Měl jste někdo doma nebo znáte třeba z okolí, že by se nějaké dítě vytáhlo z faldíků? Máme doma 2 holčičky 2,5 a 2 měsíce a už od miminka jsou úplně jiné. Starší měla o půl kila více, už od narození byla vždycky vyloženě baculatá. Tváře, pupík a faldíky na nožičkách i rukách. I teďka v těch 2 letech je taková podsaditá a váží skoro 14 kilo. Myslíte, že z toho vyroste? Druhá je o dost delší a vůbec takto baculatá není, ani tolik nepřibírá. Nerada bych, aby měla nadváhu už jen kvůli jejímu budoucímu zdraví i posměškům ve škole. Vím, že děti umí být opravdu velmi zlé. Přitom jsme s manželem oba hubení, sladké si teda dáme rádi (až moc), ale jinak jíme a žijeme zdravě. Co mě teda štve, tak že babičky neustále něco vozí nebo na tajno vnoučatům dávají. S tím teda bojujeme všichni, ne jen my. Nechci ji upírat, ale přemýšlím, zda by nebylo na místě, jí trochu krotit. 😔
14 kg mel syn skoro v roce, ted mu jsou 4 a je jak paratko.
Můj syn , když byl malý tak cca do tří let měl "faldicky" pak se vytáhl a teď v pěti letech je "chodící reklama na hlad" mne 14 kg na dvouleté dítě nepřijde moc záleží kolik měří. Ale můj starší syn mel na roce 12 kg a to byl hubený.
Kolem třetího roku se spousta děti vytáhne a zeštíhlí, začne víc sportovat - koloběžka, kolo, už jen nesedí na písku ale hrajou různé hry. Nějaké sladkosti k dětství patří, spíš bych se věnovala aktivitám venku.
Moje dcera, dokud byla jen kojená, byla akorát. Jen co začaly příkrmy, začala přibírat a byla hodně baculatá. Ve třech letech jsme začali chodit do lipidoporadny, psali jídelníček (vše v pořádku) a udělali krevní testy. Vše bylo v pořádku kromě hodně vysokého cholesterolu. Řekli, že to má geneticky a jen ji hlídali.
Minulý rok najednou shodila během měsíce 5 kg a vyrostla. Je jí skoro 12, za ten rok a něco vyrostla o 15 cm a váha stojí. Měří 161 cm a váží 45 kg.
Ještě dodám, že vždycky měla dost pohybu, nenechám děti sedět na zadku. Sladké jsme omezovali, ale nevyřadili, jak doporučil lékař.
Vytahne se, 3-4.rok zeštíhlí
Myslím, že je ještě čas. Ale... Nenech se rozhodně ukolébat řečmi okolí "ona se vytáhne", "je to normální". Minimálně měj varovnou kontrolku a hlídej správný přístup ke stravě. Rozuměj - dostatek ovoce, zeleniny, vyvážená strava, žádné přejídání, dostatek pohybu, omezené sladkosti a ideálně nesladké pití. Pokud v tomhle duchu pojedeš, mělo by to být v pohodě, tu postavu děti začnou chytat až později. Ale může se stát, že opravdu budou každá jiná a že budeš jednu muset hlídat víc, aby se váhou netrápila. A to mnohem dřív než v pubertě.
Mám dvě dcery. Starší je konstitučně a metabolismem spíš po manželovi, vysoká, rozhodně ne vyzáblá, byť má hezké plné tvary (ale ne tlustá). Jako miminko byla celkem normální až buclatá. Před pátými narozeninami jsem udělala pár dietních chyb a během pár měsíců se z ní začal stávat oplácánek. Byla najednou na 90% percentilu poměru výška váha. Naštěstí jsme brzo zařadili zpátečku, stačilo eliminovat chyby - nedávat jí dojídat po ségře, dávat radši menší porce a přidávat max jednou, pak přidávat zeleninu, omezit sladké (po Vánocích, kdy jedla hodně cukroví), omezit jí trochu porce (není možné, aby jedla stejně jako já, jídlo jí chutná a nemá záklopku sytosti), přidat víc na zelenině a ubrat na ovoci, zvlášť večer. Během pár týdnů se srovnala a má teď super postavu. Percentil má asi 60, ale je to prostě dané tím, že má tu konstituci po muži. V 6 má 122 cm a 23 kilo.
Mladší je naprostý opak a je po mně. Jsou jí dva a čtvrt a váží 10,5 kilo 🙈 Je hubeňoučká, jí mizerně, musím k ní volit zcela odlišný přístup - jídlo mívá častěji, přidávám jí víc, má třeba i druhou večeři, dovoluji jí dojídat jídlo i s časovým zpožděním (na rozdíl od starší), bojujeme za každý gram. Vím, že je v pořádku, jen zdědila po mně rychlý metabolismus. V dětství tím bude trpět, ve čtyřiceti za to bude ráda.
Je to pro mě boj mít ke každé jiný přístup, ale když to neudělám, bude se mi starší trápit stejně jako manžel tím, že bude celý život oplácánek a to nechceme.
Dcera má 14kg v roce a půl, ale strava je ok, žádné sladkosti apod, pohybu má dost, spíš je obecně větší a těžká, někdo mi ani nevěří, že tolik váží, tak na to asi nevypadá 😄 nijak zvlášť to neřeším
Taky mám dvě děti, první (dcera) od narození michelinek, při kojení ještě víc nabrala. Někdy mezi druhým a třetím rokem se hodně vytáhla do výšky, ale váha jí zůstala stejná, takže opticky zhubla. Syn, i když byl hned po narození o půl kila těžší, vypadal jak stažený králík, ani kojením moc nepřibral. Teď ve 2,5 letech začíná nabírat na váze a růst zatím stagnuje.
Prvni syn mel na pul roce 10,5 kila. Na roce pres 12 kg. V lete u vody behaly deti, kterym koukala zebra, nas prcek vypadal jak barokni andel. Ted je mu sedm a je vysoky, sama ruka, sama noha. Vylozene vychrtly neni, ale je stihly. Takze bych se nebala, ony z toho ta decka vetsinou vyrostou.
Já mám doma dvouletého, který má 15 kg ;), na půl roce byl vykojen na 8.5 kg, postupně to nabírani zpomaluje. On od 1 do 2 let nosil celou dobu vel 86. Teď se vytahuje tak, že vel 92 bude asi tak 3/6 měsíční záležitost a budu zas kupovat další velikost.
Znam to a musela jsem trochu zabojovat. Vedela jsem, ze z toho vyroste, ale ze sveho pripadu jsem si byla jista, ze ji kazdej faldik daji lide nalezite sezrat. Ja byla taky baculata, ale opravdu daleko od obezni, a stejne jsem si toho vyslechla az moc. Vyrostla jsem z toho, ale ani u me to nebylo zdarma. Takze jsem dcerku brala neustale na prochazky, dostat pohyb pod kuzi. Snazim se hlidat sladke, ale to nekdy nejde. Nicmene si myslim, ze je ve sladkostech disciplinovana. Mozna dokonce vic, nez hubene deti. Ona ta lehka disciplinovanost se hodi i do budoucna. Kolikrat jsem byla svedkem, ze se z hubeneho ditete stal oplacany dospely prave diky tomu, ze se nikdy krotit nemusel. Nekdo nema apetit, my ho proste mame, tak s tim musime umet pracovat😁
Prostredni je jedlik, mel brisko, ze jsem mu jednu zimu mela problem zapnout oteplovaky s laclem 🙂 A pak se najednou vytahl a je uplne v pohode stihly od te doby. Nevim, jestli bych to nejak resila, kdyby byl holka.
@maargit to máš pravdu, trošku omezení sladkého neuškodi nikdy nikomu ;)
Syn velmi vytáhl kolem 4 let a je z něj hubeňour, a to byl fakt baculaté batole.. Ale! Jelikož mají naše děti v genech sklony k obezitě, je u nás ohledně jídla dost přísný režim a babičky ho musí respektovat.
Já měla tak tlusté děti, že jsem si říkala, že nebudou nikdy moct chodit, protože měly chodidla vyboulená. Fakt jsem měla dva Michelinky 🙂 Oba začali hubnout, když jsem je přestala kojit. A teď, syn (13,5 roku), je vytáhlý, hubený, samý sval a šlacha, na měření měl minimum podkožního tuku - asi 4%. Žere jak nezavřený od malinka do teď. Dcerka je dlouhonohá víla, štíhlounká, lehounká, drobounká. Jídlu moc nedá.
14 kilo měl náš mladý v roce 😉. Teď má 15 v 15 měsících.😁
V klidu ☺️ náš v roce 12kg, ve dvou letech 15kg, ve třech 16kg.... už to jde hlavně do výšky a hlavně začalo takové vybírání jako nejim toto a nejím tamto 😁
Nebála bych se nějak přehnaně, protože poznámky o váze a podobně se jí mohou vrýt po kůži (že rodiče řeší váhu), ale vyřadit sladkosti a nabízet místo toho ovoce a zdravější varianty je to nejmenší. Pokud už je na sladké zvyklá, bude to horší, ale odvykne si, jen musí být úplně všichni za jedno, což znamená jasně si vymezit co a jak s babičkami. Dostatek pohybu, zdravá strava a k pití pouze voda a neslazené čaje a musí to být ok 😊
Hodně vídám, za batolata dostávají kupované lipanky a pribinacky atd., což jsou třeba naprosto zbytečné a nezdravé cukry.