Dcéra má strach z nových vecí, je toto chovanie normálne?

bobovci
15. říj 2014

Ahoj. Nikde na internete som nenašla informáciu o probléme, ktorý máme doma, tak dúfam, že niekto bude mať podobnú skúsenosť ako my. Mám doma dcérku, ktorá bude mať za chvíľu 2 roky. Máme problém s novými vecami, ale nie so všetkými. Od začiatku jej nemožem v obchode vyskúšať botičky, lebo hneď spustí veľký plač až kým neodídeme z obchodu. Tak to robím tak, že jej zmeriam nožičku keď spí a podľa toho kupujem botičky. Ale i keď ich donesiem domov a prvý krát obúvam na nohy, tak je zle, síce nie tak ako v obchode, ale tiež upustí slzičku. Rovnako vyskúšať nejakú bundičku, tričko, nohavice je veľký problém. Nejako som to brala tak, že je ešte malá a časom si zvykne. Ale pred pár dňami som prelepila podložku páskou, lebo bola trochu prasklá. Je to podložka na ktorej leží malá po kúpaní. Ako to zbadala tak bolo zle, nechcela na ňu ľahnúť a dokonca ani sa postaviť. Keď som ju tam na ňu i napriek tomu chcela dať, tak s krikom, plačom sa na mňa štverala. Tak som nakoniec pásku pred malou odlepila a ona si bez problémov a s úsmevom na ňu sadla. Ďalej napr. mala 2 dudlíky, jeden biely a fialový, tak som chcela trochu zmenu a kúpila s kytičkami. Ten keď videla tak zas spustila plač a utekala od neho. Dokonca i teraz keď ho zbadá po dlhšej dobe tak od neho uteká. Je malej chovanie normálne? Máte niekto podobnú skúsenosť? Budem moc vďačná za každú radu. 🙂

veruska007
15. říj 2014

@bobovci Buď by to mohla být forma batolecího vzdoru nebo to může být začínající problém. Na diagnostiku je zatím dost brzo. Zkus malou vést tak, aby se nových věcí nebála... nejrůznější fígle... Jinak bych vyčkala, až jak to bude fungovat ve školce. Tam se děti chovají zpravidla jinak než doma.

bobovci
autor
15. říj 2014

@veruska007 Malej sa snažím vysvetľovať, že v nových botičkách, bundičke je krásna a pod., ale nepomáha to, je to zakaždým rovnaké, žiadna zmena. S malou chodíme do mamaklubu, takže dá sa povedať ako by chodila do školky, ale tam nenastali situácie, že má nové boty, oblečenie, dudlík a pod. Deti, nové hračky, nové prostredie to jej vobec nevadí. Ešte som si spomenula, že po obede chodí spať do postieľky a v noci spí s nami v posteli. Keď ju chcem dať cez obed do veľkej postele a nie do postieľky tak zas plač. Žeby vzdor? Neviem, ale mám strach, aby nebolo niečo horšie.

veruska007
15. říj 2014

@bobovci Jsem psycholožka... ale na jakoukoli diagnózu je zatím opravdu velmi brzy. Může to být skoro cokoli. Od vzdoru, přes úzkostnost, po příznaky větších problémů. Dívej, pokud v normálních situacích funguje dobře, tak se tím netrap. Pokud zvládá kolektiv, nové situace s cizími dětmi, je to dobrý. Třeba jen lpí na některých předmětech a rituálech a časem ji to přejde. Je riziko, že nepřejde... ale teď to neřeš. Snaž se jí to usnadnit, aby se nových věcí nebála, ale zázrak neuděláš... když to bude horší a bude se to projevovat ve více situacích, můžeš zkusit objednat se na základě žádanky k dětskému klinickému psychologovi. Ale málokterý dokáže stanovit diagnózu u předškoláka... natož u dvouleté žabky. Fakt, nemusí to znamenat vůbec nic a může to časem přejít. A kdyby ne, řeš to, až to bude dělat citelný problém v každodenním fungováním (chování dítěte ve školce/ kolektivu je dost důležitý ukazatel).

milmic
15. říj 2014

@bobovci Moje dcerka je podobná, je velmi konzervativní na novinky, novinky odmítá, přijímá je až po nějaké době. Například, když jsme jí koupili odrážedlo místo motorky, tak o něm nechtěla ani slyšet. Totéž spinkání v jiníé postýlce, v jiným spacáčku než znala, sednout si do jiného kočárku apod..... všechno problém.
V určitých věcech je konzervativní dodneška, vždycky měla ráda "svoje jistý", takový ty životní a sociální jistoty, jak já říkám. 🙂
Ted má 3 a třičtvrtě roku a už je zase jinačí, co se nových věcí týče, je spíš zvídavá, zajímá se, z nové bundičky a botiček má radost, protože už je slečna.
Já jsem tuto její vlastnost respektovala, neměnila jsem zajeté věci a neměli jsme s tím problém.
Protože jsem to zažila taky, tak bych v tom nějaký zásadní problém nehledala, spíš prostě povaha dítěte, každý jsme nějaký. 🙂

bobovci
autor
15. říj 2014

@veruska007 ďakujem 🙂

bobovci
autor
15. říj 2014

@milmic to, že nechcela nové boty, oblečenie to som brala, že časom to asi prejde. takisto i postieľku, predsa len na ňu bola zviknutá, len ma docela zarazila tá páska na tej podložke. prišlo mi to zvláštne tým, že tam bola drobná zmena a bolo zle. pritom iné zmeny ako prenesenie hračiek z obýváku do detskej izby a pod. nevadili.

milmic
15. říj 2014

@bobovci Mě ta páska nepřekvapuáje, dcera by reagovala stejně. Prostě už to není ta "její" podložka, už je na ní něco cizího, co nezná, co v ní vyvolává nějaké obavy. Prakslina nevadí, páska už jo. 🙂
Já mám doma fakt strašnou konzervu, takže mě už nevyvede nic z míry. Podle mě je to normálka.

bobovci
autor
15. říj 2014

@milmic ďakujem, tak uvidíme ako sa to bude vyvíjať ďalej 🙂

milmic
15. říj 2014

@bobovci Držím palce, určitě to bude jen povahová specialita, neboj. 😉

lolelole
15. říj 2014

@bobovci hlavu vzhůru - bude líp 🙂 Děti milují sterotyp a to svý. S Kvidem jsem si prošli něčím podobným - mikina jenom jedna, rukavice v žádnem případě. Když jsem koupila něco nového tak to muselo být nějakou dobu jen tak na očích aby si na to zvyknul, zkoušeli jsme až po několika dnech. Pohádka pořád jenom jedna do kola ta samá atd..Když byl banán zalitý jogurtem a ne naopak byl problém...no bylo to veselé, řekla bych že to gradovalo kolem 2,5 let a teď už je to docela v pohodě..i když ponožky nosí taky jenom se strašidlem, protže ostatní ho "bolí" 😀 neboj přejde to časem - hlavně jí moc nepozoruj 😉

bobovci
autor
15. říj 2014

@lolelole jeeeej tak to vidím, že sa máme ešte na čo tešiť 🙂

milmic
15. říj 2014

@lolelole Jako kdybyste popisovala moji dcerku. 😀 Pohádka taky jedna a ta samá, každý večer jsme četli Slepičku a kohoutka, zcela výjimečně řepu. Jídlo také tak. 🙂

lolelole
15. říj 2014

@milmic taky jsem si nejdenou říkala, že to není normální...ale ono asi je 😉 naštěstí věkem se hrany obrušují a teď už se víceméně na všem hezky domluvíme. Ale bylo to těžký, zejména po narození segry.

ivasad.
15. říj 2014

@bobovci u nás bylo to samé, synek byl hrozná konzerva, loni při přechodu na zimní bundičku, boty a čepici nic z toho nechtěl, pořád vydával z botníku kecky a chtěl je, že ,, moje". Pár prvních obutí jsme šli z domu s brekem, pak si zvykl a na jaře zase nechtěl kecky. .. A krásnou značkovou beraničku jsem na něj vůbec nedostala. Teď ve dvou a půl už je v pohodě, naláká ho obrázek na oblečení a chápe, že to má nové, že to není cizí.

marecekavendulka
15. říj 2014

@bobovci nechci tě strašit,ale muže se jednat o projevy autismu.. náš malý se chová velice podobně a je atypický autista. kdyby se to nelepšilo,řešila bych to u dětského psychologa.samozřejmě se muže jednat je n o nějaký vrtoch,který čase zmizí,což bych ti přála.

bobovci
autor
15. říj 2014

@marecekavendulka to ma tiež napadlo, ale v spoločnosti sa chová ako iné deti, rada sa smeje, pozerá sa nám priamo do očí a učí sa rýchlo. kedy prišli tvojmu malému na to, že je atypický autista? ako ste to riešili a pod.? aké ste mali ešte iné príznaky?

marecekavendulka
15. říj 2014

@bobovci napíšu IP