Dobrý den.
Obracím se zde s dotazem a prosbou o radu.
Dcera má tři měsíce a osm dní. Celé tři měsíce krásně spala. Bylo to až neuvěřitelné ve 22:00 jsme usly naposledy a spalo se cca do 5-6h. Skoro přesně od konce třetího měsíce nám nechce usínat. První dny hodně křičela pokud nebyla nošená. Teď už nekřičí jen kouká a nespinká. Nechávám ji spát cca do 15h kolem 18:30 koupání tam vydrží cca do 19:00 pak kojení a usínání. U kojení usne, ale jak jí odložím okamžitě se probudí a je schopná nespat dalších 7h. Nic jí nebolí nepláče jen prostě kouká. Zkoušeli jsme houpat,zpívat i noční procházky ( usla, ale doma hned probuzená ). Je to moje první mimčo, tak nemám moc zkušeností. Budu ráda za každou radu 🙂
@sudylichozrout Ahoj. 🙂 Zkoušela a nic. Usne pouze v šátku a to po cca 30min. Pak jí z tama složitě rozbaluji aby se neprobudila.
@valerieponcza Ty jo, tak to uz asi neporadim. Nemam s tim (diky bohu) zkusenost, mam dva space. Ale napada me, jestli by na tu noc nebylo lepsi nositko nez satek. Z nositka (nejakeho kvalitniho treba i satkoveho) snaze ditko vyndas.
@sudylichozrout Zatím to tak máme ani né 14 dní, tak uvidíme a pak bych po případě něco takového řešila. 🙂
@valerieponcza unas taky nechtel spat jenkoukat.tak jsme si ho brali do obyvaku a do kosiku.koukal na nas a kolem 22h se unavil a usnul sam.po par tydnech uz chodi spat normalne sam ve 20h...at se vam to brzo zlepsi😀
@valerieponcza Jj, tak uvidite. Ja nosim jen obcas, neni to potreba, ale mam prave Manducu, protoze je to cvak, cvak - hotovo. Motat a vymotavat bych asi nedala. A kdyz bych po pul hodine pohupovani uspala, tak by me bral asi cert, kdybych musela miminko vymotavat a riskovala bych probuzeni.
Kazdopadne preju, at najdete nejaky dobry zpusob, ktery vas nepripravi o dusevni zdravi 🙂
a nechat ji usnout samotnou když nepláče ? my se vždy syna pokoušeli uspat a nic nefungovalo ( krom šátku), pak mi jednu ruply nervy a nechala jsem ho být - on normálně usnul sám , bez pláče, bez fňukání byl za 10 minut tvrdý, takže jsme zavedli že dostal pusinku, zazpívali jsme a odešli - fungovalo to celkem dlouho .... co bych teď dala za dítě které aespoň neřve, ale naše druhá princezna řve a řve a řve
@ange_de_la_morte Vyzkouším dnes 🙂
U mých kluků byl pokus o uspání brán jako hra a mazlení s maminkou. Jednoho dne jsem to už nevydržela, dala ho pod hrazdičku ať si hraje, a za pár minut koukám že spí... Od té doby pokládám do postele, dudlika, zajíčka, pusinku, a dobrou noc
@valerieponcza Já uspávám u kojení. (Druhou možností je řev, ale na to nemám nervy 🙂 ). Odložit ho ale taky nemůžu, spí se mnou v posteli, u kojení se uspí a já odejdu. V noci se budí několikrát a vždycky to řešíme prsem, jinak to u nás nejde. Nedávno mu byl rok.
@jenny91 To se mi dařilo do konce 3 měsíce. Teď už to nejde a určitě bych jí nenechala vyřvat aby u toho usla. To teda nemám nikdy v plánu 🙂 Dcera taky spinká s náma v posteli.
@valerieponcza Podle toho, co popisuješ, bych zkusila uspávání odložit na později. Starší dcera snad celý první půlrok chodila spát v jedenáct večer, protože jinak buď neusnula, nebo spala chvilku, pak se vzbudila a juchala do noci. Časem jsme to posunuli na desátou, pak na devátou... Ve třech letech konečně zvládla usínání v osm a spí do sedmi ráno 🙂
@valerieponcza To buď ráda, že jsi nezažila naše šestinedělí. Synek se uspával jen řvaním. Jinak to prostě neuměl, zkoušeli jsme cokoli. Jak byl přetažený, tak spustil a jelo to třeba hodinu v kuse. (Rekord tři hodiny s přestávkami.) Na konci šestinedělí se zaplaťpánbů naučil uspávat u toho kojení a já byla v sedmém nebi 🙂 (Od té doby nechápu, když někdo bere uspávání u kojení jako nějakou nevýhodu nebo ostudu.) Dnes už to je tak jen výjimečně, když se třeba nemůže kojit kvůli rýmě. Ale naštěstí to už nikdy netrvá tak dlouho.
My jsme to se synem měli dost podobně, první tři měsíce spal celou noc bez jediného probuzení, i hezky usinal. 3-6 měsíc byl naprostý očistec, to už jsem si i myslela, že si něco udělám 😃. Každý uspavani byl "boj", vrteni, breceni, knoura apod, nakonec jsme uspavala v náručí a do toho nám řval bílý šum. Snad přesně na konci 6teho měsíce se to zase změnilo a když víme že má jít spát, tak ho dáme, lehne, chvilku hladime, zpíváme a usne. Každý týden, každý měsíc a vlastně i každý den je jiný. Ani teď nechodí ve stejnou hodinu, podle mě to u takhle malyho dítěte prostě nevychytas. My se prostě vždycky trošku přizpůsobíme tomu, co to "dane období" přinese, protože víme, že za 14 dní to bude zase úplně jinak. Takže já radim, jestli usne u nošení, nos...... Ono se to zase změní, rozhodně tedy neděláte nic špatně.
@valerieponcza Má hodně velkou pazu od posledního spaní. Synve třech měsících spal tak, že měl pauzy, kdy bděl, jen dvě hodiny. Možná už je taky přetažená. Jinak syn usínal u kojení, Zezačátku teda jen v šátku, tudíž manžel měl třeba tři hodiny v šátku, abych se vyspala, a pak mi ho vybalil okolo půlnoci. To už pak většinou jakžtakž spal, samozřejmě se teda furt budil na kojení. Nějak od čtyř měsíců uspávám tak, že prostě kojím a on u toho usne. Spím s ním v posteli.
@bayt byli jsme na víkend u známých i s dětmi. Můj dvouletý syn spal se mnou na dvojposteli, a jak na to není zvyklý, celou noc se ke mně tulil a hladil mě, držel mě za ruku, a hledal mě, a nevyspali jsme se ani jeden.
Náš starší začal spát celou noc, když jsme v 15 měsících prchli z ložnice do obýváku na gauč.
Možná kdybys ho odsunula do postýlky, spal by lépe, třeba ho svou přítomností rušíš, podvědomě té hledá a mazlí se, a to ho budí...
@valerieponcza tak ja bych rekla, ze je pretazena. To se pak usina hur. Mame doma 7mesicni dcerku a dnes se taky vzbudila ve tri odpoledne, do vecera by nevydrzela, tak si jeste dachla na pul hodky v podvecer. Zkus ji doprat jeste jeden spanek 😉
Mala mi tohle taky zacla delat, kolem toho tretiho mesice, ale vecer mi pak rve jak tur a hur se uspava a kdyz usne, hned je vzhuru, takze ji nutim jeste si jednou zchrupnout.
asi by nebylo na škodu nějak zapátrat, kolik dítko vlastně spí celkově za celej den, a jak dlouhý intervaly. poslední spánek v 15h mi ale nepřijde špatnej v tomhle věku. ale je to individuální, ta potřeba na počet hodin i to, kolik vydrží dítě vzhůru atd. nicméně můžete zkusit uspávat ještě o trošku dýl, pokud nebude přetažená. my vlastně mimino uspávali o dost dýl, až za nějakej čas se to dostalo na nějakej normální čas. ale určitě ne po 7 večer:D spíš min. 8 večer.
ještě mě napadá, jestli nebyla dcera cca kolem tý změny na očkování. někdy to ten spánkovej i jinej režim totálně rozhází.
@valerieponcza Ahoj, mozna je to blbost, ale zkouseli jste tzv. bily sum? Pripadne se prodavaji i plysaci, maji v sobe strojecek, ktery "hraje" tlukot srdce. Treba by to mohlo pomoci.