Co je "normální výchova"? Daří se vám to?

claris87
11. lis 2016

Dobry den. Zakladam tuhle diskuzi v krizove chvili (jako vzdy kdyz se k necemu takovymu rozhodnu). Nemela sem normalni detstvi, byla sem psychicky tyrana matkou, takze uteky z domova, pokus o sebevrazdu, nastesti se nasi rozvedli a mohla sem odejit s tatou. Nicmene potom me cekala dalsi rana, sebevrazda dlouleteho pritele, se kterym sem se rozesla. Ale to tu resit nechci, sem dospela a uz sem to snad prekonala. Sem dospela, mam chlapecka, ziju ve spokojenym vztahu se skvelym chlapem, kterej je ale porad pryc, takze sem na dite sama. Probem je, ze obcas proste nevim, jak se k nemu "normalne"chovat, reagovat, pac z rodiny vzorec chovani je spatnej a nemuzu ho opakovat. Chci jen zjistit, zda nekdo mate podobny dilemata, ze mate zkreslenej vzorec vychovy, popripade nejaky rady o normalnosti? Diky moc za vase pripadny svereni se 😊 jesteze je ten iternet anonymni 😊

astyna
11. lis 2016

ahoj, to dilema asi řeší každá starostlivá matka. Já mám doma roční vzpupné batole, které ignoruje hračky, ale vesele leze do všech možných zásuvek, botníků a skříněk 😠 Někdy toho už mám taky plné zuby. Onehdá se mi dostal do nočního stolku a pobíhal s tamponama v ruce 😀

Co je normální? To, co je bráno ve společnosti jako běžné, ale pro každou mámu je to jiné. Musíš si najít vlastní styl 🙂 a nenech se zblbnout okolím.

lv
11. lis 2016

Víš, pokud jsi prošla takovým peklem, bylo by dobré o tom mluvit s psychology (nevím, jestli chodíš). Normální je "zřejmě" o dítě pečovat, rozvíjet, ovšem také mu dát hranice. Nebít. Dobrá na inspiraci je kniha Respektovat a být respektován. A jak už je tu psáno, srdce ti napoví.

karlajasmine
11. lis 2016

chtela jsem ti napsat neco podobneho jako astyna 🙂.. kazda z nas ma nejakou lepsi ci horsi minulost a v podstate to nesouvisi s tim, jaci potom budeme nebo jsme rodice.. uz to, ze si pokladas tyhle otazky svedci o tom, ze nejspis budes dobra maminka 🙂 Zkus tu knizku, co doporucuje lv, pokud mas pocit, ze potrebujes nejake podnety zvenku, ale dej hlavne na svuj instinkt a myslim, ze neudelas chybu.

tomikjoejoe
11. lis 2016

Zkuste se podívat na videa na nevychova.cz ...

suzanna123
11. lis 2016

@karlajasmine souvisí. Sice si můžeš plánovat, že děti budeš vychovávat úplně jinak, ale stejně můžeš časem sklouznout ke stejnému chování. Nebo naopak ve snaze nedělat to jako rodiče to přefouknout opačným směrem.

ivpad
11. lis 2016

Souhlasím se @suzanna123, že rozhodně záleží na tom jaké máme příklady z domova. Vždyť to přece utvoří nás samotné

karlajasmine
11. lis 2016

@suzanna123
@ivpad
Tak samozrejme, ze vsechno v nasem zivote ma vliv na to, jaci budeme rodice, ale chtela jsem rict, ze to, ze ma zakladatelka za sebou takovouhle minulost neznamena, ze nebude 'normalni' maminkou.. Proste existuje spousta lidi, kteri meli hrozne detstvi a sami jsou super rodici nebo naopak.. je v tom strasne moc faktoru. Takhle jsem to myslela.

lrg
11. lis 2016

Myslím, že když máš starost o to, jaká jsi matka, tě automaticky řadí mezi ty "dobré" maminky 🙂 Těžko říct, jaká výchova je ta správná, každé dítě má jiné potřeby. Já jsem třeba byla obrovský zastánce nevychovy a vysvětlování a přitom moje starší dcera tak vůbec nefunguje. Ta naopak potřebuje jasně daná pravidla bez diskutování, každá debata jí ještě víc mate. Obecně bych řekla, že vždycky je špatně řešit věci v afektu, ale tomu se taky člověk nevyhne. Můj ideální model výchovy, o který se snažím, je dát dítěti maximální možný pocit, že milováno a že je v bezpečí a zároveň ho naučit respektu k rodičů a k ostatním lidem. Ne ani tak být přísný, ale důsledný. Když řekneš ne, tak aby to platilo.

ivpad
11. lis 2016

@karlajasmine tak to máš určitě pravdu. Myslím, že to co autorka zažila ji poznamenalo, ale o to bude hodnější máma a nedovolí aby její děti zažily to samé.