Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dceři jsou 4 měsíce a doktorka říkala,že můžeme zkoušet příkrmy,tak jsem se chtěla zeptat na Vaše zkušenosti.Dcera je kojena (mám jí zařadit příkrm během dne a pak zase kojit..)
pokud kojite, prikrm az po ukoncenem 6m. takto se to udava temer vsude.. pokud by jste davala UM, ano tam se zavadeji prikrmy od 4m
@petra324 Kojila jsem a začala na konci 4. měsíce, ale to spíš proto, že dcera mi strkala do talíře hlavu a hodně ji to zajímalo. Jinak bych vyčkala.
Ty první dva měsíce jsem jen zkoušela potraviny, dcera snědla 2-3 lžičky. Dost jsem si mrazila do tvoritek na led na ty liliputi porce.
U nás byl problem sladit kojení a prikrm, jak to bylo rychle po sobe, a na pořadí nezáleželo, dcera se poblinkala. Musela jsem to tedy dat mezi kojením jako takovou mezi svačinku. S odstupem 30 minut a výš.
Syn ma 6 mesicu a nejaky tyden. Zacala jsem blw, jako u dcery. Sape se po vsem, at je to jidlo, nebo kladivo. Neco oblizuje, pak se dokoji.
@petra324 Nesmysl. Pokud je kojená, vyčkala bych (i podle WHO) aspoň do 6 měsíců, respektive do doby, až dítě začne SAMO jevit o jídlo zájem (samo si z tvého talíře něco vezme a strčí do úst). A další nesmysl je nahrazovat kojení jídlem. Kojenec má objevovat chutě, není cílem najíst se, ale ochutnat. Kojit dál na požádání, kojit před jídlem, aby dítě bylo v pohodě, nebylo frustrované hladem.
@petra324 Já kojím do teď, příkrm jsem ji dala v těch 4 měsících. Hypnotizovala mě u každého jídla, tak jsem ji dala ochutnat banán, pak postupně bramboru, mrkev, jablko atd atd...Od začátku sní úplně všechno. Žádný problém s bříškem nebo tak nikdy neměla 😉 První jsem dala pár lžiček příkrmu a pak jsem dokojila. Dodnes to tak dělám a malá bude mít za chvíli 10 měsíců.
Děkuji moc za vaše zkušenosti 😊
Taky jsem u staršího (kojeneho) začala dávat ochutnat jídlo dřív, než dokončil pátý měsíc. Prostě byl hrozně zvedavej a chtěl. Bylo to spíš ochutnávání, než že by snědl nějak víc (porce kolem 100 g snědl až v roce).
Vseobecne se doporucuje u kojenych deti zararit prikrmy az po 6 mesici. A pokud přesto chcete neco zaradit, tak je dobre predem nakojit a az potom dat diteti prikrm. 🙂 juknete treba zde: https://www.margit.cz/kojeni-prikrmy/