4,5 měsíců a nemá režim. Poradíte, prosím?

strom14
14. lis 2024

Ahoj,
jdu pro radu.
Dite se nam pred par tydny zacalo v noci budit casteji. Predtim to bylo tak jednou, dvakrat na kojeni, jinak spala treba do 5 nebo 6.
Poslednich par tydnu se ale budi nekdy skoro po hodine a v tech 5 vstava tak i tak.
Premyslela jsem o rustu zubu, pretaci se, vrti se, to vse jsem v diskuzich cetla.
Co mi ale nejde do hlavy, ze ted zas od 7 spi vkuse 3 a pul hodiny. Proc spi tak dlouho ted a ne treba pres noc? 🤦‍♀️
Vcera treba spala pres den max 1,5 hodiny a budila se stejne, takze o delce slofiku to asi taky nebude.

ninive211
14. lis 2024

Dítě není stroj a většina miminek prostě dlouhodobě pravidelný režim nemá. Nebo se nějaký "režim" ustálí a sotva si a něj zvykneš, už je to jinak. Je to v cyklech. Často souvisí se zuby anebo samotným růstovým sputem (děti často rostou tzv. skokově...nic nic a najednou během 14 dní kilo na váze nahoře a vytáhnou se o 3 cm). Někdy změna ve spánku nebo potřeba častějšího kojení může značit, že dítěti nestačí MM a že už je vhodné začít s příkrmy. A někdy za tím je třeba jen větší biologická potřeba uklidnění od mámy.
Zkus vydržet pár dní, dávej ji spát ve stejnou dobu, předtím stejné večerní rituály. Ustálí se to zas.

veruuu_kubesovic
14. lis 2024

Nemá režim...nooo je to 4mesicni miminko 🍀
Ono neví, co je pro maminku dobře a co špatně 🤷‍♀️ ale mělo by být pro maminku celý svět ❤️ a je úplně jedno, jak to bylo a jak to je teď...
Jsi na mateřské, užívej miminka, neřeš režim 🍀🍀🍀

cherie24
14. lis 2024

Miminka nemají režim. Nevědí, kdy mají spát a kdy být vzhůru. Kdy se ti hodí a kdy ne. Spí a jí prostě když potřebují. Časem se to naučí. 😉 Spousta dětí to má i zpočátku otočené, protože houpání z chůze a činností je přes den v bříšku uspávají, v klidu pak řádí. Když se narodí, chvíli jim to trvá než si to otočí.

strom14
autor
14. lis 2024

Dekuji za odpovedi. Ja to neresim kvuli sobe. Samozrejme bych si rada vic pospala, ne ze ne. 😃
Spis, ze mi prislo, ze uz jsme nejaky rezim mely, vice spanku v noci, mene pres den a ted zase uplne naopak.
Vsude pisou, jak bych mela s ditetem najizdet na nejakou rutinu, rezim a ja si to nedokazu predstavit, jaky rezim, kdyz zadny nemame.
Beru to pozitivne, aspon jsem stihla za dopoledne uklidit a uvarit obed. 😃

hennrietta
14. lis 2024

@strom14 Dcera bude mít tři. Nějaký režim (jeden spánek přes den) začala mít po 1. roce. Jinak i teď je ten spánek všelijaký.🤷‍♀️
Je to normální a nezbývá než se tomu přizpůsobit. Jednou ti bude fungovat jedna věc a podruhé nezabere vůbec. Tohle mě mateřství naučilo. 😄

cherie24
14. lis 2024

@strom14 režim je pro děti důležitý, ale až když z toho mají rozum. Miminko se chová podle svých aktuálních potřeb. Některá miminka prostě více spolupracují a jiná nespolupracují vůbec. Není to zásluhou rodičů, ani "výchovou", je to prostě o štěstí. Jaký kus člověk schytá, takový má a s tím se musí naučit vycházet. 😀

konidana
14. lis 2024

@strom14 rezim s ditetem?😅 Co to je? 😂. Jediny rezim nastal, kdyz musely do skolnich zarizeni a ja do prace😁

me_druhe_ja
14. lis 2024

Ty první měsíce je nějaký režim scifi a nesmysl. Všechno se může třikrát změnit klidně během týdne.
Nech to prostě na to dítěti, nemá smysl ho do čehokoli tlačit. Děti si na ten režim sami najedou az budou starší.
U nás si ten režim sami vytvořili někdy během 12-15 měsíců. 🙂

magola
15. lis 2024

Moc se nad tím zamýšlíš a moc to řešíš. Děti nemají žádný systém, který lze pochopit 😀