat nechci, to mi pak nechce usnout večer. Zkoušela jsem ji třeba uspat driv, kolem 15 h. ale ani ťuk. Mam ji to dopoledne drzet aby nespala, jen ji beru do kočárku kde si alespoň odpocine, je jinak hodně živa. Jak byste to resili vy? Díky moc.
Zkusim. Ale ona se zacne zudlat uz v 10. A večer v kolik spat? Uz třeba v 18h se mi zda moc brzy. Chodíme ted uz neco po 19 h do ložnice..přečteme pohadku a do pul 8 spi..
Mám 14měsíčního syna a taky ten denní spánek nemůžeme pořád nějak vyladit. On ráno vstává brzy už kolem 6. Pak nevydrží do oběda a jde spát před 10. Spí většinou hodinu a půl až dvě hodiny. No a protože je hodně aktivní, pořád běhá sem a tam , nevydrží si chvíli sednout a hrát si, tak už po 17 hodině začíná být hodně unavený a musím ho dát nejpozději před 19 hodinou spát. A tak zase ráno vstává brzy. Takže já radu moc nemám. Ráno bych ráda spala déle, ale zase je dobré, že večer si trochu člověk odpočine. Tak bych ji asi taky dávala spát večer o něco dřív,ale aby zase ráno nevstávala jak ten náš. Tak nevím. U starších sourozenců si už nějak nepamatuji jak jsem to řešila.
A myslis ze to ze nekdy je v pohodě a nekdy je nesnesitelne únavena je ten pomalý přechod? Meli jste to tak podobne? Ze treba pak uz to dopoledne v pohode vydrží? Je pravda ze treti spanek byl podobný..jednou spala jednou ne.
Můj malej (tak od necelýho roku? teď má 14 měsáců) spává jen jednou denně a rozhodně to neřeším. Vztává kolem 6, pak usne při návratu z dopovycházky kolem 11 (spí hodinku-hodinku a půl max). Vyjmečně usne až po obědě a to spí tak 45min, víc ne. Spát chodí v 8 vyjmečně o fous dřív. Někdy bývá unavenej už v 6, ale když ho dám spát, vzbudí se po 20min a nechce jít pak vůbec spát do 11 a tak ho spát nenechám a radší rozptyluju. Vyjmečně se stane, že nespí celý den - ale ani to neřeším. Každý dítko je jiný.
Já se o jeden spánek nesnažila nijak násilým, dávala jsem ho nejdřív spát dvakrát denně, pak to odpoledne začala být bojovka na dlouho, tak jsem to zrušila a jsme oba spokojenější 🙂
Myslím, že se jí to spaní buď upraví a nebo prostě je pokaždý jinak unavená, já bych to neviděla jako problém. Holt ne každej má spací děti co vytuhnou na 2 hodiny 2x denně.
@alisha118 moje 14m dcerka spí přes den porůznu a málo od narození, v noci ale spí dobře. Vstává kolem půl 7, pak buď usne na procházce kolem 11, nebo mi usne u oběda kolem půl 1 - 1 a třetí možnost je půl 2 na procházce. Vždy spí tak půl hodiny, teď už někdy doma hodinu až dvě a půl, to je ale svátek. Večer bývá unavená, protivná, ale když mi usne cestou domů v kočárku kolem 5, to už musí být hotová. Spát chodí kolem půl 8, občas se vzbudí na mléko. Má to takhle už dlouho, zvykla jsem si.
Řeším něco podobného u svých dvojčat, je jim 11,5 měsíce, ale jsou o narození 2,5 měsíce dříve, takže jim je jako by teprve 9 měsíců. Syn vždy usínal po obědě v kočárku a poslední týden střídavě nespí, ale pak je utahaný večer. Dcera sice spí, ale poměrně krátce, třeba jen 40 minut. Dopoledne přestali oba spát po snídani a spí až po svačině. Vstávají kolem 7h, svačinu jsem teď začala zkoušet už kolem 9:30, protože pak jsou unavení, takže usnou. Dneska teda oba spali jen chvíli, maximálně půl hodiny. Pak oběd kolem 12:30 a odpoledne usnuli až po 14h asi na hodinu. Večer už zase byli unavení, syn se vzteká a dcera pak špatně jí, což je u nás velký problém, protže je na svůj věk drobounká, má sotva 6 kg. I když jsme posunuli krmení už na 18:30, takže v postýlkách byli kolem sedmé, stejně měla dcera problémy u jídla a snědla toho málo. V knize věnované přímo spánku dvojčat doporučují v věku kolem 9-12 měsíců dávat večer spát mezi 17:30 - 19:30, dopoledne krátký ranní spánek a pak další brzy odpoledne. No, ale stejně nám to zatím moc nepomohlo, upřímně taky moc nevim, co s tím. Pro mě je nejnáročnější, že dcera má větší potřebu spánku než syn, jenže u dvojčat je třeba mít ty režimy co nejvíce sladěné, protože jinak bych se nedostala vůbec z domu na procházku, nestíhala bych krmit prostě nic. Nenutim syna spát, když nechce, ale on tolik energie ještě nemá, aby si vystačil jen s jedním spánkem denně, dcera zase potřebuje být odpočatá, aby dobře jedla. Začarovnaý kruh.
@dvork obdivuji matky dvojčat, mně by šlehlo, příroda ví, proč mi nadělila jen jedno miminko ;)
@alisha118 u me holky se kolem9/10 mesice upravoval spanek z 2x20 min.na 1xhod. a pak 2x30min. Trvalo to asi 3 mesice.Pres den,kdyz jsem videla,ze je unavena,dala jsem ji spat.Upravovat nemelo vyznam,protoze byla protivna,nechtela jist,mrzuta a nebylo s ni nic.Tak jsem ji dala spat. Odpoledne po 16 hod. jsem se ale snazila vydrzet a dala ji spat nejdrive o pul hodky driv.Jinak je navykla chodit spat19-20 a vstava kolem 6.
Proste,nechala jsem to v podstate na ni,ono se kolem roku ten spanek upravoval,i podle toho,ze se zacala vice hybat a chodit.
@msimankova me kdyz usne prave pred obedem tak pak mi neusne.. je unavena az kolem te 5 a to kdybych ji dala spat tak mi vecer nechce spát.
@linee mala mi ted vydrží spat i 2 hodiny ale kdyz ji dam po te 10. Tak pak odpoledne nechce spat..spala by az tak v tech 5 hodin..to uz je fakt hotova..jenže parkrat kdyz jsme zrovna jeli odněkud autem a ona usnula tak mi pak dela sceny vecer pri usínání..proto ji, když jsme doma ,spavat nechci dávat uz takhle pozdě.. ale je to tezke..a když ji zas chci dat spat az po obede tak dopoledne je unavena..někdy min někdy vic.
Syn má 11 měsíců, ráno vstává 6-7, někdy v k 8 (to když v noci trápí zoubky). Dpoledne mi spí cca mezi 9-10 tak na 1,5 hodiny, budí se po 11, pak dávám spát zase o půl 3 až 3 (prostě po 3,5 -4 hodinách), to spí taky tak 1,5 hoďky, někdy 2. Takže do večera zbývají opět 3,5 hodinky. Pokud jedeme někam na výlet v kočáře a nehýbe se, tak spinkat nepotřebuje a schrupne si třeba kolem 5. večer. To pak šoupnu večerní ukládání třeba na půl 9.
Záměrně se nesnažím mu s tím výbat, co tak pozoruju (se mi vysmějete, ale normálně si už půl roku dělám grafy spánku :D ), tak čím je starší, tím si po kouskách protahuje denní intervaly. teď když leze a ťape, tak si protáhnul spaní přes den a ubral kousek nočního. Když dám spát dřív, tak se budí k 6, když dýl, tak to nic moc efekt nemá.
Spaní mu neřeším, on se přizpůsobí, jak já potřebuju (třeba když jedem k doktorovi), ale jinak mu to nechávám co nejvíc pravidelný. Tak se mi zdá nejspokojenější a já aspoň můžu kalkulovat s časem. Jsem ráda, že chrní ještě pořád 2x, aspoň stihnu i zahrádku a jiný věci, ne jen doma.
U nás přechod na jeden spánek trval asi čtvrt roku. Zkusila bych ji posunout oběd, aby jedla dřív. Večer může jít taky o trochu dřív spát...