4týdenní miminko-váha a UM. Jak byste to dělaly vy?

26. kvě 2021

Maminky, mám trochu splín. Byla jsem dneska se svým 4tydennim miminkem v poradně. Váha ukázala 3300g,coz je o 350g více než před týdnem. Doktor řekl, že celkově váha není tak hrozná, ale ať skrtim na UM, že přibral za týden dvojnásobek než by měl. Jenže upřímně nevím jak mám na tom mlice skrtit. 😕Pije cca 7x za den, a to cca 60ml,takze podle mne moc nepije. Teda aspoň mi těch 60ml na dávku prijde docela málo. Představa, že budu dávat mimcovi třeba jen 40ml mi teda vůbec není příjemná. To mi bude brecet hlady. ☹️ Jak byste to dělali vy?

zoyee
26. kvě 2021

To mi přijde málo 60 ml, taky mám malého dnes 4 týdny a teda dělám mu už 120, jinak řve hlady a chtěl by co hodinu, takhle vydrží... Tak nevím, jdeme na kontrolu 3.6., jsem zvědavá, co mi dr k tomu řekne

autor
26. kvě 2021

@zoyee a kolik vám přibližně váží? Nebo jak rychle pribira? Mně právě těch 60 přijde taky málo, takže mně doktor překvapil, že bych měla na mlice skrtit ☹️

cuuza
26. kvě 2021

Stačí, že jedonu je vyčuranej, vykakanej a jednou ne. Rozhodně bych neomezovala, fakt není důvod. Navíc 60 ml fakt není moc, to bývá dávka tak ve dvou týdnech...

zoyee
26. kvě 2021

Já ho doma nevážím, musela jsem kouknout do průkazky. 3180 při porodu, 3310 první kontrola, ve 14ti dnech 3760 a nijak to nekomentoval. Jenom, že hezky prospívá. Je na Nutrilonu profutura.

cuuza
26. kvě 2021

Máš krásné zdravé miminko a bohužel doktora, který se dneska asi blbě vyspal. A 4 kilové mimčo by mělo ( orientačně)dle tabulek 8D) vypít cca 600 ml mléka, takže určitě neubírej ale v klidu přidej...

veroniqess
26. kvě 2021

Neposlouchej doktora a netrap miminko hlady!! Řekni mu, že škrtíš, ale malýmu děj kolik potřebuje ♥️. Nabírají skokově.

majulkaa
27. kvě 2021

Nam syn taky prvni tydny pribiral 350g tydne a dr. byla spokojena. On je sice ciste kojeny, ale i presto - to bych ho taky musela odtrhavat od prsu 🙂 Ale ono se pak to rychle pribirani zpomalilo a ted uz nabira mene 😉 Prijde mi, ze davka 60 ml vubec neni moc. Dcerka byla o 4 tydny nedonosena a davku 60 ml jsem ji mela davat uz tusim 3. nebo 4.den po porodu, takze 60ml ve 4 tydnech mi prijde mozna i malo 🙂

jako_mala_holka
27. kvě 2021

Dej mu, kolik chce, klidně můžeš dát na jednu dávku i 90 ml, klidně to zkus... U té váhy je to těžko říct, záleží na porodní váze, na délce,... Naše malá měla ve 4 týdnech urcite víc jak 3-4kg, ale taky se narodila se 3,4kg... Kolik mezi kterými kontrolami přibrala, nevím, ale bylo to kolem těch 300g tydne cca... Já vždycky dávala mléka tolik, aby byla spokojená a bylo to ok, když byl růstový spurt, tak prostě dostávala víc, než je v tabulkách, přece ji nenechám řvát hlady 🙂

jako_mala_holka
27. kvě 2021

@majulkaa taky mám pocit, že už po par dnech jsem zvyšovala dávku na 60 ml, tuším, že hned po návratu z porodnice... V měsíci už určitě pila tu 90ml

autor
27. kvě 2021

Taky mi to prostě přijde málo těch 60ml

marta_kovar
27. kvě 2021

U nás malý přibral za 2 týdny vždy kilo až do 4-5 měsíců a nikdo to neřešil. Takže by jsem na to kašlala. Nevím, přijde mi to jako hloupost. Řiď se vlastním rozumem. 60 ml je podle mě také málo. Nechápu, že někteří doktoři jsou v tomhle jak blázni.

autor
9. čer 2021

@zoyee můžu se zeptat, jak jste dopadli v poradně? Kolik miminko vazilo? Jak rychle vám pribira? Děkuji

zoyee
10. čer 2021

Roste hodně, měl 57 cm a 5360g. Doktor to nekomentoval, jenom se smál, dcera na tom byla podobně a 120 ml na dávku řekl, že odpovídá. Teď už někdy dělám i 150, třeba první ranní nebo když spí po obědě a přetahne ty 3 hodiny. Ale manžel měří 195, já 175 cm. Asi aspiruje na to mít v dospelosti 2 metry, a začal hned 🙂

somalicats
10. čer 2021

Já měla všechny děti hladový. Nejmladší je teď taky čtyřtýdenní, běžně pije 120 ml, v noci má interval delší a vytáhne už i těch 150 ml. Při posledním vážení měla přírůstek 490 g za 9 dnů - je to dost, ale měla jsem to tak u všech dětí a postupně si to do těch cca 3 měsíců sedlo. To krmení se dá těžko omezit u takhle malého mimča 😀.

ada22
10. čer 2021

Možná jukni na složení mleka. Dřív třeba Sunar byl kalorictejsi než nutri, ale je to již pár let. Jinak prcek je teď v období, kdy ty mimca pribiraji nejvíc. Ke všemu jak holky píšou mohl být zrovna nevykakanej. 60 ml pila dcera když jsme odcházely z porodnice. Byla teda kojena. Jak jsou ty horka, tak mu to případně proloz cajikem.

n_ikola
14. zář 2021

My přibirali 350 g až 400 a doktorka nás chvalila.
Vůbec tohle neřeš, pokud je malá spoko a nekrouti se. 60 ml ? Malý pil tak 90 v te době.
Lepší ať přibírá, než pak litat na prevazeni, ze nepribira naopak, to bych chtěla vidět, jak by MUDr reagoval. 😖