Aktivity s miminkem v deseti měsících

hanule54
21. říj 2018

Mile maminky,
zajimalo by me, jake mate aktivity s vasemi miminky kolem desateho mesice veku,jak casto jste v kontaktku s jinymi maminkami,jak casto s jinymi miminky a jak si miminka spolu hraji.Bylo mi nedavno vycteno,ze nas prcek je jen mezi dospelymi (my) a ze bych mela byt vic mezi detma s nim,kvuli socialnim vazbam,proste aby byl s detmi a hral si s nema.Ja chodim jednou tydne na plavani a jednou tydne na cviceni pro deti (rikanky,prolejzky,hrani s hrackama,apod.),1-2x tydne jdu na prochazku s kamaradkou,ktera ma chlapecka rok stareho,jinak chodim sama nebo s kamaradkama,ktere deti nemaji nebo s kolegynemi z prace (ty uz maji deti velke),chodim na detska hriste kde se pohoupene,jdeme na malou skluzavku,necham prolezt v pisku,chodim do parku-kde pokladam na travu aby se prolezl.Byla jsem parkrat v detskem koutku - kdyz bylo osklivo,jinak se snazim byt venku a jsem venku skutecne porad - dopoledne a pak cele odpoledne,ujdu s kocarkem relativne hodne km,nase dite neni furt v pokoji.Doma se ucime paci-paci,jak si velika, a dalsi obdobne veci.

Co jeste vice mam delat?Rekla bych,ze je brzy na hrani jako takove-na cviceni se nezdrzuje kontaktu,je bezprostredni,ale nevsimla jsem si,ze by si deti hraly spolu,max se prelezou a koukaji na sebe.Mam pocit,ze delam maximum:doma nejsem zavrena,rikanky trenujeme,mame cviceni,plavani,kamaradku maminku mam?Nebo by se to dalo skutecne zlepsit,popripadne jak,kdyz se uz neda byt tak moc venku v prirode (kojeni,prebalovani-proste uz je na to zima).
Dekuji moc za nazory a pripadne rady🙂

jenny91
21. říj 2018

Ahoj, já mám devítiměsíční. Ráda s ním něco často podnikám, protože doma se nudí a mnohem víc brečí, než když někam vyrazíme, prostě myslím, že si to mimčo samo dá najevo, jestli mu chybí třeba sociální kontakt. Ale jestli jsme mezi jeho vrstevníky nebo ne, to bych neřešila. Souhlasím, že děti tohohle věku se maximálně občas plácnou ručičkou do hlavy, ale jinak z toho moc není. Chodíme taky sem tam na plavčo a někdy do dětského koutku/otevřené herničky, ale ty děti ho ještě nijak zvlášť neberou a spíš se mu líbí, že se kolem něco děje, že nejsme furt zavření spolu doma... Dává mi smysl (myslím, že je to z Konceptu kontinua, ale jistá si nejsem), že v tomhle věku dítě baví dívat se na život maminky a zajímá ho víc, co dělá ona, než aby se pořád snažila se mu nějak "zavděčit". My bydlíme v domku se zahradou, takže malý odjakživa rád sleduje, jak se starám o drůbež nebo o zahradu, jak manžel něco kutí, jak vařím... I z prostých návštěv (dospělých, děti mezi známými moc nemáme) je nadšený. Teď jak se blíží zima, tak jsem se rozhodla zapojit do nějakého dobrovolnictví v blízkém městě, takže spolu chodíme do domova důchodců dělat společnost starým lidem a potom do ekologického spolku vypomáhat s všelijakými nárazovými činnostmi. A všechno ho to moc baví. Ale děti jsou různé, některé jsou prý zase nervózní ve společnosti a doma je to v pohodě. Nenechávala bych se rozházet cizími názory a spíš bych to dělala, aby mimčo bylo šťastné 🙂

jajulin
21. říj 2018

@hanule54 mám miminko (už čtvrté), kterému bude 9 měsíců. A zároveň pracuji jako lektorka programu pro rodiče s dětmi od 4 měsíců do nástupu do školky. A vždy se musím v duchu smát, když se maminky na program hlásí s tím, že jejich napr. roční dítě nutně potřebuje socializaci. Marně si lámu hlavu nad tím, kde se tohle jejich přesvědčení vzalo 🙂. Minimálně do 3 let dítě kolektiv vrstevníků nutně nepotřebuje, zvlášť pokud ho samo nevyhledává. Kooperativní společná hra je možná až po tom třetím roce. Dítě potřebuje hlavně maminku, mít své jistoty, domácí zázemí. Dva kroužky pro 10měsíční dítě už mi přijdou moc. Jinak to děláš dobře, buď bez obav. A jak už tu bylo psáno - zapoj dítko do svých aktivit. Dej mu prostor na zkoumání světa, domova a objevování těch úplně nejobyčejnějších věcí a aktivit 🙂.

hanule54
autor
21. říj 2018

@jenny91 moc hezke🙂!.Ja jsem taky radeji venku,vic ji to bavi i pme,nejsem pecival.A jak rikas,staci ze je "nekde " a neco se deje🙂.Navic si myslim,ze kurz plavani a hodina cvic tydne je akorat.Na socialni konktakt je asi brzy-kdyz si nepamatuje po tydnu tatinka.Myslim si,ze to co delam je spravne,spis jsem bylanahlodana.Navic patrim do stastne skupiny maminek,jejiz dite se i samo zabavi🙂

hanule54
autor
21. říj 2018

@jajulin dekuji moc🙂,vnitrne jsem si to tak myslela!

ariadna12
21. říj 2018

@hanule54 Delas toho dost, nenech se vykolejit. Ty jsi mama, at ti do toho nikdo nekeca. My s prckem (1 rok) chodime na hriste koukat (teprve zacina chodit), pohoupat se, sednout chvili k malym detem na pisecek, jednou tydne na mimi plavani, jednou ci dvakrat tydne s 2 znamyma na prochazku s jejich detmi, obcas do hernicky, spis kouknout a postupne se pridat, a prijde mi to tak akorat, s tema hernickama naplno bych zacala az pozdeji, nektere deti jsou dost hrube, popr. maminy nekdy nedavaji pozor, co jejich dite dela jinemu. Kdo ti to vycita?

hanule54
autor
21. říj 2018

@ariadna12 manzel,bohuzel:(

ariadna12
21. říj 2018

@hanule54 tak at neco vymysli on a realizuje to. Urcite ma taky kamarady s malymi detmi, tak at zorganizuje a naplanuje spolecnou aktivitu.

vikinkav
22. říj 2018

Me to prijde az az, ja s 11m teprve zacinam s cvicenim, a to cviceni je prevazne pro maminku, deti se tam spis tak roji okolo. travime spis cas s rodinou, kde sice nejsou male deti ale jeho to moc bavi, babicky, teticky, a tak. Chodime na hriste ale ne kvuli detem, ale protoze miluje houpacky 😄 a rozhodne mi neprijde ze neco zanedbavam 🙂 ted na zimu bych chtela nejakou vnitrni aktivitu, hernicky se mi moc nepozdavaji, desnej jekot, ani jeden z nas to nezvlada dobre :D libi se mi ten napad s domovem duchodcu ci necim podobnym. Jinak vemte si nase rodice/prarodice - ti neli nejaka hriste a herny na haku :D deti proste byly s rodici, pripadne sourozenci, pozdeji sousedy, ale urcite ne mladsi 1roku, a nijak nestradame 🙂

kafr
22. říj 2018

😂😂😂 učůrávám smíchy! Ty že máš málo aktivit?!😂 A že by si měla hrát s ostatními dětmi?!😂
Jak už bylo psáno - společného hraní je dítě schopné až tak od 3 let, to je prostě vývojová psychologie, to nepřeskočí. A i tak těch aktivit máte až až.

eviicka
22. říj 2018

A to ti vyčítá nějak pravidelně na základě jakési teorie nebo to řekl třeba při hádce a jen že si potřeboval rejpnout?
Protože jak už tu bylo psáno aktivit máte až až a to dítě to zatím stejně tolik nebere.

eviicka
22. říj 2018

@hanule54 jo a k otázce, kolem 10 měsíců bylo zrovna léto, takže plavání, cvičení mělo přestávku, kamarádky většinou odjeté, bydlíme na vesnici, takže pokud člověk není domluvený na hřišti nikoho obvykle nepotká 🙂. Takže aktivity s dětmi nulové🙂.
Jinak bylo plavání, návštěva s kamarády, Semtam nějaká akce pro děti. Víc vnímat děti stejně začal až později.

emamaira
22. říj 2018

Taky máme 10 měsíců a do hernicky se teprve chystáme.... jen se chci zeptat, náš vše strká do pusy, klidně si položí otevřenou pusu na podlahu.... jak to řešite v herně, věříte, že mají vše opravdu ciste?

hanule54
autor
22. říj 2018

@emamaira neverime,ze maji vse ciste..holt se buduje imunita🙂)

hanule54
autor
22. říj 2018

@eviicka ne na zaklade hadky,chce mit socialni dite,ktere pujde z naruce do naruce,ktere proste bude spolecenske.

monny3
22. říj 2018

@hanule54 malému je 10 měsíců, chodíme do plavání, které beru jako fyzickou aktivitu, určitě ne kvůli socializaci. Do heren nebo na hřiště nechodíme vůbec, nevidím v tom v jeho věku smysl, chodíme ven, mezi lidi, do kaváren s kamarádkami, s manželem atd. Máme super společenské dítě, právě díky tomu, že je převážně s dospělými, jde od malička "z náruče do náruče" jak říká tvůj muž, ale kdybych ho nechala válet na zemi se stejně starými dětmi, co by se od nich jako naučil, možná strkat do pusy něco, co jeho samotného ještě nenapadlo 😁?! Jinak samozřejmě počítám s tím, že se to může v okamžiku změnit, přijde separační úzkost a budu mít "mamánka", to je prostě normální 😉

monny3
22. říj 2018

@hanule54 mimochodem, tady moc pěkný článek k tématu socializace mezi dětmi: http://www.moudrakocka.cz/index.php/myslenky/9-...

mourovatakocka
22. říj 2018

Děláš toho strašně moc proti mě třeba, nenech se nikým vykolejit!! Já nechodím ani na plavání, ani na cvičení, občas jdeme s jinýma prckama na procházku, ale teď jsme na přeskáčku všichni nemocní, tak ani to ne. V herničce jsem byla jednou, malá všechno brala do pusy, tak jsem si pořád opakovala mantru imunita imunita ale s další návštěvou počkám. Písek taky jen párkrát. Proti tobě se hluboce stydím, ale věřím, že ani moje malá nestrádá. Zajímalo by mě, co si tvé přechytračelé okolí představuje víc...

jenny91
22. říj 2018

@emamaira Ahoj, my do herničky občas chodíme už delší dobu a hold všechno končí v pusince. My jsme mu v tom přestali bránit už někdy kolem půl roku, necháváme ho zkrátka zkoumat svět pusinkou a proběhlo to bez jakýchkoli potíží. Teď bych řekla, že imunita už je bohatě vybudována 🙂

bekyc
22. říj 2018

Dělala jsem to podobně jako ty, pořád vyhledávala pro malého kontakt s dětmi, chodili jsme plavat a cvičit. Teď už to vidím jinak, říkám si, co jsem po takovém drobečkovi chtěla... Můj syn je spíš introvert, děti moc nevyhledává, teď ve 2,5 letech chodíme 1x týdně cvičit a spíš se snažím aby se vídal s dětmi mých kamarádů, ty má hodně rád. To je pro mě důležitější než všechny kroužky dohromady.