Dobry den, chtěla bych se zeptat jak to máte s takhle malimi dětmi ostatni. Moje mala je naucena dost večer usínat na rukach jinak nezabere ☹ kdyz ji dam do postýlky zazacne desnej rev. Zacne rudnout, zajikat se a ne a ne zabrat. Ale pritom si hraje s plinkou ma dudina a zavrene oci. Ale proste hodne u toho place 😔 a hlavně jakmile ji vezmu na ruce ze rev pryc. Pres noc spi tak 5-6h v kuse a potom se budu uz kazde 3h. Pres den docela spinka but v kresilku, kočárku nebo taky i v te náručí ale to min. Už nevim co dal :( chci ji pomalu ucit ritual aby se i ona sama naucila ze kazdy den ve stejnou dobu spi. A myslíte že je dobre nechavat ji trpchu v postýlce vyplakat nebo jak to udelat? Předem vam dekuji za odpovědi 🙂
@baruu1994 rozhodně ne vyplakat,je ještě malinká,tak je možné,že ještě nějaký čas bude náruč vyžadovat,některé děti jsou prostě takové.maličká bude nejspíš hodně kontaktní,nebran jí v tom. Snaž se vychytat dobu spánku tak,aby si ji nedávala spát už příliš unvenou.Napadá mě,že pláče,nebot je už přetažená.Ještě zkus,aby spala s vámi v jedný posteli.Zvýšením kontaktu s rodičem se snižuje stres miminka a to pak časem mnohem lépe usíná (vzniká důvěra k mamince,miminko se nebojí,že mu maminka někam uteče). Vím z vlastní zkušenosti.
@baruu1994 Tak malé miminko potřebuje neustálý kontakt. Tak to je dodnes i u primitivních národů. Děti jsou pak klidné a vyrovnané. V tomto věku se podle moderních psychologů rozhodně nedoporučuje vyplakání. Když to někdo praktikuje, dítě plakáním tzv. rezignuje, když přestane. Je to jasný signál od matky- když tě potřebuji, máš prostě smůlu. A tato zkušenost se promítá v dalších letech. Dítě se může zdát na venek "hodné", ale v pubertě pak mohou nastat různé pocity nejistoty, nízké sebevědomí apod. V tomto věku i když chceš nastolit pravidelný rytmus, je správné. Ale netlač na pilu. Prostě chovej co nejvíc, jednej nintuitivně, když ti usne v náručí, jdi si lehnout s ní. Mrkni na kontaktní rodičovství. Čím víc s tebou bude tím do budoucna lépe pro ni. Holt mateřství skýtá určitá omezení. Nejlepší je společný spánek 🙂
Když byly moje děti takto maličké, tak usínaly buď se mnou - že jsem si s nimi lehla domojí postele, nebo jsme si udělali z postýlky balkonek a já se přitočila do jejich postýlky, nebo v šátku, anebo v hacce.
Osobně si myslím, že u dvoouměsíčního miminka je takové pravidelné usínání v postýlce v určitou hodinu brzy. Je to pro rodiče náročné, večer už se člověk těší, až po celém dni spočne a miminko bude konečně klidně spát, ale věř mi, je to investice do budoucna.
Moje děti jsem nikdy plakat nenechala, vyšla jsem jim vstříc jako miminkům (a do určité míry to dělám i do ted, vždyt jsem jejich nejbližší člověk, tak proč by třebas dcera nemohla spát s námi v ložnici, jenom pro to, že má 3,5 roku...) a moje děti byly vždycky spokojené a klidné.
A vyplakání - to je strašně smutný. Představ si to na sobě. Potřebuješ zoufale lásku, objetí, jistotu a tvůj nejbližší člověk, asi partner, tě zavře do jiné místnosti, aby Tě neslyšel, abys mu dala pokoj, zrovna se mu nechce se Ti věnovat a Ty zůstaneš v tom pokoji úplně sama, opuštěná a nikdo nepřijde, aby Tě ujistil, že je všechno dobré, že se nemusíš bát, že je to ten člověk pro Tebe. 😉
Myslím, že Tvoje malinká spinká jako ostatní jiné děti v tomto věku. Moje děti usly v náručí a vstávaly na kojení co 1,5 hodinu. Náročné, ale žiju. A dnes moje děti ví, že jsem tu pro ně, že je nenechám někde v koutku opuštěné a smutné. 😉
Zkus si s maličkou večer sednout do křesla a supat ji v náručí, třebas to bude bez pláče. Dcerka se takto uspávala do roka a půl, proč ne. 🙂
My to měli se synem taky tak... mamka radila nechat vyřvat, ale on na to nebyl povaha, vydržel řvát přes hodinu ☹ nakonec jsem uspávala v posteli po kojení, ležela jsem s ním dokud nezabral, povídala pohádky a pak ho dala do postýlky... žádnou závislost si tím nevybudoval a oba jsme byli v klidu a vyspalí (často ho od mé spící maličkosti nosil manžel...), později jsem ho učila u pohádky (i přes den), v době kdy pravidelně usínal, jsem na něm měla ruku v postýlce a četla, teď bez večerní pohádky neusne ani náhodou, ale malá se to od něj naučila a oba usínají krásně spolu u pohádky 😉 řvát bych nenechala - z vlastní zkušenosti vím, že každé dítě je jiné, dcerka usínala sama od malička (spíš ji rušilo, když jsem ji u toho chovala) a syn holt potřeboval mámu... každý je jiná povaha 😀
Potřebuje tebe, není to její nějaký výmysl, ale naprasto reálná, přirozená, normální potřeba. Máš zdravě se chovající miminko 🙂. Ty jsi záruka, že nebude mít hlad, žízeň, nebude jí moc teplo nebo zima, že jí nikdo neublíží ... ty uspokojuješ její veškeré potřeby včetně sociálních. Doporučuju třeba knížku Miminka v bezpečí nebo koukni na https://www.modrykonik.cz/duvera-v-plac-ditete a https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek ... dřív by dítě i jen pár metrů od matky něco prostě sežralo, sice už v divočině nežijeme, ale genetické "naprogramování" miminek a jejich potřeby (včetně těsného fyzického kontaktu s matkou) se nezměnily. Je jen na tobě, jestli ty potřeby miminak uspokojíš, nebo ho zlomíš jejich ignorováním (a to s sebou nese své následky pro budoucí vývoj dítěte, jeho psychiku a sociální chování i v dospělosti). Ono vychovat není jen tak pro nic za nic odvozeno od slova chovat 😉.
a to ti dela po koupani?
Taky jsme s tímhle bojovali... Nechat vyloženě vyřvat jsem nechtěla, ale usínání v náručí taky ne... Vím, že to je taky nějaká "metoda", ale nevím název nebo přesný postup. Ale prostě jsem to dělala tak, že jsem ji nakojila, položila do postýlky, zazpívala ukolébavku, pohladila a odešla. Když řvala, za chvilku jsem se vrátila, znovu položila (už byla rozhodně větší), pohladila a odešla. A tak dokola s trochu delšími pauzami, dokud neusnula... Dnes nakojím, položím, zazpívám a ona mi při odchodu zamává 🙂
@baruu1994 rituál ji klidně uč - stačí, když ji budeš ve stejnou dobu koupat a uspávat, neznamená to, že by rovnou musela usínat sama v postýlce. My Julinku uspávali v náručí snad do roka, pak teprve začala snášet postýlku...
@katyxq Je zajímavé, jak se tyto dotazy tady stále opakuji, viď? z 99% je to u prvního dítěte, kdy se matka za každou cenu snaží o to spaní v postýlce. S tím druhým už většina pochopí, že je jedno, kde to dítě usne, ale hlavně, aby usnulo a celkem v pohodě. S druhým dítětem už většinou není čas, dělat pokusy s postýlkou přesvědčováním mimina, že je tom pro něj nejlepší, když to dítě moc dobře ví, že nejlíp je u mámy 😀 -
@hojda asi takhle - před porodem jsme měli postýlku na druhém konci pokoje než manželskou postel, po asi dvou dnech doma šla postýlak k naší postele a po pár dnech malá do naší postele 😉, nosit jsem začala až v jejích 2 a něco měsících, no, škoda, že jsem si šátek nekoupila už před porodem, co bych si ušetřila nervů a času ... dneska už bych už od porodu dělala dost věcí jinak (no, vlastně už od těhotenství 😀)
@baruu1994 To záleží na vás jak to chcete dělat. Pro mně je přirozenější s dítětem být než ho nechat plakat v postýlce aby pak usínalo na povel (s prvním synem to chvíli fungovalo ale pak ve 3 letech chtěl být s námi v posteli a nechtěl jinak usnout). Takže u druhého jsem si řekla, že přeci mám dítě proto abych si ho užila a věnovala se mu a ne ho odstrčila (jo je to náročné, občas člověk potřebuje čas na sebe) a uteklo to jako voda a už bych to neudělala jinak....
me tohle delala mala taky ale pokoupani usinala min jen na rukou a kdyz jsem ji polozila do postylky zacala hned brecet a pak jsem zjistila proc protoze mela koliku,to houpani na rukou ji uklidnovalo. tak jestli taky nema problem s prdiky
@baruu1994 tak Ja mam opět stejnou probdelou noc za sebou. S tím rozdílem, ze mala (5 tydnu) je kazdy večer vzhůru od 20,00 a třeba dnes usnula az v 5rano. A v kuse mi spí Max 1,5 h mezi krmenim. Presne jak píšeš, jedine náruč ji uspi a nasledne položení do postylky zaručeně opět probudí a jede se nanovo. My to stále s manželem Zkoušíme - koupání, krmeni, náruč u tv do 23.00 - postylka a znova náruč a znova postylka. Nakonec se nam par noci podařilo, ze do krmeni cca ve 2 rano (krmím kazde 2 hodiny!!) spi s námi a pak ji přebalim a dam do jeji postylky a vydrží tak do 5-6( s jedním krmenim ve 4). Dnes jak bylo zmíněno, trpěla na prdiky, takze do 2 měl službu manžel a do 5 rano zase ja. Pak teprve usnula. Občas je to bezmoc, ale asi to chce vázne vydržet. Jsem rada za vsechny komentáře, trosku jsem se uklidnila, ze v tom nejsem sama!
Moc vam všem děkuji za rady a nápady 🙂 zacala jsem malou každý den v 19:30 koupat pak obliknu, nakrmime, pomazlime se a dam ji s její plinkou spinkat. Obcas i s dudikem.. Prvni noc to bylo střídačku. Chvilku v postylce chvilku na rukách. Druha noc si jen broukala sama v postylce a usnula. A vcera se napapala a usnula v postylce. Sama 🙂 Takže jsem velmi rada. A vlastně ani nevim jak jsme toho docili. Ale myslim si ze to bude tim ze přes den spinka tak max 2h dyl ne. Ale ono by to driv nebo později , to spani pres den, přišlo. Ale je hodna neplace nic takze dobry 🙂 Radši aby spinkala večer a pres den ne. Takze ještě jednou dekuji za rady a ostatním maminkám přeji aspon takove výsledky jako se dostavili u nas 🙂)
Nečetla jsem vše, ale co dělat, když nic nezabírá a ona řve a řve a řve i když se nosí i když se houpe....ležet v žádném případě nechce a prso taky ne?
navíc v noci od porodnice vstává v noci po 2-3 hodinách...občas je i 2 hodiny vzhůru, přes den spí 4x 3/4 hodiny -hodinu,ale po hodině houpání v Hacce nebo při ježdění kočárkem...mám starší dceru musím s ní do školky na logopedii, uvařit, hrát si i s ní...a už opravdu nezvládám (,anžel v práci celý den, babičky daleko)...mám zničená záda, že se některé dny ani nenarovnám....už cítím jen střídavě vztek, bezmoc, lítost a jen bych brečela. Přitom první 2 týdny z porodnice malá sama usnula během 3-5 minut v postýlce....vyčítám si, že když jsi začala vymýšlet nenechala jsem jí vyřvat a hledala způsoby jak jí uspat...brečela by 3 dny a byl by klid takhle bude bulet ještě xx měsíců. Myslela jsem, že horší jak s první už to být nemůže, ale ta aspoň první 3 měsíce spala dobře v noci a na vše pomáhalo prso, takže jsem aspoň mohla sedět nebo ležet a ne lítat po parku s kočárem nebo chodit po bytě s 6kg miminem v náručí.
Zkoušeli jsme i nosítka, ale ve všem bulí☹.
My uz problem nemame. Daveme UM a kazdy den kolem 7 az pul 8 koupeme dame napapat a spime az do 1-2-3 a pak se budi uz tedy kazde 3h ale driv jak v 8 neprocitne. Jakmile je uz ta 8h tak je cila a jdeme si hrat a papat. Jinak pres den uz spi min. Ale tak na tu hodku nebo 45min usne jak kdy ale je klidna. Pocidame si hrajeme mame to uz v klidu pres tyden
@hojda jj,ta postýlka je jako nějaké mateřské dogma 😀
@milmic naprosty souhlas. Malym detem je potreba se věnovat. Nektere to nevyzaduji,ale vetsina potřebuje citit mamu. Nenech ji brecet,vzdyt chudak trpi a vola o pomoc. Az bude starsi,jeste te to bude mrzet,ze uz te nepotrebuje. Tak pro ni delej maximum,aby nebrecela. Chovej,chovej... 🙂
Mala my stale plakala treba kazdych 30minut. Tak jsem ji jeden vwcer zjusila dat Nutrilon a mala v pohide. Ona teda vzdycky v novci spala. Ale zacala jsme. Ji ho pomalu davat i pres den a v klidu. Nejdrive 120ml a ted uz cca 140. A je klidna pres den spinka. V noci usne v 8 a driv jak ve 2-3 se nevbudi 🙂 takze je klidnejsi prostě. Uz je velmi hodna 🙂
@baruu1994 Zkus nakrmit, vykoupat, zabalit do deky a sednout si s ní např k televizi do obýváku, udělat přítmí a jak začne usínat, zkus jí dát do postýlky párkrát pohladit po zavřených očích...
Na malou to zabíralo🙂