6měsíční dítě spí přes den 20-40 minut, je to v pořádku?

simakocka
1. říj 2014

Ahoj, chtěla bych se poradit o spánku u 6 měsíčního miminka. Miminko mi spí většinou celou noc od cca 20h - do 4/5 někdy i 6h ráno, kdy ji nakojim a spí dál. Většinou stáváme kolem 8. Pak už přes den spí jen 1x či 2x a to většiou jen tak 20 min a jedině v kočárku. Občas mi usíná u kojení, ale jakmile ji chci přenést do postýlky, tak se probudí a už neusne. Zdá se, že ji většinou spánek nechybí, ale nejsem si 100% jistá. Je v pořádku, že mi spí tak málo a jen v kočárku nebo bych ji měla dávat spát i přes den do postýlky? Párkrát jsem ji do postýlky zkusila dát, když se mi zdála unavená ale vůbec neusnula a jen plakala. Nevím, zda jí tam "nutit" být a spát, aby se to naučila (teda jestli to vůbec jde) nebo ji nechat být a nechat ji spát jen když se jí chce v tom kočáře. Mnohokrát děkuji za rady, nerada bych něco zanedbala.

kiikis
2. říj 2014

co takhle si na kojeni jit s ni lehnout do postele a kdyz u toho usne, tak se nenapadne odplizit? Urcite nenechavejte vyplakavat, to je pak pro detatko spis stres nez odpocinek.

ninive211
2. říj 2014

Někomu prý pomáhá, když miminku ke spánku přiložím k obličeji kus "sebe" - třeba našpiněné tričko nebo tak, aby miminko tvoji vůni a tím se uklidní. Přiložit oblíbenou hračku, "dudu", pohladit po hlavičce, pusinku a dobrou. Jinak na každé miminko platí prostě něco úplně jiného, chce to zkoušet. Je fajn, že chceš, aby se naučila usínat sama v postýlce, nemůže věčně (i v noci) přece spát v kočáru' A v půl roce už je dostatečně veliká, aby se to samostatné usínání začalo pomaličku trénovat.
K tomu vyřvání - nejsem jeho zastáncem, položit pokaždé dítě do postele a nechat "osudu", ale pokud se jedná o cílenou metodu, která je založena na POSTUPNÉM prodlužování intervalů "vyplakání" bez maminky (jedná se o minutové intervaly!!! - tzv. Estvillova metoda), tak to bych zase nezatracovala. Něco jsem si o tom četla, sestra to vyzkoušela v praxi a fakt to fungovalo. Musí být na to ale psychicky připraveni oba rodiče a taky miminko a musí být důslednost, u většiny dětí to při důsledném dodržování zabere do pár dnů, max. do týdne. Někomu ale tato metoda prostě nemusí vůbec vyhovovat, a tak nemá cenu ji zavádět. A šest měsíců je zcela hraniční věk pro zavedení té metody...spíš lze počkat a prozatím zkoušet něco jiného.

adypro
2. říj 2014

Doporučuji knihu od. J. Prekopové Když dítě nechce spát (mají ji v knihovnách, aspoň v Brně na hodně pobočkách). U nás díky ní nastal pozitivní posun.

nnnadja
6. říj 2014

Muzete prosim napsat o cem kniha je adpon hlavni body. Nade rocni mala ma velke problemy se spankem. Nespi dele nez 50 min ve dne i v noci,je to velmi vycerpavajici. ☹

jge
6. říj 2014

Meli jsme to same, na roce se to upravilo, chce to pevne nervy....