Denní režim s miminkem. Jaký máte?

beatty
23. únor 2020

Jak u vás vypadá den (denní režim) s miminkem? A kdy jste ho zvládli vytvořit?
My máme doma dvouměsíční mimčo a na režimu teprve pracujeme, tak bych se ráda inspirovala.

loylii
23. únor 2020

@beatty mám dvojcata a od začátku jsme jeli podle jasné daného časového harmonogramu. Každý 3h nakrmit a přebalit. V noci po 4h. Každý den koupání. Ve stejný čas. Deti usinali v naši posteli, ve tmě, ve hnizdeckach a když jsme šli spát, tak jsme je přenesli do svých postýlek. Prikrmy a všechny instrukce presne podle toho co nám rekla detska lékařka. Každý den ve stejný čas ven, v jakémkoliv počasí. Já jsem racionálně uvažující člověk a potrebuju instrukce. Nemám zkušenosti s materstvim před tím, tak jsem se rada nechala poučit od odborníka a nehledala rady v okolí. Navíc by mi radili nejlíp ti, kteří sami nezvládají svoje deti😉
Takže když to shrnu, pravidelný, spíše přísný režim. Deti si myslím potrebuji stereotyp, uklidňuje je to. Našim dětem budou dva roky a jsou úplně skvělý. Chodi už i nepravidelně do školky (na pul dne) a sami pani učitelky si je chválí, jak jsou disciplinovany, přitom srdečný deti. Vše jim chutna, usnou po obědě a ještě se jim tam líbí. A aby nebylo vše zalité sluncem, jedno dítě se naučilo celou noc spát s námi.... a tak 3x se vzbudí. Ale jinak😍😍😍

dobevacka
23. únor 2020

Ja mám doma 10 týdenní holčičku a režim jsme si vytvořily asi v posledních dvou týdnech. Hodně záleží na potřebách a aktivitě miminka. Ráno vstáváme mezi 7-8. Většinou ještě chvili ležíme v posteli, pak nakojit, převlect, cvičit, hrát si. Okolo půl 10-10 usne většinou tak na hodinku. V 11 kojíme, pak podle počasí chodíme ven. Následně kojím ve 2, spánek a v 5 další kojení a to už do koupání nespí. Mezi 6- 7 cvičení, koupani, kojení. Mezi 7-8 usne, pak vzbouzim v 10 na kojení a jdeme spát. V noci se budí okolo 3-4 a pak spí až do rána. 😊
Program jsem nijak nehrotila, ale přizpůsobila potřebám mimča. Nemáme to přesně na hodiny. Přizpůsobuji to kojení, případně když si požádá dřív, tak to posuneme, ale to není o více než hodinku, takže se to dá 😊

eithelwing
23. únor 2020

Řekla bych takový, jaký vyhovuje i vám rodičům. Ono se to stejně bude měnit s četností spaní dítěte apod. Třeba u takto malého miminka jsem neměla pocit, že máme nějaký režim. Ano, vstávalo se zhruba ve stejný čas, cca kolem šesté, spát se chodilo do postýlky cca kolem desáté (tj. do patra, do té doby spinkala s námi v obýváku). U nás třeba bylo kolečko kojení-hra-spánek. Kojení totiž na dceru nemělo uspávací účinek, spíš naopak. 🙂
Dopoledne a odpoledne procházka s kočárkem. Minutu po minutě to nenaplánuješ, už třeba doktoři a jejich návštěvy všechno nabourají. Ale ti nejmenší se krásně přizpůsobí. Navíc naše byla děsný uřvánek, v noci se hodně budila, opravdu se nedá mluvit o režimu. Spíš o přežití. 🙂

Jak nám dcerka rostla, trošku jsme to víc hlídali. Měla problematické spaní, takže tomu jsme program uzpůsobovali. Cca v 8 měsících spala brzy po snídani, pak před polednem a odpoledne. Jako první odpadl ranní spánek, pak si dlouho udržela dva spánky, od necelých dvou let poobědní spánek a nyní už budeme v necelých třech letech asi rušit i ten poobědní. :/

Režim je fajn, ale když se někdy něco změní, svět se nezhroutí. Je dobré držet se nějakých rituálů. Opozdíte se z návštěvy? Nevadí, ale pokud je prtě zvyklé na koupačku, udělejte před spaním aspoň krátkou. Já jednou chtěla v dobré víře dceru ošidit a ona se zlobila, že nebylo cáky, cáky. Ty rituály s rodičem jsou jejich taková jistota, to, že ty věci půjdou tak a tak za sebou. 🙂

puhelin
23. únor 2020

Mam 2 deti. Starsi rezim nepotrebovala, spanek na ni pres den prichazel ve velmi podobnem case kazdy den a kojila se velmi casto, rozhodne ale ne podle hodin. Mladsi se taky koji podle potreby.
Rano se budime okolo 7., nakojit, prebalit, udelat se starsi snidani. Pak si hrajeme, okolo 10. usinamladsi, o pul 12. chystame obed. To se budi mladsi. Ve 12 obed, pak se oblekame a jdeme ven, kde mladsi usina v kocarku nebo v satku. Vracime se pred setmenim, mladsi se tmy boji. Po 18. se chysta koupani, pak vecere se starsi a mezi 19. a 20. hod jdou oba do postele, rekneme pohadku a spolecne usinaji. Starsi je 3leta, mladsi 6,5mesicni.

miba10
23. únor 2020

Mám 2 děti. U starší to bylo nějak daně od porodu a to nekecám. Pravidel ne se ráno budila v 6 hodin a pak se sama hlásila o mlíčko atd. Spát jsem dávala kolem 19 hodiny a přes noc se mi do 6 týdnu budila 2-3x pak už 1-2x. Režim jsem upravovala podle toho jak se jí upravoval spánek přes den. Ale ve vstávání byla jako hodinky, koupání jsme měli ve stejný čas a chození spát také. A vydrželo ji to do teď.
U mladšího to bylo těžší, protože starší si na jen nejdříve zvykala, takže ho pořád budila jecenim atd.,ale to jsme bydleli ve 2kk. Co jsme se prestehovali do domu, tak už je to jiné. Malej sám začal vstávat kem 6 hodiny, přes den pak spí od 10-12 a od 16-17hodin ,koupani a ve 20hod dávám spát a usíná nejdéle ve 21h. To večerní spaní ale ještě ladime 😁

texetka
24. únor 2020

Mám už 3 letou a režim máme až se školkou, do té doby byl zbytečný . K čemu ? A u druhé dcery to bude obdobné - jen se vstáváním se bude muset přizpůsobit starší kvůli školce.
Jinak někdy jsme vstávaly v 7 , jindy v 5, občas v 10 hodin. Chodili jsme spát i kolem 23 hodiny večer, když jsme byli na festivalu nebo se grilovalo. Je to fuk.

krupka3
24. únor 2020

S tak malym miminkem jsme meli jediny "rezim" to, ze v nejakou denni dobu se slo koupat, pak uz se nemluvilo, slo se do loznice do tmy, prebalilo se, nakojilo a spalo. Ale to jen proto, ze dcera na takovy rezim pristupovala. Jinak jsme neresili nic, ten rezim prisel casem sam. Dite samozrejme vypozoruje, ze kdyz je venku tma, rodice chodi spat, a kdyz je svetlo, jsou vzhuru. Kojeni neni treba zadnym rezimem omezovat (neni to ani zadouci), a spankovy rezim si dite musi vytvorit samo.

kristyn.g
24. únor 2020

Já teda upřímně závidím režim. Mě začalo v noci spát až kolem třetího až čtvrtého měsíce. Do té doby nějak nerozlišoval den a noc, hlavně večer do noci plakal s kolikou.

klllarinka01
24. únor 2020

Jediny co jsme dodrzovali, bylo koupani, chozeni spat. Ostatni dle potreby.

me_druhe_ja
24. únor 2020

Me osobně přijde šílený hrotit nějakej prisnej režim u miminek....Já jsem jedině zavedla od cca měsíce a půl pravidelné koupání, kojení a chození do postýlky mezi 19:30-20:30, většinou je v postýlce kolem 20:15. Ale když jsme někde na návštěvě, tak jde později a nic se neděje, když není možnost, tak třeba i to jedno koupání vynecham. Přes noc se plus mínus budí stejně a ráno definitivně vstává mezi 7:30-8:30. Ale přes den by mě nenapadlo mu nutit žádnej režim, stylem nutit jo spát, když je zrovna nabitej energii, jen proto, že se teď spát MUSI a naopak budit ho, když spí, protože teď je čas na hraní. To si šéfuje jak chce...Navíc máme hodně doktorů, tento týden například jen ve středu nemáme nic, takže by to ani nešlo....navíc s kojením podle mě ani režim nejde... jednou chce papat po hodině, jindy vydrží 4.

lula86
24. únor 2020

@bratry nás denní režim se synem 4m ráno si v posteli chvilku povídáme, lochtáme, po tom jdeme na hygienu zadeček, obličej, oblekneme připravíme všechno na pití mlíka (jsme na umu), po snídani si hrajeme, později buď jdeme na procházku nebo spíme , obed, a zase hrajeme, spánek, přebalování, jídlo jde to až do večera. Někdy chodíme na procházky i po obědě. Před každým přebalováním paseme koníčky, 1x za týden koupeme, jinak myjeme nejnutneji prdku,ruce aj. u umyvadla na rychlovku. Spat chodíme okolo půl deváté až deváté večer a spime az do 7.hod. ranní. Jinak u jídla dodržují stejný rozestup po 3-4hodinach kromě noci.

muhehehe
24. únor 2020

Mám tři děti a v tom miminkovskem věku se mi osvědčilo žádný režim nemít. Když se jim chtělo spát, spali... A všichni spali jako mimina vážně hodně i přes den, s nočním spaním taky bez problemu. Žádné buzení, žádné intervaly na jídlo. Kojení na požádání, když se zavedly příkrmy, tak jsem to taky nikdy nehrotila nějak zvlášť na cas... ostatně potřeba spánku miminka se dost mění, nejdřív mi všichni spali třeba 20 hodin denne, pak 3x spánky za den, 2 spánky za den, někdy okolo roka pak už jen jedno denní spani... krmení jsem tomu prizpusobila. Všichni byli (ten poslední ještě je 🙂 ) takoví pohodovi, zadní brecouni. Spaní v posteli s náma, denní program různý, hodně venku, koupání jednou za čas.

dance01
25. únor 2020

My máme 8 týdnů a ještě si na nějaký režim zvykáme. Malá si pořád drží krmení po třech hodinách, i když by už měla mít větší dávky 5x denně. Občas se stane, že to v noci protáhne klidně i na šest hodin, ale to jen výjimečně. Aspoň si už zvykla, že večer kolem sedmé jde do postýlky a při zapnutém kolotoči usne a většinou vždy v osm hodin ráno vstáváme, i když na tu dobu zrovna nevychází jídlo. Když je manžel v práci, chodíme ven kolem 11 dopoledne nebo jak vyjde krmení a vracíme se na to další. Když je doma, jde většinou s malou dopoledne on sám a spolu pak jdeme ještě odpoledne.
Už se těším, až malá prospí celou noc nebo se vzbudí jen jednou 🤦😆

konidana
27. únor 2020

Behem 1.dvou let života , sotva se nějaký režim zaběhl, tak do měsíce (nebo za 2) přestal fungovat a vše bylo zase jinak😅