Hezký večer maminky, jdu si k Vám pro radu, jsem totiž už bezradná :(...
Syn 21měsíců má neustále špatný režim se spaním. 3/4 roku jsem bojovali s vleklou rýmou a kašlem, než jsem donutila dr., aby nás odeslal na alergologii, kde samozřejmě zjistili alergii na mléčnou bílkovinu. Otékaly mu z toho dutiny, tutíž se mu špatně dýchalo.
Nemůžu pořádně najít nějaký režim, protože pokaždé vstává jinak, někdy v pět ráno, někdy v šest, někdy o čtvrt na sedm. Dopoledne je mrzutý, takže usíná celkem brzo a dokáže spát i dvě a půl hodiny, ale pak je od 12 vzhůru a odpoledne je pro něj dlouhé. Po druhé už pak neusne. Když ho zkusím posunout na poledne, tak spí pouze hodinu a je mrzutý.
V noci taktéž pořádně nespí, dokáže být i dokonce 2,5h vzhůru než opět usne. A to jsem už zkoušela cokoliv - houpat v křesle, kaše do láhve (když nemůže mléko), dát si ho k nám do postele, lehnout si s ním k němu do pokojíku, prostě nic.
Navíc s tím souvisí i jeho úrazy, už po třetí má rozbitou hlavu, protože je unavený :/. Nedokáže si pořádně hrát, nesoustředí se. Je to pro mě především psychicky vyčerpávající.
V září nastupuje do školky, ale bojím se, jak to zvládne. I když vím, že děti jsou přizpůsobivé.
Už zvažuji i návštěvu na neurologii.
Děkuji za rady
Po novém roce tam hned zavolám, ale stejně objednací doba je 3 měsíce... vždy jak je unavený, tak je ještě více aktivní a tím dělá větší hlouposti :(
@zukru Ahoj, myslim, ze jste to meli resit uz driv, ale takovy reci ti moc nepomuzou🙂 Neurologa bych nechala byt, a co Vam rekl pediazt? Kolik ti spi dohromady den plus noc v prumeru? Ja mam 8mi mesicni taky nespavou. Ja jsem s tim zacala pracovat tak, ze jsem se podivala, kolik maji spat deti v jejim veku dohromady den plus noc, coz teda odpovidalo akorat si to blbe porcovala. Talze jsem si rekla, ze potrebuju aby v noci spala od 20 do 8mi ( cetla jsem, ze je lepsi, kdyz dite spi v noci co nejdele) a zbytek prez den. Vstavala mi v 5 a usinala pouze v nositku. Prvni co jsem udelala, ze jsem rano zustavala dele v posteli za tmy treba tak do osmi a pohrala si s ni, kdyz knucela, ale davala najevo, ze jeste spim. Druhy co, ze jsem ji proste udrzela vzhuru do desiti a ona potom spala treba do sedmi, vyjmecne osmi. Pak jsem to postupne zase vratila na osmou, v osm jdeme do postele, dam male svetlo, pul hodku si pohrajeme, zhasnu, pul hodku se plazi po posteli a pri houpani casto i s placem usne. Podld me bys nemela dovolit, aby dopoledne spal. Musi az po obede, pak proste do vecera nemuze vydrzet. A vecer ho dej soat pozdeji, klidne v deset, at te nenici ranim vstavanim, at vstava normalne. A strikne cas spani dodrzuj, i kdybys tam s nim mela sedet tri hodiny. Tezko rict, ale na me to nepusobi, ze byste meli resit s neurologem. Jinak dcera ma taky tuhle alergii ( reakce exem), dobre, ze se na to prislo. Sleduj taky lepek, dceri se to zdvojilo a dr. me upozornil, ze ty potravinove alergie maj tendenci byt na vic veci. a pozor, testy to nemusi ukazat ( nevim zdalimate dobrou alergo a rekla vam to). Muze to ten spanek ovlivnovat a celkove drazdit nervovou soustavh. Jinak me dite taky casto pada, ono to souvisi i s moji unavou, ze jo. S tim buzenim v noci a place u toho? Nase se taky obcas budi cca na hodinu, tak ji holt nechame, aby nam lezla po hlavach, ale zhasnuto, nemluvime a delame, ze spime, ale ona je teda pri tom usmevava. Drzim palce, ale udelala bych mu lepsi rezim i za cenu place.
@kaja2016 moc dekuji za rady. Nas pediatr mi rekl, ze do dvou let muze spavat i 2x denne. Chvilku to tak bylo, ale pak z niceho nic pres den nespal i kdyz jsem jezdila s kocarem po venku (rychleji tam usina, a navic se s nim nemusim nervovat v posteli a dele tam spinka, v posteli spi max hodinu). No vcera vstaval v 5 a v 9 tak hystericky rval, ze se to nedalo a musela jsem uspat. Vcera usnul kolem 8,v noci pridupkal za mnou, tak jsem ho jen prekulila k nam a spal dnes teda do 6. Jednu domu se mi darilo pomalu presouvat spani na poledne, ale prisla noc, kdy byl 4hodiny vzhuru a zase byl cely rozhozeny. Uz to je tyden a nemuzu to opet srovnat. Jeden den usnul v 9 a stejne byl uz v 5 vzhuru a to myslim i hodinu nespal. Kdyz se v noci vzbudi, tak vedle nej lezim, je tma. A rano kdyz vstava v 5, tak jeste pres hodinu ho drzim v posteli. To fakt odmitam vstavat. Kdyz spocim spanek, tak spi v prumeru 10-11h,a podle tabulek kdyz jsem se divala, tak by mel cca kolem 13h spat. Zkusim ho tedy dnes dat zpat o neco pozdeji. Praveze vcera jsme povecereli a sli si hrat do pokojiku a sam kolem pul 8 rekl haji. Ale jeste si pred spanim prohlizime knizky.
Podle me je pretazenej - maly mi od 20 mesicu spi jen 1x denne - chodi kolem pul dvanacte. Kdyz se stane,ze mi vstava uz kolem pate,vzdy se ho snazim alespon do pul seste udrzet v posteli - hracky,pohadka - proste aby byl trochu v klidu. Nez jsme si tenhle rezim zajeli,bylo to taky tezke,protoze od deviti byl protivny az na pudu - takze jsme chodili ven,stridali hracky,malovali. Byly to tezke 2 mesice,nez si zvykl a ted uz tolik protivny neni. Ze zacatku taky spaval hodku,ale ted (27m) da i 2 -2,5 hodiny. Je to vzdy tezke (nebo u nas to bylo) zajet novy rezim,hlavne narocne na moje nervy,ale vzdy to bylo ku prospechu 😉
@lucizal ano, je pretazeny a praveze nevim, jak mu pomoci. Kdyz ho necham spat, kdyz potrebuje, tak spi jen dopo dve hodinky a pak az vecer, ale bohuzel uz v 7, kdyz ho natahnu, tak je taky pretazeny a spi jen hodinu a mrci vesele dale :(… no moje nervy pracuje hoooodne :( uz mi i partner rekl, ze druhe nebude, kdyz nezvladam jedno. Jenze kdyby se mu upravil spanek, tak je vse jinaci
@zukru Jak to máte s dudlíkem?? My řešili podobný problém (2 a čtvrt roku) a pak zjistili, že je to tím, že jsme vzali dudlík. Vzali jsme ho naprosto bez problémů, tak jsem si to hned nespojila.
Sny rozbitou hlavu neměl a spánek má tkaé na prd, také 21m 🙂, také v září nastupuje do školky. Někdy mi právě usne už v 10h ale i se mi ho občas podařilo uspat v 15-16h. Obvykle vstává v 6:30 > posední dbou až v 7:30,a le usíná mi večer déle né na 19:30 > a ne 20:30. Uspáání byl horor nakonec jsem si ho nehcala u TV, kde usnul kolem 21h asi v listopadu jsem si řekla dost chce to pevný režim. A zabralo to. Ale stejěnse nám to teď posunulo a zhoršilo. Ale opriti dřívějšku je to OK. Popíšu tedy náš den. Ráno vstane . 6:30-7:30 > potřebuje se probrat takže pustím pohádky a jdu připravit snídani a obléknout se. Přebalím ho, nasnídáme se a jdeme si hrát (či kouknout na pohádku> někdy běží jako kulisa) pak si buď hrajeme, vaříme, či uklízíme. Koelm té 10-10:30 zívá> ale nějak ho zabavím. kolem 11-11:30 > svačina/oběd a jdeme do kočárku kde usíná (ano uspávám v kočárku zjistila jsem že takto se vyspí nejlépe i když je venku zima > možná lépe) spí tedy v polossedě a i 1,5h (dřív třeba 30 minut) pak vstaneme a tulíme se. Hrajeme si, dámě oběd, svačinu, a dle počasí si hrajeme doma nebo jdeme ven kolem té 16h > to také chodíme krmit zvířátka, kolem 18-18:30 večeře, apk ulizíme hračky a jdeme si číst. Koupání, začala jsem ho tam nehcávat malinko déle do vlažné vody > lépe usní jak se zahřejě (i když poslendí dobou to přestalo platit 🙂 ) dám flašku UM a zachumlám ho a přitulím se k nmu. potichu mu vyprávím či zpívám. cca do 30 minut spí (teď tedy to trvá 1h i déle-ale je nemocný a kašle) > budí se 2x za noc > koelm půlnoci a kolem 4-5h > dřív stačil dudlík či čaj ale teď vyžaduje UM. Jo odstavili jsem od dudlíku a ačla lépe spát přes den. V noci takto spal vždy.
@svetlus_pepca dudlik jsem mu vzala v cervenci, tj v 16mesicich, protoze se budil na nej
@ladyhacek taky uspavam v kocarku, kde spi delai dobu. Dneskq vstaval v 6,tak to zatum zvlada. Bohuzel kazdy den vstava jinak a podle toho se odviji den a jeho dalsi spani. Ale dekuji za rady. My ho kolem 6 koupeme, je tam tak pul hodiny, vecere a pak si chvilku hrajeme v pokojiku a sam rekne haji, tak zalezeme do postele, kde si jeste prohlizime knizku a vypravim mu. A kolem osme usne
Celkove proste špatných režim. Dcera od 2let nespi pres den, ale spi od cca od 8 do 8... predtim kdyz spala odpo tak spala nejdriv az tak kolem 14 a pak cc od 12.30. Vzdy sem se to snažíla nejak zkorigovat dle vstavani a usinani. Prechod trval cca tyden. Po druhem roce jsme resili problem ze kdyz usne odpo tak pozde (treti,ctvrta) a tim padem sla spat ve 22... des. Ale chce to proste vydrzet a najít způsob,jak se dostat z toho spatnyho kolotoce.
@zukru me treba nejvic pomohlo to,abych prijala,ze proste to bude chvili "naprd". Dokud jsem se synem "bojovala" a brala vse pres silu,tekly mi nervy a tim pak byl horsi nez on. Pak jsem proste jednoho dne vse vypustila. Vstal treba v pul seste - OK. Tak si spolu lehnem k pohadce,pak se nasnidame a pak vymyslim program....A vedela jsem,ze tak od pul desate bude uknouranej a protivnej. Tak jsem zase chvilku pustila pohadku nebo jsme treba staveli kostky. A jak jsem se uklidnila ja,tak to pak slo lip. Uplne Vas chapu - me taky tekly nervy,ale chce to fakt nejakej cas vydrzet,nastavit pevny rezim (nekdo je treba proti, ale ja syna budim nejdele v pul sedme) a tu chvili,nez se na nej najede vydrzet. A co treba obcas hlidani - babicky? Abyste si odpocinula?
@lucizal už jsem i rezignovala, poslouchala jsem to, jak on potřebuje spinkat a právěže je to nadále rozházené, pokaždé spí přes den v jinou dobu. A navíc už to trvá dlouhou dobu, tak proto už hledám jakékoliv řešení. Měl dlouho rýmu a kašel, tak ho to dost rozhodilo. Kolikrát dětem stačí týden nemoci... ale s tím rozdílem, že si to pak dospí, jak se jim uleví. Což u nás se nedostavuje.
Bohužel rodiny máme 150km daleko a každou na jinou stranu a navíc pracují. Ale už uvažuji o tom, že jim ho tam na víkend dám, ale mám obavu, aby nebyl ještě více rozhozený. Kolikrát tam s ním přespíme, ale spí hodně neklidně a druhý den spí dvakrát denně.
@zukru myslim ze prave nechat ho spat kdy chce on neni to prave orechove - ale to minim jen podle sebe 😉 Ja malymu nastolila rezim hned po prichodu z porodnice a vice mene ma rezim dodnes. Takze vi,kdy co bude a teda me to pomaha asi nejvic. Ze kdyz je fakt nejhur,reknu si,ze ta hodku uz bude spinkat a ja si aspon chvilku odpocinu. Jinak s tim spanim u babicek - kdyz tam spim s malym ja,tak se nikdy nevyspim. Furt s sebou hazi a porad se budi. Ale jakmile je tam sam,tak spi v pohode. Pokud mate tu moznost,dejte ho k babicce obcas,odpocinete si a nacerpate aspon trochu energie a pak se vse snasi trosku lip 😉 Jinak za me - vazne udelat rezim a podle toho jet a vydrzet tu chvilku,nez si "to sedne". A myslim,ze i malymu to hodne pomuze 😉
@zukru muj syn treba prespava u babicek asi od roka a pul. Ale teda my jsme si se spanim "uzivali" uz od malinka. Loni pres Vanoce uz jsem mela takovou krizi,ze jsem jednu noc probrecela s nim,jak uz jsem nemohla. No a pak me videla moje mamka a malyho si vzala na noc. Ja se vyspala a hned bylo vse lepsi. Asi to vycitil i maly a zacalo se to zlepsovat. Ted,po roce,uz je tech spatnych noci opravdu minimum 🙂
@zukru já bych zavedla na noc meduňkový čaj...podporuje dobré spaní...možná bych ho zkusila i dát před poobědním spaní a určitě upravit režim...také jsem zavedla režim prakticky od porodnice všem třem a režim se jim držel dlouho..resp. plynule se přešlo do školky atd...
takže kluci taky vstávali různě dlouho, měli i období, kdy vstávali v šest nebo druhák dokonce v 5h, ale nechávala jsem v postýlce s hračkama nebo šli ke mě do postele, nechávala jsem zatáhnuté závěsy, vysvětlovala, že je brzo a ještě se spí, pořád dokola, prostě jsem nechtěla sklouznout k tomu, že se bude vstávat a fungovat, zkusila jsem je udržet v poklidu co nejdýl, aby si zbytečně nevyčerpali energii než bude oběd, takže vstávání bylo nejdřív v 7h se snídaní (dřív jsem jídlo nedávala), pak sváča (tohle vždy bylo nějaké období a pak se srovnalo vstávání na 7-8h raní)...mezi 11:30 -12h byl oběd (ten dřívější byl, když vstávali dřív), pak uložit ke spánku a večeře byla nejdřív v 19h a nejdýl do postele se šlo ve 20h....většinou se žádnou nemocí režim nezměnil, max. odpadli dřív večer nebo třeba nespali dlouho po o a najednou usnuli v pět odpoledne, nechávala jsem spát max. 20-30minut, déle ne...aby pak nečumákovali večer a nerozhodilo se spaní...
určitě to zavedení režimu bude trvat, bude třeba trpělivost a vytrvalost! ale určitě se to srovná...zatím bych zkusila toto než řešit neurologa a cpát mu nějaké léky na spaní nebo bůhví co...to třeba až po 3 měsících, kdyby se nedařilo to srovnat, páč čtu, že večery máte docela ok, takže jen srovnat to spaní na noc a ten den upravit....
@ojo meduňkový čaj také nepomáhal, Zkoušela jsem. Dnešek byl po dlouhé době tak, jak bych měl zhruba být, tak snad to tak bude pokračovat i nadále. Děkuji za podporu 🙂. Stačilo by jen prodloužit trošku ranní vstávání a budu šťastná. Poslední dobou i když byl vzhůru v pět, tak jsem dřív jak o půl sedmé z postele nevylezla. Leželi jsem společně v posteli. A když se z ní vysloveně hnal, tak jsem mu pustila krtečka, ale držela ještě v posteli.
@zukru tak to děláš dobře, i já pouštěla pohádku v nouzi nebo třeba jen pohádku na poslouchání, já jsem nebyla schopná nikdy před sedmou vstávat 😀 ale i tak bych ten čaj zase zkusila dávat, to neni nic proti ničemu...a ten den tedy upravit do nějakého režimu a ne podle něho...dopoledne na procházku ven, abych chodil (neusnul v kočáru), aby se pěkně na čerstvém vzduchu unavil a pak dobře spal po o a na večer vyvětrat místnost...no takové ty klasiky na dobré spaní 🙂 a pořád dokola stereotyp každý den....
ten víkend někde u rodičů bych ani nezkoušela...teda pokud potřebuješ nabrat síly tak ano, neni nic lepšího než odpočnutá maminka 🙂
i já sama si takhle rozházela spaní, že jsem v noci 2h čumákovala, pak dopoledne byla mrtvá, odpo jsem někdy odpadlana hodinu, pak jsem byla protivná, bolela mě i hlava, večer jsem ožila, pak neusnula, v noci zas čumákovala, měsíc jsem byla v kuse přetažená a unavená, že jsem to cítila, že jak jsem unavená, že bych nejradši spala a já čumákovala z přetažení... pomohl mě ten čaj, večer chodit spát ve stejnou dobu, dřív vstávat, přes den fungovat...
@zukru ahoj já mám tedy jen 14ti měsíční..a u nás to je už dlouho tak, že taky se budí různě v 5-7h s tím ale, že já od začátku ji jen přebalim a v posteli nakojim a zase si spolu lehneme do naší postele a spíme dál..zase podle toho do 8-11h a tím pádem pak poo spí až později a když dřív, tak pak spí ještě jednou venku v kočárku třeba od 15h nebo jí dam večer spát dřív třeba už v půl 6 když už odpol.nespí..tak vim, že my to máme v pohodičce..ale jen mě napadá jednak kdybys mu ráno zkusila dát jen UM a lehli si spolu do postele s tim že je ještě brzo a spí se dál, říct mu, že je ještě tma a všichni spinkaj..nebo ho dala večer prostě spát dřív když odpol.nespí třeba už v 17h, aby nebyl tak přetažený to mu taky může celkově narušovat ten spánek..ono jsem četla, že spánek dělá spánek u malých dětí, že když spí málo, tak jste vlastně v bludným kruhu páč proto spí blbě..
To cviceni je dopoledne. Takze se natahne a usina pak kolem 11-12. Kdyz jdeme ze cviceni, tak usnina v kocarku. Tedka jedeme dve hodiny o rodicum. Tak usnul neco malo po 10h.takzr pocitam, ze bude od 12 vzhuru neli i drive
@zukru Určitě toho neurologa už neodkládej.3x rozbitá hlava je mazec:-/