Prosím o pomoc.
Malý (6 týdnů) nechce vůbec spát. Přes den jen tak po půlhodinkách poklimbává, takže ho nemůžu dát z ruky, okamžitě křičí. Zkusila jsem šátek - v tom usne, ale jak ho sundám, okamžitě se probouzí. V šátku nemůžu být celý den, bolí mě z něj záda a v těch vedrech se hodně potíme. Takže nosím, houpu, tiším atd.
V noci pak malej večer vůbec nechce usnout. Co nám fungovalo minulý týden, to dneska neplatí. Spí zhruba 2-3 hodinky, pak 3 hodiny uspávám, pak opět 2 hodinky klimbne a znovu křičí. Máme malý byt, není možné se jen tak někam schovat, aby nebyl slyšet jeho křik, nebo fňukání a broukání. Dudlík nechce, fluše a vzteká se. Spinká v postýlce a hodně se bráním tomu, aby spal s námi v posteli - já se pak nevyspím už vůbec, bojím se, že ho zalehnu. Dnes okolo 5. ráno jsem při kojení v posteli na hodinku s malým usnula - ale on se vrtí, chvilku pije, pak zase začne fňukat, takže opět bez výsledku.
Přitom prdíky jsme snad už nějak vyčapali díky BabyCalmu (doufám), bříško má měkké, plínky pravidelně plné, jí taky hezky (po 2 hodinách kojím). Nevím, jestli je mu teplo, nebo zima, nebo co mu vadí. Chtěl by furt jen nosit a přitom vůbec nespí.
Já i přítel už jsme na pokraji sil. Chlap si chodí do práce skoro odpočinout, se spánkem je na tom líp, nemusí kojit a v noci se prospí víc než já. Já už doslova padám na hubu, furt brečím, jsem zoufalá, unavená, přestávám vnímat, co mi kdo říká. Defakto přežívám ve 2-hodinových intervalech mezi kojeníma, nic jiného nejsem schopná. Dneska jsem se přistihla při myšlence zavřít malého do dětského pokoje (momentálně nepoužívaný, malý má postýlku v ložnici), zabouchnout dveře a nechat ho tam samotného řvát do bezvědomí :( Už mě napadl i nějaký prášek na spaní. Prostě můj mozek totálně vypíná, už se na něj ani nedokážu usmát ..... nejradši bych někam utekla a spala a spala a už se nikdy nevrátila. Chci z tohohle zlého snu pryč.
Všichni radí, že když spí miminko, máma má spát taky - jenže to prostě nestíhám, ty jeho 10-minutovky. Odpoledne si chlap malého bere občas ven, ale mě prostě ty 2 hodiny odpoledne nestačí. Motám se v kruhu a nevím jak z něj ven.
Prosím, poraďte :(
Ahoj, zažila jsem něco podobného..když bylo malému 5 týdnů dělal to samé akorát v noci spal 4h a pak buzení po půl hodině, ale nekojila jsem. Pomohlo pevné zavinutí do zavinovačky 🙂 teď když jsou tepla zabalila bych ho klidně jen v plíně do nějaké lehoučké zavinovačky..a v noci jsme to delali tak, že jsem se obložila polštářema, abych se ani nehnula, lehla si na záda, malého si dala bříškem na svoje břicho a objala jsem ho a zpívala, povídala, dělala jsem ššš..a byl za chviličku tuhej..nejdřív jsme spolu takhle spali..asi v 8 týdnech jsem začala uspávat v posteli, nejdřív jsem ho houpala v polštáři a pak dala do postýlky (když se v noci vzbudil tak to samé) .. a teď už uspáváme tak, že si s ním lehnu k nám do postele a pohladím ho, odvykladam mravenčka zazpíváme ukolébavku, dám do postýlky a hotovo 🙂. Ono se to zlepší neboj, jak říkám dělal mi to taky a pomohlo společné usínání..teď mu jsou 4 měsíce a večer když nemůže zabrat tak dělám že spím a to funguje 😀. Někdy spí i s námi v posteli, ale já zas strach že bych ho zalehla nemám (věřím si a spali jsme tak i v porodnici). Každopádně zkus to zavinutí a obložit se polštářema aby ses nehla a dala si ho na sebe 🙂. Přeji hodně štěstí a hodně sil 🙂.
@nugetka20 tohle jsem mela se svou treti dcerou - prvni dva mesice totalni katastrofa se spanim, navic jsem musela fungovat i pro ostatni deti. Pomohl satek, nosila jsem cely den. Pokud Te z nej boli zada, pak je spatne navazan, zkus najit v okoli nekoho, kdo umi vazat, aby Ti uvaz zkontroloval. Spime spolecne uz od zacatku, postylku jsem zatim pouzila asi 3x 😀 . Nektere deti jsou proste kontaktnejsi, ono se to zlepsi.
Jo a do pokoje ho nezavírejte a nenechejte plakat. Chápu, že vás to napadlo, jste zoufalá, rozumím vám, je to VELMI stresující, ale on potřebuje právě úplný opak. Vaši blízkost, vaši jistotu, bezpečí atd.
@lenatu VIDÍTE, na to jsem úplně zapomněla, moje dcerka milovala, MILOVALA pevné zavinutí a plenku na obličej, dodnes si ji na pusinku sama dává a to má skoro 2 roky. Jakmile jsme ji zavinuli, spala i 4 hod vkuse, ale když se nějak odkopala, hned se probudila.. zavinuli jsme a ihned usnula dále. Zavinutí je zázrak.
@nugetka20 ahoj, co procházky venku v kočárku? Ani tak nespí? Máš prarodiče, kteří by ti mohli hlídat nebo nějaká kamarádka? Přibírá malý pěkně? - jestli třeba nemá hlad, co se týká uklidnění, zkus večer po koupání malého natřít olejíčkem a jemně ho promasírovat od hlavy k patě, bříško vždy po směru hodin. ručiček, zbytek odshora dolů... Na bříško pomáhá nahřátý polštářek s peckami z třešní - přiložit na bříško. Pokud máš mléka dost a někoho, kdo by byl ochotný s malým fakt jet ven atd..., odstříkej mléko, dej lahvičku sebou abys měla ty 4 hodinky a opravdu spi. Případně zkus malého přesunout do pokojíčku, třeba to pomůže. Případně pokud nic z výše uvedeného nepomáhá a přítel má ještě dovolenou, ať si ji na pár dní vezme a bere malého ven co to jde, aby ses mohla dát trochu dohromady a odpočinout si...
@nugetka20 pusobi to na me, ze s nim nechodite pres den vubec ven. Proc? Ja chodila dvakrat denne 2-3 hodiny, jinak mi doma taky nespal. A to jsem chodila v pliskanicich. Zavidela jsem maminkam, co maji jarni nebo letni miminko, ze muzou hned v tom krasnem pocasi ven ( i kdyz tropicka vedra taky asi nejsou tak super, ale aspon to dite nemusi tak navlikat, neco na sebe hodi a jdou). Muzou si nekde sednout u rybnika, nebo na lavicku v parku, proste pohoda, na rozdil od zimy. Mne doted prijde nenormalni, kdyz nekdo s ditetem ven jen jednou za den a cele dopoledne je doma. Ale chapu, ze je potreba uklidit a uvarit. Ja to musela delat taky a jeste ty kilaky a byla jsem vyrizena. Ovsem dite spalo, to pro me bylo nejdulezitejsi.
Bude líp, dejte ho do kočárku a šup ven na procházku, to nám oběma pomohlo 🙂
Já jsem první 2 měsíce prožila tak nějak v mlze, měli jsme to hodně podobné. Já jsem navíc měla i deprese, takže spát jsem stejně nemohla. Jinak zavinovačka u nás opravdu hodně pomohla, šátek taky ne. Měla jsem velké problémy se zády a byla ráda, že se zvládnu sama obléci, navíc malý se v šátku vrtěl, přišlo mi, že v tom není spokojený, teď mám Manducu a stejně v tom nechce být, šátek nebo i nosítko dle mého není prostě pro každého. A co fakt zkus, tak si lehni s prckem do postele aspoň přes den. Chápu to spaní, taky jsem ráději, když je malý ve své postýlce, ale když ho dáš na manželovu půlku, třeba na delší chvilku zaberete oba. Drž se, ty začátky jsou někdy fakt na nic, ale věř, že bude líp 😉
Ahojky, nám pomohla jedině intimita..taky jsem nechtěla malého učit na naši postel, ale věř, že ho nezalehneš...vždycky, kyž to bylo fakt blbé..tak jsem se svlékla do naha, malého taky.jen jsem mu dala látkovou plínku mezi nohy..🙂) a položila ho na sebe a povídala jsem, šuškala a hladila a za chvilku byl tuhý..dneska spává sám v postýlce..🙂)
a pomahalo mi vedomi, ze to bude jen a jen lepsi. Coz muzu potvrdit. Nakonec jsem mela pohodove klidne spave dite - ale to jen venku, doma by mi ani nahodou neusnul. Takze rok a pul jezdeni po venku s kocarem. Bylo to narocne, ale zase jsem rada, ze byl tak venku, nebyva nemocny, ma krasnou plet, miluje prirodu. Naucila jsem si ho tak 🙂 Taky mi hodne pomahaly babicky, ze vozily. Pokud mate tu moznost, nevahejte 🙂
víte, co mně pomohlo? Ten dudlík - ale ten plive - občas se vyplatí koupit nějaký jiný, mně se nejvíc osvědčil avent. A pak zavinovačka, přítmí a vibrační lehátko. Pak na prdíky hodně pomáhalov dát na bříško, třeba i do tygříka. On sám musí být taky unavený, když jenom křičí.
jo a dneska už vím, že na domácí práce jsem se měla tehdy vyprdnout ☹
Bude líp, můžete si začít už stříhat metr 🙂
@nugetka20 pokud to u Vás v bytě nebude problém, tak si opravdu zkuste pořídit tu hacku. My ji máme a je to opravdový pomocník. Moje sestra měla taky nespavce, hacku pořizovat nechtěla, nakonec ji pořídila a od toho dne to bylo výrazně lepší. Malý ji v ní pěkně spinká. Jinak bych taky zkusila ještě změnit značku dudlíku. Náš syn třeba má rád pouze značku NUK, dudlík od jiné značky taky plival. Třeba by pomohlo společné spaní v posteli, se mnou spal syn v posteli i v porodnici, i když to sestry nerady viděly.
Ven chodíme každý den, v kočárku chvilku kouká, vydrží max. hodinku. Pak už se mu to nelíbí (stejně jako když se s kočárkem zastaví) a začne brečet. V zavinovačce se vzteká, čim víc ho zavinu, tim víc brečí. Navíc je mu v ní v těchto dnech teplo. Domácí práce opravdu nepřeháním, vaří přítel večer (nebo se střídáme), za celý den jsem ráda, když umeju nádobí, nebo vysaju. Víc prostě nezvládnu. Teď na 15 minut usnul u mě v náručí, tak jsem si ho dala aspoň do kojícího polštáře, aby zůstal ve stejné pozici a třeba usne na chvilku dýl. Nejvíc mě štve, že ještě minulý týden v noci usnul i na 4 hodinky v kuse a teď 3 noci za sebou je noční spaní šílené.
To pak člověka napadají takové myšlenky, že se až stydím :(
@nugetka20 s tím kočárkem to jsou fajn rady ale můj syn v něm taky brecel, "naucila jsem si ho tak" je nesmysl... Po 4 mesicich trápení jsem ho začala nosit v Manduce a jsme spokojeni. Zkuste si pořídit spunty do uší a s přítelem se střídat.. Manžel třeba spal od 8 do 4 a pak si malého od 4 do 6.30 vzal, já spala se špunty v uších a pak šel manžel do práce.. Zlepší se to, neboj. Zkus si zajet režim i kdyby to bylo "7-8 - dítě mi spi v náruči a já koukám do blba...".. Mě pomohlo vědět co v kterou hodinu budu dělat a pak začal diky tomu i malej spat v pravidelných intervalech a díky tomu spal i líp v noci.
@karlajasmine naucila jsem si ho byt rad venku jsem psala
@dokument aha, tak to se omlouvám, špatně jsem si to přečetla 🙂
@nugetka20 tak to je blbe, ze nezabira ani kdyz jezdite. On se ten spanek se porad mirne meni, jedno obdobi je to tak, pak zase trochu jinak, aspon u nas to tak bylo. Pamatuju si, ze presne v tomto obdobi, v necelych 2 mesicich, se to muselo taky hodne zmenit u nas, protoze jsem si stezovala, ze nechce pres den spat a porad ho mam na sobe, ze snad kojim nonstop. Tak jsem pak musela ty prochazky zintenzivnit, nekdo mi psal, ze to muze byt rustovy spurt, protoze me vadilo spis to neustale kojeni, jinak nebyl spokojeny. Pak to nejak preslo, i kdyz teda jsem musela chodit po venku a bylo to taky vysilujici. Na usnuti mu pomahal dudlik, mel takovy malinky, to ho uklidnovalo. Ale taky nesnesl kazdou znacku, jak uz tady holky psaly vyse. V 8 mesicich jsem mu koupila jinou a ta se mu nelibila a uz to nikdy nechtel. Tak tim se nam aspon vyresil dudlik, "odvykani" (to uz byl "velky", to uz pak nevadilo).
@karlajasmine jj, takto jsme to vlastně měli zavedeno i my, manžel měl malého v obýváku od 20 do 23 - 24 hod, pak mi ho přinesl na kojení a já se aspoň ty 3 - 4 hoďky prospala. Pak jsme skočili na flašce a ty inetrvaly se prodloužily. Tak pokud je muž ochotný, domluvte se, neboj se ho poprosit o pomoc 🙂
Myslim,ze mas spatne uvazany satek,protoze by spravne z noseni zada bolet nemela. Branit se spolecnemu spani je nesmyslne a je to,co si budem povidat,tak trochu proti prirode. 🙂
@panickatlamicka Já mám celkově problémy s páteří a zády, takže to přičítám spíš tomu. Když ho nosím delší dobu, začne mě bolet v kříži (mé slabé místo) a to má teprve 4,5kg. Vážu teprve 14 dní, takže je možné, že to dělám blbě, no :(
Proti přírodě - no, byly doby, kdy mi ve společné posteli vadil i chlap 🙂 V noci hodně cestuju po matraci, takže se opravdu bojím, abych malému něco neudělala, je to takový drobek, sám se ještě pohnout neumí.
@dokument dudlík jsme měli NUK - ten vůbec nevzal. teď máme MAM a ten je lepší, už ho i dudlá, občas, když je v klidu. Pokud křičí, tak ho fluše.
@karlajasmine ty špunty jsou dobrý nápad, zkusíme. Resp. je koupím chlapovi - on vstává ráno v 5 a vyspat se musí. V týdnu je noční služba u malého na mě - kojení po 2 hodinách je holt na mě. O víkendu mi pomáhá, to jsme pak KO oba. Moc se těším, až budu kojit třeba až po 3 hodinách - ty 2 jsou hrozně moc brzo, furt jen kojím a kojím ... :(
@nugetka20 no,ja kojila i po hodine 😀 nebooooj,bude lip :-*
@nugetka20 Napadá mě , nemá hlad, i když kojíš? Našemu jsou 4 týdny, nekojím, je na UM. Někdy si vypije dávku, usne a jak ho položím, začne se kroutit a chce se dopít. Takže začne zase kolotoč lahvička - odříhnout - chovat - zkusit do postýlky. Někdy to trvá i přes hodinu, ale pak 2.5 hodiny spí. Když je hodně mrzutý, položím si jej na břicho, krásně se zklidní a já si taky klimbnu. Taky jsem od porodu do včerejška jenom brečela, manžel naštěstí hodně pomáhá a věřím že bude líp. Je to naše první a taky se učíme co a jak. A ty myšlenky až hanba jsem měla taky... Drž se 😉
Me teda taky napadlo,jestli nemuze mit hlad-ja kojila kazdou hodinu,jinak by rval hlady. Jinak kazde dite je fakt jine,nas maly nesnasel zavinovacku,nechtel dudlik,byl v podstate neodlozitelny. Osvedcila se nam hacka,manduca,spolecne spani,caste kojeni,bily sum...a prijeti toho,ze mame velmi kontaktni dite. Drzim palce,at brzo prijdete na to,co u vas funguje. A bude lip,neboj 🙂
@panickatlamicka Na to se chci zeptat. Mám problémy se zády od 12ti let - skolioza a špatné držení těla, povolené vazy a svaly hrudní a krční páteř. Chodím každým rokem na rehabilitaci ( i teď v těhotenství), chodím pravidelně na masáže, doma nahřívám, cvičím denně, 2x týdně joga a prostě i tak mě to 2 x do měsíce chytne. Nevěřím tomu, že budu moci používat šátek. I když bych si moc přála.... Je moci ho uvázat tak, aby člověk vůbec necítil, že nosí na sobě 4 - 8 kg? Mám vyzkoušeno, když např. nosím 5 kg dítě na ruce půl hod, bolí mě pak neuvěřitelně rameno a celá ruka a dva dny záda.
@vannilla jejda,to se omlouvam,takhle zkupena nejsu. Jen vim,ze vaha nema tahat ramena,ale byt jakoby na bedrech. Je tu skupinka Noseni deti,tam ti urcite poradi. 🙂
@vannilla a hlavne podle myho pri noseni na ruce zapojujes zcela jine svaly.
Často bývají začátky náročné, také jsem u obou mých děťátek po narození byla hodně vyčerpaná. Pokud spí v šátku, tak se natáhněte do křesla a zdřímněte si v sedu a třeba nožky si dejte na židli, prostě co nejpohodlněji. Nebo si lehněte s miminkem do postele a usínejte spolu. Pokud maličký spí v kočárku tak až manžel přijde z práce, pošlete ho na hodinku ven s kočárkem (nebo i na dvě) a doma si lehněte a spěte ! ŽÁDNÉ DOMÁCÍ PRÁCE apod, prostě kdykoli můžete odpočívat tak odpočívejte a dokud budete takto vyčerpaná a ve stresu, tak zcela ignorujte domácí práce apod. Je potřeba, abyste si zvykla na nový režim a na tu únavu a zcela jiný způsob organizace času a života. BUDE TO DOBRÉ, věřte mi, bude to lepší a lepší, možná za měsíc, možná už za dva dny, ale bude. Začátky jsou krušné, ale nebojte, bude to dobré a rychle zapomenete. Máte možnost, aby vám babička přišla miminečko na hodinu povozit do kočárku ? Že byste si takto na chvíli lehla a spala ? Pokud ne, poproste o to manžela a pokud ani tato možnost není, tak usínejte s miminkem a to i v sedě v šátku atd. Může plakat i proto, že je přetažený. Spěte kdykoli to jde.