Ahoj, prosím o radu.
Mám dcerku, bude jí 7 měsíců a poslední měsíc mám docela problém ji uspat. Předtím usínala po flašce mlíčka, popř. u prsa, ale teď už při pití mlíčka je velmi neklidná, péruje nožičkami, jak dopije, tak se chce posadit, nebo jít na bříško. Sem tam mi nakonec usne u prsa, jindy hlazením po zádech, jednou v náručí. Dcera je hodně dráždivá a přes den celkové spinká méně, většinou tak 2 x 30 minut. I kdyz bych ji ráda nechala spát déle přes den, vždycky se po té půlhodině probudí. Spánek v noci má taky trochu neklidný, ale někdy stačí ji dát ruku do postýlky, jindy si ji vezmu k sobě do postele a spinká. Máte někdo podobnou zkušenost?
Předem děkuji 🙂
@puhelin Od začátku jsem neměla dost mlíčka, takže je na UM, ale dávám jí i ten zbytek z prsa, co ještě mám, navíc si prso docela vybucuje. A usínat tak nemůže ne proto, že bych nechtěla, ale proto že je neklidná a nejde jí to. Nám vůbec nevadí, že s námi spinká v posteli, ale prostě ji to nejde.
Kolem půl roku mi skončilo u obou dětí klidné uspávání. Jsou už vnímavější, mají víc podnětů, které musí zpracovat, i u nás to uspávání bylo výrazně horší. Základ je jít uspávat ve správnou dobu, ani ne brzo, ani pozdě a to dost často bývá velký oříšek, i když si maminky myslí, jak to mají vychytané. Nevracej se k minulosti, co fungovalo, už fungovat nemusí, já mám u aktuálně roční už několikátý způsob uspávání, vždy po 3 měsících změna a začínáme znovu objevovat, jak jí uspat. Zkoušej - nosítko, lehnout si s ní, zvážit, jestli je dostatečně unavená nebo není přetažená. Prostě to chce znovu objevit, jak na ni, děti bohužel ne vždy fungují jak roboti stále stejně.
@mkim U nás sa to v 6 mesiacoch tiež podobne zlomilo 😊 Má viac vnemov, pred spaním “precvičuje” to, čo sa naučil. Niekedy mi príde, že potrebuje vybiť ten zbytkáč energie 😁 je to normálne 😊 Než sa ukľudní, čítam mu, potom už len čakám než sa sám uloží. Niekedy to trvá 10 minút po vypití mlieka, niekedy 40.
U nás se to zlomilo v 5 měsících když se naučila točit na břicho 😊 přes den taky 2-3 půlhodinovky. Uspávám na prsu, ale začne u toho hrozně vyvádět, ty večery bývají šílené. Unavená už od 7, ale usne konečně až třeba před půlnocí.... Ať jdu uspat v jakémkoli stupni únavy, nefunguje. Poslední dny mi spí přes den jen v šátku, někdy musím přidat i prso a to je zaručené. Horší je to odkládání 😂 Jinak spí s námi v posteli...
@jakreb Mam dve deti, nikdy UM nedostaly a nedostanou. U mladsiho me to stalo hodne stresu a strachu, abych o mleko neprisla, kdyz me pri jeho narozeni starsi potrebovala. A ano, na zacatku jsem davala klidne i kazdych 10 minut, ale stalo mi to za to, aby se mi laktace rozjela a nemusela jsem UM kupovat.
@puhelin Já jsem chtěla plně kojit a snažila se o to a první měsíce ji přikládala snad každou hodinu, i jsem odsavala. Ale nerozjelo se mi to. A je pravda, že malá byla i lenoska co se týče sání, to říkala i doktorka, jak ji viděla sát z prsu 🙂 U druhého se určitě budu snažit více.
Ahoj, no ja jsem mela velky problem s uspavanim. Neslo to ani vecer, ani v noci, proste to bylo peklo a uz jsem moc nevedela co s tim. Jak pise malenka3 - nejvic mi pomohlo prestat se vracet k minulosti a zmenit muj celkovy pristup k male... Mrkni treba tady, maji to hezky zpracovane - www.jaknavychovu.online/malivzteklouni.html Mej se krasne a at je to uz jen a jen lepsi 😍
@malenka3 Ono je těžké poznat, kdy je správná doba, přesně jak píšete 🙈🙉 Dnes třeba začala zivat v 7, tak jsem ji šla hned uspávat, ale jak dopila, tak byla opět plná energie 😁 Přitom mi nepřijde, že by měla málo pohybu, je dost aktivní. Nakonec jsme ji pak skoro hodinu četli pohádky a potom už usla u prsa. Asi ji pokaždé nechám chvilku "vybít" zbytek energie a potom uspávat
@puhelin To som napísala kde? A nikde si ma nenastvala.😀😀 A uz vôbec mi nikto nedal nejaké "poskozujuci" rady. A ano ak je mlieko tak je ak je ho menej je ho menej aj bez akéhokoľvek zásahu.
Si predstav ze moja blizka znama ma 4deti a bohužiaľ ani pri jednom nemala mlieko. A to s tými adoptivnymi matkami nechám radšej bez komentára. Krasny den želám.
A proc nemuze u prsu usinat? S vami v posteli? Ja tak uspavam kazdy den a krome bolesti z rustu zubu spi klidne.
Proc ma flasku mleka, kdyz je kojena?