Ahoj, chtela bych v unoru, kdy budou Kubikovi prave 4 mesice, vyjet vlakem za rodicma, je to 1,5 hodiny cesty s jednim prestupem. Kdyz jsem to rekla pred tchyni malem vyletela z kuze, ze pry budu miminko ohrozovat, neco chyti a muze umrit. Podle ni bych s nim nemela prvni 3 roky vstoupit do MHD 😲 Co myslite? Jake mate zkusenosti? 🙂
ono záleží taky jakým vlakem a jak to pojmeš. nemožné to rozhodně není. já jezdila od narození téměř hodinu vlakem do brna k dr. přežila jsem já i obě děti 😀 takto maličké jsou fakt v korbičce, spinkají, máš přes to hozenou plínu, aby ti tam nikdo neprskal nebo je máš na prsu. cesta docela uteče. dneska je doba ubrousků, různých desinfekcí na ruce, nechápu, že jsou ještě lidé, co si myslí, že dítě má být skleníková květinka. že bez auta se nedá nikam jet. dřív neměl auto skoro nikdo a jak se asi lidi z vesniček dostávali k lékařům na nákupy? jedině busem a vlakem a to rozhodně neměli tak fajnové kočárky, manducy, ubrousky a další dnešní vymoženosti. jestli ty sama chceš jet, cítíš se na to a nevidíš v tom problém, tak kašli na tchýni a jeď 😉 věř tomu, že se staršími dětmi je pak i kratší cesta mnohem větší utrpení 😅
🙂 My jeli vlakem už se 5-6ti denním mimčem, ve 2 měsících přes půl republiky třema vlakama a v pohodě...bylo to v zimě, na stoleček jsme dali fusak, dítě na bříško na něj, nebo rozložit plenku na sedačku a položit dítě na ní, ještě na nic nasahá, tak v pohodě...cestovali jsme vlakem často, další variantou je mít dítě v nosítku, náručí nebo spící v kočárku s plenkou přes korbičku...nebo kojící se u prsu🙂...a vždy v pohodě, nikdy nic nechytilo, hlavně žádné obavy a strachy🙂
Cesta vlakem s čtyřměsíční je úplně v pohodě, my jezdíme s malou asi od třetího měsíce z Prahy na Moravu kolem tří hodin a ve vlaku bývá hodná, spí, nebo ji máme na klíně. Jen ten přestup asi bude náročnější, sama ho do vlaku určitě nevytáhneš a potom je problém v tom, že u ČD musíš kočárek nechat na chodbě, nelze jej vzít do kupé (ani kdybys chtěla, tak neprojedeš), takže miminko s sebou... Velmi doporučuju koupit si místenku do dětského kupé, pokud jej váš vlak má, většinou jsou u nej uprostřed vozu velký dveře, kam ti pomůže průvodčí kočár vytáhnout a bývá tam i místo, kde je možné kočár nechat. Místenka je dobrá, protože jednou se mi stalo, že průvodčí nepřímo naznačil, že maminku s kočárkem nevezme, pokud nemá rezervaci, protože ten prostor pro kočárky už je plnej... Určitě se ale cestování s miminkem neboj a ty nemoci... to je úplně mimo mísu🙂
cesta je s 4měsíčním mimčem v pohodě, my už byli 2x.
Jenom záleží na typu vlaku a kam a kdy jedete. My byli 2x v Praze, jednou s Leo Expressem a to bylo skvělé, podruhé byla jedna cesta s ČD a bohužel zrovna ve špičce (pátek odpoledne na trase Praha - Ostrava) a to bylo peklo. Kočár nemůžeš mít u sebe (nebo pokud je volno, můžeš sedět na místě pro invalidy), kupé bylo plné, malý chtěl spát a nešlo mu to. V životě tak (a tolikrát) neřval jako tu cestu. Naštěstí jsem jela s babičkou, ale i tak jsme vystoupily úplně vyšťavené.
@ivannka92 tchyni vyrid, ze moje dcerka musi za babickou letat - prvne ve 4,5 mes, a presto, ze nedavam zadne ockovani navic, je to naprosto zdrave dite :D
Já bych se nikoho neptala a jela,nejlepe s nositkem,to bude pro tebe jednodušší na manipulaci ale nevidím důvod proc z toho dělat vedu...
Cestování vlakem s prckem bych se nebála. Sami jezdíme pravidelně vlakem trasu Praha - Zlín + na nádraží i z nádraží 40 min MHD v obou městech. Jezdíme každých 14 dní od dvou měsíců věku maličké. I teď v zimě to není problém - hlavně být oblečení přiměřeně počasí + náhradní oblečení a deku a jede se. 🙂 Ještě doporučuji oblíbenou hračku na zabavení 😉 jsem zdravotník a rozhodně tím miminko neohrožuješ pokud jedete zdraví a postupně absolvujete povinná očkování 😉
ahoj, já jsem poprvé jela na vánoce k našim, když měl malý 5 týdnů, kojila jsem 2x ve vlaku, cesta trvala 2,5hodiny. Paradoxně se s ním cestovalo lépe, než nyní, když má asi 15 měsíců a potřebuje chodit, lézt, je hodně zvědavý. Zamluvi si místenky, to je hlavní, protože, ikdyž je to kupé pro maminky s dětmi, mě nikdy nikdo sám od sebe nepustil, ikdyž viděl, že mám v náručí kojence.
Kočárek jsme mívali na místě kol nebo v úschovně, ale to až byl syn většía kočárek nepotřeboval. Na sedadlo jsme dávali celou korbu z hlubokého, ve které byl.
Poprvé jsme jeli vlakem v necelých 3 m dcerky - před 9. lety. úplně v pohodě, byla v kočáru i jsme ji vyndavali na sedačky, protože byla dost živá a cesta byla dlouhá - min 2 přestupy - pár hodin.
S dcerou jsem jela poprvé k našim když jí byly 2 měsíce, se synem, když měl 5 týdnů, máme to 2 hodiny bez přestupu, na nádraží nás odvezl manžel a vyzvedla moje mamka 🙂 Vlakem je to úplně v pohodě, jen teda teď co jsou chřipajzny všude jsem radši pozvala mojí mamku k nám 🙂
Děkuju za reakce! 🙂 ujistili jste me v tom, co jsem si sama myslela 😉
@ivannka92 jo a jeste MHD jezdime skoro kazdy den 🙂 Bud v klidu.
Je dobrý vyhlídnout si vlak s oddílem pro cestujícími s dětmi, ať máte kam dát kočárek a sednout si s prckem, jinak v tom nevidím žádný problém 🙂 My už takhle párkrát byli, poprvé ve 2 měsících..
@ivannka92 Až budeš maminkou, bude se kolem tebe točit spousta chytrých rad. Doporučuju dát hlavně na intuici, ta tě nikdy nezklame!
My cestovali s malým od malička, poprvé já sama vlakem v necelém půl roku z Prahy do ČB, hodně autem - výlety po ČR a od pár měsíců i do zahraničí, za první rok byl v Německu, Rakousku, Slovinsku, další rok v Řecku, v Anglii a nedávno v USA. Je dost živý, ale na cestování zvyklý a výborný cestovatel a je opravdu fajn začít brzy. Držím palce!
Já jela s holčičkou vlakem poprvé, když jí byly 3 týdny. Jela jsem jeden den 100 km (hodina cesty) tam a druhý den zpátky. Místenky nejsou potřeba, ale pokud o ně máš přesto zájem, k nákupu jízdenky na e-shopu jsou zdarma. Jinak pokud chceš (a že na to máš právo) sedět v oddílech pro cestující s dětmi do 10 let a je tam obsazeno, musíš si sama říct o to, ať ti ostatní místo uvolní. Oni totiž lidi hrozně rádi dělají, že nic nevidí..
my jsme u druhe dcery cestovali docela dost a na prvni 10denni dovolene byla uz ve svych 2mes ! 😀 a uplna pohodicka 🙂 stejne vetsinu prospinkala...ale jinak pohoda a vsichni jsme si to uzili....je to nazor od nazoru, nekdo se neboji s miminkem vyjet nekdo si to zase neumi predstavit... ja joo...takze pokud je vse ok az tak bych se nebala