Batole na zahradě - jak ho hlídat?

jenny91
13. zář 2018

Ahojky,
máte někdo zkušenosti s dítětem v batolecím věku na zahradě? Byla jsem zvyklá trávit s ním venku spoustu času - dokud ležel na dece, prostě jsem ho tam nechala s hračkou a šla jsem třeba pracovat vedle něj na záhonek. Teď už mi ale z deky odleze a během pár vteřin má samozřejmě plnou pusu trávy a hlíny. Kočárek je pro něj zase stísněný, vyndala jsem ven dokonce postýlku, ale i v té je nespokojený, chtěl by prostě víc prostoru. Nenašla některá z vás náhodou kreativní řešení pro takový problém? (Na co ho třeba položit...) Ideálně samozřejmě aby k trávě apod. neměl vůbec přístup, ale i kdyby stačilo hlídat ho každých pár minut, je to pořád lepší než co dvě vteřiny 🙂

michaela_2
13. zář 2018

@jenny91 deka s ohrádkou 🙂 nic jiného mne nanapadá - u nás je tedy bohužel fůra vos a včel, takže já byla téměř pořád s nimi a na práci na zahradě jsem využívala chvilku kdy spinkali v kočárku se síťkou :-/

77moona
13. zář 2018

@jenny91 Co třeba ho dat do nafukovacího bazénku?

merope
13. zář 2018

Obávám se, že pokud bude tráva "skoro na dosah" tak to bude se spokojeností složité 🙂

wosk
13. zář 2018

A co ho nechat snist trochu travy a hliny? Ono ho to za chvili prestane bavit...

odula
13. zář 2018

@wosk a nebo ne... naše se spokojeně pase už skoro dva roky 😀

odula
13. zář 2018

@jenny91 no nevidím důvod proč by neměl mít přístup k trávě, hlíně. to jsou věci , který ho psychomotoricky rozvijej. samozřejmě hlínu bastit uplne nemusí, bacha na kameny atd,ale prostě jde do věku kdy bude všechno zkoumat a to hlavně pusou. takže doporučuji si zorganizovat jinak práci a na zahradu s batolezem chodit kvůli batoleti. pokud něco udělat tak prostě na pár vteřin, pokud samozrejme nespi. jinak mě se osvědčil obecně pri práci šátek( resp. nositko)

soleilll
13. zář 2018

@jenny91 Trocha přírodních produktů v puse nevadí, ale holt ho musíš začít víc hlídat. Zřejmě ti skončilo období, kdy jsi dítě odložila a mohla ses věnovat jiné činnosti. To ještě pár let potrvá, kdy budeš potřebovat minimálně 3 ruce a oči i vzadu a upozadíš svoje věci...
Přesně to popisuje @michaela_2

wosk
13. zář 2018

@odula tak nechtela jsem nikoho desit a ta pravdepodobnost, ze toho necha tu je. To ne ze ne. Mam doma tri kousky a kazdy je, co se jezeni, polykani a strkani veci do pusy, uuuuuplne jinyyyy!

irena1111
13. zář 2018

Já bych ho tedy nijak v tomhle neomezovala a nechala bych ho objevovat, samozřejmě v mezích pro něj bezpečných. Když ochutná trochu trávy nebo hlínu tak mu to rozhodně nijak neublíží

karlajasmine
13. zář 2018

Od te doby, co syn leze, tak ho proste nechavam, at volne poznava svet.. samozrejme v ramci toho, co je pro nej bezpecne. Pokud by drzel v ruce jedovatou rostlinu, tak hned sebrat a umyt ruce.. pokud naopak papa pampelisku, tak ho proste necham.. Bohuzel skoncilo obdobi, kdy dite vedle sebe polozite a jdete neco delat 🙂 a nastalo obdobi, ze se da pracovat jenom ve chvili, kdy dite spi.. anebo s neustalyma prestavkama.

jenny91
autor
13. zář 2018

Všem moc děkuju za rady! Jinak k té práci - nejde mi ani tolik o nějakou výkonnost, většinu toho udělám, když malý spí nebo když si ho vezme manžel. Ale když jsem s ním potom půl dne na zahradě, připadá mi i tak nějak "správné", aby viděl, že celou dobu jenom nesedím vedle něj a nehraju si s ním, ale občas třeba něco udělám, zkrátka aby viděl běžný život. (Zajímá ho to a rád sleduje lidi při práci.) S hygienou to nějak nepřeháníme (na rozdíl od lidí v okolí, kteří třeba stejně starému děcku jdou vydrhnout kousátko, protože upadlo do trávy), jen jsem si říkala, jestli baštění trávy přece jenom už není moc a nebude mu z toho něco - já sama bych si ji třeba nedala :D Ale jak čtu ty příspěvky, tak vám to asi takhle funguje a děti stále žijí, takže nejspíš není nutné, abych mu rvala každé stéblo trávy z ručky 🙂

odula
13. zář 2018

@jenny91 moje známá lékařka tvrdí,že dite si musi imunitu "posbírat " 😁samozrejme ze nenechám dítě jist odpadky ... 🤓 ale když si strčí do pusy travicku, tak se fakt nic neděje. ;)

odula
13. zář 2018

@jenny91 jo a za chvilku ho budeš moct i trochu zapojit... to bude teprve blaženej 😍

merope
18. zář 2018

@jenny91 Hlavně bych rozlišovala "čistou" a "špinavou" špínu - tráva je ok, tráva, co se do ní chodí venčit celé sídliště, ta ok není. Takže na zahradě, kde máš "čisto" bych kupu věcí neřešila. Ve městě bych se bála. Mimochodem jeden z důvodů, proč chci s mrnětem vypadnout na chalupu - budu si moci v klidu dělat na zahradě, "vyhodím" ho prostě ven i s kočárem, na procházku půjdu, protože budu chtít jít i já a ne jenom proto, aby se dítě dostalo taky trošku mimo byt. Ač v okolí chaty to bude masakr kvůli terénu (kopce) už se na to těším. A ano, to hlavní bude upravit i zahradu tak, abych se tam nemusela bát o malé dítě, jak pak začne chodit (složené dřevo a další haraburdí).

gracinka7
18. zář 2018

@odula já jsem syna párkrát načapala, jak na hnoji dojíždí slupky od melounu 😀

odula
18. zář 2018

@gracinka7 🤤😂

radecka1
18. zář 2018

@merope Zrovna složené dřevo (pokud na ně nemůže spadnout) a další haraburdí (mimo sekery, kosy a podobně) jsou ty úplně nejlepší hračky. Kluci si z toho postaví "traktor" a pak na tom sedí a klidně hodinu o nich nevím.

merope
18. zář 2018

@radecka1 No, jako to dřevo tam zůstane - klíčové je právě ho dát do podoby, aby byla jistota, že se na ně nesesype (zatím bych tomu nevěřila, navíc ani nevím, zda už jsou z toho vytahané všechny hřebíky). Stejně tak to haraburdí - holt zatím zahrada, kde jsou děti minimálně a když, tak jsou tam i dospělí a do těchto částí se děti ani nepouští.

radecka1
18. zář 2018

@merope Úpravy zahrady, aby to vypadalo jako z časopisu plánuji nejdříve až budou na prvním stupni, zatím jsou jim 4 roky. Teď je styl "malá skládka" ideální. Ze hřebíků mám taky strach.

zuzineckah
18. zář 2018

@jenny91 na zahradě jsem "odchovala" batolata dvě a nijak extra jsem to neřešila. Trochu hlíny nebo trávy ještě nikoho nezabilo😉 Hlavně, aby tam nebylo nic, co by na dítě mohlo spadnout, nebo co by mohlo stáhnout na sebe. Když jsem zmerčila, že žvejká borku, tak jsem jen zkonstatovala, že gurmánská chvilka skončila a dítě jsem vzala 😎 Hodně pomohlo mít tam různé aktivity - míčky, hračky, v našem případě dva pejsky, taky něco netradičního, co nemá doma, aktivní chodítko a pod.

alcar
18. zář 2018

Mam 1,5lete dvojcata kluky a kazdy lita samozrejme na opacnou stranu. U dcery jsem to taky hodne resila a stala ji doslova skoro za prdeli. Ted u kluku uz jsem flegmatictejsi. To ani neni v mych silach je uhlidat. A tak se ridim tim, ze mame na zahrade cisto (nejsme na Vaclavaku 😀 ), psa, kocky ani slepice nemame, takze at si klidne daji...travicku, kaminky, mulcovaci kuru (to je nejvetsi dobrota), kazdy den mi oskubou a ochutnaji muskaty,jestli chutnaji porad stejne. 😃 Davam akorat pozor, aby se moc neochomejtali kolem dreva a nespadlo na ne. Lezou i do domecku od segry, ktery je metr nad zemi, ale uz se naucili slizat a nepadaji. 😃 Jako prvni vec jsem je naucila slizat schody, i kdyz taky se parkrat stalo, ze spadli na čumec. Je treba davat pozor na jedovate kere a rostliny. Hlavne tis a oleandr! Toho jsme se zbavili. Jinak je jedovate skoro vse (thuje, berberis apod.), ale pokud toho dite nesni talir, tak se mu nic nestane.