Ahoj maminky, prosím o zkušenost a nebo radu, jak ho to odnaučit. 2 letý syn se v noci cca 5 - 6x budí na kojení, někdy jen cucá, ale někdy opravdu pije. Trvá to již půl roku, takže zuby to zřejmě nebudou. Budí se dokonce častěji, než když byl zcela malé miminko. Nevíte, jak odnaučit? Večeři hamá docela hodně. A kdyby měl tak velký hlad nebo žízeň, tak by se napil a vzbudil se třeba 3x, to bych ještě brala, ale 6x je již moc, vůbec se nevyspím. Spíme ve stejné posteli, i kvůli tomuto. Když odmítám prso dát, pláče. Nejprve se napije před spaním - úplně do syta, pak usne, a přibližně v 11 hod. je poprvé vzhůru a dožaduje se prsa. Pak ve 3 ráno, ve 4, v 5 atd. Někdy i častěji. Ve dne spí po obědě 1,5 hodiny. Neumíte prosím poradit?
Teď řeknu zkušenost se synovcem, ne s vlastním, to teprve přijde 🙂 Synovec chtěl kojit pořád a nic jinýho nechtěl (fakt žádný příkrm nic, všechno plival), sestra ho musela doslova násilím odstavit, pravda, ve třináctém měsíci (spousta žen by se teď na mě mohla sesypat, jestli bylo sestře opravdu až TAK zatěžko kojit dál - no ano, bylo, no a co, vlezte mi na záda i s vašima mléčnýma mániema, taky bych nechtěla fungovat nonstop jako pojízdná mlíkárna), nicméně, můžu radit jen to, přestat opravdu rezolutně, protože těžko dítěti vysvětlíte, že někdy prso dostane a někdy ne. To za prvé. A za druhé, na noc bych mu dávala z láhve kaši. Synovec se (když se ho konečně podařilo odstavit) na noc napucnul kaše a spal krásně. Jinak bych v noci dala maximálně čistou vodu, žádný čaj nebo šťávu, pak je ještě větší žízeň, na to pozor. A takhle vytrvat týden - dva, mělo by se to zlepšit, u nás to tak tedy aspoň bylo. Držím palce.
Jenže on evidentně potřebuje především kontakt, tady žádná kaše nepomůže...
Je to bohuzel zvyk. My mame neco podobneho,ale v mensi mire. Nekdo dokaze vysvetlit,ze kojeni jen na uspani a v noci nic a dite to pochopi,nektere deti to odmitaji pochopit. U nas to funguje 50/50. Nekdy se vztekne,to se nedohaduji a prso dam,nekdy to vezme v pohode. Pokud se budi az tak casto,zkusila bych uz odstavit. On se pak nauci spat celou noc. Mela bych ho samozrejme dal u sebe v posteli. Oni proste chteji mamu,no. 🙂
Odstavit, nez se zhroutite,.psychicky z nevyspani a fyzicky taky.Ja takhle skoncila "jen na antibiotikach" s vysokou horeckou ve stavu, ze jsem skoro nedosla do auta a u doktora me brali ptednodtnostne, jsem se tam zacala kacet...Ve 2letech uz to zvladne, bude to o kriku, doporucuji system pres den neni, az vecer cca tyden a po tydnu v noci neni- maminka spi vedle a chova tatinek pres vikend a v pondeli si myslim uz bude dobre!
Uplně bych ho rozhodně neodstavovala, pokud bych k tomu neměla důvod z nějakého zdravotního problému, který by kojení zamezoval.
U 2 letého už se dá vysvětlit, když se před usnutím napije, že další mlíčko bude až ráno. U nás fungovalo při nočním probuzení a pláči po mlíčku připomenutí, že jsme domluvení, že další bude ráno jak bude světlo a teď je ještě tma a v noci se nepapá a jestli má žízeň, tak může dostat vodu. Postupně se bude budit méně a méně. 😉
o kojení a nekojení rozhoduje matka, takže pokud se rozhodnete, že v noci nebude kojit, neměl by přes to jet vlak. Až to bude tak daleko, informovala bych prcka, že mlíčko prostě není a hotovo. Ponechala bych kojení, které vám vyhovuje a ostatní zrušila. Ale vaše rozhodnutí musí být neochvějné, on to malý pochopí a zvládne...
Přesně tohle jsem měla také se synkem. Odstavovala jsem ho téměř ve dvou letech. Chtěl se kojit ve dne i v noci, už jsem byla se silami u konce. Takže prostě ze dne na den jsem to utnula. Prsa jsem si zalepila a řekla, že mám bebíčko. První dva dny byly krizové, plakal, v noci se dožadoval, ve dne jsme s ním chodila často ven a mezi děti, abych odvedla pozornost. Asi třetí noc už spal krásně celou noc a nebudil se. Ve dne si vzpomněl ještě asi tak měsíc po odstavení, chtěl, zkoušel to, ale už bez pláče. Po měsíci byl klid. Chce to opravdu vydržet a být důsledná. KDyž se už rozhodnete, že mu nedáte, musíte to vydržet. Držím moc moc palce.
No jak tu někdo psal, že ve dvou letech by měl už pochopit, tak podle mého syna si myslím, že tohle mu teda ještě nevysvětlíš. Já odstavovala asi v roce a půl a to tím stylem, že jsem si počkala na víkend, nebo bylo nějaké volno, už netuším a dítě ponechala manželovi a sama odešla spát jinam. Ne, že by to bylo v pohodě, ale bylo to lepší, než když jsem normálně spala s ním v jedné místnosti a tudíž o mě věděl a cítil. Myslím, že čtvrtou noc jsem se vrátila a už byl téměř odnaučený, prostě to nejhorší už bylo za námi. Utla jsem to právě z toho důvodu, že mě budil taky co hodinu, a to se fakt nedalo. A hlady to taky nebylo, ted spí celou noc jako nevinátko. Přeji pevné nervy 😉
U nás to bylo stejné. Když si ze mě malá asi v 1,5 roce začala dělat cucku a nebyla jsem zdroj výživy, odešla jsem spát do dětského pokoje. Malá zjistila, že "prsa" nejsou, táta žádný nemá, přestala hledat a spala. Bez problému, pláče... Šlo to hladce. Po 3 dnech jsem se vrátila do ložnice, a to už mě nevyhledávala.
Pokud nejste dostatecne "drsna", abyste ho odstavila ("když nedám prso, tak pláče"), hodte to na manžela a odjette na týden pryc. Jednak se konecne poradne vyspite a mladej za pár dni pochopi, že voda v lahvičce se dá taky pít.. po návratu pochopitelne navázat na naucene a prsa nevydat🙂
Tak ve 2 letech uz by mel rozumet, kdyz mu neco vysvetlite, tak bych zkusila vysvetlit, ze prso neni, ze uz je velky kluk a mlicko nepotrebuje, a pokud se ho dozaduje, tak mu dat nahrazku - napit se z flasky, treba vody, caje, uklidnovat ho, houpat ho.. proste ho ujistovat, ze vsechno je ok ale to prso mu proste nedat.. jiny reseni moc nevidim.. zkusit treba pred spanim dat velkou flasku mlika, aby vypil mlicko z flasky?