ADHD a rok a půl staré dítě. Jak to poznat?

4. led 2022

Dobry den

Chtela bych se zeptat jak poznat u ditete adhd ? Je to v poradku to co dela ja nikdy dite nemela tak nevim jestli je takovy kazde dite .
V dubnu ji budou 2 roky .

Takže chvili neposedi fakt ani 3minuty u stolu aby se najedla furt se musi vrtet nebo si sedne jinam a takhle znova .
Hracky knizky ji nebavi hned sahne po necem jinem . Koupili jsme ji albi tuzku a hraje si s ni minutu a hned sahne po jine knizce nebo veci . Neprijde mi moc pozorna .

Dostala puzzle ty dvojdilne a furt rve ze to mam stavet ja jí to nejde .
Kdyz chci neco udelat rve mama mama a je netrpeliva .
Moc nemluvi umi par slov a zbytek rekne prvni pismena . A opakuje jedno slovo 300x nez prijdu na to co chce .

Prosim neodsuzujte me ze si hned myslim ze je to adhd .
Ale jen bych rada vedela zda je to v poradku ?

michaela666
4. led 2022

Mě přijde tohle chování přiměřené věku. Objevuje svět, nebudou jí bavit hračky, když doma je plno zajímavějších věcí co nezná. Užívej si jí, dokud o tebe stojí. Pořád je maličká a potřebuje mámu u všeho a hned.
Zrovna ta Albi tužka není podle mě na to, aby si s hrála sama. Uvař si kafe, sedněte na zem a hrajte si spolu.

palja
4. led 2022

ADHD jde poznat podle chování, ale tohle je naprosto normální chování k věku dítěte.

izzylka
4. led 2022

🙈 vždyť ji je rok a půl, co by jste po ní chtěla 🤣 je to normální chování, v tom věku 😅

felixfelicis
4. led 2022

Viděla jsem kdysi takový obrázek, bohužel už mi nejde vygooglovat. Byl na něm znazorneny pohyb dítěte po hřišti, které vidí poprvé, asi v 6 věkových stádiích. Začínalo to na 18 měsících s milionem krucanku a končilo v 6 nebo 8 letech, kdy dítě jde do bodu A, tam si hraje, pak do bodu B, tam si hraje atd. Zaver: nejspíš nemá diagnózu a je to úplně normální batole 🙂

felixfelicis
4. led 2022

P.S. Kdybyste někdo věděl, který obrázek mám na mysli, hrozně ráda bych si ho ulozila🙏...

jako_mala_holka
4. led 2022

U nás to v roce a půl vypadá podobně, nemyslím si, že je to ADHD, prostě takhle malé děti pozornost neudrží

hanicka_k
4. led 2022

Úplně jako byste popisovala mou dceru v 18 měsících. Vše jí bavilo pár minut, ideálně dospělácké věci, hračky skoro vůbec. Na Albi tužku je ještě brzy. Dcerka jí dostala ke 2. narozeninám a taky jí ještě tolik nebrala, to až později. A co se týče řeči, dcerka taky v roce a půl taky skoro nemluvila. A po 2. narozeninách říkala svou první básničku. To se může během pár měsíců rychle změnit. Ve 4,5 letech je z ní normální holčička 😉

zrzinda
4. led 2022

ADHD musí diagnostikovat neurolog, to ti nikdo tady neřekne. Nicméně si rozhodne nemyslim, ze by se teď o ADHD teď jednalo, na to je dite moc male, aby se to mohlo stoprocentně říct.

treasurka
4. led 2022

Uplne normalni batoleci projevy. Jestli z toho bude nebo nebude ADHD uvidis az cca v 5 letech.

emamaira
4. led 2022

Syn byl taky takový. Btw. Na Albi tužku ještě přijde, je na ní malá, syn ji smysluplné využíval až asi kolem 3let.

andelka
4. led 2022

Mám tři děti,z toho nejstarší adhd. Nejmladšímu budou 3. Tohle zní jako naprosto normální dítě. Je to prcek. Co bys po něm chtěla? Albi tužka u nás nemá úspěch doteď, natož puzzle. Ale zase je šikovný v jiných věcech. Na nějaké DG je brzy. U nás to bylo jasné až tak od 4-5 let, od 3-3,5 bylo vyřčeno podezření na dysfazii. Ale do těch 3,5 mezi dětmi v podstatě nevidím rozdíly, resp rozdíl mezi dítětem zdravým a s potížemi. Jsou mezi dětmi tak velké individuální rozdíly, že se málokdy dá něco přesně říct a většinou je to normální vývoj.

sorboni30
4. led 2022

Nastuduj si pořádne co je ADHD dite. To neni jen o tom, ze neposedi..hlavne adhd se pozna az od pozdějšího veku sca 3-4let ve skolce. Ucitele sami řeknou.. Napr.moje dvojcata kluci. Jsou Adhd. Doma jsme to brali v klidu..jenze ve skolce to ucitelky v klidu nebraly. Kluci lezli do vysek nekolik metru kde ucitelky nedosahly, lezli do nebezpecnych mist, nemeli a nemaji do tedka pud sebezachovy, nebali se niceho, neustale mluvili, vyzadovali si pozornost. Na druhe strane ovladali puzzle slozit, co bylo pro 5 lete, to slozili ve 3 letech, umeli pocitat, písmena.Dostali pak asistenta ktery se jim venoval. Byli to mazlicci ale hodne narocni. Adhd neni o zlobeni jak si dnes kazdy plete.. drive to byl mirny druh autismu.Kluci maji
kinetickou poruchu.Drive je neuhlídalo na akci ani 10lidi. Vsichni kolem spoceni jen mluvizv pohyhu a vsude. Chodi nyni do prvni tridy, maji problem byt potichu, trpi kdyz maji mluvit az kdyz jsou tazani. Neustale se hybou, trpi kdyz nemuzou chodit,hybat se a musi sedet v lavici...Zato pocitaji do milionu, umi scitat, odcitat, nasobit, delit. Umi nasobilku. Sectou trojnasobne cisla..bavi je zemepis, hvezdy, matematika, čteni..fotbal. Jsou astmatici. Musi se zabavit aktivne a je to lehčí.. Psala jsem pisemnou praci na Asistenta Pedagoga. Je to strašně těžké posoudit jen tak pohledem. To musi az psycholog.. Ale podle vseho co pises a i maminky. Mas aktivni miminko primerene svemu veku. Prozkoumava.. Bud rada. Znamych syn neprozkoumaval. Jen sem tak se podival vlevo,vpravo, na hracku nesahnul. Maminka to brala v klidu ze je hodny.. a my ji rekli at to resi, ze nam to prijde divne, ze takto nereaguje zdrave dite. Urazila se..ale chlapecek ma dnes 11 let a je retardovany. Na ne kterych detech poznas hned.. na některých to chce čas.

zelenaesmolda
4. led 2022

Uplne normalni 2 lete dite.

jerrabina
29. říj 2022

Mám podezření, že moje 4leta dcera má (už dost jasné) ADHD už od půl roku, a to se soustředěním na věci co ji baví nikdy problém neměla. Stejně jako já která mám taky ADHD (a táta dcery ho má taky a silné, to je další důvod pro to moje podezření) Ted trochu uvažuji o diagnostice kvůli školce, škole, ale jinak platí, že je fajn se i ke zdravému dítěti chovat jako kdyby mělo ADHD (to jest pevné hranice mile a v klidu podané, nějaké "rituály" co se opakují ve stejnou hodinu, prostředí co není přeplněné věcmi). Doporučuji něco nastudovat od paní psycholožky Markéty Zavěrkové - je na ADHD skvělá odbornice, asi i proto, že ho má i ona a její děti.
A hodně podstatná otázka je i jak dítko usíná... Pokud večer samo sebe budí tím jak se hýbe, zbystřila bych, tam je velká pravděpodobnost.
Ale myslím si osobně ze svých zkušeností, že ADHD je neurologický potenciál, který prostředí může ovlivnit opravdu hodně. To, jaké si člověk utvoří psychické návyky je dost klíčové. A tim se zase vracím k tomu, že (a to právě v rámci své paměti cituji paní Zavěrkovou) chovat se ke svému dítěti (se vším respektem) jako k někomu kdo ADHD má je i pro normální dítě bez ADHD velmi zdravé, ale chovat se k ADHD dítěti laxně jako by nic nemělo a trochu kašlat na režim dne a hranice, může být pro to ADHD dítě dost likvidační.
S tím, že některé dítě s ADHD u jídla sedět prostě nevydrží a je potřeba hledat kompromis hranic co to dítě zvládne a co už se mu má slevit. Ale to platí v podstatě o každém dítěti - vědět koho mám doma a hranice stanovit s ohledem na jeho osobnost.

luciksima
31. říj 2022

@jerrabina pokud máte Adhd vy rodiče je velká pravděpodobnost že ho má i vaše dcera určitě s diagnostikou nečekejte všude jsou hrozně dlouhé cekacky a trvá to ..pokud má člověk podezření něco na tom bude .máma pozná když dítě není Oki to mi nikdo nevymluvi....já už od miminka běhala k dětské že dcera řve,ale šíleně řve ne pláč dělala ze mě hysterku....šla jsem na vlastní pěst já věděla že dcera oka není.spatne jedla,usínala,spala měla noční můry,rvala ze spaní šíleně.venku vztekaci scény total šílený v 1,5 roce jsme byli u psychologa padlo první podezření na ADHD ve 3 letech ho měla potvrzeny i od psychiatra.

jerrabina
1. lis 2022

@luciksima díky, no já s ní byla už tak na roce a půl se ptát na specializovaném pracovišti, ale poslali mě domů, že tak brzy se to ještě nepozná (kamarádka co má syna se silným ADHD a dvě děti bez něj mi řekla podezření u mojí dcery už na půl roce a to hlavně tedy na základě toho usínání. Na tom roce a půl se přidaly další drobnosti a ty specifické problémy při usínání byly extrémní) Vůbec jsem s nimi nesouhlasila že nepozná, ale možná to není třeba tak prokazatelne aby to bylo na diagnózu, tak jsem si přeložila to nepozná, které řekla paní.
Pak jsem na asi 3 letech konzultoval s pediatrem, řekl že je to klidně možné, že je živější a o vše se zajímá, ale že by to zatím ofiko neřešil, tak malému dítěti se stejně ještě nedávají na to léky (ty beztak nechci, sama jsem celý život bez nich a co se mě týká, celkem to jde když jsou podmínky a vztahy doma dobré, v dětství i v dospělosti, a vůbec to nejde když jsou špatné ale to už je prostě tak - jinak občas si říkám, že moje maminka by dokázala vychovat ADHD dítě i z nějakého normálního :D ) a řešit to preventivně výchovou tím nic nezkazime, ale na to nepotřebujeme ten papír.
V podstatě se to i kryje s tím, když jsem byla na přednášce paní Závěrkové (četla jsem i její knihu a chtěla jsem hlavně aby to slyšel můj nový chlap, ale i pro mě to nakonec bylo opravdu hodně přínosné a ty informace se s knihou kryly jen některé, tohle bylo dost o tom "sama jsem máma a moje zkušenosti jsou..." proložené odbornými poznámkami - a nic lepšího a vyuzitelnejsiho v praxi jsem k tomu tématu neslyšela vyjma vlastní intuice 😁😁😁)
No a manžel (teď už manžel 😀) nedávno když jsem to téma zase otevřela říkal, že by se u diagnózy bál stigmatizace. Řekla jsem, že ve škole by jí to spíš pomohlo kdyby se to vědělo a stigmatizace by měla bez toho (zlobivé dítě) - ale argumentoval aby pak dostala práci - říkala jsem že to nikdo nesmí vědět, zdravotní stav je citlivá informace, ale říkal že jestli to nebude v posudcich ze vstupní prohlídky závodního lékaře. A vzhledem k tomu, že u nás všichni pracují hlavou, mohlo by to vadit. Inu... Za sebe bych to tak černě neviděla a když bude problém ve vzdělávací instituci, práci nedostane určitě a to kvůli špatnému sebevědomí - a ta diagnostika může dost pomoct. Ale tedy nahlodal mě, docela dost, a zkusím si zjistit jestli se to tam píše - což péče psychologa nebo psychiatra to je fakt, že na to se mě při vstupce do práce ptali - měla jsem tam záznam o antidepresivech, ale když jsem řekla, že to bylo kvůli rozchodu s otcem dcery a už je neberu, přešla to. (je fakt že moje práce je dost stresova, asi proto se ptala) Kdyby to bylo ADHD, vůbec nevím jak by reagovala. (třeba by to přešla rovnou 🤷‍♀️ nebo naopak ne🤷‍♀️) Asi se nakonec zajdu zeptat přímo tam 😂 protože jinak nevím kde to zjistit.

ferda90
1. lis 2022

Ahoj, nedávno jsme se bavili od přítele s bývalou trenerkou Juda, že dneska ty rodiče mají trochu akční a neposedne dítě a už plaší a hledají,, diagnózu,, právě ADHD. Říkala, že kdysi prostě děti byli divoké, neposedne a nikdo to neřešil. Dětem se našel kroužek kde se vyblbnou s hotovo. Nebo se jim víc věnovalo(neber to prosím nějak zle). Má X let zkušenost s dětmi a tak porovnávala dobu jaká byla kdysi a teď. Náš Filípek bude mít v únoru 2 roky,taky u ničeho moc dlouho nevydrží, běhá, skáče a když si chci s ním malovat nebo hrát, tak u toho vydrží prostě pár minut, naše lektorka kde chodíme na dětské cvičení říkala, že je to normální,ze je fajn, že vydrží u něčeho i kdyby pár minut,že se to bude stupňovat. My máme kamaráda, který bude mít 40,ten je akci až hrůza někdy a ADHD nemá, jen je prostě takový 🙂 Na instagramu je jedna sympatická slečna, která má ADHD a zas tak úplně to není o tom, že by neudržela pozornost, dělá takové vtipné videa o ADHD a vysvětluje jak se to projevuje atd,podle toho co tam uvádí by i můj přítel měl ADHD a to on problém se soustředěním fakt nemá 🙂

michaela666
1. lis 2022

@ferda90 Sledujeme stejnou paní na instagramu. Odkaz mi poslal manžel ( od dětství ADHD a nerespektování autorit), teď už není tak akční jako dítě, ale ve spoustě těch situací jsem ho poznala a vůbec netušila, že to může být projev právě ADHD.

Určitě doporučuju zkouknout její videa - adhaprovsechny.