Ahoj holky,poslední týdny malý přestává rikat slova,co už uměl. Místo deda říká jen De..mimi je Mi..atd.. komoli slova,co dřív říkal krásne..moc toho nenapovida,ale byla jsem rada,co už uměl rict a ted tohle...dřív i hezky mával celou rucickou,ted už jen dlani a klidně ji ani nezvedne,jen tak u nozicky..mate,prosím,někdo zkušenost?
Také jsem na to myslela,ale nic mi nenapadá,začal chodit pozpátku,dvě nová slovíčka se naučil ted v posledním týdnu,ale to asi nebude ono 🙈
@matyldik určitě bych to asi v současné chvíli neřešila.. Třeba chodit po zpátku je pro děti dost náročné 🙂 určitě se zpátky zase rozmluví 😊
Trvá to tak 14 dni. Ockovani měl naposledy v prosinci,to asi nebude tím..snad to bude vše v pořádku 😔
Syn, očkován MMR ve 21 měsících ... cca 1,5 měsíce po očkování přestal používat slova, která uměl a vše bylo jen He a Heť. Máme za sebou řadu vyšetření na Neurologii, Logopedii, Psychologii, Foniatrii. Nikdo nám samozdřejmě nepotvrdil, že by to mohlo být očkováním. Nástupem do školky začal něco žvatlat a nyní 3r7m se začíná rozmlouvat. Diagnoza vývojová disfáze (mluvou odpovídá dítěti 1,5r) a nepotvrzená PAS. Nechci Vás vůbec strašit, jen jsem chtěla napsat, co se stalo nám.
@crazyduck85 Je mi to moc líto. Přeju, ať je syn brzo v pořádku!
@matyldik Myslím si, že na reakci po očkování už je to moc dlouhá doba. Napadá mě, jestli to není takové to, že děti udělají dva kroky dopředu, a poté jeden zpět. Syn nám kolem Velikonoc začal sám chodit na nočník a pěkně se rozmluvil. Za dva týdny se mluvení o něco zhoršilo a od té samé doby chodí na nočník jen čůrat. Teď čekám, kdy udělá další skok ve vývoji. I u dětí kamarádek pozoruju podobné skoky.
To mě moc mrzí 😔tohoto se strašně bojím..ale zase si říkám,ze rozumí,směje se,všechno jinak v normě..ale nevim no..máme jit pristi týden do psychologické poradny,syn se narodil dříve,tak nás doktorka poslala,jestli je vše v pořádku..
Mám stejnou zkušenost jako crazyduck85.
V 1,5r syn přestával mluvit, i to co uměl, začala jsem si i všímat jiného chování, řešila jsem to i s dětskou dr, ale prý dříve jak ve 3letech mi syna nikdo nevyšetří. Nyní mu budou 5 a stále neumí pořádně mluvit, jsem ráda, když vůbec 3 slova dá dohromady, bylo mi řečeno, že má tu disfázii, poruchy autistického spektra, a jeste něco.
Ale třeba druhý mladší syn také dříve něco mluvil a i když nějaké slovíčko uměl, tak ho nyní ve 3letech nepouží, jako by ho už neuměl, ale za to umí plno jiných slov.
Mám takú skúsenosť, že dcéra sa mi do 1.5 roku vyvíjala úplne štandartne, ale potom ako keď utnete a veľký zásek, do 3 rokov žiaden pokrok. Prestala rozprávať. Myslela som, že rozumie perfektne, ale mýlila som sa. Pred 3 narodeninami som na moju výslovnú žiadosť(dr to odmietal riešiť) dostala žiadanku na logo. Po všetkých možných vyšetreniach sa nám potvrdila receptívna vývojová dysfázia.
@monii19 Tohle Vám opravdu řekla dětská dr., že dříve jak ve 3 letech nikdo dítě nevyšetří? To je neuvěřitelné..
Mému synovi byl v roce zjištěn závažný neurologický problém. V důsledku toho byl ve svých 14 měsících poprve na regulérním psychologickém vyšetření, aby se zavčas podchytily případné odchylky ve vývoji. Od té doby chodil na tato preventivní psycho vyšetření každých 6 měsíců. Takže tolik k informovanosti Vaší lékařky 😖
@matyldik Otázkou je, jestli jde o nějaký větší zásek ve vývoji nebo opravdový regres. Krátkodobý zásek ve vývoji může nastat v důsledku toho, že mozek začal pracovat na jiné dovednosti (laicky řečeno). Dlouhodbý zásek v tomto směru bývá často znakem vývojové dysfázie.
K vyslovenému regresu ve vývoji (tzn. dítě zapomíná to, co už umělo) by nemělo dojít nikdy. Pakliže nastane, často bohužel značí nějaký větší průšvih - typicky autismus.
Snad jsem Tě nevyděsila a jedná se opravdu jen o nějaké dočasné zpomalení. Psychomotorický vývoj totiž neprobíhá lineárně, nýbrž ve skocích - a někdy opravdu velkých..
Děkuji za reakce. Myslíte tedy,ze dětský psycholog,zabývající se dětmi s PAS,ke kterému půjdeme,by odhalil už ted nějaký problém?
@ivular ano, to mi bylo receno. V 1,5r jsem prisla, ze mam podezreni na ten autismus, ze ma priznaky apod, a ona, ze az od 3let se tim zabivaji a jde rict, zda se opravdu jedna o to a bla bla, i kdyz jsem cetla, ze i v 1,5r bylo nekomu zjistino, ze je autista, takze pro me to byla vymluva, do ted ani nevime co mu poradne je, nikdo nam nic ani neporadil, jelikoz ma pry snad poruchu pozornosti a k tomu afekty vzteku
Malý je jinak vcelku šikovný,pozná v knížce všechna zvířátka,sluníčko,deti,houpacku,atd. Když jsme na hřišti,má rad kontakt s jinými dětmi,směje se na ne a dorazi na ne. Zná části těla,umí poprosit,poděkovat,pozdravit,naji se sám lžíckou,jen obědy ho krmim já..ale s tím mluvenim mě proste zlobí,jednou to rekne krásne a pak zas jen slabiky..včera mu říkám,jestli udělá indiána a on si začal drnkat na pusu a strašně se tomu smál,protože to predtim nedělal a bylo to něco nového,takže indiana mi neukazal. Včera jsme si házeli s míčem,tak se ho i naučil chytit do ručiček.. přijde mi,ze v chůzi se začíná zlepšovat,už se občas i rozběhne,chodí občas pozpátku a někdy zkouší i po špičkách(ale nechodí takto pořad).. naučil se ted rozepnout a sundat boty,mikinu..komíny stavěl tak cca měsíc zpátky,to ho ted už tolika nebaví,spis si hraje s hokejkou nebo si prohlíží knížky..chodí se hodně často mazlit,naučil se obejmout mě úplně pevne kolem krku..nevim no,jestli je to standardní vývoj nebo jsme pozadu..😔ale třeba nemá vubec práh bolesti..skoro nebreci,kdyz se mu něco stane,tak zaplace bez slzicek a přijde si to pofoukat a jde dal. Brečí jen kvůli jidlu-to miluje nade vše..jedl by nejradši pořad 🙈
@matyldik řekla bych, že je na 20mesicu velmi šikovný, dle toho co jste vypsala a ze zkušenosti vím, že kluci mluví o mnoho déle než holky. Navíc se tohle stávalo i mojí dceři a ve školce je ve 4 letech řazena mezi nejchytřejší, takže klid. Je super , že se mu tolik věnujete a vnímáte změny, ale myslím, že to bude dobré a je to jen fáze. Držím palce.
A nečekáte nebo nemáte nového člena rodiny? Třeba manžel, když se narodil jeho brácha - jsou s malým věkovým rozdílem od sebe, tak přestal mluvit a začal znova dudlat 🙂
Moje dcerka treba zas mela jiny problem, strasne rychle zacala mluvit ve 2letech mluvila opravdu jako dospela, ve 2.5letech uz se nemohla zastavit s tim mluvenim, az jsem si rikala zda je to normalni a za chvili BUM zacala koktat, takovy sok co jsem zazila si nedokazete predstavit. Kdyz to trvalo 2mesice a nezlepsovalo se to (mala uz z toho i odmitala mluvit) tak jsem zasla k detske a chtela zadanku k logopedce(nechtela mi ji dat,ze stejne do 3let nikdo nic resit nebude), kazdopadne jsem na logopedii volala a pani logopedka mi rekla,ze se to stava velmi casto detem ktere jsou "hodne nadane v mluvenim" a, ze mozek je rychlejsi nez pusa a ty deti chteji vsechno rict rychle a nejde jim to,proto zacnou koktat. Ufff trvalo to vic jak 4mesice a postupne se to zlepsilo a za 2mesice bude mit 3 roky, nejde nic poznat, ze by koktala nekdy....Kazdopadne jsem toho nazoru, ze vse se ma dit dle vyvoji. Mate sikovneho syna, uvidite, ze casem vse dozene a bude jeste lepsi. Vse ma svuj cas a svoje tempo.
@matyldik Psycholog určitě dokáže dítěte tohoto věku otestovat a říct jak na tom je v jednotlivých složkách vývoje. Může i říct, že se tam znaky nějaké konkrétní vývojové poruchy. Že by vyloženě stanovil diagnózu - to spíš ne, pokud ty znaky nejsou opravdu jednoznačné. A zejm. u PAS to lékaři nenapíší černé na bílém dříve, než v nějakých 4 letech věku. Pořád si totiž nechávají pootevřená zadní vrátka, že se ten problém nakonec vyvrbí v něco méně závažného, než je vyloženě autismus (či jiná pervazivní porucha).
Holky a ja som kedysi od pedimudra dostala odpoveď, že do 5 rokov času dosť!😡 Našťastie som neposlúchla a išla si za svojim
Naše doktorka je to samé,kdybych to nechala ciste jen na ni,tak nic řešit nebude...musela jsem si to všechno vydupat a taky mě označila za uzkostnou matku..jako jo,bojím se o syna hodně,ale je to moje první dítě,zkratka chci mít jistotu,zda je vše v pořádku.
@matyldik a není nějaká nová činnost, kterou si teď osvojil? Děti mívají období, kdy upozaďují již zvládnuté činnosti, když se učí nebo naučí novou, kterou potřebují vypilovat 🙂