Ahoj, potrebuju slyset, ze nejsme jedini takovy exoti. Mam treti miminko s velkym odstupem od starsich deti. Ty mame s ex ve stridave peci 50km od sebe. Do skoly a na sport, ktery delaji zavodne, chodi do Prahy. Maji zde krome otce i zazemi dvou babicek, 3x tydne je vyzvedavam vecer, 2x tydne po skole po-o. Nas rezim a malym je tedy nulovy. Nekdy jedeme do Prahy v poledne, nekdo odpo, nekdy vubec, kdyz jsou u starsi deti u tatinka. Maly je zatim pohodar, je zvykly pendlovat, je zvykly na velke mnozstvi lidi, nema problem usnout kdekoliv. Uz me ale zacinaji vsichni strasit, jak je to spatne a ze bude potrebovat mit rezim, spat po obede, ve sve posteli, vecer chodit spat v presnou hodinu atd. To proste pri nasem vytizeni nikdy takhle nepujde. Vikendy v sezone travime na soutezich od rana do vecera. My samy jsme se s manzelem zacali venovat opet aktitive, pri ktere jsme se seznamili a 1x tydne se vratime domu pred 22h. Moje mamka mi neustale spila, jaky je maly chudacek a ze z nej bude neurotik. Pritom je to nejpohodovejsi a nejveselejsi miminko, jake znam. Ale jasne, jeste je malicky (5m). S e starsimi detmi jsem rezim mela a byla to spis takova otrocina, vsechno ridit podle hodin, spanku a svacinek.
Jsem fakt takova krkavci matka, nebo to taky tak nekdo mate?
@sasanka88 no radu nechci, nejde to jinak, deti se samy takovou dalku nedopravi. Jen jsem chtela podoporu nejakych akcnich rodin, ktere tak ziji, ze z jejich deti nevyrostly neurotici, protoze nespaly kazdy den po obede ve sve postylce😀
Já v tom problém nevidím. S takhle malým mimčem jsem víceméně žádný režim neměla. Prostě spánek, krmení podle potřeby. Jestli usnul přes den v postýlce nebo v kočárku nebo v autě mu bylo fakt jedno. S prvním synem jsem dokonce párkrát přišla večer domů až po 22h. To některé matky považují pomalu za týrání.
Nějaký pevnější režim jsme zavedli až s nástupem do školky. Teď už jsou školáci a nemyslím, že je absence režimu v kojeneckém věku nějak poznamenala.
hele, rozhodne nebude neurotik. Bude neurotik, kdyz budes neurotik ty (to jest kdyz si nechas udelat diru do hlavy, ze jak to delas je spatne). A ne, nevadi to, ze dite nema presnej rezim. My meli treti s vetsim odstupem od starsich (ne uplne moc velkym, ale stejne), ten rezim proste nebyl takovej jako s prvnima dvema, muselo se toho stihat mnohem vic, nekdy jsme chodili spat driv, nekdy pozdejc, nekdy proste jak to vyslo, ja jsem tedy dlouho kojila, v tom je velka flexibilita pac vytahnes kdekoliv a kdykoliv, ale podle svacinek jsme se nejak neridili, kdyz jsme nebyli doma na spani, tak spala v kocarku, a kdyz nespala v kocarku, spala driv vecer, nebo spala pozdejc v kocarku a usnula v 11 vecer a pak to dospala... a co jako? a vis co? treti je uplne nejvic v klidu, flexibilni, prizpusobiva... samozrejme ze to muze byt - a asi i je - i o povaze, kazdopadne - ja jsem byla vic v klidu, protoze jsem nejakej rezim uz vubec neresila, a neurotika to z dcery opravdu neudelalo. naopak.
Dělejte to jak vám to vyhovuje. Víš co vždycky někdo bude pindat. Když to budeš dělat takhle bude to špatně, protože dle nich nemá režim. Když budete režimový bude to špatně, že všechno podřizujete dítěti. Vždycky se najde nějaká chytrá hlava, v každém okolí máme takovou aspoň jednu všichni, která má furt komentáře. Děláme to takhle, děláme to jak chceme, tak jsme spokojený. Konec. Tečka.
Jeeeziis vubec nejsi. Ja jsem s malou taky neměla žádný rezim, do roka a půl si spinkala jak chce ona, sli jsme s ní na procházku i v 9 večer, protože se ji venku líp spalo, než v bytě kde je dusno. Mleko, či nějakou ňamku jsem měla vždy u sebe. A měla jsem v kopru kdo si co myslí.
A byla spokojená, usměvavá.. a ja ani kolikrát nevedela, ze mam mimino doma, protože jen spala a jedla, jezdily jsme po návštěvách a ji to bylo sumak, hlavně, ze má svůj spánek a kde ? Bylo fuk :D. Chvíli si hrala, četly jsme si, pohádka a zase spala. Šly jsme odpo ven, chvíli si hrala, a zase spala😂.
Od mimin jsme s detma jezdili na celovikendove vylety, vandry, vodu, cestovaci dovolene. Nejaky pevny rezim jsme nikdy nemeli ani doma. Proste jsem jela podle momentalni situace a potreb deti. Rezim musel trochu nastat s nastupem do skoly, to uz jaksi nebyly mozne navraty z dovolene treba v noci z nedele na pondeli ve 2 rano😅
Já si teda myslím, že je to naopak, že právě bude pohodář, co si zdřímne kdekoliv, kdykoliv, bude spokojený a ve svým živlu. Dcera byla od mala strašnej nervák, vysloveně vyžadovala pravidelnost, kterou když jsme porušili tak jsme se se zlou potázali a vydrželo ji to doteď a je trošku neurotická ve svých 9 letech. 😀 Takže bych byla šťastná za pohodáře a neřešila. Vždyť je to super, navíc miminka i batolata umí dát právě velmi rychle najevo, že jsou v nepohodě. 🙂
Hele každý má svůj systém, ono to miminko se přizpůsobí, hlavně buď v pohodě ty a ono bude taky. Já jsem zase režimová, nám to tak vyhovovalo s první, měla pravidelné spánky no a taky byla zlatá, když ale nastala nějaká výjimka rozhodně jsem se nehroutila. Pokud se na mě ještě usměje štěstí a povede se sourozenec, tak ten režim už bude mít taky prostě jiný . Je potřeba se věnovat i staršímu dítku. Buď v pohodě, jedno moje heslo je spokojená máma rovná se spokojené dítě 🙂
Asi takhle, pokud to dítě bude časem vyžadovat "nějaký režim", tak vám to myslím dá dost najevo a bude na vás, jak to všechno pak vymyslíte. Dokud to není třeba, užívala bych si jak to je a nestresovala se předem 😉.
Reknu to hrube: ser na to, co ti rikaji ostatni a nadale se rid svym pocitem a svymi zkusenostmi. Oni ti radi sice s dobrym umyslem, ale svym pohledem, protoze zili uplne jiny zivot nez ty.
Mame taky treti, a to rozvazeni na krouzky s miminem bylo, obzvlast v zime, pakarna, ale nikdo jiny to za nas neudelal 🤷♀️ A jestli babicky tedy maji tyhle opici rady, jak dite bude chudak, tak at tedy zvednou zadek a pomuzou vam s organizaci. Muzou maleho hlidat, nebo jeste lip odvezt deti na krouzek ony, aby mrnous mohl spat kazdy den po obidku ve sve posteli 🙄 Ale to predpokladam, ze asi nemaji cas nebo chut deti rozvazet. V tom pripade, at teda detem vysvetli, ze musi byt doma a nebudou moc sportovat, kdyz mate maleho 😅😅
Jsem zaujata, proto ten sarkasmus.
Ja si myslim, ze az malej poroste, tak se bude spousta veci menit, ale to vyresite za pochodu. Delas, jak nejlepe umis a nemyslim si, ze by to bylo spatne 🙂
Pokud malý usne kdekoliv a je vysmáté miminko, neviděla bych v tom problém. Horší by by bylo, kdyby vyžadoval spaní na jednom konkrétním místě.
Dítě je stejně nejvíc navázáno na matku, takže je důležité, aby ty jsi si zachovala svou vnitřní pohodu.
Mně je naopak sympatické, když někdo má dítě, dokáže být aktivní, udělat si výlet, zajistit staršímu dítěti dovoz na kroužky.
Fakt nejsi krkavčí matka. Vždycky se najde nějaká "dobrá duše" která ví všechno nejlíp a my ostatní jsme hloupé matky co nic neví/neumí. A ať uděláš cokoliv, je to špatně.
to jsem ráda, že nejsem v klubu ,,krkavčích matek,, sama :D....Já vždy přizpůsobuji děti programu a ne program dětem :D :D...nikdy jsem nechápala to když mi někdo řekl, že může jet až se prcek vyspí, nají, pohraje si apod, nebo že nemůže tohle a tohle, protože dítě (a to mám fakt dva satany :D)....taky jsem si vyslechla kecy, že jsou moje děti chudáci, že je pořád někam taham apod. a proč jsem nezrušila kroužky staršímu, kdyš se narodila malá a pořád jí někam vozila (včetně šestinedělí - mám nulové hlídání) a to navíc nesnášela auto a pořád řvala, tak proč to dělam, že se musím přizpůsobit dětem atd. ...no tak já prostě přizpůsobuji děti sobě a tomu co s nima chci dělat....oba (2 a 4 roky) jsou úplně normální extroverti bláznivý...teď čekám řetí a nehodlám nic měnit... jedinej neurotik v naší rodině je manžel, kterej právě si jede pořád to stejný :D....podle mě když nic jiného to dítě nezná, tak prostě jemu je to jedno a na tom, co si myslí ostatní nezáleží, hlavní je, že jste spokojení 🙂...mě jsou ostatní a jejich geniální výchova úplně buřt :D
Co třetí a větší rozestupy... Já si myslím, že se přístup musí změnit minimálně od toho druhého dítěte. Pokud tedy člověk nemá nějaké super zázemí v hlídání. Prostě ta rodina už nějak funguje a určitě to miminko to nějak změní, ale zbytek se musí přizpůsobit tomu, co už je. Dcera začala v půl roce syna chodit do školky a hlídání téměř žádné, taky kroužky, hřiště, atd. Takže prostě syn to s námi začal absolvovat také. Já tedy byla ráda, když odpo spal doma, protože za prvé špatně spal venku a za druhé to byl pro mě odpočinek také. Ale jinak prostě musel taky fungovat podle ostatního programu. Já myslím, že to skutečně ty děti nepoznamena nijak. Že které dítě je náročnější a těžko to dává, tak se mu to musí přizpůsobit a když to nejde, tak to hold jsou náročnější časy pro všechny, ale dočasně. A kterému dítěti to nevadí, tak úplně cajk.
My nemáme vůbec režim, a to mám jen dvě děti. Nemáme to tak od narození a děti si samy “nastavily”, kdy mají hlad - kolem 13h, kolem 18:30 …. Vstávání a usínání se samo upravilo podle školky. No problemo 🙂 Nám to tak vyhovuje, pohoda. 🙂 Nic režimově na sílu a to už od miminek. 🙂
Třetí dítě už jen vlaje za těmi staršími 😁 naštěstí nemá potřebu pevného režimu a spánku ve své posteli, protože to by se nikdy nevyspala.
Pokud to diteti nevadi, tak bych to nechala byt, mam jedno dite ktere porebuje rezim a druhe je uz od narozeni anarchista, ktery se proti rezimu a radu bouri…a vybalancovat to je nekdy na hlavu…
Mám tři (naštěstí) nerežimové děti, třetí vyrůstající v největším chaosu je nejpohodovější. Režim je pro nás stresový faktor. Existuje určité nevysoke procento dětí, které se v režimu cítí a fungují lépe, většině stačí pár rituálů k ukotvení ve dní.
Já mám 2 nerežimové děti a problém v tom nevidím. Časem snad přibyde i to třetí. 🙂 Sama mám problém režim dodržovat a přijde mi to extrémně nudný životní styl. Když se někde zdržíme, nehroutím se z toho a děti taky ne. Někdy děti usnou v náručí, někdy v autě, někdy usnou na cestě v 5 hodin a pak řádí do půl 1 do rána. 🙈 Druhý den si přispí, ale mají krásné zážitky a vypráví o tom několik dní. Někdy se zdržíme venku, někdy se zadíváme na pohádku, někdy jsou už děti v 7 v pyžamu v posteli a čteme pohádku. Starší taky jezdí k ex, tam režim nemá žádný a každá babička má jiný režim, nevidím v tom smysl doma něco hrotit... Vážně mě hrozně fascinují ti lidé, co pořád koukají na hodinky a podávají informace typu - my už musíme jít, v 7 koupeme a v 19:30 už musíme být v posteli. V tolik a tolik musí být oběd a přesně v 11:45 musí ležet na poobědový spánek. Já bych nepřežila takový život a ani takové děti. 😃
Ja si myslim, ze rezim je pre deti fajn. Je to nejaka forma istoty. Ale ako to chces spravit ked sa to inak neda? S prvou dcerou som mala ukazkovy rezim, vsetko islo ako hodinky (na druhu stranu ked to tak nebolo tak bol rev - vyslovene ten rezim vyzadovala). Pri druhom dietati uz to tak nebolo. Proste sa vela veci prisposobovalo prvemu dietatu. Nastastie druha dcera bola pohodar a nejaka zmena rezimu ju nerozhodila.
Pokial by malemu vas zivotny styl nevyhovoval, zrejme by ti to dal najavo. A urcite nejsi krkavcia matka.
Jak jsem říkala a tady je to krásně vidět, že si někdo neodpustí poznámku na lidi, co režim mají. Vždycky to bude a komentářem.
Když je spokojená a vyrovnaná máma, je spokojené i dítě. Tím se řídím a dost mi to pomáhalo hlavně v začátcích, kdy mě rodina nechápala a měla za nezodpovědnou protože beru 4 měsíční dítě v květnu pod stan. My se rozhodli přizpůsobit dceru našemu životnímu režimu a stylu, nikoli všechno podřizovat jí a omezovat se.
Je zvyklá spát mimo domov, funguje v přírodě mnohdy líp jak já a je samostatná. Určitý režim doma má, ale posunujeme ho podle potřeb.
Udělej to tak, jak to vyhovuje vám a časem uvidíš jak to malý zvládá.
@alice180 a nebude třeba v tomhle hlavně odraz rodičů? Já si myslím, že komu v životě vyhovuje režim a řád, tak na to najede i s dětmi a bude tvrdit, že děti potřebují jistoty a stejné věci a naopak bohémští rodiče přizpůsobí děti svým aktivitám. A budou tvrdit, že děti jsou tvárné a musejí si zvyknout. 🙂 Tady prostě dochází ke střetu 2 odlišných světů, tak je jasný, že každý bude mít poznámky k tomu druhému. 😃
@cherie24 jenom tohle potvrzuje, to co jsem napsala. Vždycky někdo někde bude krafat a komentovat. Mimochodem to je taky odrazem rodičů. Já to třeba nedělám když grilujeme s kamarády a někdo odchází dřív kvůli koupání a jiné mimino tam griluje do 23 hod. Je mi to jedno, jsem ráda že se sejdeme.
@cherie24 toto si nemyslim. My sme s manzelom ludia co nikdy nemali rezim. Pred detmi sme kazdy den mali ine plany, nikdy sme nechodili spat v rovnaky cas, kolko krat sme parili do rana. A ked sa narodila prva dcera tak cele noci nespala, revala den-noc a az ked sme zavidli pravidelny cas spankov tak zrazu zacala normalne fungovat. A ak sa nahodou stalo, ze sme jej to o 2h narusili tak bola schopna od pol noci do rana byt hore a skakat nam po hlavach 🤪 a druha dcera je pohodak. Ta sa vyspala na akejkolvek akcii v kociku, v aute hocikde. Naozaj stacilo, ze som tam bola ja a bola v klude. Co chcem povedat - aj nerezimovym rodicom sa narodi rezimove dieta (a urcite aj naopak 😉)
Ale pokial by dieta pani co pisala prispevok bolo rezimove tak uz by to davno poznala.
@cherie24 Spíš si myslím, že režimovým rodičům se nerežimové dítě snadno přizpůsobí (režim nepotřebuje, ale nevadí mu, organizace času je totiž na rodičích), ale opačně nerežimoví rodiče se buď trápí nespokojeným dítětem nebo zjistí, že dodržování režimu jim zajistí spokojené miminko, a ač jim to není přirozené určitý režim zavedou. V teorii typů o tom na jednom webináři povídali, je to vrozené nastavení. Proto je pro některé lidi složité režim dodržovat a stresuje je to a jiné zase stresuje chaos a mají rádi vše naplánované, předvídatelné. A jedni nechápou ty druhé, ale to neznamená, že by je nerespektovali a chtěli je změnit. Zrovna tady v téhle diskuzi mi přijde, že každý sdílí svou zkušenost a nikomu nic netlačí ani nerype, ale písemný projev může být často matoucí.
Moje dítě taky nemělo žádný režim, protože ja sama moc nejsem režimní. Osobně mi přijde režim jako vězení: v 11 musime domu, protože po obědě miminko spinka u sebe v postylce, takže muzeme nekde být ve 3, ale maximálně do 5, abychom to stihli na večeři, koupani a v 7 postylka...tvl - to by bylo neco pro mě, zejména v létě, když jsou všude akce do noci. Můj syn potreboval mě a moje prsa a bylo mu šumak, kde je a kolik je hodin. Spal když byl unavený, nijak jsem mu spánek neodpírala (už je pozde na odpolední spanek, protože by pak nespal v noci - to mi přijde taky šílené) ani nenařizovala. Jako bylo by asi fajn vědět, že mam kazdy den treba od osmi padla, ale obetovat tomu celý den, svoji svobodu a flexibilitu, to bych fakt nedala.
Neurotik fakt neni a sam si nastavil pozdeji nějakou pravidelnost a nam zůstala ta možnost jet kamkoliv a kdykolik .
Se třetím synem se nám komplet vše změnilo. Vše je velký chaos 😅 ale nějak jsem si zvykla a hlavně díky němu už spusty věci neřeším a dost jsem polevila. ❤️
My jsme odjakživa měli režim ráno snídaně, kolem poledne oběd, cca ve 20h spát. Zbytek prostě dle situace. Teď máme 3 děti a je to podobné. V postýlce stejně nikdy nespali, přes den v kočárku nebo v nosítku, v autě. Znám rodiny, kde se to fakt vůbec neřeší, děti lítají po venku do noci, obědvá se klidně ve 4, celý den někde po návštěvách...no to uz za mě extrém, ale proč to hrotit na minuty nebo proč spát zásadně a jenom v postýlce, to je nějaká domněnka z komunismu, kdy bylo dítě celý den zavřené v ohrádce a máma šla přes den maximálně do obchodu v ulici, ne? 🤷♀️ Jako jasně, že když dnes mají děti plno kroužků, akcí a možností už odmalička, tak odpadá ten striktní režim, ale není to tak náhodou lepší? Nedá to ve výsledku dítěti víc podnětů a zážitků než stále to samé jen doma? 🤷♀️ Samozřejmě lítat jak hadr na holi, to je tak na žaludeční vředy, ale semtam někoho někam odvést nebo jet na výlet, na tom přece nic není.
Když to jinak nejde, tak jak bys to chtela zmenit? Asi se nada nic delat ne? Proč bys byla krkavci matka? Vzdyt nedelas nic hrozneho.