4. měsíc a příkrmy. Mohu je zařadit?

petra324
19. únor 2020

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dceři jsou 4 měsíce a doktorka říkala,že můžeme zkoušet příkrmy,tak jsem se chtěla zeptat na Vaše zkušenosti.Dcera je kojena (mám jí zařadit příkrm během dne a pak zase kojit..)

linchilli
19. únor 2020

Vseobecne se doporucuje u kojenych deti zararit prikrmy az po 6 mesici. A pokud přesto chcete neco zaradit, tak je dobre predem nakojit a az potom dat diteti prikrm. 🙂 juknete treba zde: https://www.margit.cz/kojeni-prikrmy/

hermia
19. únor 2020

pokud kojite, prikrm az po ukoncenem 6m. takto se to udava temer vsude.. pokud by jste davala UM, ano tam se zavadeji prikrmy od 4m

eithelwing
19. únor 2020

@petra324 Kojila jsem a začala na konci 4. měsíce, ale to spíš proto, že dcera mi strkala do talíře hlavu a hodně ji to zajímalo. Jinak bych vyčkala.
Ty první dva měsíce jsem jen zkoušela potraviny, dcera snědla 2-3 lžičky. Dost jsem si mrazila do tvoritek na led na ty liliputi porce.
U nás byl problem sladit kojení a prikrm, jak to bylo rychle po sobe, a na pořadí nezáleželo, dcera se poblinkala. Musela jsem to tedy dat mezi kojením jako takovou mezi svačinku. S odstupem 30 minut a výš.

puhelin
19. únor 2020

Syn ma 6 mesicu a nejaky tyden. Zacala jsem blw, jako u dcery. Sape se po vsem, at je to jidlo, nebo kladivo. Neco oblizuje, pak se dokoji.

olga_
19. únor 2020

@petra324 Nesmysl. Pokud je kojená, vyčkala bych (i podle WHO) aspoň do 6 měsíců, respektive do doby, až dítě začne SAMO jevit o jídlo zájem (samo si z tvého talíře něco vezme a strčí do úst). A další nesmysl je nahrazovat kojení jídlem. Kojenec má objevovat chutě, není cílem najíst se, ale ochutnat. Kojit dál na požádání, kojit před jídlem, aby dítě bylo v pohodě, nebylo frustrované hladem.

ejmate
19. únor 2020

@petra324 Já kojím do teď, příkrm jsem ji dala v těch 4 měsících. Hypnotizovala mě u každého jídla, tak jsem ji dala ochutnat banán, pak postupně bramboru, mrkev, jablko atd atd...Od začátku sní úplně všechno. Žádný problém s bříškem nebo tak nikdy neměla 😉 První jsem dala pár lžiček příkrmu a pak jsem dokojila. Dodnes to tak dělám a malá bude mít za chvíli 10 měsíců.

petra324
autor
19. únor 2020

Děkuji moc za vaše zkušenosti 😊

petulejan
20. únor 2020

@linchilli tak já to slyšela naopak,prvně příkrm a pak dokojit.

zuzita15
20. únor 2020

@petulejan je to jedno, nekteremu diteti vyhovuje nejdriv kojit, a pak prikrm, druhemu naopak...

linchilli
21. únor 2020

@petulejan ono to je asi opravdu jedno. Me se osvedcilo takto. Nejprve kojit a pak dat prikrm, protoze se mi miminko cpalo jen prikrmem a pak mlicko nechtelo. Tahle jsme zvladli oboje. Ale znam maminky co davaji pred i po prikrmu 🙂

petulejan
22. únor 2020

@linchilli no moje malá má sedm měsíců a nechce nic. A co jedla,z toho se osypala 🤦‍♀️ tak proto jsem prvně dala příkrm,jakoby na hlad,a až potom dokrmila mlékem. No nechce to ani tak 🤷‍♀️

linchilli
23. únor 2020

@petulejan nase mlada zase nesnedla nic rozmixovaného, prostě vše jen do ruky 🙂 takze si dokazete predstavit, jak pak po jidle vypadala ona i okoli 😂

cilkat
23. únor 2020

Taky jsem u staršího (kojeneho) začala dávat ochutnat jídlo dřív, než dokončil pátý měsíc. Prostě byl hrozně zvedavej a chtěl. Bylo to spíš ochutnávání, než že by snědl nějak víc (porce kolem 100 g snědl až v roce).