Prosím o nějakou radu, nebo padnu :-/ mimošek má 6,5měs. Okolo 8hod. večer prcek usne, když je dobrá noc, tak se vzbudí třeba 3x. Ale ty ostatní noci jsou opravdu na nervy.. usne v 8hod, v 10 je vzhůru, průběžně přebalím, nakrmím, znovu uspím houpáním na balóně, položím do postýlky, lehnu si a do 10ti minut je celý kolotoč dokola... ve spaní si vytáhne dudel a pak řve, dostane ho zpět, otočí se, já čekám, jestli opravdu spí, lehnu do postele a jak se přikryju a zavřu oči, tak znova...taky sebou pořád šije, ať už je vzhůru, nebo pije nebo i když spí... dnes si třeba podrápal jednu stranu hlavy tím, jak sebou šije a nemyslím tím pár škrábanců :-/ (to se nám dnes stalo poprvé a jsem z toho fakt špatná) dnes takto fungujeme a jsou už 2hod ráno a myslím, že ještě zdaleka nebudeme spinkat..... takže sedím a houpu... jsem naštvaná, vytočená, utahaná, zničená a ubrečená... protože vím, že ráno musím vstát a fungovat a očekává se, že to budu dělat navíc s úsměvem na tváři, který netuším, kde budu hledat
Tak mám 6ti měsíční mimčo a máme doma skoro to samé. Když je dobrá noc, tak se vzbudí taky cca 3x, ale jindy to je na palici. Ael přiznám se, že prostě ji vytáhnu, chvíli chovám, pak dám do postýlky a čekám. Když do deseti minut zase letím, tak to vydržím tak dvakrtá třikrát a někdy ji tam nechám prostě chvíli vybrečet. To se už nedá. Nejsem zastáncem vybrečení, ale někdy člověk padá na pusu, obzvlášť, když je doma další dítko. Ale opravdu nic mi nepomáhá. A v šest už vstává, ale tak snad za chvíli už zase bude spát🙂
Ahoj,mela jsem to same u maleho..nepomahalo nic,ani kdyz jsem ho vzala k nam do postele.To si totiz myslel,ze si s tatinkem bude hrat.Takze jsem spala u nej v pokoji na posteli,iam jsem si ho brala.O vikendech tam s nim spal manzel.Dneska skoro ve 20 mesicich je to o trochu lepsi.Nekolikrat spal i celou noc,jindy jsem s jim vzhuru i 4 hodiny v noci.☹ Nektere deti to tak pry maji.Rikaka jsem to i doktorce a ta mi rekla,ze to do dvou let prejde..moc me to teda neuklidnilo..nejdriv to bylo boleni briska,ted to jsou zuby..chce to vydrzet a hlavne pomoct od drahe polovicky 😉
a co si ho vzít k sobě, nebo aspoň postýlku bez bočnice přirazit manźelské posteli, nepomůže to? A ve dne hodně nosit?
https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek
https://www.modrykonik.cz/duvera-v-plac-ditete
Jak to popisujes tak to je cely muj syn.Nastesti uz cca 3tyd.spinka pekne a budi se jen 1x za noc.Rada neni proste vydrzet.Pomohlo nam i to ze pred vecernim spankem se poradne napapa.Ale to taky nemusi but vas pripad.Jo a co skusit uspavat v kocarku misto na balonu.Nam to taky pomohlo.pevne nervy nejsiv tom sama
Malá od necelých 3 měsíců do cca 6,5 měsíce spala celou noc, i 10h v kuse, kojená. Pak se začala budit a vyžadovala kojení i několikrát za noc, v nejhorších nocech po 1,5 až 2 hodinách. Hlad neměla, ale chtěla si podudlat. Nejdřív si cuclaa usnula, ale postupně dudala prso i půl hodiny a když jsem jí ho vzala tak byl řev. Dudlík nikdy nechtěla. V 10 měsících jsem začala dávat na noc sunar, pomohlo to jen trochu, po 11 měsící jsem jí odstavila, dvě noci jsme jí pak nechali vybrečet a od té doby spí celou. Ale já stejně chtěla kojit tak do roka, takže mi nedělalo problém odstavit a dát jí sunar.
A co mimi zavinout do zavinovačky? Nevyndá si dudýnka, nepoškrábe se... Můj mrňous spí zavinutý a spinká krásně... Držím palce, přeju hodně sil 🙂
Ahojky...nam pomohlo spanie v inom pokojicku (mala ma 7 mesiacov)...mam odsledovane, ze ked spim v jednom pokoji s malou, tak sa budi kazdu chvilocku (mrnka, prevracia sa, chce prso...)...odstahovala som sa zo spalne do obyvacky a spime krasne...zobudi sa iba 1-2x na kojenie...10 minut taha ako o zivot, potom si zakyvame, mala si najde v postielke svoju polohu a spi dalej...citala som, ze dieta citi matku, mlieko a vyzaduje to...samozrejme u kazdeho miminka je to v niecom inom...
Popripade radim precitat si knizku "Kazde dieta moze dobre spat"...su to rady ako odnaucit dieta pit v noci...ako ho naucit zaspavat same bez hupania a kolisania, bez nasej pritomnosti a ine rady...mam to odskusane, funguje to a poznam aj vela maminiek, ktore podla knizky naucili deti spinkat (chce to trpezlivost a hlavne fakt nepolavit a vysledok je zaruceny)...kniha sa da stiahnut aj v pdfku na nete...
Mamicky moc drzim palceky...vela trpezlivosti a nepodlahnite drobcom, oni skusaju co im povolime...a miminkam prajeme krasne snicky 🙂)
@wiwiann vem si ho k sobě do postele a bude spát jak dudek 🙂
@smilelandl promin,ale nechtela bych být tvým dítětem co se týče spaní,ta kniha už tady byla probírána a upřímně nechápu,proč by nemělo miminko v noci pít a mělo by spát samo a usínat s brekem.
@marecekavendulka jo, každý by se měl alespoň nejdřǐv představit sám sebe na místě dítěte ... třeba až bude starý, nemohoucí a bude potřebovat "jen" kontakt - viz https://www.modrykonik.cz/blog/romcovaklarka/article/laskou-nerozmazlis/
@marecekavendulka ...je to samozrejme vec nazoru...nepovedala som, ze by dieta nemalo v noci pit...ja malej v noci pit davam...akurat ide o to, ze ak sa budi miminko kazdu hodinu, tak mu kazdu hodinku pit davat nebudes...alebo? samozrejme kazdy ma na to iny pohlad a ja to chapem...u nas napriklad spanie v posteli nepomohlo, mala si myslela, ze uz tym padom moze lozit a hrat sa a nie spat...kazde miminko je ine a treba vyskusat co na neho zabera...nasa spokojne spinka aj zaspava sama a ked place tak samozrejme k nej idem zaspievat jej, pohladat ju a dat jej vediet, ze som tu pre nu ked bude potrebovat...
|
@smilelandl no ono to tak vyznělo... ale ta knížka je fakt děs,sem se z ní málem osypala 🙂
já právě neumím nechat vybrečet.. nemám to srdce.. celý den ho mám na rukou, nebo se s ním válím na dece...právě dřív, když se vzbudil, tak šup do postele, napapat a spinkal, ale poslední dobou vůbec nic nepomáhá :-/ ... starší byl taky chovací, ale toto dítko je opravdu moc 🙂 a já mu to zase ráda dopřeju, jen, kdyby spinkal v noci, alespoň 2hoďky v kuse... ale, co tak čtu, tak je to asi fakt období.. navíc dnes na něho padl i nějaký bacil a tak jsme spali cca od 3 do 4 a pak usnul ráno po 6 a v 7 mi vstával starší... no bezva noc
Ani nevite jak vam rozumim. Dcera mi nespi uz ted. prvni nespal az od 3mesicu,vydrzela jsem do 12m,kdy zacala vstavat jen 2-3x,ale nikdy nebyla v noci vzhuru jako tahle.. Navic vecer silene place i nekolik hodin, zrovna jsem ve stavu kdy mam vztek a jen brecim a zaroven je mi ji hrozne lito,kdyz tak place a nic nepomaha. Vy jste na tom hur,ze druhe je jeste celkem male=vice prace. Asi ale neni jina moznost nez vydrzet☹ ono to prejde. neporadila jsem,aĺe drzim palce at je lip.
Jo a nedokazu si predstavit nikoho stareho a bezmocneho,kdo vyzaduje neci pritomnost celou noc,tyhle primery mi prijdou fakt uplne zcestne. Totalne psychicky a fyzicky vycerpany clovek je k nicemu jak diteti tak staremu. a co sourozenec ten nema zadne potreby,kdyz matka ma byt podle nekterych na 250% k dispozici miminu?
se sourozencem to zvládáme, je ve školce a pak si doma hrajeme všichni tři nebo si je vezmu na klín oba.. přes den, když mimošek spinká, tak mám zase výhradně čas na staršího. Mezi tím, když se naskytne chvilka, tak uklízím nebo vařím, ale prcci jsou před pracema a tak je to tu někdy jak po výbuchu. Zase si ale říkám, že malí jsou jen jednou a pak už mě nebudou tolik potřebovat a můžu to tu mít pak naleštěný každej den... jen ty noci prostě posledních 14 dní děs (byly myslím 3 lepší 🙂 )
@pisisvori ano, starý člověk nepotřebuje ten kontakt celou noc, ale pocity při jeho nedostatku bude mít stejné, no, miminko to spíš bude vnímat mnohem hůř ... a tu potřebu má mnohem vyšší (obzvlášt to úplně malé, to ještě neumí rozlišit přítomnost od budoucnosti, není-li maminka u něj, je to pro něj takové, jako by to mělo trvat věčně = obrovský stres, který mění fungování mozku)
@katyxq ano a proto nema cenu ani zadnou hodnotu to srovnavat,muj nazor. A miminko podle mne muze pochopit,ze maminka prijde i kdyz nevi co je cas. je to jako vsechno o povaze. jsou miminka,ktera nepotrebuji pritomnost matky,umi usnout samy a v postylce a podobne. neni pravda,ze to dite neumi a nemuze umet...
@pisisvori šlo mi o to uvědomění si pocitu (a ten pocit svůj pocit si i několikanásobně vynásobme), jaký dítě prožívá, pokud jeho potřebu kontaktu neuspokojíme, o nic víc 😉. Pak se nabízí otázka, jestli je dítě nekontaktní z povahy, nebo rezignovalo už krátce po porodu .. jistě jsou takové děti i z povahy, to nepopírám (jen sama si to těžko dovedu představit, při tom vysoce kontaktním dráčeti, co mám 😀), Nikde jsme nepsala, že to neumí a nemůže umět, celou dobu píšu o tom, že pokud při snaze o to pláče, je to trápení. A ano, samozřejmě jsou chvíle vyhoření, pak chvilkový pláč, než se maminka (nebo tatínek) sebere je jistě lepší, než rodič psychicky na dně (v depresích, agresivní, neurotický apod.) dlouhodobě - ale to není to samé jako nechat cíleně vybrečet. Pártýdenní miminko opravdu nepochopí, že maminka přijde i jen za minutu, že je maminka oddělená bytost obvykle dětem vývojově dochází cca kolem 7. měsíce (aneb období separační úzkosti), i když první známky se projevují zhruba od 4.-5. měsíce, kdy miminko začíná chápat, že osoby a věci nepřestávají existovat, i když jim zmizí z dohledu.
@katyxq Moje starší dcera patří právě k těm méně kontaktním (nechci říkat úplně bezkontaktním) - nebyla uplakaná, nevyžadovala nějaké přílišné chování, vystačila si sama. A to rozhodně netrpěla separací po porodu, neb ji jsem porodila přirozeně a dali mi ji hned na sále, vážení a vyšetření proběhlo až po nějakých 2-3 hodinách. Ta mladší je o něco kontaktnější, ale taky zvládá usínat a spát sama v postýlce a nevyžaduje nějaké extra chování, pravda, je teď trochu rozmrzelejší, protože jí lezou zuby, ale toť vše. Včera ji zrovna obdivovali v Brně, kde jsme celý den s mužem přednášeli a museli jsme ji vzít s sebou, protože nebylo hlídání, jak je hodná - střídali jsme se v hraní si s ní, krmení, hlídání, ona byla s námi a byla spokojená, měla nás na dosah. A to je narozená sekcí a se mnou byla v kontaktu poprvé až za 3 hodiny po porodu, až jsem se probrala z narkózy. Tohle je prostě primárně o náchylnosti vůči stresu, je-li odolnost větš í, není problém, je-li odolnost nízká, nadělá paseku i kratší separace... Asi mám holt odolné děti...
@somalicats víš co? Občas mám chvíle, kdy bych přesně děti jako tvoje chtěla 😉 - ono kombinace impulzivnosti, silného projevování názoru a zároveň kontaktnosti dá leckdy zabrat. Ale jindy zas ne, mám pocit, že by to byla nuda a že by mi chyběly jiné aspekty její povahy a myšlení 🙂.
@katyxq Hihi, ono s tou starší by ses fakt nenudila. To, že je málo kontaktní, si zas vynahrazuje jinak, a teď, kdy jí začíná puberta, to začíná být občas fakt hustý.
Je pravda, že na takové to extra mazlení nikdy nebyla a to mi bylo občas dost líto, to je pravda. NA druhou stranu extrémně akční, impulzivní, vnímavá - a to jí zůstalo. U té mladší uvidíme, jak se bude vyvíjet dál, je hodně komunikativní a společenská - jak má okolo sebe lidi (i cizí), je spokojená, mě či muže si ale hlídá, když je kolem těch cizích víc 🙂.
Nas malej je tedy od narozeni nocni spac. Ale mel obdobi kdy se v noci hodne budil, ale nemel hlad a vecerni uspavani driv des. Po par takovych nocich jsem rekla dost. Dalsi den jsem ho vykoupala nakrmila a dala do postylky precetla pohadku nebo chvilku mu neco povidala. Vysvetlovala jsem mu proc musi usnout sam. Poprala dobrou noc a odesla vedle do mistnosti. Chvilku si hral a pak zacal brecet. Opet jsem tam tak na pul minutky prisla uklidnila a odesla. Takhle se to opakovalo asi 5krat. Sice prvni 3 vecery na psychiku byly hrozny, ale povedlo se. Ted kazdy den v pul 7 koupani, krmeni a ulozim do postylky. Prectu pohadku odejdu mozna tak 2min breci pak si hraje a pak usne a spi vetsinou az do pul 8 🙂 ale byl to hrozny boj vydrzet to a hlavne aby si na to zvykl.
Zapomela jsem dodat, ze malemu bude za 14 dni 7 mesicu 🙂
to mi připadá strašně moc brzo, aby usínal sám.. kdyby chtěl spávat se mnou v posteli, tak tam klidně spávat bude.. ale já když ho uspím, tak ho dám do postýlky a zapnu si monitor pro klid mojí duše.. když se v noci vzbudí, tak si ho pokaždé vezmu do postele a usíná vedle mě.. ale pokud nechce a kroutí se a řve (přebalený, najezení a stále se chovající) , tak ho prostě uspím, pohoupu a dám si ho zase do postýlky na monitor 🙂 už jsem zjistila, proč byl tak protivný... vlezla na něho nějaká viróza, tak snad to bude dobrý, uvidíme, co zítra řekne mudra, jestli teda nebude zítra dobrej...
staršího jsem na rukou uspávala cca do roka a spával s námi v posteli asi do 7měs.. pak jsem měla strach, protože už moc cestoval.. od roku jsem ho začala uspávat v postýlce, pochovala, položila, lehla vedle něj, držela za ruku a povídala mu.. asi za dva měsíce měsíce už usínal sám, ale u nás v ložnici 🙂 pokojík dostal až ke druhým narozkám a i dneska, když má skoro tři roky, tak občas příjde, nebo si jde lehnout rovnou k nám 🙂
já si to po pravdě celkem užívám, protože si nedovedu představit, jak vyroste a nebude se tulit 😀
vem si ho do postele 🙂 naše malá od narození spí s námi budí se teda pořád dost čsto,ale aspon nemusim k ní vstávat takhle jí pohladim dám na pít a spíme dál 🙂
Nečekat az usne ale vzít ho k sobě do postele a spát s nim 🙂