Krásné odpoledne,
mám 17 měsíčního syna a už od narození bojujeme s usínáním. Potřebuje na usnutí pokaždé nějakou "berličku" - uvozit v kočárku nebo v autě, lahvičku s mlékem... do 8 měsíců jsme houpali v kolébce. Dudlík je samozřejmost.
Někdy je lépe, někdy hůř a někdy je to katastrofa. Teď jsme ve fázi katastrofy, přes den je unavený a musím uvozit v kočáru a večer usne jedině u láhve s mlékem a to ještě jen, když je dobrý den a i tak to často dopadne tak, že se třeba po 3 hodinách probudí a další 3 hodiny nespí a to ho uspávám - nemluvím, v temnu a nic. Dřív pomohlo, když jsem mu udělala mlíko, teď nepomůže nic, takže třeba do 3 do rána máme show a přes den je samozřejmě unavený, protože ho to nenechávám dospat, ale v noci spát stejně nebude. Pokud už teda spí, tak se celou noc budí a pokaždé je něco potřeba - mléko, pití, plína... Spí s námi, ale ve své postýlce, když spal sám, tak to bylo ještě horší, protože se několikrát za noc probudí, zkontroluje, že tam jsem a spí dál, případně na mě zahuláká, já k němu strčím ruku a dobrý. Pokud spí u nás v posteli, tak utíká. Já usnu, on ne a zdrhne pryč.
Od prvního to neznám, ten byl v pohodě. Když vystrkoval růžky, tak jsme ho nechali, aby si poplakal, po 30 minutách to vzdal a usnul, mladší to nevzdá ani po víc jak 2 hodinách (sedím u něj, jen ho nenechám, aby si hrál a nutím ho spát).
Nejhorší je, že vidím, že je unavený, chtěl by spát, ale neumí se uklidnit a usnout. Včera se hodinu mlátil v posteli a nic. Pak brečí, protože je unavený a celkově jsme v bludném kruhu.
Máte nějakou radu, zkušenost, tip jak na takové dítě?
Asi vydržet. Taky máme problémy už od narození....holčička 18 měsíců. Zkoušela jsem nastavit režim hned od začátku....ale nic. Momentálně se nesmíme přiblížit k ložnici, když ví, že jdeme spát. Včera večer usnula v 9:45 v obýváku na koberci s nohama na nafukovacím míči. Už neřeším. Večer ji přenesu do postýlky a v noci jí stěhuji k nám do postele. Stále v noci jí. Uspavat mohu jen já. Okolí s tím má větší problém než já. Je mě třetí dítě, takže už vím, že každé je jiné. Je to sice namáhavé, ale nehodlám se stresovat tím, že budu stále řešit něco, co zatím vyřešit neumím. Snad těm naším miláčku to období brzo skončí. Hodně sil a držím palce. 🙂
myslím, že je dobře, že ho nenecháš dospávat přes den. To udělala švagrová, syn jí v noci brečel a nechtěl spát a zalomil vždycky až ráno, tak ho dopoledne nechala dospat, byla ráda, že má klid a v noci ta samá písnička.
Hodně maminek radí dítě nevytahovat, když se vzbudí nebo nechce spát, protože když se vytáhne, tak jen po cestě k přebalovacímu pultu má plno podnětů a je pro něj horší usnout. A zkusila bych zavést nějaký rituál, co tě nebude tak vysávat jako uvozit v kočárku a tak. Prostě mu místo toho přečti pohádku nebo zazpívej. To čtení je super věc, manžel mě čtením uspí i v mém věku 😀.
@victress zkoušeli jsme a nemělo to efekt.
@libara on sám neusne, nakonec vždycky musím nějak přeprat a uspat.
@no_title já ho nevytahuju - 2 hodiny sedím u něj vedle postýlky a on 2 hodiny vřeští, pak to vzdám a vytáhnu ho, když vidím, že to nikam nevede. Rituály samozřejmě máme, ale nic nezabírá (čtení, zpívání, nic) a není to tak, že bychom hned tak uspávali, ale kočár a spol. přichází na řadu jako poslední možnost, po 2-3 hodinách scén, on je unavený, tak se vzteká, mlátí hlavou do koberce, hází věcmi a vříská.
Není to naštěstí denně, ale i 2-3 scény za týden jsou vyčerpávající.
@billi tak hold uvozit v kočárku. Taky jsme měli období, že byl kočárek v kuchyni a uspávala jsem tam. Naše cácora je tvrdohlavý nespavec. Vyzkoušela jsem snad úplně všechno. Brečet jsem ji nikdy nenechala a sezení u postýlky 2 hodiny nevydržím...ona totiž taky takhle neusne. Minulý týden jsem ve 23:30 chodila po kuchyni s malou v náručí. Vytuhla po skoro půl hodině! V poledne minimálně dvakrát do týdne staruju auto a vozím ji po městě, aby usnula. Když prší nechci jezdit s kočárkem ☹ . taky dělám co můžu. Do 8,5 měsíců jsem v noci kojila co půl hodiny. Fakt asi vím, jak vám je. Můj nejstarší začal spát až ve 2,5 letech. Proto jsem v klidu.......nic jiného mi nezbývá. Je mi jasný, že zaručená rada by pro vás byla asi to pravé....ale tu já neznám. Moje kamarádky měli a mají spoustu takových zaručených rad.....jenže jejich děti jim spí od 2-4 týdnů celou noc. To se jim to radí. Kdo je nevyzkoušel....nepochopí. Hlavně jim to spaní nezhnusit. Radši ji nechám s námi v obýváku a říkám ji....nemusíš spinkat...jenom si odpočiň....občas to zabira ☹ . až najdete nějakou zaručenou TOP metodu....sem s ní...mějte se. 🙂
@billi jejda, kdyz to ctu, rikam si, ze muzu byt rada za sveho syna, ktereho nekdy trva uspat pres hodinu a nekdy i tak bez uspechu... Napada me jedine, jestli by neusnul v pritmi pri nejake klidne hre na zemi. Treba si kutalet s mickem, ukazovat obrazky v knizce, mazlit se s nim... Aby nemel pocit, ze je nucen do spani. A kdyz to nepomuze, tak holt uhoupavat kazdy vecer v kocare...
@libara kdyby stačilo půl hodiny chodit a nosit, tak to budu dělat klidně denně, ale u nás to nestačí. Stejně jako kočár nefunguje ve 100% případů. Teď ho spíš odmítá a nakonec se sice nechá uvozit, ale po těch 3 hodinách scén. A usne jedině venku, takže ve 4 hodiny jdeme na zahradu a jezdíme.
Hlavně on ničemu nerozumí, tak nepochopí ani nemusíš spinkat. Navíc on se na spaní těší, když mu řeknu, že jdeme spinkat, tak utíká do postýlky, lehne si, nechá se přikrýt... Ale neumí usnout a to je kámen úrazu.
@loc on není klidné dítě. Pokud ho vypustím, tak lítá jak zběsilý, skáče po gauči a z gauče, takže klidné hry v přítmí nevyjdou. Knížky zatím jen žere. Otevřu knížku, on ji zavře, ukážu mu obrázek, on se zakousne a je konec.
Večer to ještě v 90% případů jde. Nejhorší je noc, kdy prostě nezabere nic. A odnáším to já, protože chlapa v noci neakceptuje. Kdyby to bylo jednou za čas, ale tento týden to je skoro denně. Do teď to bylo tak 1-2x týdně a to pořád šlo.
@billi aha, ja myslela, ze kdyz uz mu padaji ocicka unavou, dokaze v klidu sedet a jen si s necim hrat. To je blby, jestli i pres to beha. Muj je taky neposeda, je schopen behat i pred usnutim, ale kdyz vidim, ze uz pada unavou a presto usnout nechce, v ohradce mi vydrzi si hrat v klidu. Ona asi zadna univerzalni rada neni, kazde dite je jine a co plati na jedno, nemusi platit na jine. Bud se vam podari nejakou metodu najit nebo holt asi nezbyde nez vydrzet 😒 , i kdyz chapu, ze tohle asi slyset nechces. Drzim palce, at je brzo lip 😉.
Proč ho proboha nenecháš přes den dospat? Asi každé dítě má někdy období, kdy má problémy se spánkem, ať už kvůli bolení bříška, nemoci, růstu nebo špatné konstelaci hvězd. To je, řekla bych normální. Pak to obvykle zase dospí a je vše, jak má být. JENŽE tys to syna dospat nenechala , takže se u něj logicky rozjela spánková deprivace a je dlouhodobě unavený. Sama jsi napsala, že když jsou tvé děti unavené, jedou jako fretky. Záměrně ho stále udržuješ unaveného, nedovolíš mu dospat ten deficit a pak se strašně divíš, že jede jako fretka.... a je unavený? Vážněje ti divné, že v noci nevydrží spát x hodin v kuse, když ho přes den po y hodinách násilím budíš? Tělíčko si zapamatuje, že se má probudit v době, kdy ještě není vyspalé, a pak se prostě budí už samo od sebe. Nechápu to. Někdy násilím nutíš spát, jindy násilím budíš.... Tohle režimování je úplně na hlavu. Nech ho prostě spát, jak potřebuje, a on se mu ten "režim" ustálí časem sám. Tento článek bude třeba v něčem podnětný: https://www.modrykonik.cz/cvicitele-deti/.
@mysicka_lb pokud by to bylo 1x za týden, tak fajn, ať se dospí, ale pokud to je 4-5x do týdne, tak to opravdu ne, to by bylo o převrácení režimu, to už tady taky bylo, chodil spát ve 23:00 a spal by do 10:00, což dost dobře nejde, když chodí starší do školky a prostě musíme v 7:00 vstát, aby se to stihlo.
Nechám ho spát klidně déle, ale místo toho, aby spal od 11 do 17, ho nechám spát normálně, třeba o hodinu víc, než obvykle. A ne nebudím ho, on se budí i přes den třeba po 30-60 minutách, ale to stačí přijít, pohladit, dát dudlík. Takže místo opětovného uspání ho vytáhnu. On to tak měl vždycky.
Jo a on je silně režimové dítě. Pokud přetáhnu jeho hodinu, tak to je o hodně horší. Po odpoledním spaní potřebuje cca 5 hodin a jít spát, jinak se přetáhne a pak to je katastrofa. Spát chce a potřebuje, ale neumí usnout. Večer se mi nikdy nestalo, že by sám usnul.
@billi Njn, když máš dvě děti, máš to opravdu těžké, tím spíš, pokud musíte vstávat do školky s tím starším a s tím časem se nedá hnout☹. Ale podle toho, co popisuješ, je prcek úplně na kaši z nevyspání.
@mysicka_lb on to dělá ale pořád a většinou to podle mě dospí, protože tento týden vstáváme v 9:00, takže nějaký velký spánkový deficit nemá. Vypozorovala jsem, že pro běžné fungování potřebuje cca těch 13-14 hodin spánku za den a to v naprosté většině případů má. Protože pak ho dám spát o hodinu dřív, spí o hodinu déle a pohoda. Akorát to má rozházené tím, jak se probudí a nemůže zabrat.
Nevim jak na tom jste s mistem ale co treba prestehovat postylku do jine casti mistnosti? Treba mu tam kde spi neco vadi. Nejake vlny nebo kdovi co. Ja na tyhle veci neverim ale po silenem boji s usinanim me dcery (podobne jako vy) mi to poradila znama, prestehovali jsme postylku na opacny konec mistnosti a ona zacala spat temer celou noc v kuse! Kdyz uz nevite co, tak bych to zkusila, za to nic nedate. Jeste jedna vec - Dceru jsem pres den od mala uspavala jen za jizdy v kocarku. V roce tam zacala vriskat a odmitala tam spat - pomohlo kdyz jsem ji chytila za ruce. Ano, vypadalo to hrozne. Jezdila jsem v predklonu, kocar tlacila brichem a pri jizde z kopce se modlila aby se moc nerozjel, ale pomohlo to.
@billi teda promin vim ze kritiku zrovna nepotřebuješ, ale nechat ho 2 h plakat v postylce to je děs,dej ho do toho kočarku po o zrovna a je to. večer mu zkus zpivat a hladit a nejakyho plyšačka nebo malou dečku do ručičky uklidnuje je když maj něco v ručičce.nam v tuhle dobu taka rostli zoubky tak jestli ho něco netrapi.
@812014 to už bylo. Stěhovali jsme postel 2x, vyměnili jsme matraci - 2x, povlečení, prostěradlo, různé stupně zatemnění.
@jajane ale on brečí i když je v kočáru, na klíně, v náručí, v mojí posteli. Nepomáhá nic. V postýlce se dokáže chvílemi uklidnit. Takže podle mě je celkem jedno, kde brečí... Vyzkoušeno všechno. Sedím u něj, hladím ho a povídám mu. Pokud bych ho vyndala, tak je to ještě horší, protože utíká, mlátí se...
Má to tak od narození. Plyšáka má.
Večer většinou usne bez větších problémů. Problém nastává v noci, kdy neumí sám usnout a večerní praktiky nezabírají.
A v kočáru hned neusne, ale právě po těch 3-4 hodinách. Jinak se v něm vzteká úplně stejně.
@812014 Hele, na tom něco bude, mám něco podobného s naší ložnicí. Nějakou dobu se mi stávalo, že jsem tam nemohla usnout, přitom je tam všechno tak jak má být - tma, žádné spotřebiče ani odkaz na práci, super anatomická matrace a stejně jsem tam nemohla stát. Jednu dobu jsem tam pořád cosi cítila, takový pocit, že vedle postele někdo stojí, případně mě tam přepadával šílený strach ze smrti. Některá místa opravdu vysílají negativní energii. Nemůžu tam zalomit třeba do 3 do rána, tak se přestěhuju do obýváku, který je absolutně proti všem zásadám zdravého spaní - je tam blikající počítač, vedro, děsná matrace a usnu do půl hodiny 🙂. Taky mám jedno místo (hotel v Beskydech), kde se mi pravidelně chce zvracet. Fakt vlezu tam a je mi zle. Já jsem takovým věcem taky nevěřila, ale po těchto zkušenostech (a ještě x dalších, o kterých tu radši psát nebudu) už věřím. A děti jsou na tyhle věci strašně citlivé.
Ale děsně mě štve, že nemůžu spát ve své ložnici. No ještěže se budem stěhovat za pár let 🙂
@billi no to už z toho musiš byt uplne vyřizena,taky mi děti nechoděj spat předpisově ale tohle je trapeni pro Vas oba.akorat mi přijde podle toho jak jsi to popisovala že mu do toho opravdu dost zasahuješ a pokud večer usne a po 3 hod se vzbudi tak je odpočatej a nebude chtit spat.holčička se nam taky takle budila asi na roce a pul kolem3 rano tak jsme se u ni s man. střidali a vždycky si tak 2 hod hrala a pak v klidu usnula,ale trvalo to jen asi 3 měsice.skus se podivat www.prosimspinkej.cz.
@jajane ono je normální, že se děti v průběhu noci budí, ale on neumí usnout. Snaží se o to, lehá si, zavírá oči, ale neumí se uklidnit tolik, aby zabral. Pokus máme aktivnější dny - jedeme na výlet, máme návštěvu, tak to je ješt horší.
On to dělá od narození. Manžela v noci neakceptuje, takže to je na mně.
Jak mu do spaní zasahuju?
@billi jakou ma povahu je klidasek nebo spis vzteklounek,asi bude hodně vnimavej a citlivej když ještě huř usina pokud ma přes den vic podnětů.no třeba tim jak ho nenechaš dospat tu noc,co to tejden nechat opravdu na něm i za cenu že to bude mit přes den posunuty.ja vim ze se to hezky pise ale huř to jde uskutečnit.mam holcicku 4 a pul chlapečka 18 měsicu.ja je zas nedokazu uspat oba najednou takze to mame na etapy a choděj nam oba večer mezi9-10.
@jajane vzteklounek a to velký.
To není, že bych ho nenechala dospat, nechávám, ale nenechám to zajít tak daleko, že by prospal celý den. To už tady taky bylo. Prochrněl většinu dne a v noci bylo haló, další den by to praktikoval zas.
Ale jinak ho nebudím, klidně ať spí do devíti, když potřebuje a nemusíme do školky. Ale on paradoxně ten den, jak má těžší noc, klidně vstane v 7 a má vyspáno a dospává až další den. Přes poledne ho taky nebudím, ale znovu ho neuspávám, i když je vidět, že by stačilo málo a usnul by znovu. Večer ho uložím klidně o hodinu dřív, když vidím, že už to potřebuje.
Nám taky chodí na etapy, první v 7:30 a druhý v osm.
@billi jaký si měla porod? A co těhotenství? Často matky zapomínají na to, že těhotenství a porod je dost zásadní pro pak narozené dítě a jeho povahu, vývoj... Bylo vše v pořádku? A jaké to teď máte doma? Děti jsou hodně citlivé duše, a každou změnu v rodině si uvědomují vic, než si pripoustime.
@malatralala narodil se plánovanou sekcí. Těhotenství dobrý, první trimestr jsem dělala státnice. Takže mi je naprosto jasné, čím to je. Byl dráždivý a od narození se táhnou problémy.
Doma v pohodě. Nehádáme se, máme se rádi.
@billi možná by bylo dobre nad tím, co se dělo, než se narodil, pořádně popremyslet, a přehodnotit dosavadní postupy a snahy o to, aby spal jak má, respektive, aby uměl usnout. Musíš na to přijít hlavně ty sama, abys jemu mohla pomoci. Nezapomen, že čím víc z toho budeš špatná a budeš o to usilovně bojovat, tím hůř to půjde. Dej mu čas, pocit bezpečí, nikam nespechej a hlavně se snaz být to co nejvíc v klidu. U čtení pohádek asi nevydrží co? A co mu je prostě zkusit vyprávět, v šeru a mít ho u sebe. Zkoušel prirazit postylku k vaší posteli a odendat bočnici? Aby neměl kam utyct, ale zároveň byl pořad u tebe?
@malatralala než se narodil, tak jsem byla v klidu. Byly prázdniny, chodilli jsme se koupat se starším, měla jsem pomoc od mojí mamky, takže idyla.
Mně je ho hlavně líto, protože na něm vidím, že spát potřebuje a nejde to. On se probudí, pak se 20 minut usilovně snaží usnout a prostě to nejde.
On nevydrží u ničeho. Tak to většinou děláme, že když nemůže usnout, tak si ho k sobě stáhnu a povídám mu, hladím ho po zádech - opět 10 minut a utíká. Postýlku má přímo u mé postele. Bočnici má, jinak utíkal.
homeopatika nebo sirupy Sedalia nebo Pediakid. zkušenosti nemám, ale někdo si to chválí