Chování batolete ve 13 měsících

19. črc 2021

Holky jak se vám chovají vaše 13 měsíční děti? Naše je jak z divokých vajec, mává rukama, kývá hlavou jako "nene", většinou u toho i říká nene. A já si říkám jestli to je normální, nebo jestli není jiná 😥

eithelwing
19. črc 2021

Kouse, ječí, pisti, křičí, se vším haze a hrozně se tomu chechta, pořád někam leze, šplhá, snaží se sníst písek, hlínu, kamínky...
Taková doba kamenná. 😂

cilkat
19. črc 2021

Z tohohle popisu jde zjistit fakt málo... Ale divoká gestikulace celým tělem, vrceni hlavou zvlášť, pokud má delší vlásky a podobné experimenty s pohybem jsou v tomhle věku zcela na místě... Pokud ve 13 měsících vysloví "ne", přijde mi dost šikovné...

autor
19. črc 2021

@cilkat Ona umí ne vyslovit už tak dva měsíce, třeba když už nechce dál jíst tak začne mávat rukou, začne vrtět hlavou a říká nene. Ale to vrtění hlavy je teď asi tři dny, tak si říkám jestli je to normální, protože asi tak třikrát za den zavrtí hlavou i jentak 🤔

cilkat
19. črc 2021

Dvouletak vrtěl hlavou několikrát do hodiny: měl přerostlou ofinu a prostě se mu líbilo, jak litaj vlásky...
Že dítě v tomhle věku dělá "nesmyslné" pohyby čistě pro radost z pohybu, je normální. To dítě se učí hýbat a prostě pohyb zkoumá. Je to zcela zdravé a užitečné.

jako_mala_holka
19. črc 2021

@eithelwing to přesně sedí 😄😅

jako_mala_holka
19. črc 2021

Teď zrovna čtu knížku Nejšťastnější batole v okolí a docela to dává smysl 😁

eithelwing
19. črc 2021

Podle mě to bude ok. Zkus pozorovat, zda je to... Tak nějak bezděčně nebo zda tím komunikuje. Náš 13ti mesicni třeba vedle jinych šílenosti lehce znakuje. Umi "ještě, ham, spat, mlíčko", vedle toho říká mama, dada, baf. A má rád písničku Bim bam od Fihy a kyve se na ni jak zvonecek. Prvni dny, co ji poznal, ae kyval tak hodně, že se skoro vzdy nekde prastil. 🙈😀 Takže komunikovat tito prcci už dovedou. 🙂

merope
19. črc 2021

Už si to moc nepamatuji, ale jak z divokých vajec je tak asi od... narození 🙂. Ve 13 měsících krmil na hřišti kamínky nejen sebe, ale i všechny v okolí. Po provazových žebřících lezl až v 15ti korigovaně (nedonošený, tak podle termínu porodu). Běhat jak splašený začal o pár měsíců později. Zastaví se jen při spánku a občas při koukání na pohádky, ale to teda jen někdy, jinak i u toho pořád poskakuje.

alilali
19. črc 2021

Promiň, musím se fakt smát 😀 mám doma to stejný, smrad jeden malej, jak utrženej že řetězu.

merope
20. črc 2021

A ještě mě napadá, že na 18ti měsíční kontrole by se měl vyplňovat dotazník na předběžnou diagnostiku autismu - tam některé typy pohybů jsou vyspecifikovány a nejsou ok.

Ale - pokud tvé batole dělá něco divného, doporučuji se zaměřit na to, co děláš ty - jak říkáš, že něco nechceš? Jsou to malé opičky, které kopírují úplně vše od dospělých a ponejvíce to, co bychom ani nechtěli, aby kopírovaly 🙂.