Potřebovala bych milé maminky poradit, dcerka má v úterý 7 měsíců a zjistili nám alergii na laktózu, která malé způsobuje neskutečnou zácpu. Snažím se stále kojit, ale potřebovala bych poradit, jaké výrobky musím opravdu vyloučit @vin, že jogurty, máslo, sýry ....), existuje nějaká náhrada? Četla jsem o kefiru a podmaslí.... Nevíte o tom něco? Moc děkuji za rady.
Ahoj, alergie na laktózu neexistuje. Je buď alergie na bílkovinu kravského mléka nebo laktózová intolerance. Podle toho, co z toho máte, je pak zásadní rozdíl v tom, co můžete jíst. U laktózové intolerance bývá snášenlivost různá, nejhůř se tráví mléko, jogurty, tvaroh a další "tekuté" mléčné výrobky, zatímco např. tvrdé sýry je snášené dobře. Už i v supermarketech mají řady s mléčnými výrobky bez laktózy, takže se to dá docela dobře zvládat. Musíte si ale dávat pozor i na další potraviny, do kterých se mléko přidává. Nejlepší mi přijde eliminační dieta, kdy vyřadíte všechny mléčné výrobky a po zklidnění zažívání postupně jednotlivé druhy zase zařazujete, tak nejlépe poznáte, který z nich snášíte dobře a který ne. Každopádně ať je nejí ve větším množství najednou a raději v kombinaci s jinými potravinami. Pokud ještě kojíš, tak do 1 roku ani žádný mléčný výrobek mít ve stravě nemusí 🙂
Jak píší holky - buď má intoleranci laktózy nebo alergii na bílkovinu kravského mléka. Laktóza je obsažena i v mateřském mléce (v tomto případě by dítě mělo problémy i s mateřským mlékem). Bílkovina kravského mléka přechází do mateřského mléka - tady při kojení stačí "pouze" vynechat mléčné výrobky (všechny - mléko, jogurt, tvaroh, smetana, sýry, máslo - může vadit i ghee, kefír, syrovátka, mléčný zákys, podmáslí, pomazánkové máslo,....) a všechny potraviny, které jej obsahují.
U alergie na bílkovinu kravského mléka (ABMK) mohou vadit i stopy mléka (to je případ mého syna). Tam už je omezení poměrně drastické, je třeba pečlivě číst etikety, téměř se nenajíš v restauraci, vlastně jen na vlastní riziko, bohužel. Dále je nutné sestavit jídelníček tak, aby v něm, nechyběl vápník.
Příklady potenciálně rizikových potravin:
• sladké i slané pečivo (včetně různých cornflakes, čokokuliček, preclíků, strouhanek – mohou obsahovat mléko nebo stopy)
• čokolády a jiné sladkosti včetně různých „zdravých“ tyčinek
• instantní jídla a nápoje (např. některá kakaa a kakaové nápoje, Granko)
• většina škrobů (na českém trhu vím pouze o jednom škrobu bez stop mléka), jíšky, zahušťovadla
• vanilkový cukr (stopy)
• některé uzeniny (spíše výjimečně) a mastné výrobky (některé paštiky, velmi výjimečně i sádlo – vím o jedné značce)
• margaríny (velká část)
• směsi koření a dochucovadla, někdy i jednodruhová koření (stopy)
U alergie i u intolerance reagují různí lidé různě. Chce to zkoušet. Někteří lidé s intolerancí laktózy snesou některé mléčné výrobky, na stopy mléka nereagují, na trhu je dnes velké množství bezlaktózových mléčných výrobků, případně se sníženým množstvím laktózy. S alergií je to složitější, ale záleží, zda jedinec reaguje i na stopy.
Myslis intoleranci laktozy nebo alergii na kravskou billovinu (abkm)? To jsou totiz dve rozdilne diagnozy, alergie na laktozu neni. Pokud myslis intoleranci laktozy, tak existuji pripravky co maji ji snizenou, uz tam najdes vsechno od mleka az po syry, jogurty,.. bacha jen na mlecnou slozku v hotovych vyrobcich (susenky, mrazene polotovary, atd atd). Pokud myslis abkm, tak to musis vsechny mlecne vyrobky vyloucit, take tam kde je obsazena naka mlecna slozka. Nahrada je pouze rostlinneho puvodu.