Co všechno už jí vaše 8měsíční děti?

30. pro 2019

Maminky, případně tatínkové,
mohli byste mi prosím napsat, co všechno už jedí vaše dítka v osmi měsících? Naše prtě je neuvěřitelný jedlík, má jen dva zuby, ale zvládne už i chleba na vojáčky s máslem. A já bych mu je klidně dávala i víc a různější věci, ale nejsem si jistá, jestli můžu. Na internetu je velké množství názorů, člověk je z toho akorát jelen. Jinak mluví doktorka a jinak doporučení na skleničkách s příkrmy. A tak dále.
Mohli byste mi prosím napsat, jak jste to měli vy? Co všechno už v tomto věku vaše děti zbouchaly a co byste jim případně ještě určitě nedali a proč?

Díky za názory!

volfici
30. pro 2019

Náš Jiřík je taky kyselina křížená s Otesánkem, sní všechno co najde. Na osmi měsících jsem dávala v podstatě všechno (samozřejmě s ohledem na obsah cukru a soli), jediné, co mi řekla doktorka, bylo počkat do roka s rybama. Jinak ráno chleba (klasická Šumava) nebo rohlík s lučinou nebo máslo, žervé, dobrá šunka, plátkový sýr. Jogurty s ovocem (raději doma namíchaný bílý a rozmačkat banán nebo nastrouhat jablíčko, než ty ovocné kupované), to samé tvaroh. Nedávám teda mléko, ani teď na 19 měsících. Pečivo do tří let jen bílé, oni to celozrnné ještě neumí zpracovat. Oběd maso, zelenina, rýže, brambory, těstoviny, v podstatě jsem vařila ze surovin co pro nás, jen bez soli a ostrého koření, stačí bylinky, kmín. Nejsem teda žádná biomatka, ale ani dítě bezhlavě necpu piškotama a brumíkama. Sem tam dostane, ale tak nějak všeho s mírou a podle selského rozumu....

zmatena_prvomatka
30. pro 2019

Nase dite je taky popelnice. Vybavuju si, ze v 8 mesicich to bylo uplne nejlepsi, snedl, co jsem pred nej postavila 😂 Jedl normalne pecivo, s lucinou, maslem, sunkou, syrem, hitovka bylo mamgo s jogurtem a detskyma susenkama. K obedu to co my, jen v detsky verzi bez soli a ostryho koreni. Mel vyzkouseny vsechny mozny druhy masa, prilohy, nijak jsem neresila co by mohl a co ne. Dokonce i to zatracovany vejce jedl se spenatem a bramborama 😂
Pil cistou vodu, sem tam fenyklovej caj.
Jediny co bych mu v tomhle veku nedala sou chipsy a sladkosti, toho si jeste uzije dost, az bude vetsi 😂

ai30
30. pro 2019

Pokud mu to nedela zazivaci problemy, muze jist cokoliv, jen med by se mel jist az po roce. Samozrejme nemel by nic osoleneho a s pridanym cukrem (jako osoleneho extra, jasne, ze v pecivu atd je taky sul, ale tomu se clovek normalne nevyhne). Celkove bych jela hodne co nejzdravejsi veci, hodne zeleniny, dokud si jeste nevybira hlavou, at si nastavi chutove bunky na ty zdrave veci.

makronka222
31. pro 2019

Moje dite akorat prikrmy ovo, zelenina. Kase. Krupky. Dat ji kur uvareny brambory nebo mrkve se bojim, ze se udusi. Vadi ji i pidi kousky v jidle pro 8m deti. Ted ji bude vlastnw uz 9m... je v tom takova pomalejsi. Jedlik moc neni, vsechny deti maji pres 10kg v okoli a ona 8kg.

fiiif
31. pro 2019

Syn v 8mi mesicich jedl v podstate vsechno krom hub a extremne koreneneho, trochu jsme prisolovali. Pecivo jedl vsechno, maso, mleko, lepek.. Obcas si dal neco sladkeho - brumik, bebe susenky, mel moc rád lipanky. Jedl s nama gulas, vajicka.. Fakt vsechno =)

drep
31. pro 2019

Maso, ovoce, zeleninu, bílé pečivo, jogurt, lučinu, žervé, cottage. Nedávala jsem solené, nedávám slazené, z vajíčka jen žloutek, alergenům se vyhýbám i po roce (sama nám hromadu potravinových alergií). A má ráda křupky z pohanky či kukuřice. Brumíka bych nedala ani náhodou (totální junk food, to nejím ani já), lipánka taky ne (je tvarohovo smetanový, čili víc bůlkovin než mrně umí zpracovat a navíc ke přeslazený, lipánka si tak max. Výjimečně dám já jako sladkost ke kafi). Nejsem úplně správná biomatka, ale zase jako doktor jsem zvyklá dělat věci podle současných doporučení.