Ahojky 🙂 prosím prosím o radu...nikde nemůžu najít nic o másle.... Máme 10 měsíců a bojujeme s jídlem jak se dá. Maličká některé dny nechce jíst vůbec nic tak jen kojím.... zkoušíme vše možné ☹ Manžel si natřel toustový chléb s máslem (ramou) a jak to malá viděla ....začala pomlaskávat, tak jsme jí dali kousnout a byla jak divá..... snědla celý toustík. Jak jsem byla ráda že konečně něco papá a navíc s takovu chutí...... ani jsem nepřemýšlela nad tím, jestli to může nebo ne 😒 Až teď 😒 a nijde to nemůžu najít.... Nevíte prosím něco o másle ? Děkuji moc
tak my s manželem taky jíme ramu a floru ale dítku bych dala klasický máslo
🙂 a můžeme už v 10 měsících ? Není to brzo ?
Taky bych tak malému dítěti dala radši pravé máslo a ne ztužený tuk margarín.. 😉
Máslo by vadit nemělo, i do příkrmů se doporučuje dávat olej... ale radši máslo než ramu 🙂
rozhodně radši máslo
@2010kacenka - tak nebudeš jí to dávat na kila 😉 mmch, dcera, když ochutnala pravé máslo tak už žádné náhražky nechtěla 😉 😵
Maslo..... floru ani ramu nejime..delam mu i prikrmy na masle...
Kupuji jedině klasiku máslo a nebo když už něco na rychlé namazání tak olivovou Zlatou Hanu 😉 Jinak pokud jde o věk,v 10ti měsících jí to neublíží když nebude mít půl bochníku chleba denně s 1cm vrstvou másla 😅
Já dávám obojí.... i máslo, i floru malá má ráda oboje.... dneska už jí dávám vybírat, které chce.... 😀
Taky hlasuju rozhodně pro máslo. Taky je dobrá lučina,
rozhodně máslo, Lučina a jiné podobné až od roka, to máte za pár, my na dětském teda dětem margaríny vůbec nedoporučujeme, margaríny at si jedí dospěláci když mají tu potřebu ale děti by neměli 🙂
tak lučina se může právě dávat dřív než v roce
Máslo a když jí to chutná taks e neboj,ten trošek jí neublíží. Naše zas už půl roku ujíždí na škvarkové pomazánce,když ji vidí u prababi,ale je to tak jednou za měsíc.
@2010kacenka máslo určitě, v pohodě, ramu taky,ale mě ty uměliny moc nejedou, to ale neznamená, že by to prcek nemohl jíst🙂. plus klasické žervé, pokud najdeš takové to v tom alobalu, klasické, nebo ho ted dělají v kelímku. Lučina taky.
deset měsíců je tak akorát, kdy s tím můžeš začít, neboj. 😉
v 10ti měsících , když už, tak máslo.. s rostlinnými margaríny bych počkala.. ale já si teda nejsem jistá, ale je to mléčný tuk a i pečivo nám dr. říkala až po roce, kvůli lepku.já do roka i kaše dávala jedině bezlepkové, tj. rýžová, jáhlová, kukuřičná. pečivo ani náhodou.
ta lučina není problém, je to už sýr, ten je z překysaného mléka, to je něco jiného.
@kammka nechci tě strašit, ale petrovi jsou tři a už je to taky jinak...kuk třeba sem, to je jen shrnutí....
http://www.rodice.com/clanky/prvni-rok/nove-poh...
ono se to dost mění, doporučuje se nově zavádět alergeny - tj. lepek v době, kdy je dítě ještě kojeno - tím se to posouvá na ten dřívější měsíc -ale souvisí to s kojením, takže pokud je dítě bezproblému kojeno, tak je v poho, pokud se lepek dá i později...
K tomu máslu - margarin. Taky jsem pro máslo. My jsme nemohli do dvou let mléčné věci, takže jsme dávali výborné BioVive - složení je - kokosový a palmový olej, slunečnicový olej, mrkvová a citronová 'štáva - a chu´=tově je to úžasné. Nespadá to do kategorie margarinů. Ale stojí cca 40 kč/250g.
@berenika39 - výborný článek. ahojky.
@berenika39 díky za článek, super.. takže já jsem se stresovala s bezlepkovými kašemi a sunarem na vaření krupičky po roce zcela zbytečně ☹
nakonec to bude jak za našich matek, nebude problém dát ročnímu děcku svíčkovou s knedlikem.. pak se ptej na radu doktorů, lepší bude se ptát babičky. vypadá to, že u druhého děcka, pokud nějaké bude, to bude pokud jde o jídlo pohodička 🙂)))
@kammka neteřím je pět a taky neměly do roka lepek, tehdy se věřilo, že je to prevence celiakie. Ale nové studie, asi rok dva zpátky potvrdily úplně něco jiného a snad všichni pediatři to doporučení přijali, stejně jako nové články a knihy. Teď jsou nové studie i o vejcích, že není třeba s bílkem čekat do roka. Ale to ještě není tak obecně známé.
Já dám na svou Dr, má celkem přehled, ale nakonec spíš na sebe. Takže jsem lepek zavedla v 8měsících, postupně pomalu. U dalšího prcka začnu v 7měs.
Ja jsem synovi zacala ob den davat chleba s maslem nebo s "pomazankovym" syrem davat asi pred tydnem. Namazu jen tenouckou vrstvu a on to ji moc rad. Margariny a jine tak zvane "zdrave" rostlinne pomazanky bych diteti nedala. Na co? Maslo, ktere nepouzivam k peceni, kupuji ve farmarske prodejne. Z tech pomazankovych syru davam Fenix, Philadelphii, Zerve. Lucina mi prijde moc slana - dukazem toho je skutecnost ze cheescake jen z Luciny chutna hodne neobvykle slane, kdyz to cheescake z Philadelphie nebo Zerve chutna jako cheesecake. Takze si na to davam trochu pozor....
Lepek jsem zacala zavadet kolem toho 7. mesice.
Děkuji moc všem za rady a návody - není nad přítele na drátu 😀 Ještě jednou velký dík
@2010kacenka za mě doporučuju máslo od dr.Haléře,je nejlepší 😉 /myslím tím nejkvalitnější podle testu laborky.-)/