Buzení 16m. dítěte půl hodiny po tom, co večer usne. Jak řešit?

monivi2001
26. čer 2024

Zdravím, prosím o radu dcera se mi budí už 4-5 dní v kuse půl h po tom co večer usne. Režim máme takto ráno vstává 6:00-6:30 v 11h oběd a 11:30 spánek do 13:00-13:15 a večer usíná v 19h. Už se párkrát stalo poslední dobou že přes den místo 1,5h spí 1h. Je hodně aktivní. Ale teď se mi vždy vzbudí 19:30 a je 1-2h vzhůru. Nebrečí nic jen nechce spát. Neukazuju hračky prostě když má spát ale zábavu se bez nich. V postýlce se uspat nedá jen večer když je hodně unavená, z nás v posteli si stoupá a skáče. A nosit ji nemůžu je už těžká. Napadlo mě zabezpečit prostor kolem naší postele mít ji tam a ať si dělá co chce když nebudu reagovat a budu dělat že spím tak ji přestane asi bavit ne? Další věc co mě napadlo je třeba upravit režim takto že vstává odpoledne ve 13h a usíná večer v 19 máme už delší dobu tak jestli neprodloužit bdělé okno před spaním? Třeba v těch 7 není tak moc unavená a vydržela by do půl 8 😊 cca od 12 měsíců to máte tak že spí 1,5h přes den a 6h okno před spaním třeba by to okno chtělo prodloužit na 6,5-7h jak to máte vy?

sorboni30
26. čer 2024

@monivi2001 tohle mi dělala dcera. Snažila jsem se vydržet do 20hod. Jak usne po 20hod už se nevidí
Jakmile usnula dřív tak se pravidelně vzbudila kolem 20-20:30 a nechtěla spát.. takže i když byla někdy protivná.. vydrželi jsme do 20hod a už je fakt klid. Spí celou noc. Jen občas se vzbudila na mléko kopem 4-5 hod.
Jinak dcera má 2 roky a 4 mesice. Ráno vstává jak kdy. Někdy v 7 hod, to když slyší bráchy jak jdou do školy..někdy když se vzbudí ráno kolem 5 hod že chce mléko tak jí ho ještě dám. To pak spí do 9 hod. Po obědě když se vzbudí takto chodí spát kolem 13hod. Spí max do 14:30. Večer ji dávám po postele ve 20hod, usíná kopem 20-20-40.
Když spí ale celou noc, vstává ráno v 8 hod, po obědě chodí ve 12 hod spát a spí do 14-14:30. Večer usne kopem 20:30.
Režim musím upravovat podle synů, protože je vyzvedávám ze školy tak po obědě to někdy natahujem někdy ne..
Budou prázdniny tak to bude pohoda

sorboni30
26. čer 2024

@monivi2001 jo a ještě jedna věc.. uspavame ji v posteli..já koukám do mobilu, protože jinak bych usnula. (Taťka uspávám bez mobilu a pravidelně vytuhne 🤣)Mam ztlumené světlo.. když usne, odcházím a pak když jdeme s taťkou spát kolem 23hod, dáváme ji do postýlky kterou máme u postele. Malá tam spí celou noc. Někdy si nad ránem přeleze za náma, někdy spí jen tam. V postýlce je klidnější..v posteli když s náma spí to se jen přetáčí, kope nás a jsme pak ráno úplně dobití..
Tento systém nám vyhovuje. Máme tam kameru takže ji vidíme když se vzbudí co dělá.

monivi2001
autor
26. čer 2024

@sorboni30 taky bych ráda uspávala v posteli 😊 ale prostě tam blbne no ... Nevím jak to udělat aby tam byla schopna usnout. Stoupá se otáčí se na břicho a furt si sedá 🤣jinak tenhle systém by mi vyhovoval klid e taky no 😊 ale nejde ji uspat jak v postýlce tak v posteli večer uspávám že mi leží na nohou a já ji hladim a usne v poho sedím s ní na naší posteli tak si říkám že už to sakra není takový rozdíl ne když mi má ležet na nohou nebo vedle mě v posteli to by nějak mohlo klapnout 🤣 ono by to asi šlo ale bylo by to na hodinu 🤣

sorboni30
26. čer 2024

@monivi2001 no naše malá usíná s tatínkem tím stylem, že se v posteli rvou, skáče, směje se.. a po 20 minutách odpadne.. já s ní blbosti nedělám, protože mám strach že se bouchne atd a bude spocena, ale ten taťka to neřeší. Ona usne vždy.. jo jako někdy to trvá i hodinu, ale prostě nejdu a nevezmu ji zpátky. Snažím se jí vždy uspat. I když po obede někdy nechce tak tam ležím dokud nespí. Když jsem uspávala dvojčata, bylo to horší. Byli v postylkach, já mezi nima uprostred v posteli. Jeden si stoupnul, já šup dala ho ležet a furt dokola než se unavil a už si nestoupnul.. a stále jsem opakovala šeptem hají. A to dělám i teď malé. Opakuju ji když si stoupá a chce dělat binec, "ne haji". A ona pak toho nechá, lehne si a já ji hladím a usne. Ale mě to zas baví.. je to doba kdy si lehnu a odpočívám, jinak jsem furt na nohou celý den. Takže mi uspávání nevadí 😁

martulka88
28. čer 2024

@monivi2001 Syn si ve 4 měsících odboural dopolední spánek a spal jen vždy po obědě. Teď mu je 2 roky a 4 měsíce a po obědě jde spát na 1-2hodiny (usne okolo 13.hodiny a pokud se sám nevzbudí, v 15.00 má budíček). V 18 se jde koupat, nají se (on jí vždy alespoň 30minut - je jako manžel - jí pomalu, takže dokud to nesní, nechce odejít). Spát jde mezi 19.-20.hodinou a jen ho tedy odložíme do postýlky (v létě už půjde do postele), on pošle na kameru pusinky babičce,dědečkovi,tatínkovi a mamince 😁 a lehne si k plyšákům a nechá se přikrýt. Někdy usne do 5 minut, někdy 20. Ale usíná takto sám. Když jsme tam byli my, dělal kraviny. Měl období, kdy potřeboval ruku, ale to je tak týden jednou za půl roku. Co jame mu pořídili světýlko s červeným světlem ve tvaru médi (myslím, že je z ikey), tak ruku nechce. Vstává okolo 7.-8.hodiny. Dost nám pomohla na spánek i velká tma v ložnici. Já se těšila, jak budem číst pohádky před spánkem, ale u nás to nejde, potřebuje klid. A to je velmi kontaktní a když byl miminko, spával po obědě semnou v posteli, kdy mne držel za ruku a hlavu měl u mé hlavy. Zkoušeli jsme posunout spánek dál a tedy špatný. Nemohl usnout a v noci i hůře spinkal. Jediné, kdy večer odpadne hned, kddyž spí velmi krátce po obědě - jako včera 30minut v autě a doma už nespal. Večer byl totálně KO.