3,5letá dcera se přičůrává, máte radu?

karliska
11. kvě 2017

Už jsem z té naší starší cácorky zoufalá.Furt řešim, že se přičůrává. Je jí 3,5 a cca od 2 let bez plínky. Na noc měla asi do 3 let. Když začla chodit do školky, tak sem tam ňáká nehoda byla, ale pak dobrý. Ale po zimě jsou furt mokré kalhotky, zeptám jestli chce čůrat a to už vidím, že je přičůrla...řekne, že ne a jde třeba až za 15min. Snažim se vysvětlovat, ale většinou začne mluvit o něčem jiném. Řešili jsme to s doktorkou, ale moč má v pořadku a rikala kdyby ji to, tak do 4 let nepreslo, tak se to bude resit, ted muzu delat akorat rezimova opatreni. Tak nevim co s ni... A v noci, tak jednou za mesic se ji stava, ze se 4 dny klidne dvakrat pocura a spi dal. Jinak ostatní dny vpohode. Neresil nekdo prosim neco podobneho? Nakou radu? Predpokladam, ze to prejde, ale je to na hlavu... Jsem z toho furt ve stresu, kdyz nekam jedem, nosim nekolikakery nahredni obleceni, furt se ji ptam a i jsem chvili na radu nekoho, delala, ze jsem se ji neptala a neresila, ale dopadlo to stejne.

annasmyckova
11. kvě 2017

taky máme takovou holčičku, jen o rok starší...v noci pořád nehody, přes den už to jde (ale loni to bylo, jak píšete vy)..na vyšetření se nic neukázalo. Celkově je z dětí taková nejcitlivější...přišlo mi, že je to spojená nádoba s psychikou (o prázdninách se jí to tak nestávalo jako když byla ve školce). Vyplatilo se mi moc to neřešit, nezlobit se na ní (naše je taková víla s hlavou v oblacích, tak si myslím, že je ve svém světě a ani to moc nevnímá...), spíš ji rovnou po nějakých i netrvalech posílat čůrat (po napití, než jdem ven...)i když tvrdí, že nechce. Po čůrání důkladně otřít pipku papírem do sucha, aby ji to nestudilo a necvrkala. taky jsem ji dost chválila, když se jí podařilo být celý den v suchu a že je velká holka.(přišlo mi, že si tím trochu hraje na malou, chce, abych se jí tak věnovala, jako jejímu mladšímu sourozenci). Manželova sesřička se taky prý takhle počurávala asi do 6 let, ale až po dlouhé době ji přišli na nějaký chronický zánět močáku, po zaléčení to přešlo.

karliska
autor
11. kvě 2017

@annasmyckova Děkuju moc za informace. Snažím se vše co píšete dělat, ale hold někdy už mi bouchnou nervy a křičim na ní... A vim, že to nepomůže. Tak uvidíme co bude přes prázdniny. Švágrová právě řikala, že jejich kamarádka tohle měla s dcerou taky a zmnělila školku a bylo po problému. Akorát nemám pocit, že by to bylo školkou, stává se jí to doma i u babiček, takže příčina bude v té hlavě, tak snad se to bude lepšit. Děkuji

bebinka
12. kvě 2017

@karliska Dobrý den, měli jsme (a někdy ještě máme, ale malilinko) s pětiletou cácorkou. Nikdy jsem to neřešila hubováním, s MUDr jsme to probraly, moč vyšetřily a rozhodly se počkat co a jak. Přes den už se nepřičurává, hurá. Myslím, že je to opravdu v hlavince, ve školce už se dobře "zabydlela", je tam spokojená, těší se na kamarádky...je celkově víc v pohodě. V noci je někdy schopná se počurat a zjistí to až ráno, prostě tvrdě spí. Tak hodně dbáme na vyprázdnění před spaním a chválení, když je suchá noc (což je v drtivé většině). Trpělivost, trpělivost, trpělivost 🙂

werka87
12. kvě 2017

Ani nevíte,jak vám rozumím, se starší dcerkou to samé, ještě i teď ve 4,5 letech občas nehoda, občas připočůrnutá a občas i nedoběhne na bobek...byli jsme s ní u dětské psycholožky i kvůli tomu...můžu říct, že od ledna ve školce, jen dvě počůrané nehody, a to na procházce, kdy se bála říct paní učitelce, teď jsme jí naučili aby si čapla sama a zatim ťuk ťuk, dobrý...🙂 V zápalu hry občas zapomene a pak běží na poslední chvíli...ale neřešim to, i psycholožka mi říkala, že to mají prostě v hlavičce a musí si na to tak nějak přijít sami...a opravdu, co jsem to přestala řešit o dost se zlepšila...🙂 Ale loňskej rok, to bylo šílený,já chodila do školky ze staženým žaludkem, co tam zase vyvedla, kolikrát se počůrala, teď všichni koukali, když někde venku se mi počůrala, těch rad, jak už by si dávno měla říkat, že jí mám dávat na zadek, že jí v tom mám nechat apod...nic nezabralo, prostě k tomu musela dozrát...🙂 ale vím, že je to náročný, kolikrát já už bouchla....a je mi to zpětně líto, protože to stejně k ničemu nebylo, jen jsem jí víc stresovala a u toho pokakávání jsem jí způsobila zácpu, s kterou bojujeme ještě občas teď, prostě to drží, a pak jí to unikne ani o tom neví...☹ Takže opravdu nestresovat...ono to bude lepší...🙂

karliska
autor
12. kvě 2017

Holky, moc vám děkuji za rady 😉

yerry
20. srp 2017

Ahoj, zkusím obnovit téma...
Mám problém s dcerou, 5,5 let.... Vždy se jí občas stávalo že v zápalu hry si cvrnkla do kalhotek, ale říkala jsem si že jí to snad přejde... No až letos dostala zánět močových cest a byla jsem upozorněna že musím hodně dbát i na to aby byla stále v suchu, aby se jí to nevrátilo..a čím více ji hlídám, tím vice se jí stane že má prostě trochu mokré kalhotky. Nejde o to že by se vyloženě počůrala, jen trošku... Ale horší je, že to nepoví, přitom jsem ji xkrat říkala, že hlavu ji neutrhneme, že se prostě musí převléknout do suchého....oblečení má uloženo v dosahu, a sebou taky nosivam...
Je to asi moje vina, malá je citlivá, taková víla, princezna s hlavou v oblacích a já jsem zase z těch co stojí pevně nohama na zemi a jsem spíše přísnější máma (neřvu ani sve dítě nebiju, ale jsem důsledná...) A myslím že to je na tu moji vílu asi moc....
Nevím zda to mám řešit s pediatrem, nebo rovnou s psychologem... Nebo tomu dát ještě čas...
Nechci na ni nijak tlačit, ale z začínám být z toho špatná, jsem to totiž hodně chytrá holka, dost předběhla své vrstevníky, a v tomhle se pořád plácáme....

zmrzlinka
20. srp 2017

@yerry co zkusit dětskou nefrologii?Mohli by Vám pomoct.

yerry
21. srp 2017

@zmrzlinka to neznám, díky podívám se co to je....

annasmyckova
21. srp 2017

@yerry nemůže to být chronický zánět? Prý to takhle měla manželova sestra, že pořád cvrkala a až pak zjistili, že se to vrací (co vím tak je to pak dokola - jakmile je trochu přičůrnutá, už ji to studí a zase si cvrkne...zkusila bych použít slipové vložky, přece jen trochu vlhkosti zachytí a nestudilo by to -a ta nefrologie je dobrý nápad). A důslednost není špatná ani u víl -taky máme jednu doma😉 ...z toho by se nepočůrávala, naopak pevné hranice jsou pro děti taková nějaká jistota a to je dobře. Spíš bych kolem toho nedělala haló, pokud vyšetření vyloučí zánět nebo nedostatečnost svěračů, tak mám zkušenost, že to chce čas a trpělivost a "neřešení".

yerry
21. srp 2017

@annasmyckova moč má v pořádku, před týdnem jsme nechali dělat kontrolní testy... Bylo nám to doporučeno lékařkou, že po prodělaném zánětu nechat zkontrolovat po měsíci.... Takže nic zánětlivého v moči není.....
To spis ten svěrač.... Ona si to ani neuvědomí.... Dnes šla čůrat a tak jsem se jí ptala jestli na suché kalhotky a ona že né.... Ani neví kdy se to stalo 😥 kdybych se jí nezeptal, tak to asi ani nezjistí

zmrzlinka
21. srp 2017

Ještě mne napadlo nemůže to být gynekologický vytok?

yerry
21. srp 2017

@zmrzlinka v 5 letech?

yerry
21. srp 2017

Dneska dopoledne se přičůrává jednou, pak po obědě a pak ještě jednou.... Teď už byla asi 3 X čůrat a je suchá....

zmrzlinka
21. srp 2017

@yerry může být....jestli si utira prdku sama může si tam zanést infekci

yerry
21. srp 2017

@zmrzlinka no ona se utírala sama a pak měla ten zánět a od té doby ji zase utirame my, pro sichr...

zmrzlinka
21. srp 2017

@yerry skuste se objednat nanti dětskou nefrologii tam Vam jistě poradí 👍

karliska
autor
21. srp 2017

Tak jsem zvědavá jak to u vás dopadne. My v tom nadále pokračujem. Někdy lepší někdy připočůraná a poslední dobou to ani nepřizná. Nevim jestli se bojí nebo to fakt nevnímá. V září jdem na čtyřletou prohlídku, tak napíšu info co pani doktorka poradila nám.

tomikjoejoe
22. srp 2017

Moje dcera se začala z ničeho nic počůrávat teď o prázdninách, mladší syn byl nemocný a tak manžel odjel na dovolenou k babičce jen s ní a starším synem, já zůstala doma (byla jsem v devátem měsíci těhotenství). Jakmile přijeli k babičce malá se začala počůrávat, 5krát - 6 krát za den. Na noc i přes den je bez pleny. Nakonec dostala zápal plic, tak ji manžel přivezl domů a i když měla vysoké horečky, byla bez nehody. Chtěla domů za mámou, protože se bála, že se čtvrtým miminkem na ní nebude čas. U babičky byla po uzdravení ještě několikrát, ale přestala se tam počůrávat, až se narodilo miminko.

yerry
22. srp 2017

@karliska chystám se dnes k pediatricce ať nám dá doporučení na nějaké vyšetření... Nebo ať nám poví co a jak...

achjonetusim
22. srp 2017

Problém jsme měli, řešili ho všemi způsoby - odměny, tresty, vztekání, chválení, prostě klasika zoufalého rodiče a ještě zoufalejšího dítětě. Zpětně si rvu vlasy proč jsem to hrotila, protože gumová protekce na matraci je to řešení nejlepší.

http://www.cus.cz/pro-pacienty/detska-urologie-...

akankeo
22. srp 2017

@karliska taky mi to dcery obcas delaly, pediatr rekl, ze je to normalni a do 6 let to nemam vubec resit a odeslo to samo. A to prvorozena byla bezplenkova, ta se nebyla ochotna pocurat do pliny bez revu od narozeni a presto mela obdobi, kdy si cvrnakal do trikotu, zpetne si myslim, ze to bylo spis psychicke, bylo to kdyz se ji narodila sestra, na zacatku obdobi vzdoru, asi dva mesice po nastupu do skolky a pak kdyz bylo doma dusno, taky s dvou mesicnim zpozdenim a pak uz nikdy. Mladsi to mela podobne, ale ta se kolem 4 let v noci i pocuravala v posteli doslova, nakonec z ni vylezlo ,ze se v noci zacala bat a tudiz kdyz se ji chce se boji si dojit na zachod nebo za mnou a radsi se pocura. Tu sem za to musela trestat, ne za pocuravani, ale ze na to nahazela co mohla, aby se na to neprislo, tak pak mi to aspon hlasila, ze se teda stalo, ale stejne az rano, ani baterka v posteli nepomohla, aby si zasla nebo houkla na me...

yerry
22. srp 2017

Takže u doktora odebrána moč, výsledek - čistá... Zítra ještě musíme donést sterilní... Doktorka, mi řekla že to bude spíše psychické...máme ji hlídat, upozorňovat že má jít čůrat aby to nedržela....
Za dva dny pak budou výsledky z moči takže se uvidí co dále...
Osobně si taky myslím že to je v hlavičce jen nevím co byli spouštěčem, u nás se teď nic nezměnilo.... Máme sice miminko, ale to má už 8 měsíců takže to už by bylo asi velké zpoždění reakce....
Snažíme se to samozřejmě nijak nehrotit, a za suché prádlo je vždy pochvala... Ale dnes se už taky dvakrát převlékala.... Naštěstí nejde o počůrání, ale jen o cvrnknutí do prádla, ale i tak je mi jí líto, musí se cítit trapně, je to hrozně chytrá a vnímavá holka a taky moc citlivá...

pajula123
22. srp 2017

To,ze je moc cista "na papirek" u doktora jeste nemusi znamenat,ze je v poradku-jako mala jsem mela opakovane infekce mocovych cest,casto ale zachytitelne teprve az kultivaci moce na bakterie. Cimz nerikam,ze to tak musi byt i u vas. Drzim palce,at to brzo prejde!

yerry
22. srp 2017

@pajula123 ale já to vím, zítra jedu sterilní, ranní moč... Dcera prodělala před měsícem a půl zánět močových cest.... Před týdnem ji dělali kontrolní odběr, byl cisty, dnes zatím papírek a zítra ranní moč...zatím nevím nic bližšího, chytřejší budu za dva dny až budou výsledky