Co mi hrozí, když nenechám očkovat dítě?

31. říj 2024

Ahoj všem maminkám, které hodně přemýšleli o očkování svého miminka a nakonec se rozhodly neočkovat i v případě velké masáži ze strany doktora, rodiny…
Neustále jsem odkládala a sama sobě řekla, že nechám očkovat až synovi bude půl roku. Jako miminko měl 2měsíční koliku, neutišitelný pláč 24/7 vždy usnul tak na 1-3 hodiny v noci. Nepředstavitelné, kdo nezažil. Uzlíček neštěstí.
Nyní spokojené, upovídané miminko.
V životě dávám hodně na svou intuici. Lékaři mě strašili, že musím na císař, že porodím ochrnuté miminko, že špatně roste… já ale věděla, že je vše v pořádku, že má moje miminko své tempo a já měla krásné bezproblémové těhotenství. Narodil se mi přirozeně krásný, zdravý chlapeček.
To jen něco málo k pocitům..
no jenže čím více se mi blížilo, že ho budu očkovat.. tím více jsem začala číst souvislosti, negativní účinky , reakce i několik let po očko, neurologické problémy, špatný spánek, nekončící plác, a mnoho dalšího…
Moje intuice a pocit, zúžené hrdlo , nedokážu ho očkovat. Mám strašný strach.
PROSÍM NEPIŠTE MI, zda jsem si i četla průběh nemocí jako takových u miminek… to mi prosím opravdu nepište!!
Napište mi prosím vy, kdo jste očkovat nenechali povinnou Hexu.
Budu platit nějakou správní pokutu? Co pak školka, tábory, škola, kroužky?? Bude stačit nějaké naše prohlášení, nebo jak se to řeší?
Děkuji 🙏🏻

vendy299
31. říj 2024

Podle mě to bude do budoucna problem, ale nevim.

1pomnenka
31. říj 2024

Řeší se to tak, že ti ho do MŠ nevezmou, pokud nemá povinné očkování. Dítě musíš dát jinam, např. do dětské skupinky.

verunnaj
31. říj 2024

Do státní mateřské školy nevezmou, pouze do soukromé a to jen některé

normalnimatka
31. říj 2024

no psát tohle na hlavní zeď není úplně moudrý...:D napiš sz kdyžtak.

ferda90
31. říj 2024

@1pomnenka nam bez ockovani nechtěli vzit ani do soukrome detske skupiny, proste povinné ockovani muselo byt

glitterglue
31. říj 2024

Do skolky bude moct az na predskolni rok, driv ho nevezmou ani do soukrome. Nebude moct na tabory (akce od 5 noci vyse), u nas chteli potvrzeni o zpusobilosti (kde se uvadi ockovani) i na primestsky tabor. Nevim, jak se pak resi skolky a skoly v prirode, tam jsme potrvrzeni take dokladali, i kdyz jinak je (pred)skolni dochazka povinna a ty deti jsou stejne v kontaktu. Krouzkum by to vadit nemelo. Prohlasenim to bohuzel nevyresite, rozhodnuti neockovat s sebou holt nese urcite nasledky, skolka a primestske tabory by treba pro nasi rodinu byly hodne omezujici, tak rozmyslej dobre, treba casem opadnou emoce, az tvoje dite uz nebude malinke krehke miminko.

sagitta33
31. říj 2024

Očkování pro dítě sice představuje určité riziko ale chrání je před onemocněním. Zvážení výhod a rizik je na rodiči. Očkování ale zároveň zajišťuje kolektivní ochranu tak dotaz na školku, tábory .. a jiné sociální výhody mi přijde trochu nemorální.

suzanna123
31. říj 2024

Mne je fuk, jestli ockujes nebo ne a fakt nikoho nebudu ani o jednom presvedcovat, ale zkus si precist i o tech rizicich neockovani, co bude rikat intuice na to...

ada22
31. říj 2024

Chápu tvé obavy, ale zrovna v té hexa vakcíně jsou celkem užitečná očkování. Jestli se rozhodneš neočkovat, tak bych minimálně uvažovala o přeočkování rodiny na některé nemoci. Např černý kašel je teď celkem rozjetý. Ten třeba u těch mrňousů úplně nechceš. Šla bych na očkování, když bude dítě stoprocentně zdravé a nebude ani po nemoci. Já dodržovala i to, že nikdo jiný doma neměl náznak nachlazení. Pokutu platit nebudeš, ale dítě bude v některých situacích vyčleněné z kolektivu. První roky školky, školy v přírodě apod. Očkované nemusí být děti u kterých jsou k tomu zdravotní důvody. Ty pak dostávají vyjímku.

normalnimatka
31. říj 2024

@ada22
bohužel spousta nepravd.
vakcína na černej kašel vůbec nefunguje. je to dobrý vědět, i když očkuješ, abys ho jako nevyškrtla jako nemožnej dostat... vypadá to pak tak, že s tím dítě vesele chodí po světě, a vůbec netuší, že to roznáší. to se stává opravdu často. a ani doktoři si nějak nezvykli to mít v úvaze, že to může bejt čk.

švp vůbec nevaděj.

výjimka se v podstatě neuděluje. je to neskutečně těžký kontraindikaci dostat potvrzenou. tipuju, že je to max. pár desítek lidí v celý čr za léta.

enoli
31. říj 2024

Nevezme ti ho do MS, ve skole nebude moct jezdit na školy v přírodě atd... Kazdopadne i na tabory se vyzaduje potvrzeni o ockovani. každopádně když už čteš strašáky na internetu ohledně očkování (což mnohdy jsou jen laické nazory), tak si ale také přečti o rizicích nemoci, když neockujes.

ada22
31. říj 2024

@normalnimatka no jo máš vlastně pravdu, že ho stále může dostat, ale nebude mít tak špatný průběh. Takže vlastně přeočkování okolí je asi hloupost 😖, protože to domů můžou přitáhnout. To přeočkování okolí jsme loni řešili v rodině, kvůli novému členu, který ještě nebyl očkovaný a vypadalo to, že možná ani nebude moci být. Radila to tenkrát doktorka. Pak ale vlastně děti měly černý kašel ve škole a vesele se šířil i u naočkovaných dětí. U hodně dětí to prošlo jako viróza. Asi nejvíc to odskákaly učitelky.

cherie24
31. říj 2024

My jsme teda odkládali očkování až po prvním roce života. Statisticky nejméně nežádoucích účinků je při očkování mezi prvním a druhým rokem. Malá šla vždycky 100% zdravá. Odkládala jsem i když nám vyšlo očkování těsně po skončení rýmy. Doktorka z toho byla dost nevrlá, ale akorát jsem podepisovala papír, že není očkovaná z mého rozhodnutí. Jinak do školky ti ho nikde nevezmou, některé i dětské skupinky taky vyžadují očkování. Tábor je taky na zvážení vedení. Vezmou dítě až do předškolního vzdělávání, které je povinné a do školního. Všechny dobrovolné ač placené aktivity jsou bohužel vždy na rozhodnutí vedení.

enoli
31. říj 2024

@normalnimatka ale vadí, pokud doktork nepodepíše zdravotní způsobilost dítěte, kde se uvádí očkování, dítě se nemůže zúčastnit. To samé tábory.

normalnimatka
31. říj 2024

@enoli ale ona ho nemůže nenapsat jen tak mýrnyx týrnyx🙂 tábory jsou dneska většinou příměstský, a tam problém opětnení vůbec. u ostatních jen za urč. podmínek.

@ada22 ten "slabší průběh" se vůbec nedá nijak prokázat, tedy, je to nejspíš kec. má s tím zkušenost hodně rodin, kde je třeba část naočko a část ne, a mnohdy je to úplně naopak, než bys čekala...tedy, očkovaný dítě má horší průběh. záleží na mnoha faktorech. hlavně na imunitě celkově.

enoli
31. říj 2024

@normalnimatka však ne. Vždyť je na to formulář a tam je přímo kolonka - očkování, pokud povinná očkování nemáš a nemáš vážný důvod, proč je nemáš, nejsi zdravotně způsobila.

knuffel
31. říj 2024

Dokončení věty názvu diskuze...tobě nehrozí nic, jen dítěti hrozí, že chytí nějakou pěknou nemoc a umře. Good luck.

normalnimatka
31. říj 2024

@enoli jasně, ale vyžadovat se může jen na určitý věci. ne na cokoliv. to, že tam ta kolonka je, neznamená, že má instituce správně zjištěno, jestli to může vyžadovat. většinou to vyžadujou zbytečně, maj jeden stáhnutej formulář a neřešej to.

enoli
31. říj 2024

@normalnimatka ano a na školy v přírodě a tábory (neřeším primestske) se tento formulář vyžaduje.
Ty píšeš, že školy v přírodě nejsou problém, ale školy v přírodě jsou problém. Na ty se právě tento formulář vyžaduje.

sagitta33
31. říj 2024

@normalnimatka Většinou i příměstský tábory vyžadují potvrzení o zdrav. způsobilosti a bezinfekčnosti a to vydává ošetřující lékař.

normalnimatka
31. říj 2024

achjo, holky... to, že ten formulář je, a je to tam napsaný, neznamená, že to můžou vyžadovat... stačí se ozvat, říct, no tohle nepoitřebujete ale vědět. stačí vám tohle. takže na, tady máte. a musej dítě normálně vzít. prostě je potřeba bejt informovanej, tak tady nestrašte🙂
švp byl problém dřív, ale bylo to zrušený, už je to bez omezení🙂

sagitta33
31. říj 2024

@knuffel Ale pokud neočkované dítě umře (nebo neumře a bude mít následky) tak následně bude trestně stíhaný i jeho rodič, pro zanedbání péče.

lencaa11
31. říj 2024

Problém bude školka ,škola a tak všeobecne hlavne pokud nemoc dítě dostane muze se stát že zdravotní výdaje půjdou za vámi ...

knuffel
31. říj 2024

@sagitta33 Za mě cajk.

sagitta33
31. říj 2024

@normalnimatka To se mi líbí jak máte všechno prostudovaný a znáte svá práva. A co kolektivní imunita ta je pro ty statní, že?

j.a.n.i
31. říj 2024

@normalnimatka No, ta instituce určuje pravidla, takze pokud jako provozovatel primestskeho tabora dam jako ppdminku, ze dite bude očkované, tak proste bude nebo si muze najit jiny.

janule0123
31. říj 2024

@sagitta33 tam se pravé procita, ze kolektivní imunitu zajistí ti ostatní 🤣😎takže zbytečný očkovat … 🥳

janule0123
31. říj 2024

Jinak ano, problém se skolkou, i ty dětská skupiny vesměs chtějí očkováni … takže problém s návratem do práce třeba … chtěli už k zápisu do školky, ne až na začátek školky …

jajulin
31. říj 2024

Moje známá dětská doktorka má na svém webu napsáno, že očkuje dle očkovacího kalendáře a neuznává alternativní postupy např. ohledně domácího porodu atd. Rodičům, kteří se s jejím pohledem neztotožňují, doporučuje najít si jiného pediatra. Takže i toto může důsledek neočkování. Najít dobrého pediatra, který přijímá nové pacienty, je docela oříšek.
@normalnimatka ach jo - to, že nějaká informace není pro provozovatele např. příměstského tábora nutná, přece neznamená, že mi dítě musí vzít, když mu ji nedodám. Jak to chceš vymáhat? Soudit se? Komu to pomůže? O prázdninách jsem syna přihlásila na příměšťák, který pořádala známá. Mojí chybou jsem na poslední chvíli zjistila, že vyžaduje potvrzení od dr., což pro mě byla docela velká časová komplikace. Zkusila jsem to uhrát na to, že na příměšťák potvrzení od dr. není třeba. Poděkovala mi za informaci, že se podle toho zařídí příště, letos pořádala poprvé a raději chtěla papírů více než méně, což je pochopitelné. Nicméně i tak potvrzení pro letošek vyžadovala. Jak bych se tedy měla domoci svého práva? Jedině žalobou, což mi připadá jako do nebe volající blbost. Prostě buď chci syna dát na příměšťák a splním podmínky pořadatelů, nebo ho tam prostě nedám. Takže informovanost rodiče je někdy nepoužitelná v praxi, pokud se nevyžíváš v soudních procesech.

20190418
31. říj 2024

Postih ve smyslu pokuty nebo žaloby ti přímo nehrozí. Samozřejmě by to ale soudy braly jako přitěžující okolnosti kdyby řešily něco relevantího k očkování. Kromě školky, pak bude problem na všechny táborech, ŠvP nebo i nějakých sportovních kroužcích, tam všude je nutnost lékařského potvrzení ke zpusobilosti a i pokud není kolonka na očkování, tak ti doktorka právě kvůli tomu neočkování potvrzení nedá. Naopak te rozhodně nemůže vyřadit z péče, pokud neočkuješ a už jednou dítě přijala. To je pak na stížnost pojišťovně, kterou bys vyhrála. No, ta masirka bude šílená, drtivá většina matek ani přesně neví proti čemu se u nás očkuje, jak se ty nemoci přenáší a jaká jsou jejich rizika v dětství, ale budou se do krve hadat, jak je nutné naočkovat novorozence treba proti Žloutence B nebo holčicky proti příušnicím...na druhou stranu žijeme obklopeni takovými svinstvy v podobě emisí, mikroplastů atd, že bych zas nedělala z očkování strašáka. Nikde není napsané, že musíš očkovat dle očkovacího kalendáře, můžeš si to odložit na mnohem později než je zvykem. Ať tak či onak, za své dítě jsi zodpovědná ty a jenom ty (a otec). Nikdo s vámi nebude pokud se dítě nakazí nemocí proti které lze očkovat a bude mít špatný nebo fatální průběh, a stejně tak s vámi ale nikdo nebude až vám po očkování dítě třeba přestane chodit nebo bude mít jiné závažné NÚ :(