Dobrý den,
slyšela jsem, že když má dítě už jen 1 spánek denně, je lepší, aby spalo doma. Je to důležité? Za chvíli bude jaro a ráda bych byla často venku, dítě mi v kočárku usne. Proč ta rada o domácím spaní? To mi pak časem dítě už v posteli neusne? Děkuji za rady a zkušenosti. Určitě bych dítěti ráda ten spánek během dne udržela co nejdéle.
@agnes_123 Malý má teda zatím jen rok a půl ale po obědě mi usne jedině v kočárku ve verandě a spí cca 1h20 přesně, pokud jsem s ním venku tak spí déle. V krosně spal dokonce lépe než v kočárku a unavený nebyl vůbec, takže občasný celodenní výlet do hor nebyl problém. Takže chce to asi vyzkoušet jestli pak bude nebude unavený více či méně.
@agnes_123 Pokud dite usne v kocarku tak je nesmysl trvat na domacim spani
U nás je to jako na houpačce, do teď venku v kočárku dala max 20 min a dvě hodiny spala jen doma, teď má v únoru 2r a doma neusne a venku spí i 2,5h. Takže záleží hodně na dítku. Jinak naše vydrží doma i bez spánku
@agnes_123 synovi je 19mes a nejlépe spi venku v kocarku, po obede vyrazime, ja se projdu, dam tak 5-7km, projdeme se lesem, on si schrupne a jdem domu. Snažím se na tenhle čas plánovat i delší cesty autem, kdyz je potřeba. Doma neusne tak dobře, od malička jsme prostě chodili ven. Teď chodíme přes oběd s kocarkem a odpo se jde projít se mnou, aby se vybehal. Dopo jsme většinou doma, protože je fakt zima, rano klidně - 8. Od jara do podzimu jsme venku pořád, většinou 9-17, rano se nasnidame a buď jsme na zahrade, nebo jedem na celý den k vodě, nebo na vylet na kolech... Obecně jakmile to jde, jsme s dětmi venku.
U nás na tom rozhodně nezáleží, mám flexibilní děti i co se spaní týče, ale každé dítě je jiné, některé potřebují svou rutinu a režim. Takže vykašlat se na obecné poučky a dělat to, co vyhovuje mi a mému dítěti, i kdyby 1000 lidí radilo opak.
Pokud usne v kočárku ( nebo v autě), tak není důvod nejet na celodenní výlet. A pokud to není denně ( co jsem vypozorovala,tak časté celodenní výlety byly pro děti 2-3,5r příliš náročné a střídali jsme to s volnějšími dny a spaním klasicky po obědě v posteli), tak to nevadí.
Jak pise @malenka3 je to dite od ditete a situace od situace. Starsi mi spal kdekoli, vetsinou pulku dni na nakupu, pulku doma, ale obcas taky v hospode, v autobuse, v aute, u babicky... a pak hezky i v noci, bylo to spankove zlaticko. S mladsim naopak skoro vsechno podrizujeme jeho spankovym potrebam, aby aspon v noci spal (aspon) devet hodin. Celodenni vylet s nim jednu dobu znamenal tri dny potizi se spankem.
@agnes_123 neresila jsem . Starsi nespala pres den doma snad nikdy, mladsi v postylce v pohode i pres den, ale klidne i v kocaru, aute v satku, v buse ci ve vlaku, i v lodi na rece. Proste kdyz chteli, tak se vyspali kdekoli. I v noci jim bylo celkem jedno jestli spi doma nebo nekde uplne jinde. Nikdy jsme nemeli striktni rezim.
Mě děti nikdy doma nespala, takže jsme jezdili všude možně.
Syn spí kdekoli od miminka. Záměrně jsme nechtěli, aby byl zvyklý usínat jenom doma v posteli. Takhle nejsme limitováni jeho spánkem a můžeme na večerní návštěvy, celodenní výlety, cestovat kdy a kam nás napadne… 🙂.
Takhle jsem to neřešila, do 2 let mi dítě po obědě spalo na balkóně za každého počasí, bylo na vzduchu a nemusela jsem na něj tolik brát ohledy při pohybu po bytě. Pak jsme zrušili kočárek, takže se na spaní přesunulo do postele, když jsme byli u babičky, dala jsem spát v pokoji u babičky. Odpolední spánek všem mým dětem vydržel velmi dlouho, důležitá byla spíš ta pravidelnost než místo.
Proč se ptáš všech nás své dítě 🙂
Zeptej se co vyhovuje tobě a tvému dítěti ....
Původ a důvod rady nevím, možná udržet pevný režim. A na to já moc nejsem. Mám dvě kamarádky, které dávaly děti zásadně doma, a je to šíleně omezující. Být včas doma, pak čekat až se vyspí, svačinka, a den v čudu. Jako jestli režim ty sama potřebuješ, nebo máš nějakého extremistu, tak jo, jinak se na podobný rady vyprdni.
Syn spí v pohodě v kočárku, v nosítku, v autě, když to na něj padne, usnul i tátovi za krkem "na koni". Ano, od té doby, co nekojim, v postýlce jen tak neusne, musíme třeba do kočáru. (Což mě teda vůbec netrápí, vyvezu ho, jak usne, mažu dom.)
Mám podobnou zkušenost, jako už tu někdo psal: mimo "svůj klid"( = postel) spí dítě kratší dobu. Jen "z nejhoršího", nikoliv "do vyspani". A někdy dokonce neusne vůbec (protože by přišlo o zábavu kolem). Když je to jeden den, dospi to v noci nebo ten další... Když je to několikadenní dovolená, tak tak od třetího dne dál, přestává být dítě "použitelné". Je prostě utahane a rozfnukane.
Dcera nespala od 11 mesicu pres den, syn spi po obede 2 hodiny, ale jen v kocarku, doma neusne.
Zalezi kde to dieta spi lepsie, mne vzdy spali lepsie doma v postielke takze sme sa snazili byt cez obed doma. (Zvladli sme tak x dovoleniek a vyletov) pripadne spia v aute, ale nie tak dlho. Navyse mne este spi po obede aj starsia dcera 4,5 roku takze tu do kociku nenapcham a musi spat doma alebo v aute 😄
@vladienka dítě nám už zejména v leže jaksi vylejza z kočárku ze všech stran ,to je fakt.. když to jde, používám raději vozík (ten za kolo ), tam se ještě pár let vejde.
Dneska jsem zkoušela po dlouhé době postýlku, a usnula jsem akorát já. Dítě mě chvíli nechalo, ale to probuzení po pár minutách zrovna osvěžující nebylo! 😉
Na to se nedá paušálně odpovědět, každé dítě je jiné. Moje první dcera si spánek odpoledne zrušila ve 21 měsících. Spala kdekoliv a bylo to celkem fuk.
Druhé je 2 a čtvrt a bez spánku po obědě to absolutně nedává. Spí kolem dvou hodin, ale nejlépe v posteli. Usne v autě, usne v kočárku, takže výlety nejsou potíž, problém je, že takový spánek pro ni viditelně méně kvalitní než doma. Což se mi projeví tím, že bývá po probuzení protivnější, večer jde spát dřív, kvůli tomu další den vstává brzo (standardně před šestou, takhle klidně v půl páté). Takže vím, že takové "nekvalitní" spánky můžu dělat občas a ne je kumulovat za sebou.
Ale každé dítě je jiné, tohle si musíš vypozorovat u tvého dítěte sama. Jsou děti, co se kvůli polednímu spánku omezovat nemusí, pak takové, kde se tomu spánku podřídí vše, aby nebylo peklo.