Holky jak probíhá 3 letá prohlídka? Mám z toho docela vítr. Naše malá má z doktorů paniku, takže se obavám že to bude plný řevu 😣
A nepomohlo by si s ní začít hrát na doktorku? Nejdřív ty jí a pak ona tebe vyšetří a potom si to připomeňte v čekárně. U nás to docela zabralo.
@prejeta_zaba Naše se cizích lidí nebojí, jen ti doktoři no...😒 Náš pediatr byl zatím vždycky rozumný, tak snad mu to vydrží i nadále...
@michaela666 To ona si ráda hraje na doktorku, ale vždycky vyšetřuje nebo píchá mě, babičku, dědu, panenky, ale jak to chceme obrátit my na ní, tak ječí a prostě neexistuje 🤔
Napíšu ti, jak to bylo tehdy u nás - zvážit, změřit, oči, sluch, písnička/básnička, barvy, tvary, popis obrázku, odpovědi na otázky (čeho je tam víc, čeho míň, co je vpravo nahoře a co vlevo dole, popsat dítě samo, co tam ked vidí), nakreslit obrázek a opsat psací písmo...bylo to na hodinu. Třeba barvy dcera odmítala říkat, ale já pomohla a ukazovala korálky a pletla barvy a ona mě opravovala, sestřička pochopila a jela stejnou metodu... Jinak tohle všechno bylo jen se sestřičkou bez doktorky. U Dr. pak jen krk, záda, prohmatat bříško a kouknout na nohy.
@sarihy Tak z naší nedostanou ani ťuk, i když všechno z tohohle umí. Kromě básniček, teprve se nám rozpovídává.
Co si pamatuju, tak klasika změřit, zvážit, poslech, pohmat. Pak šel se sestřičkou, kde zkoušeli sluch. Sestřička byla od něj asi 2 metry a šeptala do dlaní. On to měl opakovat. Pak zkouška zraku a přiřazování barev. V té době uměl kluk barvy už dávno, tak mu to nedělalo problém. Básničku ani obrázek po nás nechtěla. To až na pětileté prohlídce. U kluka pak doktorka ještě zkoumala předkožku. Ale nevím, jestli to nebylo jen u nás, protože kluk měl v roce zánět předkožky a od té doby si na něj nenechal sáhnout. Doktorka o tom věděla a tak se dívala, jak moc mu jde stáhnout. Kluk se bránil, ale ona mu rázným hlasem řekla "Jsi u doktora a u toho musíš vydržet." Ale ta komunikace je důležitá, aby doktorka poznala, jak je na tom s řečí. Kluk měl v poznámce pak napsáno mírná dyslálie.
@klokanka31 z mýho syna taky nedostala ani slovo. Vůbec to neřešila, je to doktorka a měla by vědět, že některý děti jsou takový a neznamená to, že by s nimi bylo něco v nepořádku 😀. A básničku ve 3 letech určitě neuměl ani doma.
@klokanka31 náš v té době také nespolupracoval, doktorka se zeptala mě, do průkazky u očí a uší napsala poznámku, že nespolupracuje a víc neřešila. Ale my nemáme moc hrotící pediatru 🙂.
@sarihy To jsou požadavky pro předškoláka ne 3 leté dítě. Když si vezmu, že spousta 3 letých děti ve školce nemluví, úplně samo se neobleče. Neumím si představit, že bude vědět kde je pravá/levá strana nebo popisovat obrázek kde je toho víc jak 3 věci. Opisovat písmeno mi přijde totální sci-fi. Máte sakra náročnou doktorku.
@michaela666 Náš syn sice umí pravou a levou stranu, ale je pro nás sci-fi to oblíkání 😂. A rozhodně by nic z těch požadavků doktorky nedělal na povel před cizí ženskou :D.
@lvl16 Taky jsou ponožky největší zlo světa? Věřím tomu, že jsou děti, které by ten výčet doma v klidu zvládli s přehledem, ale přece to nemůže nikdo požadovat po všech.
Já mám teda mladší dítě a už vidím jak by doktorka hleděla jak popisuje svým jazykem obrázek. 🤣
A nevíte jak se tváří doktoři když má dítě ještě plínku? Naše nechce na záchod ani za nic, a já už nevím jestli na to jít teda po zlém...
@klokanka31 Naše to třeba vůbec neřeší. Má čtyřletou vnučku, která má plínku na noc. Ví, že každé dítě je jiné a dokud k tomu nedozraje nervová soustava, tak se nedá nic dělat. Pokud vím, tak plenku na den bere v pohodě do 4 let, na noc do šesti. Po tomhle věku už se snaží dopátrat příčiny.
@klokanka31 my sme byly tento tyden. nase chtela prinest moc, zvazila, zmerila, zkousela oci (ale nasi vic zajimala klapka na brylich 😅🙈 takze vlastne moc nevime), svitila do oci, kontrolovala zada, prohmatala bricho, poslechla, ptala se na plinu. na mluveni se neptala, protoze ona s ni diskutovala uz ode dveri 😅
@klokanka31 my byli minulý týden. Nechtěli skoro nic. Jen se mě ptala, zda kreslí a počítá a jestli má plinu. Pak mu zakryla oko a chtěla, aby říkal obrazky. Nedostala z něj slovo a šli jsme domů
Normálně, tak jak do teď. 🤷♀️ Změřit, zvážit, poslechnout a někteří doktoři se jen zeptají rodičů, jiní zkouší přímo dítě - sluch, zrak a nějaké mluvení - poznávání obrázků apod. Já myslím, že rozumný pediatr chápe, že se dítě bojí cizího člověka a prostředí. Třeba můj prostřední syn je takové to komunikativní usměvavé dítě, ve třech letech s přehledem všechny zdravil, vykládal básničky a u pediatra se jen zasekl a řval, dokonce se ptali, jestli tohle dělá běžně a jestli umí trochu mluvit. 🤭 I když to ořve, co nadeláš, jsou to děti. 😀