Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?

zivutka
11. únor 2016

Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂

riga
11. únor 2016

Jestli některá ovládá své tělo, potažmo menstruaci tak, že nemusí nosit hygienické pomůcky, nevidím na tom nic přehnaného. Co taky?

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
mika251
11. únor 2016

@zivutka ja vložky a tampóny nepoužívam už niekoľko rokov - používam kalíšek. Ale pokiaľ je niekto schopný ovládať svoju menšruáciu, tak proti tomu nič nemám a len skladám klobúk.

zivutka
autor
11. únor 2016

Menstruační kalíšek je fajn. Já spíš myslela tu podobu volné menstruace, kdy ženy chodí menstruovat do přírody a podobně. Samozřejmě je obdivuhodné takto ovládat tělo, ale nedokážu si představit že jdu s dětma na procházku a potkám menstruující ženu... 🙂

mika251
11. únor 2016

@zivutka volná menstruace je o tom, že dokážeš presne ovládať tok krvi, ktorý z teba vyteká - nikdy som nečítala o tom, že by to ženy púšťali zo seba v prírode. To už je hodne silná alternatíva, ale tak prečo nie, pokiaľ to nie je v mestskom parku.
Inak je to proste o tom, že dokážeš odtok krvi regulovať natoľko, že to vypustíš naraz na WC, nie je nutné sa kvoli tomu hrať na lesanu.

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
zivutka
autor
11. únor 2016

Stále častěji se setkávám s názorem, že nošení dětem akorát škodí. Nebo třeba spaní s nimi v posteli. Že to dětem křiví páteř, že se děti při nošení dusí, v posteli že je zalehneme a pod. Já si to nemyslím vy ano?

kolibricek36
11. únor 2016

co je ta volná menstruace?

zivutka
autor
11. únor 2016

@kolibricek36 To jsem našla na ekologických listech : Každá menstruace je v podstatě „porod v malém“, kdy se z těla odlučuje neoplodněné vajíčko spolu s výstelkou, kterou si v děloze vytvořilo. A také jemu, stejně jako miminku, pomáhá děloha sama svými stahy na cestě ven. Menstruační krev se v děloze hromadí, a jakmile se její kapacita naplní, je možno ji vědomě vyprázdnit. Na záchodě je pak nejlépe se nahrbit v podřepu. Nechte krev volně vytéct a opatrně se postavte, zbytky setřete toaletním papírem. Pokud stále teče, ještě si v klidu poseďte. Během menstruace neodtéká pouze krev, ale také sliz a zbytky výstelky. Pochva je proto neustále trochu vlhká a nikdy nebudete mít pocit úplného sucha.
Je potřeba mít dost vytrénované pánevní dno, aby se zadržela krev a pak vědomě vypustila

kolibricek36
11. únor 2016

@zivutka sice pěkné, ale to bych musela sedět na WC pořád - a v práci by člověka nejspíš vyhodili

mika251
11. únor 2016

@kolibricek36 nie nie, vtip je v tom, že inak sa človek pomocou roznych cvikov naučí krv v sebe zadržať a vypustiť "na povel"
Postupom času sa naučí rozpoznať, kedy si odskočiť na wécko aby pustil kohútik, rovnako ako keď ti treba čúrať 🙂

krajnakovalenka
11. únor 2016
Uživatel krajnakovalenka je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od krajnakovalenka.

@zivutka Ne to si nemyslím, naopak se nošení doporučuje kvůli správnému vývoji kyčlí. Musí se ale nosit v kvalitních nosítkách. A je prokázané, že děti které jsou nošené a spí s rodiči v posteli na nich nejsou závislí, mají k nim větší důvěru, cítí se v bezpečí, jsou klidnější, tolik nepláčou 🙂 Moje babička mi pořád říkala ať děti pořád netahám, že se jim to nelíbí a že budou mít kýlu. To je taky nesmysl. Miminka přece neznají nic jiného než nošení. Vždyť se nosí v bříšku a pak na bříšku 🙂 A navíc i babičky nosili své děti v ,,plachtách,, na pole 😉 😀

lactuca
11. únor 2016

Co se týče ženské hygieny, já před otěhotněním s úspěchem používala menstruační kalíšek a ke "klasice" ve formě jednorázových potřeb bych se nevrátila jak z ekonomických, tak ekologických důvodů. To, že se některé ženy dokáží na své tělo naladit tak, že dokáží svou menstruaci kontrolovat mi přijde úžasné a nemám představu, že jsou to nějaké rozcuchané divoženky co si přičupávají v lese.
Tzv. alternativní metody, o kterých píšeš mi přijdou spíš než alternativní, přirozené. O jednorázových plenách jsem nikdy nepřemýšlela jinak než jako o nouzovém řešení - asi i vzhledem k mojí menstruační hygieně, bkm mi přijde super, pokud to je pro dítko i rodiče pohodlné, tak proč ne. 🙂 Kojení beru jako normální a hezké a zase bych nechala na mamince a dítěti do kdy budou chtít tohle intimní sblížení sdílet. Osobně k tomu musím říci, že se nerada dívám na prsa jiných žen třeba v kavárně apod. Jak už jsem řekla kojení je krásné, ale také intimní, občas by stačilo, aby se maminka jen natočila bokem nebo si přes rameno a horní část hlavičky miminka hodila plenku, ale to je jen můj názor.
A pokud jde o porod- myslím, že každá žena má právo se rozhodnout jak a kde bude rodit, jen je škoda, že u nás existuje málo možností, i když v okolních státech fungují perfektně.

mika251
11. únor 2016

Inak obecne, myslím že hranicu medzi normálnosťou a šialenosťou prakticky nie je možné stanoviť a je navýsosť individuálna. Podstatné je, ako to vníma žena, resp. jej dieťa.

Trebárs jedna moja kamarátka pri narazení na kalíšek bez srandy úplne zbledla a z predstavy, že by si tam "TO" mala strčiť sa jej urobilo zle. Síce to nikdy neskusila, ale dodnes vyhlasuje, že táto predstava je pre ňu rovnako neskutočná, ako narvať si golfový míček do nosnej dierky.

Takže pre ňu je kalíšek za hranicou akceptorvateľnosti, zatiaľ čo pre mňa je to úplne normálna záležitosť. ktorú by som ani nenazývala alternatívou, pretože je celkom rozšírený a obľúbený.

Rovnako je nutné pristupovať k látkovým plienkam, BKM, znakovaniu a podobne - každý z nás to proste vníma inak. Podstatné je ako to vníma dotyčná osoba a pokiaľ je ona schopná si to sama pred sebou obhájiť, tak je to úplne v poriadku.

krajnakovalenka
11. únor 2016
Uživatel krajnakovalenka je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od krajnakovalenka.

@mika251 Souhlasím, krásně napsaný 😉 🙂

kolibricek36
11. únor 2016

@mika251 já neříkám že to je vtip - pokud to někdo umí, tak má můj obdiv.
Jen já sice tu krev nechávám vytéct na WC, ale používám vložky - mám to dost silné.
Tampóny nepoužívám protože jsem z toho měla toxický šok

kacca11
11. únor 2016

Ja si myslim, ze tohle nelze obecne rict a je to na pocitu kazdeho. Co je pro nekoho prilis, to je pro jineho akorat.

Ja nemam vlastni zkusenost, ale treba pro me je uz prilis kojeni starsich deti, kojeni na verejnosti, ktere predstavuje exhibici matky a ne ukojeni potreby ditete (myslim tim to skutecne strhavani pozornosti, ne decentni nakojeni). Napriklad. Dal je pro me moc znakova rec s ditetem kvuli omezeni vyvoje klasicke reci. Ja osobne urcite nebudu latkovat, ale proti latkovym plenam nic nemam. Naopak treba noseni v satku se mi libi, ale zase si myslim, ze vseho moc skodi, jak te polohy, tak i neustala stoprocentni pritomnost matky.

Uz nekolik let pouzivam menstruacni kalisek, ale ne kvuli ekologii nebo ekonomicnosti, ale ciste kvuli pohodli.

Jak rikam, kazdy ma tu miru jinde.

konidana
11. únor 2016

Tak jsem se právě dozvěděla, že to co se snažím praktikovat, je asi ta volná menstruace :D Mám ji silnější asi jen den nebo dva a tak prostě více piji a chodím častěji na záchod - cca co 2 hodiny? , a tam pár minut posedím. V tyto dny tedy pro jistotu používám alespoň slipové vložky, ale kolikrát mi vydrží čistá skoro celý den:D

U druhého dítěte jsem zkoušela bezplenkovku, ale jen tím stylem, že jsem měla od 1. vypozorováno, že můj novorozenec kadí vždy při kojení. Tak jsem mu sundala plínu kojila nad miskou , po kojení dostal zase plínu a asi po 5 měsíců jsem měla minimum pokaděných plen. Pak už se začal více pohybovat a to jsem už neuhlídala. Stejně tak jsem o obou první půl rok doma látkovala. M

Měla jsem kočár i šátek. Obojí pro mne bylo nepostradatelné. Někam jsem se vydávala pouze se šátkem, který většinou byl připraven i v kočáru.

Jsem od přírody strašně líná, tak se snažím vše dělat tak , aby mi to co nejvíce vyhovovalo.

konidana
11. únor 2016

@zivutka můj muž mi celý rok zakazoval nosit mimino v šátku, že se prý dusí, a já nevím co ještě. Naštěstí doma moc nebyl, tak jsem si to dělala po svém. Pak jel s 18.m dcerkou sám na výlet s krosničkou a zjistil, že to nefunguje. Na další výlet už bral můj šátek a od té doby na něj nedá dopustit. Hned jsem mu musela objednat delší, protože ten můj mu byl krátký. Kdybych šátek neměla a on ho pak nevyzkoušel, tak nošení nepochopí nikdy.

izz76
11. únor 2016

To s volnou menstruací slyším poprvé.. :O Svoje dítě ráda a hodně nosím,ale i vozím v kočárku. Kojím hodně a dlouho ani ne snad proto,že bych po tom kdovíjak toužila,ale moje dítě kojení miluje :D Spíme společně... Mě to,ale připadá přirozené ani by mě nenapadlo miminko od sebe oddělovat,to nedělá žádný savec. Bezplenkovou metodu bych nezvládla,používám jednorázovky,rovnou přiznám,že jsem líná a prát látkové by se mi nechtělo i když samozřejmě pere pračka :D O tom co je alternativní a normální by se dalo dost polemizovat... já bych třeba řekla,že spaní miminka ve vlastní postýlce je divná alternativa,kdoví proč to lidi vymyslely :D

bledulka84
11. únor 2016

@lactuca promiň, ale když si představím, že hodím malé při kojení plinku přes hlavu, třeba jen malinko, aby ji nikde nezavazela, tak je po kojení a asi by to i skončilo pořádnou scénou. Moje malá při kojení potřebuje rozhled a myslím, že nejsem jediná, jehož prcek to tak má Jinak s určitou intimností souhlasím, ale určitě nebudu utíkat někam z kavárny nebo nenechám malou řvát v MHD jen proto, že se kojení na veřejnosti někomu nepozdává.

lactuca
11. únor 2016

@bledulka84 Vůbec jsem nemyslela, že by mi vadilo kojení na veřejnosti, chápu, že jsou situace, kdy to jinak nejde a není důvod někam utíkat. Spíš mám pocit, že i přes to, že jsi v mhd nebo kavárně, lze zachovat nějaká intimita. Asi je to i o nastavení té které ženy, ale z vlastního okolí znám mamky, které si našly způsob příjemný pro ně, miminko i okolí - a opravdu se stačilo trochu pootočit a naopak ty, které "vyndají" obě prsa třeba u stolu v restauraci a člověk je pak prostě nucen se na ně čtvrt hodiny dívat.
Nemyslím to špatně a nechci se nikoho dotknout, asi to máme každá nastavené jinak.

izz76
11. únor 2016

@bledulka84 Taky nechápu,proč by někomu mělo vadit cizí kojení,tak ať se dívá jinam,když má problém... přes hlavičku dítěte a nahrnuté oblečení nejsou prsa vidět a s plenou přes hlavu se asi žádné dítě v klidu nenakojí 😉 Nedávno jsem viděla v obchodě paní nesla v šátku odrostlejší mimi a za pochodu se kojilo,nic pohoršujícího :D

kristyn.g
11. únor 2016

mě spíš přijde divné jak se člověk vzdaluje od přírody a od živočišné přirozenosti. Dítě pohoupe automatická houpačka, místo reálného života trávíme čas online, musíme chodit běhat na pásu a na kole jezdíme ve skupince v klimatizované místnosti ... 😀 šílenost je kupovat dezinfekci do bazénů a užívat to jako léčivo
Jo a kojení ne naprosto normální , nějak se zapomíná že jsme živočišný druh, savci, a kojení je prostě normální

lactuca
11. únor 2016

@izz76 Já jsem měla na mysli třeba něco takového, když nás sedí hodně u stolu, včetně našich partnerů a kamarádka kojí takto (bez té odstříkávačky): http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/66...
Já prostě v takové situaci nevím co a je mi to nepříjemné. Dívat se jinam... to prostě nejde. 🙂

jahodi
11. únor 2016

@kacca11 jenom poznámečka, já třeba nosím jen když je malá nervní a nic nezabírá, někdy to je třeba 2x denně půl hodiny, někdy vůbec... to jen k "neustálé přítomnosti matky" - o tom to vůbec není, jen to někdy pomůže dítěti k uklidnění

izz76
11. únor 2016

@lactuca No tak to je fakt extrém,jestli kamarádka takhle kojí vysvlečená :D Máš pravdu je to nevkusné a osobně jsem se s tím nesetkala.

japona
11. únor 2016

Taky mi vadí vystavování koz někde na veřejnosti. Kojit se dá i intimne - otočit se, přehodit přes sebe plenku atd.. Argument přirozenosti neobstojí - vymesovani je taky prirozene a nikdo to (naštěstí🙂) na veřejnosti nedělá..

kacca11
11. únor 2016

@jahodi vzdyt ano, to vidim uplne stejne. Par hodin dle me ok. Ale kolikrat tady ctu, ze matky nosi prakricky porad a to uz mne osobne v poradku nepripada. Nerikam, ze je to spatne u vsech, to vubec, ale ja to nevnimam jako prinos nedat dite vubec z ruky.

japona
11. únor 2016

Nemáme stejnou kamarádku? Klidně si s člověkem povídá a přitom vyhrne triko a začne kojit..🙂 No už jsme si trochu zvykli, ale že začátku to byl sok🙂