3. měsíc. Co umělo Vaše dítě?

hana_trublik
8. led 2025

Ahoj,

obracím se na Vás s dotazem ohledně 3měsíčního vývojového milníku, zejména ohledně Vašich zkušeností.

Podle tabulek, resp. podle knihy pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem, nebo dalších zdrojů, by mělo dítě ve 3. měsíci pást koníky s lokty před ramínky a uvolněnými pěstičkami a také by mělo umět spojovat ruce v poloze na zádíčkách současně se zvednutými nožkami po většinu času (tedy má zvednuté ruce i nohy zároveň).

Moje holčička bude mít za pár dní 3 měsíce, ale lokty před ramínka dá jen s mojí pomocí a většinou to propláče, nespojuje ručičky a nožičky v poloze na zádech zvedá jen sporadicky, rozhodně ne učebnicově. Byla jsem včera s malou na fyzioterapii preventivně a musím říct, že mě to dost vydeptalo, nejsem schopná od té doby normálně fungovat. Do té doby mi přišla v pořádku, spokojeně si hraje pod hrazdičkou a rozhoupává hračky, strká si obě ruce do pusy a vesele se směje.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s Vaším dítětem v tomto milníku? Moc by mi pomohlo utvořit si obraz založený na reálných zkušenostech dalších maminek, ať už mě v obavách utvrdí, či naopak.

Moc díky a hezký den přeji!
Hanka T.

lvl16
8. led 2025

Našla jsem fotky z pasení koníčků obou dětí ve 3 měsících a vypadalo to takhle - ručičky v pěst. Co tou dobou uměli, to si bohužel nepamatuji, ale předpokládám, že žádná sláva to nebyla 🙂. Na tvém místě bych se zbytečně nestresovala, pediatr pozná, pokud by bylo něco v nepořádku. Je-li dcera veselá, aktivní, přibírá a hraje si pod hrazdičkou, tak je jistě vše v pořádku.

hana_trublik
autor
8. led 2025

@lvl16 Moc děkuji za zprávu i fotky. Máte nádherné děti 🙂!

chybadel
8. led 2025

@hana_trublik tad moje mala ve 3 měsících 😂😂😂 moc toho neuměla na břichu se ji nelíbilo takže dala max tohle a jak moc se ji nelíbilo na břiše tak se ve 4 měsících otáčela z břicha na záda a tam zvedala nohy i ruce ( prvni by se meli otáčet ze zad na břicho) a nikdo to neřešil vedela jsem ze to nedela úplně tak jak by mela tabulkové ale doktroka nas nikam neposilala videla snahu zni a ze to neni nejaky velky pruser.. ona je ale celkově línější a bojí se. Ale vše je ok na břiše se ji začlo líbit až od 6 měsíce a ze zad na břicho se otočila až v 6 měsících a plazila se od 7 do 10 mesice a je ji ted rok a 2 týdny a stále leze po 4 protoze to je její jistota a chodí kolem nábytku, stěny a tak..
takze muj závěr je pokud je vesela a to jak vse popisuješ byla bych uplne v klidu ona si ke všemu najde cestu

hana_trublik
autor
8. led 2025

@chybadel Moc Vám děkuji❤️!

urtica
8. led 2025

Obě naše děti začaly pást později. U dcery byla příčinou hypotonie (docházeli jsme na rehabilitace) - ve 3 letech se srovnala s ostatními dětmi. U syna byl příčinou kiss syndrom - ten mě napadl i u Vás, vzhledem k tomu, že, jak píšete, dcera pláče. Příčinou kiss syndromu je zablokovaná krční páteř. Bohužel tento stav často nerozpoznají ani fyzioterapeuti a v ČR se jím zabývají pouze dva lékaři - dr. Popper z Hradce Králové a dr. Živný z Jesenice.

urtica
8. led 2025

A ještě Peter Olšák z Olomouce..

cilkat
8. led 2025

Můj starší je/byl hypotonický. Což mimo jiné vedlo tomu, ale nějaké chytání nožiček ve vzduchu ani náhodou. Jak pásl koníky vám nepovím, většinou jsem ho nedávala na rovnou podložku ale k sobě na hrudník/břicho a "povídala si s ním". Ale "nějak pásl". Ve třech měsících to prošlo, někdy kolem půl roku nás ale pediatr posla na fyzioterapii s tím, že s emu nelíbilo, jak křížil kotníky (dělal to asi tři týdny, pak to vymizelo). Na Fyzio byl sledován asi do dvou let, ale většinu času opravdu jen sledován. Lézt začala ž v deseti měsících, chodit v půlce osumnáctého...
Teď je mu devět let. Furt to není sportovní talent. Nové pohyby se učí fakt hodně těžko. Ale jezdí na kole, plave, nějak bruslí a nějak lyžuje... To, že nějak hodí a chytí míč asi netřeba říkat :D. Krasopis nebude jeho doménou, ale nějak píše a školu s tím zvládá.

sisiss
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
lis6
8. led 2025

Já s malou chidila na fyzio. Dala nám takový skvělý cviky, žádná vojtovka jen takové hraní a dost to pomohlo . Ani jsme to necvičili tolikrát denně kolikrát jsme měli. prostě tak na pohodu. Takže za mě dobrého fyzioterapeuta

alice180
Včera v 07:45

@hana_trublik a co konkrétně, tě vydeptalo po fyziu?

hana_trublik
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
misha31
Včera v 11:19

V 10 tydnech jeste ani poradne nepasl koniky, nechtel byt na brisku. Pomohlo pak hodne noseni na tygrika a zvedani pouze nabalovanim. Ted mu bude rok a je v poho, zadne fyzio, brzy bude chodit