Boj se spánkem u pětiměsíční dcerky

luca1987
1. říj 2015

Ahoj maminky,
mám pětiměsíční dcerku a denně teď bojujeme se spánkem. Snažila jsem se malou naučit rituálu. Vykoupat, nakojit, odříhnout a spinkat. Ze začátku to bylo se slabým brbláním, pak pár dnů bylo usínání v pohodě a po pár dnech to nastalo. Jen řev, řev a řev. Dokáže řvát od kojení do dalšího kojení a u něj pak zhruba v deset usne. Spávat chodím s malou, takže sama neusíná. Dřív stačilo dát dudlíka a uklidnila se. Ted NE. Bije mě ručičkama, když ji ho chci dát, pak ho vyplivne. V postýlce sebou šije, tře si očička a občas se bije do tváře, ale ne a ne usnout. Jakmile se "dořve" do hodiny kdy ji mám zase kojit, tak přitom usne a spí cca 4 hodiny. Pak se budí po cca hodině a půl či dvou hodinách. Ráno se vzbudí mezi šestou a sedmou. Sama jsem už z toho celého nevyspaná. Občas přes den i večer usne u kojení, tak ji přesunu do postýlky. To ji vydrží pět minut a je opět vzhůru a točo se opakuje. To že by rostly zoubky mě už napadlo, ale v pusince ani náznak :( ... Nemáte některá z maminek s tímto taky zkušenost a podařilo se vám nad tímto vyhrát?
Předem děkuji za vaše příspěvky

pecora
1. říj 2015

A v kolik ji davas spat?

luca1987
autor
1. říj 2015

Jak kdy, ale většinou v devět...

pecora
1. říj 2015

Tak to si myslim ze je v pohode, podle toho co pises tak by mohla byt max pretazena, jinak me nic moc nenapada. Je tady hodne diskuzi na tohle tema, taky s tim bojujeme, malej zase usne jen venku v kocaru, jinak rev jak blazen ale ted uz odmitam chodit po osme ven ho uspavat. Nam se nejvic osvedcil pevny rad, a to i pres den. Jist ve stejnou hodinu, chodi spat ve stejnou hodinu...porad dokola. No a vecer se nam uz nekolikaty den dari i ta postylka. Chtelo to par dni trpelivost, ale zvykl si na to ze je to pevne dany . Jo a taky nam pomohlo odstranit vsechny rusive elementi, kdyz jde spat tak zadne hracky, kolotoc ani nic jineho, aby nemel po cem koukat.

wenduliks
1. říj 2015

@luca1987 ja si myslim,ze nechce byt sama. Syn by se pri takovem pristupu zblaznil. Nerikam,ze je spatny,jen ji to evidentne nevyhovuje. My jsme treba od 6.-15.mesice uspavali v Manduce. Potom spal vHacce nebo s nami v posteli- to vetsinou po 1. Kojeni. Kdybych ho prendala do postylky,tak by rval asi furt. Nevim,nikdy jsme to nezkouseli. Vetsina deti potrebuji citit rodice,to je prirozene. Tech,co jim je to jedno a zaspi kdekoli,tech je minimum. Doporucila bych spat s ni v posteli.

pecora
1. říj 2015

Je fakt ze maly spi taky se mnou ale spis kvuli me, je to pro me pohodlnejsi kdyz chce dudlik, nemusim se zvedat k postylce ale spi i v ni kdyz s nami spi tatinek v loznici.

jujik
1. říj 2015

Ahoj. Toto se nám stávalo taky. Máme pevně daný rytuál před spánkem který má malá pevně daný. Jenže v určitou dobu se mi stávalo že za 5 minut byla vzhuru, k neutišení plakala... Zkoušela jsem všecko možný. Až jsem přišla na dvě věci: problém s příkrmy. I když už nějakou dobu byla v pohodě na příkrmech, né všechno jídlo jí sedlo a měla problém s prďíkama. Stačila chvilka klubíčkování, změna poledních příkrmú a byl klid. A potom to nejspíš byly dásinka. Máme 6 měsíců a na dásních ani náznak zubů. Ale mám doma calgel, a když mi plivala dudlík, plakala, kousala mi prst a to byla nakojená... Tak jsem jí ho skusila na dásně natřít. A mělo to veeeelký úspěch. Do 10 sekund byl klid a spánek 7 hod v kuse do dalšího kojení. Mám pocit že i když jí dásně ještě neotíkají, musí ji tam něco svědit, nebo tlačit... Zkus to. 🙂 my teď zase řešíme problém s tím, že má ve 4:30 pocit že vstáváme.... To jí teda úplně tolerovat nechci...🙂 🙂 🙂 🙂 jen nevím jak ji o tom přesvědčit...🙂 🙂 🙂 🙂

luca1987
autor
1. říj 2015

Já právě malé taky nastolila pevný řád. Ráno když se probudí, tak ji nakojím, hrajeme si. V poledne po kojení spinkání, kdy si v klidu uvařím, uklidím. Probudí se, nakojím (oběd) ji a zase si hrajeme do dalšího kojení. Pak ji dávám zase spinkat. To spávala jen chviličku. Po určité době jsem ji zase nakojila. Přišel manžel domů. Blbly jsme spolu až do koupání a kojení. Taky mě napadlo, že je přetažená. Ale donedávna to bylo v pohodě ☹ . Taky jsem si říkala, že když to řvaní vydržím, že se to po nějaké době upraví, ale ani tuk. Doufám, že spací bojkot je jen dočasný. Bydlíme v paneláku a čekám kdy na nás vlítne sousedka důchodkyně. Mno hold malou budu muset nechat vzhůru do doby kojení pozdějšího večera a to snad usne v klidu. Moc Ti děkuji za radu.

pecora
1. říj 2015

@jujik tak az ji presvedcis tak dej vedet jak, my to resime v pet rano 😀😀😀 a ani me se to nechce moc tolerovat 😀

jujik
1. říj 2015

Já teda nevím, malá má svoji postýlku od narození, hned vedle mé.. A nemá s usínáním problém. Vykoupeme, nakrmíme, odříhneme, lehne do postýlky, zaspívám jí ukolíbavku, líbnu na čelo a odcházím. Poku je hodně unavená, tak spí ještě než ukolíbavka zkončí a pokud má ještě kukadla, tak si povídá, hraje s dudlem, než padne za vlast🙂 občas se kolem ní mihnu, aby věděla že je vše v pořádku, ale většinou už do ložnice znovu jít ani nemusím... Usíná mi naaaaaadherně🙂

pecora
1. říj 2015

@luca1987 malymu je 7 mesicu, ji kazde 3 hodiny, mezi kazdym jidlem spi cca 40 min. Jakmile takhle nespi, je pretazenej, protivnej, urvanej a hrozne spatne se mu usina. 🙂. Ono kazde ditko je jine ale nas dyl jak 2 hodiny v kuse vzhuru nevydrzi, teda vydrzel by ale pak je to mazec 🙂 to mam uz vyzkouseny

luca1987
autor
1. říj 2015

wenduliks já s malou chodím spávat, takže sama neusíná. Jak píše Pecora, taky spávám s malou v jednom pokoji. Já mám teda dětskou postýlku přiraženou ke své posteli bez mřížky. Snažím se aby se naučila spávat ve své postýlce, ale v noci ke kojení si ji vezmu k sobě. Ono při tom večerním řvaní někdy ani nepomůže, když si ji přitulím k sobě. To je v tom řvaní tak rozjetá, že to nejde zarazit. Asi.

jujik chci se zeptat, ty jsi tu mast natřela na celé dásně? My taky nemáme náznak zoubku, ale občas mi přijde že to budou zoubky. Když jsem to malé dala (vetřela) na dásně, tak mi přijde, že to spíš malá olízá a nic

pecora
1. říj 2015

@jujik tak to je super a tise zavidim 🙂. My pres den bez kocaru ani omylem, jsem zvedava co budeme delat v zime...a ta se blizi 🙂

jujik
1. říj 2015

@luca1987 nene. Jen na předek. Tam zoubky většinou začínají. Jen chvilku promasírovat a hned nacpat dudel 🙂. Malá to taky slízává, ale přece jen tam něco zústane. Já si ho skusila natřít taky, abych věděla co to vlastně dělá. Je docela přilnavý a úplně se slízat nedá a zabírá rychle a skvěle chutná..🙂 dokonce jsem ho použila když jsem si do palce pichla střep a nemohla jej najít a paráda🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 vytáhla jsem ho bezbolestně jak nic🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

jujik
1. říj 2015

@pecora jé tak to nezávidím. Když jsem byla těhula, tak mi kamarádka přikázala 🙂 ať si ji na kočár nezvykám v pravidelnou dobu každý den, že musí s malým i když jsou kroupy na balkon do kočáru, jinak ji nespí.... Musela to řešit. Já mám výhodu zahrady a přes léto jsem ji dávala na deku, kočár, náruč..... Ale to je ďítě od dítěte... Manžel tvrdí že druhý nechce pro to, že je naše malá tak hodná a druhý být nemusí, a že by jsme to moc srovnávali...🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 je vidět že s ní není 24hod....🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

zulitvi
1. říj 2015

V 5 měsících byl zvyklý na spaní v kočárku přes den. Dala jsem ho do kočárku, minutku po dvorku pohupovala a spal tak třeba 3 hodinky .. Večer už usínal normálně a spal celou noc (myslím, že díky UM) .. A pak kdžy už byla zima venku, tak jsem ho tam nechtěla nechávat spinkat a doma sebou strašně házel a jeho pohyby ho rušily od spánku. Tak jsem vzala flaušovou deku, do té jsem ho na pevno obalila, ještě jsem ho převázala na 3 místech stužkou, aby ho to neomezovalo,ale aby se z toho nedostal a to ho uklidnilo vždy.

luca1987
autor
1. říj 2015

@jujik díky za tip, dnes večer to teda tak taky zkusím. Budu doufat, že to pomůže... Ano, chlapi jsou v práci a diví se, že my na mateřské jsme tak unavené 🙂 . Ale manžel za poslední dobu co měl dovolenou uznal, že by na mateřské být nechtěl. Prý by to nedal.

jujik
1. říj 2015

@luca1987 jojo. Každý chlap by si to měl vyskoušet🙂 🙂 🙂 já trpím na větu co jsi celý den dělala? Ale je fakt, že včera jsem si dovolila jít na hodinu aerobiku🙂 a našla doma dva zoufalý nemluvící lidičky.. Nevěděla jsem koho tišit dřív... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

wenduliks
1. říj 2015

@pecora kamaradka syna presvedcovala 10mesicu... 🙂 bez uspechu. Pak ho to preslo samo...

pecora
1. říj 2015

@jujik no my mame taky zahradu takze jak prijde nase hodinka sup ven ale on neusne kdyz kocar stoji, nejlepsi je cesta z kaminku 😀. Ale je fakt ze jsme si ho takhle blbe naucili sami. Prvni tri mesice koliky, to skoro nespal a pak kdyz zacal obcas alespon v tom kocaru tak ja byla tak stastna ze alespon nekde spi ze jsem ho na nej naucila... no a ted bych chtela aby spal v postylce 😀

melodygirl
1. říj 2015

@luca1987 já to znám moc dobře 😀 , začalo to okolo 4 měsíce, a trvalo do roka a půl před spaním hodinový hysterický řvací rituál, v noci buzení po hodině, později noční děsy, od 4 měs do 9 měs buzení po 15 minutách první 2 hodiny po usnutí. Do dvou let buzení i 10x za noc. Sama nejlíp víš, jaký režim vyhovuje, nám se měnil co 3 týdny. Některé děti jsou nerežimové i kdyby ses na hlavu postavila. V tomhle případě toho příliš nepomůže, citlivější dítě večer zpracovává celodenní podněty, je už unavené a ventiluje to tímto způsobem. Zkoušela jsem dávat spát dříve, později, nic nezabíralo. Polední spaní byl také běs, protože se budila též s hodinovým brekem a nemohla se jaksi vytrhnout ze spánku. Pomůže jedině čas, jak bude dozrávat nervová soustava, nebo když už budeš na zbláznění, tak homeopatika ušitá na míru od zkušeného homeopata pro dítě. Ty mě zachránily od úplného zbláznění, s tím, že dnes témeř ve 4 letech se dcera budí už jen 2x za noc!

molindule
1. říj 2015

@luca1987 Taky jsme měli problém s uspáváním 4měsíčního miminka, dělal přesně to, co jsi popisovala - jakmile jsem ho položila, spustil řev, ručičkama si bouchal do obličeje. Bylo vidět, že chce spinkat, ale jak sebou házel, tak mu to nešlo. Už jsem nevěděla co dělat, pak mě napadlo ho pevně zavinout, jak psala @zulitvi a krásně usnul. Tenhle problém byl vždy, když přes den málo spinkal, byl přetažený a unavený, jak píše @pecora. Začala jsem ho ukládat kolem 7. hodiny a dávám ho spinkat mezi každým krmením. Když je vzhůru, snažím se ho co nejvíc zabavit a "unavit". Držím palce, ať brzy přijdeš na to, co tvojí malé vyhovuje.

klkrska
1. říj 2015

Ahoj, mě se teda už od novorozenětě osvědčila Hacka, dala jsem ho tam, pustila šum a uhoupala... Dávám ho tam i ted nad ránem, když už nechce spat... Pro mě opravdu nejlée investované peníze,, zabírala i na prdíky... Ale nevím, zda by se ti u pětiměsíční vyplatila, jak dlouho by tam ještě byla, přecejen to není zrovna levná záležitost...

ducik
1. říj 2015

Mrkní jsou tu z posledních asi dvou týdnů dvě téměř identické diskuse. Jedna s pětiměsíční, jedna se šestiměsíční. Žádná univerzalni rada neni, najdes tam ruzne tipy. Nam se pres den osvedcilo satkovani, s nocnim spanim bojujem od 3/4 roku doteď. predtim vse ok, nejakou dobu spal i celou noc. Pak asi pul roku nespave peklo, buzeni treba kazdou hodinu. Ted se to trochu upravuje, ale porad to neni na vyspani. Pomuze jen spolecne spaní, ale každou noc ukladam do postýlky, spis kvuli tomu, ze mam vecer jeste práci, domácnost a tak.