3letá prohlídka. Jak probíhá?

klokanka31
4. kvě 2023

Holky jak probíhá 3 letá prohlídka? Mám z toho docela vítr. Naše malá má z doktorů paniku, takže se obavám že to bude plný řevu 😣

prejeta_zaba
4. kvě 2023

Normálně, tak jak do teď. 🤷‍♀️ Změřit, zvážit, poslechnout a někteří doktoři se jen zeptají rodičů, jiní zkouší přímo dítě - sluch, zrak a nějaké mluvení - poznávání obrázků apod. Já myslím, že rozumný pediatr chápe, že se dítě bojí cizího člověka a prostředí. Třeba můj prostřední syn je takové to komunikativní usměvavé dítě, ve třech letech s přehledem všechny zdravil, vykládal básničky a u pediatra se jen zasekl a řval, dokonce se ptali, jestli tohle dělá běžně a jestli umí trochu mluvit. 🤭 I když to ořve, co nadeláš, jsou to děti. 😀

michaela666
4. kvě 2023

A nepomohlo by si s ní začít hrát na doktorku? Nejdřív ty jí a pak ona tebe vyšetří a potom si to připomeňte v čekárně. U nás to docela zabralo.

klokanka31
autor
4. kvě 2023

@prejeta_zaba Naše se cizích lidí nebojí, jen ti doktoři no...😒 Náš pediatr byl zatím vždycky rozumný, tak snad mu to vydrží i nadále...

klokanka31
autor
4. kvě 2023

@michaela666 To ona si ráda hraje na doktorku, ale vždycky vyšetřuje nebo píchá mě, babičku, dědu, panenky, ale jak to chceme obrátit my na ní, tak ječí a prostě neexistuje 🤔

sarihy
4. kvě 2023

Napíšu ti, jak to bylo tehdy u nás - zvážit, změřit, oči, sluch, písnička/básnička, barvy, tvary, popis obrázku, odpovědi na otázky (čeho je tam víc, čeho míň, co je vpravo nahoře a co vlevo dole, popsat dítě samo, co tam ked vidí), nakreslit obrázek a opsat psací písmo...bylo to na hodinu. Třeba barvy dcera odmítala říkat, ale já pomohla a ukazovala korálky a pletla barvy a ona mě opravovala, sestřička pochopila a jela stejnou metodu... Jinak tohle všechno bylo jen se sestřičkou bez doktorky. U Dr. pak jen krk, záda, prohmatat bříško a kouknout na nohy.

klokanka31
autor
4. kvě 2023

@sarihy Tak z naší nedostanou ani ťuk, i když všechno z tohohle umí. Kromě básniček, teprve se nám rozpovídává.

mishka87
4. kvě 2023

Co si pamatuju, tak klasika změřit, zvážit, poslech, pohmat. Pak šel se sestřičkou, kde zkoušeli sluch. Sestřička byla od něj asi 2 metry a šeptala do dlaní. On to měl opakovat. Pak zkouška zraku a přiřazování barev. V té době uměl kluk barvy už dávno, tak mu to nedělalo problém. Básničku ani obrázek po nás nechtěla. To až na pětileté prohlídce. U kluka pak doktorka ještě zkoumala předkožku. Ale nevím, jestli to nebylo jen u nás, protože kluk měl v roce zánět předkožky a od té doby si na něj nenechal sáhnout. Doktorka o tom věděla a tak se dívala, jak moc mu jde stáhnout. Kluk se bránil, ale ona mu rázným hlasem řekla "Jsi u doktora a u toho musíš vydržet." Ale ta komunikace je důležitá, aby doktorka poznala, jak je na tom s řečí. Kluk měl v poznámce pak napsáno mírná dyslálie.

gruyerre
4. kvě 2023

@klokanka31 z mýho syna taky nedostala ani slovo. Vůbec to neřešila, je to doktorka a měla by vědět, že některý děti jsou takový a neznamená to, že by s nimi bylo něco v nepořádku 😀. A básničku ve 3 letech určitě neuměl ani doma.

eviicka
4. kvě 2023

@klokanka31 náš v té době také nespolupracoval, doktorka se zeptala mě, do průkazky u očí a uší napsala poznámku, že nespolupracuje a víc neřešila. Ale my nemáme moc hrotící pediatru 🙂.

lvl16
4. kvě 2023

@sarihy Tohle po dítěti chtěli na tříleté prohlídce, jo? Pravou a levou stranu, opisování psacího písma, písničku… To teda docela koukám, to mi přijde spíš jak zápis do první třídy :D.

vladienka
4. kvě 2023

@sarihy naozaj 3 leta prohlidka? Spis 5 nie 😁 basnicky, vpravo vlevo, ktore 3 rocne dieta to vie?

michaela666
4. kvě 2023

@sarihy To jsou požadavky pro předškoláka ne 3 leté dítě. Když si vezmu, že spousta 3 letých děti ve školce nemluví, úplně samo se neobleče. Neumím si představit, že bude vědět kde je pravá/levá strana nebo popisovat obrázek kde je toho víc jak 3 věci. Opisovat písmeno mi přijde totální sci-fi. Máte sakra náročnou doktorku.

lvl16
4. kvě 2023

@michaela666 Náš syn sice umí pravou a levou stranu, ale je pro nás sci-fi to oblíkání 😂. A rozhodně by nic z těch požadavků doktorky nedělal na povel před cizí ženskou :D.

michaela666
4. kvě 2023

@lvl16 Taky jsou ponožky největší zlo světa? Věřím tomu, že jsou děti, které by ten výčet doma v klidu zvládli s přehledem, ale přece to nemůže nikdo požadovat po všech.
Já mám teda mladší dítě a už vidím jak by doktorka hleděla jak popisuje svým jazykem obrázek. 🤣

klokanka31
autor
4. kvě 2023

A nevíte jak se tváří doktoři když má dítě ještě plínku? Naše nechce na záchod ani za nic, a já už nevím jestli na to jít teda po zlém...

lvl16
4. kvě 2023

@klokanka31 Naše to třeba vůbec neřeší. Má čtyřletou vnučku, která má plínku na noc. Ví, že každé dítě je jiné a dokud k tomu nedozraje nervová soustava, tak se nedá nic dělat. Pokud vím, tak plenku na den bere v pohodě do 4 let, na noc do šesti. Po tomhle věku už se snaží dopátrat příčiny.

j.a.n.i
4. kvě 2023

@sarihy A nepleteš si maličko věk?

gbp
4. kvě 2023

@klokanka31 my sme byly tento tyden. nase chtela prinest moc, zvazila, zmerila, zkousela oci (ale nasi vic zajimala klapka na brylich 😅🙈 takze vlastne moc nevime), svitila do oci, kontrolovala zada, prohmatala bricho, poslechla, ptala se na plinu. na mluveni se neptala, protoze ona s ni diskutovala uz ode dveri 😅

aneta15
4. kvě 2023

@klokanka31 my byli minulý týden. Nechtěli skoro nic. Jen se mě ptala, zda kreslí a počítá a jestli má plinu. Pak mu zakryla oko a chtěla, aby říkal obrazky. Nedostala z něj slovo a šli jsme domů

adel_si
4. kvě 2023

@sarihy tohle určitě není tříletá prohlídka... Vlevo, vpravo, opisovat - to by měl umět předškolák a ne tříleťák...