Ahoj maminky,jsem šest týdnů po porodu a začínám se zajímat o to,jak znovu neotěhotnět. Antikoncepci brát nechci a ani bych neměla. Co se týká kondomu,tak z nich mám záněty a teď jsem na internetu vypátrala přístroj,který spolehlivě vypočítá dny ovulace,jmenuje se NaturComp,máte prosím někdo zkušenost?
@sudylichozrout máš osobní zkušenost?
@petulejan Ano, z vykyvu cyklu jsem otehotnela. Ovulace byla jindy nez obvykle. Tahle blbinka ti meri bazalku, coz muzes delat i obycejnym teplomerem za kilo. Zapisovat muzes ruco do apky v mobilu. Srovnani s cykly milionu zen je uplne irelevantni, protoze tvoje telo je original a jako original se chova.
@sudylichozrout s měřením bazálky mám zkušenost,to bylo v pohodě,pokud jsem otěhotnět chtěla,ale teď netuším,jak poznám,kdy před a kdy po ovulaci můžeme mít sex?
@petulejan Behem kojeni je cyklus hodne nachylny k vylomeninam. Muzes samozrejme symptotermalni metodu vyuzivat, kdyz poznas vsechny projevy blizici se ovulace, funguje dobre. Ale znamena to, ze bys musela opravdu dobre sledovat sve telo. Sledovat menici se strukturu cervikalniho hlenu, k tomu umet cist i neuplne grafy bazalky a vnimat dalsi veci, ktere s ovulaci souvisi. A to je prace na mnoho cyklu 🙂 Nechces zauvazovat o telisku spis?
@petulejan Používáme symptotermální metodu a při správném používání je její spolehlivost srovnatelná s HA. Všechny naše děti jsou plánované a na první pokus 🙂
Doporučuji příručky od Cenapu nebo LPP (Liga pár páru). Ze začátku se to člověk učí, ale po pár cyklech se to zautomatizuje. Lze bez problémů používat i při kojení, i při nepravidelných cyklech (s obojím mám zkušenost). Pravda je, že je to metoda vyžadující určitou sebekázeň od obou partnerů 🙂
@sudylichozrout no právě že i ta simptotermalni metodaje je dost komplikovaná ,pokud k malé v noci vstávám,tak i to měření by asi nebylo úplně přesné. A tělísko nechci,co jsem slyšela,tak hrozí záněty,což bych nerada a jsem dost cíťa na spodek,takže i toho zavádění se desim 😊 no tak nevím,jsem zase na začátku 🙈
@petulejan Tady https://www.cenap.cz/ppr 🙂 Průvodce symptotermální metodou a Kojení a návrat plodnosti. Mají tam i záznamové tabulky (já mám ty papírové nejraději, ale využívám i aplikaci OvuView a ještě se mi nestalo, že bych se s ní se svým vyhodnocením grafu neshodla). Je to tam velmi srozumitelně vysvětleno, jasně a stručně. Cenap dělá případně i kurzy STM 🙂
Co jiný typ kondomů, třeba nelatexovy? Dále třeba Pharmatex. Já měla ms hned 7.tyden po porodu, takže opatrně, než něco vybereš 😉
Ale co je Pharmatex?
Pokud splníš podmínky "ekologického kojení" a metody laktační amenorrhey (LAM), tak budeš po dobu půl roku poměrně dost spolehlivě chráněná. Tuším přes 98%, což Ti nenabídnou ani některé jiné (bariérové) metody. Podporuji v neužívání HA i v nezavedení potratového tělíska. Mohu maximálně doporučit již zmíněnou STM (spolehlivější, než přístroje a aplikace). Pokud se obáváš toho, že nebudeš sama schopná vyhodnotit záznamy (než brožurka je lepší kurz), tak by bylo vhodné konzultovat svou situaci s certifikovaným lektorem (v cenap Ti někoho v okolí mohou doporučit). Za konzultace se platí, ale docela pakatel a hlavně se to tím naučíš a posléze konzultace nebudeš ani potřebovat. Jde to. I s dětma. I s kojením a nočním vstáváním. Ale hlavně pokud intenzivně kojíš a nedostala jsi menstruaci po šestinedělí, tak jsi chráněná uvolňovaným prolaktinem. Dohledej si spolehlivé informace (odborné weby, v diskuzích opatrně a publikace). Na tuto metodu existují studie s testováním spolehlivosti 😉 ale koluje i mnoho mýtů a polopravd 😞
Další varianty jsou bariérové. Zkusit jinou značku/materiál kondomů. Třeba vegan? Dneska těch druhů je hromada. Pesary. Příp. spermicidy, ale ty mohou způsobovat záněty, to by se muselo zkusit, je tam i nižší spolehlivost. ALE, hlavně je možná zbytečné cokoliv používat, třeba jsi opravdu neplodná. Nafotím sem ty podmínky LAM.
@petulejan tak na výběr je buď antikoncepce, co se může u kojení a nebo kondom, nebo si partner bude dávat bacha, ono moc možností když kojíš na výběr antikoncepce není...
* LAM posílám do soukromé zprávy.
Já jsem si tedy po 2 měsících dala tělísko (obyc Danu) 😊. Taky jsem před tím zjišťovala co a jak, trpěla jsem taky dost na záněty. Ale co jsem se bavila s holkama tak jsem do toho šla, za zkoušku nic nedáš a cenově je taky super. Vyndat si to můžeš dát vždycky. 😊
@petulejan Naprosta blbina za 12 klacku. Staci jeden vykyv v cyklu, ktery samozrejme nelze predikovat a muzes otehotnet.