máme doma kojence synovi jsou 3 měsíce a pořád se strašně prohýbá v zádech a dává hlavičku dozadu potom většinou brečí nekdy i tak začne zuřit nemá pro mě někdo radu jak tomu synovi zabránit nebo jestli je takové prohýbání u kojenců normální?nevímjestli s tím nutně musím k doktorovi
Řekla bych, že se zády to nemá vůbec nic společného. Mála se mi taky házela do luku. Když jí šlo nahoru mlíčko a šlo jí to i do nosu, tak se mi dusila... 😢
Normální to není, ale časem to přejde. Miminko je nejspíš více dráždivé, pak reaguje právě tím prohýbáním do luku, zakláněním a neklidem. Důležitá je správná každodenní manipulace, pomoct může klubíčkování, nošení v šátku, eliminovat nesprávné nošení "na viselce"- čelem k sobě ve vertikální poloze, zvedání tažením za ručičku nebo obouruč kolem hrudníku, přidržování hlavičky za krček....některé děti se uklidní dobře v hačce, v zavinovačce.
Se zády to spojitost mít může, při nevhodném svislém nošení bez opory se páteř přetěžuje, velká těžká hlava tlačí na měkká, nezpevněná zádíčka. Při záklonu se podráždí nervová spojení a dítě
je pak neklidné, zatíná svaly, aby si ulevilo a tím se prohýbá ještě víc.
Hezké čtení k tématu je třeba tady: http://www.vanickovani.cz/spravna-manipulace/
A chtít správnou manipulaci po všech - i babičkách a tetách, které budou argumentovat tím, že ony nás takhle nosily a vyrostli jsme taky...(a 90% z nás má v prdeli záda - je otázka do jaké míry je to způsobené sedavým životem a do jaké míry si to neseme už z dětství)
Najdi si propínání do luku., tomu najdeš informace.
Klidně je záda bolet můžou. Chodím na masáže a onehdy mi paní říkala, že tam měla miminko holčičku pár dní starou, co strašně plakala. Stačilo ji trochu promasírovat a byla klidná.
myslím, že to je normální, moje děti to taky dělaly, časem to přejde samo, pokud máš pochybnosti, zeptej se na kontrole MUDr.